Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szellemi tulajdon kezelése és a TTTI szolgáltatásai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szellemi tulajdon kezelése és a TTTI szolgáltatásai."— Előadás másolata:

1 A szellemi tulajdon kezelése és a TTTI szolgáltatásai

2 Egyetemi-vállalati együttműködési formák az ELTE-n Közös kooperációs kutatások (RET-ek, KKK-k) (25%) spin-off cégek: klasszikus spin-off egy sincs, vagy egy egyetemi oktató által létrehozott vállalkozás (pl. a szoftvergyártó Firmlinks), vagy kutatócsoport által létrehozott vállalkozás (pl. a biológiai kutatásokat végző Algernon). Ezek a cégek helyiséget (irodát és labort) bérelnek az egyetemtől (1-2%) kutatási megbízás, egy-egy konkrét kutatásra szóló időszaki megbízás, az ilyen típusú együttműködés a leggyakoribb, és ebben van a legnagyobb anyagi potenciál is, pl. Richter, Égis, Chinoin, Microsoft, BASF vállalatokkal. 60% képzési együttműködés: gyógyszergyárak vezető laboránsait képzik ki (5%) cégeknek tanácsadás (18-19%)

3 Szabadalmak Az egyetemnek még egyetlen bejegyzett találmánya sincs Jelenleg 5 db.beadott szolgálati szellemi tulajdon vár elbírálásra. A hasznosításról egyenlőre nincs egyetemi stratégia. Működő modell: a szabadalmat az egyetem a kutatók és a befektetők által létrehozott hasznosítő vállalkozás számára bérbe adja.

4 Szabadalmak hasznosításának feltételei az egyetem kutató számára vonzó kutatáshasznosítási modellt tud felkínálni, illetve a jogszabályi környezet (Ftv, innovációs törvény ellenmondásai) valamint a pályázati feltételek összhangba kerülnek.

5 Szellemi Tulajdonkezeléséről szóló Szabályzat Szabadalmaztatás eljárásrendje Találmány nyilvántar- tásba vétele TPIK Szolgálati és alkalmazotti találmány ismertetése a munkáltatóval Feltaláló Bejelentés másolatának elküldése a tudományos ügyekkel foglalkozó rektorhelyettes és a gazdasági főigazgató részére TPIK Találmány elkészülte Feltaláló Javaslattétel gazdasági szakértő személyére Gazdasági Főigazgató- ság Szakmai és gazdasági szakértő felkérése Rektorhe- lyettes Szakmai vélemény és gazdaságos sági számítás elkészítése Szakértők Előterjesztés az egyetem jogainak gyakorlásáró l szóló Találmányi Testületi határozatra Rektorhe- lyettes TT határozata az egyetem jogainak gyakorlásáró l(nyilatkozat) Találmányi Testület 0. nap 1. nap Határidők:2. nap -8. nap5. nap 17. nap47. nap90. nap Díjazási szerződés megkötése Feltaláló - Egyetem SZABÁLYZAT5§SZABÁLYZAT5§ Határidők:Ésszerű időn belül SZABÁLYZAT6§SZABÁLYZAT6§ Szolgálati találmányra igényt tart, az alkalmazottit hasznosítja 7§7§ TT határozatok: Szolgálati találmányra NEM tart igényt, az alkalmazottit NEM hasznosítja Hasznosító társaság tulajdonába adja Szabadalmi bejelentés megtétele vagy attól való eltekintés (üzleti titokként kezelés) TPIK A munkáltató tájékoztatás a szabadalmaztatásról, illetve annak elmaradásáról TPIK Igény a találmány hasznosításából származó nettó árbevétel 10%-ára, ha a határozat tartalmazza Egyetem Hasznosító vállalkozás létrehozása, vagy abban való részvétel Egyetem Határidők:

6 A TTTI szolgáltatásai 1. A projektek felmérése –Projektfelmérő adatlapok elkészítése –Az adatlap előzetes kiküldése, valamint az interjúk időpontjának megbeszélése (a feladat nagyságrendjének megismeréséhez fontos tisztázni, hogy hány projektről van szó) –Adatok feldolgozása (gépbe vitele, illetve a megfelelő szempont szerinti strukturálása) A projektek várható eredményének felmérése külső szakértő bevonásával. A szakértői jelentés visszacsatolása a menedzserigazgató és a kutatók felé

7 A TTTI szolgáltatásai 2. Szabadalmi tanácsadás –A szabadalom formai ellenőrzése (hasonló szabadalmat beadtak-e) –Segítségnyújtás a szabadalmi beadvány elkészítéséhez (szükség esetén szakmai tanácsadó szervezet közreműködésével) Kutatáshasznosítási modellek kidolgozása –A szellemi tulajdon hasznosítási módjának, illetve lehetőségének tisztázása. Külső szakértőt kérünk fel a feladatra, majd a szakértői vélemény alapján a kutató, a menedzser igazgató, és a TTTI munkatársai együtt dolgozzák ki hasznosítás modelljét, szükség esetén egyeztetnek a Főtitkárral. A modell szerinti hasznosítás megvalósításában való közreműködés –Egyetemi szabadalmi eljárás lefolytatása –A hasznosításhoz szükséges további tevékenységekben való közreműködés pl. licensz bérbeadás/eladás, cégalapítás stb.. –A hasznosítási eljárás gondozása (a megvalósulás nyomonkövetése, monitoring, visszacsatolási folyamat kialakítása)

8 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A szellemi tulajdon kezelése és a TTTI szolgáltatásai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések