Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Autós GPS ek Reményi Róbert.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Autós GPS ek Reményi Róbert."— Előadás másolata:

1 Autós GPS ek Reményi Róbert

2 GPS térképszoftverek A navigációs szoftverek közül a legismertebbek a Garmin/NaviGuide, az iGO, a TomTom és a Mio. A 2 legfontosabb szempont a térképekkel kapcsolatban, hogy mennyi, hány km lefedett úthálózatot tárolnak, valamint, hogy mennyi hasznos, érdekes pontot (POI - point of interest, mint pl. benzinkút, bankautomata) mutatnak. Míg a magyarországi lefedett úthálózat km értékében a Garmin és az iGO mutat jobb eredményt, Európa szinten már Mio, iGO, TomTom és Garmin a sorrend jelenleg. Ugyanígy a POI-k számában is jelentős különbségek mutatkoznak, ezért járjunk utána vásárlás előtt, ha szeretnénk kihasználni ezeket a hasznos lehetőségeket. Felhasználhatóságban is jelentős különbségek tapasztalhatók, ezért próbáljuk ki a kiszemelt készüléket, ha módunk van rá. A Garmin és az iGO magyar cégek méréseivel kiegészített térképszoftvert alkalmaznak, így megbízhatóbb eredményt nyújtanak jelenleg a fővárosban, de a fejlesztéseknek köszönhetően nap mint nap változnak az adatok, eredményeik. Mindenesetre igyekezzünk a számunkra leglogikusabban felépített, leghasználhatóbb készüléket megtalálni. A különböző gyártók eltérő térképszoftvereket kínálnak. Ha nem járunk külföldre autóval, elegendő lehet egy magyarországi térképpel felszerelt GPS, de szinte valamennyi cég minimum Kelet-Európa térképpel, vagy teljes Európa térképpel árulja már szoftvereit. Itt is vannak azonban eltérések: némelyik típusnál a szoftver nem tartalmazza Ausztriát, néha Romániát.

3 Az egyik legnépszerűbb szoftver világszerte

4 A szoftver bemutatása Ha rábökünk a térképre, gyorsan megjelenik az LCD-n a tartózkodási helyünk, a tesztkészülék GPS-vevője rendben és gyorsan teszi a dolgát. A menübe a balalsó sarok kattintásával juthatunk vissza, a gyorsmenü pedig pont az átellenes oldalon lakozik. Ez utóbbi nyolc nagyméretű ikont vonultat fel: ezeket személyre lehet szabni, tehát ide olyan funkciókat pakolhatunk, melyeket viszonylag gyakran szoktunk használni. A térképre kattintva átválthatunk szkroll üzemmódba, a 2D/3D megjelenítési mód között pedig a balfelső ikon nyomogatásával lehet váltani.

5 A kezelői felület Letisztult almenü

6 Aki keres, talál A címkeresőben ország, település, utca, házszám, kereszteződés definiálható, még pedig a rendelkezésre álló, intelligens működésű QWERTY, QWERTZ, ABC, arab, cirill, görög, illetve héber klaviatúra segítségével. Természetesen POI-k között is lehet keresni, melyek lehetnek a közelben, egy adott településen, az útvonal mentén, illetve az úticél közelében. Ezenkívül persze adott még a térképes, illetve koordináta alapú keresési lehetőség, az úgynevezett Smart History funkció pedig intelligens módon, rangsorolva dobja fel számunkra az előzmény találatokat. A kedvencek közé értelemszerűen a gyakran felkeresett címeket érdemes elmenteni.

7 Kezelői felület A szoftver sok hasznos információt tartalmaz

8 Mit, hogyan? A választható közlekedési eszközök a következők: személyautó, gyalog galopp, kerékpár, sürgősségi jármű, busz és taxi. A Navon N480 ugyan nem támogatja, viszont az iGO primo ezenkívül teherautós üzemmóddal is fel van vértezve - ez a Becker Traffic Assist Z217-ről már ismerős lehet, és persze megfelelő térképeket is igényel. Ezen úttípusok engedélyezhetők, avagy tilthatók le: autópálya, matricás útszakasz, fizetőkapus út, komp és földút. A gyors, rövid, gazdaságos és könnyített tervezési módok egy közös képernyőn egymás mellett megtekinthetők, így könnyen kiválasztható az ideális opció.

9 Extrák A Nav N Go magán a navigáción kívül néhány kiegészítő funkcióról is gondoskodott. Ilyen például a szoftverbe integrált zenelejátszó, vagy az a képnézegető, mely a geotaggelt képek készítési helyére is képes elirányítani a navigátor funkciót. Kapunk ezenkívül még számológépet, fogyasztás kalkulátort, napkelte/napnyugta információkat, mértékegységváltót és ruházati méretváltót is.

10 Kezelői felület Könnyen kezelgető útvonaltervező

11 Tervezzünk! A tervezés elég fürgén lezajlik: egy hazánk és Svájc közötti utat mintegy 15 másodperc alatt megtervez a kicsike. A fejlesztők egyébként ígéretet tettek arra, hogy bármilyen, Európán belüli útvonal 30 másodperc alatt elkészül, köszönhetően a térkép könyvtárba pakolt spéci hnr állományoknak. Ezek révén extrém nagy távolságokra viszonylag kevés RAM-mal relatíve gyorsan tudunk utat tervezni. Újdonság továbbá az intelligens útvonal opció: az iGO primo a korábban feljegyzett tapasztalati adatok alapján más úton visz hétfő reggel, mint szombat délután. TeleAtlas térkép esetén a TomTom felhasználók logjai alapján készülnek a "smart route" adatok. Navteq térkép esetén ugyanaz az adatforrás, mint ami a Navteq traffic szolgáltatáshoz, csak kiátlagolva. TopMap térképnél smart route adat jelenleg sajnos még nem áll rendelkezésre, de a későbbiekben, év végén várhatóan ez a probléma is meg fog oldódni.

12 Route Az útvonalszámítás végeztével a kész út, a kiegészítő adatokkal együtt felkerül a kijelzőre, majd pedig 10 másodperc múlva automatikusan elindul a navigálás. Az útvonal egyébként könnyen elmenthető és akár át is szervezhető, ezenkívül pedig adott utakat kerülendőnek lehet minősíteni. Jó hír, hogy köztes pontokat is könnyen be lehet szúrni a már megtervezett útvonalakba. A szimulációs mód 1-16x-os sebességgel repít végig az útvonalon, a demó bármikor megállítható, illetve ugrálni is lehet a fontosabb útvonal pontok között. Navigálás közben a bal felső sarokban látható a következő, illetve azt követő teendő, a jobbalsó sarokban pedig egy, illetve maximum három (személyre szabható) kiegészítő infó jeleníthető meg. Képgaléria

13 Hangoskodás Magyar hangból három is van: Moha bá 2.12, Bori 1.12, illetve Eszter TTS-t egyedül ez utóbbi tud: mostantól már nem csak annyit hallunk, hogy "száz méter múlva kanyarodj balra", hanem ezenkívül az érintett utca nevét is kimondja a masina. A TTS egész jól működik, viszonylag ritkán zavaró a gépiessége, ezenkívül pedig nemcsak utcaneveket mond ki, hanem akár a traffipaxokra is képes emberi hangon figyelmeztetni. A mobil és fix sebességmérőkön kívül természetesen a gyorshajtásra is figyelmeztet a szoftver, hanggal, vagy akár kis grafikával. Vadveszélyre, vagy éppen előzni tilos táblára is képes figyelmeztetni az iGO primo, azonban ezek a kis piktogramok egyelőre csak Navteq térképek esetén jelennek meg, de a közeljövőben érkező új TopMap állományok is fel lesznek már vértezve ezekkel az adatokkal.

14 Vizualitás A grafika minden korábbinál szebbre sikeredett, és a már jól ismert megoldáson kívül számos új elemmel bővült. A domborzati térkép révén felmérhető, hogy egy hegyes útszakasz, vagy egy síkság áll előttünk, a (kikapcsolható) 3D épületek és látványosságok pedig, ha nem is túl hasznosak, mindenképpen színesítik a vizuális világot. Az útjelző táblák és a sávinformációk már régi ismerőseink, ellenben a kereszteződés nézet (junction view) Nav N Go fronton teljesen új fejlesztés. Ezt használva például egy autópálya kereszteződés remek minőségű, bár statikus tartalmú grafikával jelenik meg a kijelzőn. Az útjelző táblák és a kereszteződés nézet kombinációját használva most már igen nehéz lesz eltéveszteni a kijelölt útirányt.

15 Térképek A Navon N480-on egész konkrétan egy as verziószámú iGO primo teljesít szolgálatot, megspékelve a jelenlegi legfrissebb, március végi keltezésű, de az új M6 szakaszokat egyelőre még nem tartalmazó magyar TopMap térképpel. Európa több országának térképét a Navteq szállította, ezek a térképek pedig április-május magasságában készültek, tehát igen frissek. A Kelet-EU térképek a készülék belső memóriájában, a nyugatiak pedig egy 2 GB-os microSD kártyán lapulnak. A frissítés a Naviextras segítségével oldható majd meg: a készülék árában egy egyszeri "Latest Map Guarantee" és egy év ingyenes (legalább 3x) Kelet-Európa TopMap frissítés van benne. Ebben a Navonban ugyan nincs TMC-vevő, de az iGO primo természetesen ennek a képességnek is a birtokában van, és a korábbiaknál informatívabb módon tájékoztat az esetleges útfelbontásokra vagy dugókra.

16 Konklúzió Az iGO primo engem bizony nagyon gyorsan meggyőzött. A tavaly érkezett iGO amigo-t nem sokat használtam (bár ennek is megvolt a saját célközönsége), egészen mostanáig egy felskinelt iGO 8.3-at gyűrtem a hétköznapokban. Az iGO primo azonban igen komolyan váltásra ösztönöz, hiszen nemcsak hogy pofásan néz ki és rengeteg újdonságot vonultat fel, hanem emellett még személyre szabható és atomstabil is egyben, lévén, hogy eddig még egyetlen fagyást sem produkált. Néhány funkció (például a smart route vagy a figyelmeztető táblák) hazánkban egyelőre még nem az igazi, de rövid időn belül ez a probléma is meg fog oldódni. Megjegyzendő, hogy a primo használatához minimum 400 MHz-es proci kell, és memóriából sem árt 128 MB.


Letölteni ppt "Autós GPS ek Reményi Róbert."

Hasonló előadás


Google Hirdetések