Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

“A közgazdasági gondolkodás alapjai” 10. kiadás Írta: Paul Heyne, Peter Boettke, és David Prychitko.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "“A közgazdasági gondolkodás alapjai” 10. kiadás Írta: Paul Heyne, Peter Boettke, és David Prychitko."— Előadás másolata:

1 “A közgazdasági gondolkodás alapjai” 10. kiadás Írta: Paul Heyne, Peter Boettke, és David Prychitko

2 Bevezetés Profit (nettó bevétel) Összbevétel mínusz összköltség Tisztázzuk a bér, bérleti díj és kamat fogalmait, hogy jobban megértsük miről is van szó!

3 Miért fizetünk bérleti díjat és bért? A“BÉR” a szolgáltatott munka ellentételezése. Szerződés: megszűnteti a bizonytalanságot. “ Bérleti díj” annak jár, aki tulajdonát (föld, munka-eszközök, gépek, lakás) bocsátja más rendelkezésére. MINDKETTŐ KÜLÖNBÖZIK A “PROFITTÓL”!!!!

4 Miért fizetünk bérleti díjat és bért? A“BÉR” a szolgáltatott munka ellentételezése. Szerződés: megszűnteti a bizonytalanságot. “ Bérleti díj” annak jár, aki tulajdonát (föld, munka- eszközök, gépek, lakás) bocsátja más rendelkezésére. MINDKETTŐ KÜLÖNBÖZIK A “PROFITTÓL”!!!! Gyakran a “kamat” és a “profit” fogalmait szinonimakénthasználják

5 A kamat NEM: A pénz ára A pénzhasználat fizetsége A kamat NEM: A pénz ára A pénzhasználat fizetsége HANEM a kölcsönkért pénz ára Annak aránya, amit visszafizetünk, és amit a kölcsönvételkor kézhez kapunk. HANEM a kölcsönkért pénz ára Annak aránya, amit visszafizetünk, és amit a kölcsönvételkor kézhez kapunk.

6  Kölcsön  Jelenbeli fogyasztáshoz jutunk jövőbeni fogyasztásért cserébe  Kamat  Az ár, amit azért fizetnek az emberek, hogy holnap helyett ma jussanak erőforrásokhoz  Egy díj, amit az erőforrásokhoz való azonnali hozzájutásért fizetünk

7 Az erőforrásokhoz való azonnali hozzájutás értéke nagyobb, mint a jövőbeni hozzájutásé. A jelenbeli erőforrások értékesebbek, mint a jövőbeliek A jelen erőforrások általában kibővítik a lehetőségeket Akkor kérünk kölcsön, ha annak díja (a kamat) kisebb, mint a nyereség, amelyre a kölcsön segítségével szert tudunk tenni. Az erőforrásokhoz való azonnali hozzájutás értéke nagyobb, mint a jövőbeni hozzájutásé. A jelenbeli erőforrások értékesebbek, mint a jövőbeliek A jelen erőforrások általában kibővítik a lehetőségeket Akkor kérünk kölcsön, ha annak díja (a kamat) kisebb, mint a nyereség, amelyre a kölcsön segítségével szert tudunk tenni.

8 A kamat Nem csak kapitalista gazdaságokban létezik Akkor is létezne, ha több pénz állna rendelkezésre A kamat egy pénz nélkül működő gazdaságban is létezne A jelenbeli és a jövőbeni javak közti különbséget testesíti meg Miért fizetünk kamatot?

9 Kérdés… Kérdés… Választhatsz aközött, hogy kapsz ma Választhatsz aközött, hogy kapsz ma 100 000 Ft-ot, vagy egy bizonyos összeget pontosan egy év múlva 100 000 Ft-ot, vagy egy bizonyos összeget pontosan egy év múlva Mekkora összeg esetén döntenél úgy, hogy inkább vársz? Mekkora összeg esetén döntenél úgy, hogy inkább vársz?

10 Kockázati tényező a kamatlábban A kamatláb összetevői: Időpreferencia díja. Kockázati díj. Hitelmeghatározás tranzakciós költségei. A kamat attól függ, hogy: mástól mennyi törlesztést kaphatna a bank, ha neki ad kölcsön + egy kockázati tényezőtől.

11 Nominális és reálkamatláb A kölcsönadóknak ellentételezés jár a pénz vásárlóerejének csökkenéséből származó veszteségeikért. Nominális kamatláb Piaci kamatláb Nagyon változékony Reálkamatláb Nominális kamatláb – a várható inflációs ráta

12 Nominális és reálkamatláb Ilyen egyszerű a reálkamatláb kiszámítása! Ilyen egyszerű a reálkamatláb kiszámítása! reálkamatláb = nominális kamatláb - várható inflációs ráta

13 A profitra törekvő szereplő szemszögéből a bér, a bérleti díj, a kamat a termelés KÖLTSÉGÉNEK számít. Profit általában “összbevétel-összköltség”. “összbevétel-összköltség”. Alternatíva-költség megközelítés Egy vállalkozás tulajdonosa nem fizet magának bért. Hogy munkája mennyit ér, azt úgy is felmérhetjük, hogy megnézzük, mekkora fizetésről mond le azzal, hogy nem másutt vállal munkát. Profitszámolás: Mi számít költségnek?

14 Mi része a profitnak? A tulajdonos munkájának fizetsége? Tőke tulajdonosának fizetsége (bérleti díj)? Tőke: Olyan javak, amelyeket jövőben előállítható jószágok termeléséhez használnak A hitelnyújtó fizetsége (Kamat)? Az vásárlóerő felhasználásáért fizetett díj A VÁLLALAT TULAJDONÁBAN ÁLLÓ ERŐFORRÁSOK UTÁN FIZETETT ÖSSZEG NEM A PROFITOT, HANEM A KÖLTSÉGEKET GYARAPÍTJA (ezek az implicit költségek)!!! Profitszámolás: Mi számít költségnek?

15 Számvitelben a termelés explicit költségeit vesszük számításba Ezt a költséget fizeti konkrétan a cég a termelés érdekében Ezek a költségek azonban nem foglalják magukban az összes költséget Gazdasági profit tartalmazza mind az explicit mind az implicit költségeket. Implicit költségekről akkor beszélhetünk, ha vállalkozónak máshol is lehetőségében áll használni az erőforrásokat

16 Egy példa: Induló helyzet Induló helyzet Mária, 30 000 $-t keres. Mária, 30 000 $-t keres. Egy lakást 6 000 $-ért bérbe ad. Egy lakást 6 000 $-ért bérbe ad. Rendelkezik 23 000 $ megtakarítással ami után 10% kamatot kap. (2300 $) Rendelkezik 23 000 $ megtakarítással ami után 10% kamatot kap. (2300 $) Lehetőség: Pizzéria nyitása Lehetőség: Pizzéria nyitása Saját lakását használja Saját lakását használja Kiveszi a bankbetétjét Kiveszi a bankbetétjét Felvesz 20 000 $ kölcsönt 10%-os kamatra Felvesz 20 000 $ kölcsönt 10%-os kamatra Bevétele 85 000 $, Bevétele 85 000 $, bérre, alapanyagokra, felszerelésre kiad bérre, alapanyagokra, felszerelésre kiad 43 000 $-t

17 Tegyük fel, megnyitja a Pizzériát. Gazdasági és számviteli profit összehasonlítása

18 Tegyük fel, megnyitja a Pizzériát. Gazdasági és számviteli profit összehasonlítása

19 Eddig jó, de: Gazdasági és számviteli profit összehasonlítása

20 Profit adódhat sikeres spekulációból (lásd bizonytalanság) Profit adódhat sikeres spekulációból (lásd bizonytalanság) Új szervezési módszerekből Új szervezési módszerekből Felelősséget és kockázatot vállal: „a végén a nyereség vagy a veszteség az enyém” Felelősséget és kockázatot vállal: „a végén a nyereség vagy a veszteség az enyém”

21 10-04-105. előadás21 Példa Példa “MIIIII?! Hogy nem adják vissza a pénzemet?! Beszélni akarok a tulajdonossal!” “MIIIII?! Hogy nem adják vissza a pénzemet?! Beszélni akarok a tulajdonossal!” Kérdés Kérdés Miért pont a tulajjal?? Miért pont a tulajjal??

22 A maradékösszeg jogosultja, a tulajdonos Ö az egyetlen résztvevő, aki arra ösztönzött, hogy: A bevételeket és a kiadásokat érintő összes tényezőt figyelembe vegye A bevételeket és a kiadásokat érintő összes tényezőt figyelembe vegye Az összes jövőbeni eseményt előre lássa Az összes jövőbeni eseményt előre lássa Az összes nyereség és veszteség tekintetében mérleget vonjon Az összes nyereség és veszteség tekintetében mérleget vonjon Ő A VÉGSŐ DÖNTÉSHOZÓ Ő A VÉGSŐ DÖNTÉSHOZÓ

23 Kérdés Kérdés Hol hosszabb a sor, a földhivatalban vagy a zöldségesnél? Hol hosszabb a sor, a földhivatalban vagy a zöldségesnél? Hogyan hat a sorbaállás a keresletre? Hogyan hat a sorbaállás a keresletre? Mikor lenne arra ösztönzött a szolgáltató, hogy csökkentse a sor hosszát? Mikor lenne arra ösztönzött a szolgáltató, hogy csökkentse a sor hosszát? A nonprofit intézményekben van a maradékösszegnek jogosultja? A nonprofit intézményekben van a maradékösszegnek jogosultja?

24 10-04-105. előadás24 Ha a maradékösszegnek nincs jogosultja Ha a maradékösszegnek nincs jogosultja A hatékonyság csökken. A hatékonyság csökken. Semmi sem ösztönöz a pazarlás csökkentésére. Semmi sem ösztönöz a pazarlás csökkentésére. Nincs végső döntéshozó, aki döntésének következményeit viselné. Nincs végső döntéshozó, aki döntésének következményeit viselné. Példa: egyetemi biciklitároló Példa: egyetemi biciklitároló

25 1. A vállalkozók arbitrázzsal foglalkoznak. Profitra törekszenek azzal, hogy olcsón vásárolnak javakat és magasabb áron eladják őket. A vállalkozások szándékolt következménye a profit. A vállalkozások a piaci hibák kiküszöböléséhez vezetnek. A vállalkozások nem szándékolt következménye lehet a veszteség. 1. A vállalkozók arbitrázzsal foglalkoznak. Profitra törekszenek azzal, hogy olcsón vásárolnak javakat és magasabb áron eladják őket. A vállalkozások szándékolt következménye a profit. A vállalkozások a piaci hibák kiküszöböléséhez vezetnek. A vállalkozások nem szándékolt következménye lehet a veszteség.

26 2. A vállalkozók innovációval is foglalkoznak. Új költségstruktúrákat találnak ki. Új szervezési stratégiákat vezetnek be. 3. A vállalkozók utánoznak más, úttörő vállalkozásokat. 2. A vállalkozók innovációval is foglalkoznak. Új költségstruktúrákat találnak ki. Új szervezési stratégiákat vezetnek be. 3. A vállalkozók utánoznak más, úttörő vállalkozásokat.

27 Profit (gazdasági) Összbevétel –összköltség (alternatíva-költség) Kérdés Mi történne egy piacon, ahol garantálnák egy cég számára, hogy profitot fog elérni? Profit és veszteség A bizonytalanság következménye

28 Minden olyan befektető, aki tartósan az általánosan elérhető befektetési lehetőségek hozamánál magasabb profitot realizál, az a bizonytalan jövőt nagyobb sikerrel képes előrelátni, mint a többiek. Bizonytalanság: A profit szükséges feltétele

29 Óvakodjunk a bombabiztos üzletektől!!!! Óvakodjunk a bombabiztos üzletektől!!!! Miért osztaná meg velünk bárki az információt, miért nem él maga a lehetőséggel!!!!? Miért osztaná meg velünk bárki az információt, miért nem él maga a lehetőséggel!!!!? A kulcs a piacra való szabad ki- és belépés. A kulcs a piacra való szabad ki- és belépés.

30 A sikeres vállalkozónak abban van komparatív előnye, hogy felismeri a profitot hozó üzleteket. A piaci árak közvetítik azokat a jeleket, amelyek segítenek a sikeres üzletembernek. A vállalkozó elvárásai alapján dönt arról, hogy érdemes-e beindítani egy új üzletet. A gazdasági profit az, ami vállalkozói viselkedésre ösztönöz.

31 A hatékony piaci folyamatok kulcsa ….. A hatékony piaci folyamatok kulcsa ….. Szabad ki- és belépés mindenki számára, aki úgy gondolja, hogy komparatív előnyökkel rendelkezik valamely gazdasági tevékenységben. Szabad ki- és belépés mindenki számára, aki úgy gondolja, hogy komparatív előnyökkel rendelkezik valamely gazdasági tevékenységben. Ha jól ítélték meg helyzetüket, akkor gazdasági profitra tesznek szert. Ha jól ítélték meg helyzetüket, akkor gazdasági profitra tesznek szert. Amennyiben nem ez a helyzet, veszteségeket fognak elszenvedni. Amennyiben nem ez a helyzet, veszteségeket fognak elszenvedni. A ZÁRT PIAC ELFOJTJA A VERSENYT.

32 A hatékony piaci folyamatok kulcsa ….. A hatékony piaci folyamatok kulcsa ….. Szabad ki- és belépés mindenki számára, aki úgy gondolja, hogy komparatív előnyökkel rendelkezik valamely gazdasági tevékenységben. Szabad ki- és belépés mindenki számára, aki úgy gondolja, hogy komparatív előnyökkel rendelkezik valamely gazdasági tevékenységben. Ha jól ítélték meg helyzetüket, akkor gazdasági profitra tesznek szert. Ha jól ítélték meg helyzetüket, akkor gazdasági profitra tesznek szert. Amennyiben nem ez a helyzet, veszteségeket fognak elszenvedni. Amennyiben nem ez a helyzet, veszteségeket fognak elszenvedni. A ZÁRT PIAC ELFOJTJA A VERSENYT. A vállalkozói szellem a társadalmi változások motorja!

33 A verseny korlátozása – példák Gabonaár-támogatás Gabonaár-támogatás A bizonytalanság csökken, a gabonatermelésre alkalmas föld értékesebbé válik A bizonytalanság csökken, a gabonatermelésre alkalmas föld értékesebbé válik A gabonatermelés költségei ezért nőnek (magasabb vételi ár vagy bérleti díj a földért) A gabonatermelés költségei ezért nőnek (magasabb vételi ár vagy bérleti díj a földért) Profithoz jut az, aki a megfelelő pillanatban termőföld-tulajdonnal rendelkezett Profithoz jut az, aki a megfelelő pillanatban termőföld-tulajdonnal rendelkezett

34 A verseny korlátozása – példák Rádió Rádió Ha a műsorok sugárzásának jogáról licitálással döntenek, az kapja meg a jogot, akinek a legtöbbet ér (aki a legtöbbet tudja kihozni belőle). Ha a műsorok sugárzásának jogáról licitálással döntenek, az kapja meg a jogot, akinek a legtöbbet ér (aki a legtöbbet tudja kihozni belőle). Ha szakértői bizottság különböző szempontok alapján ítéli oda a sugárzás jogát, akkor a szerencsés nyertes elvben biztos nyereségre tesz szert. Ám költségei így is vannak a jog megszerzésének: lobbizás (járadékvadászat) Ha szakértői bizottság különböző szempontok alapján ítéli oda a sugárzás jogát, akkor a szerencsés nyertes elvben biztos nyereségre tesz szert. Ám költségei így is vannak a jog megszerzésének: lobbizás (járadékvadászat) A verseny korlátozása – példák

35 Verseny és tulajdonjogok Senki sem gyűlöli jobban a fokozódó versenyt, mint a már piacon lévő vállalkozó. Miért? Senki sem gyűlöli jobban a fokozódó versenyt, mint a már piacon lévő vállalkozó. Miért?  Ha nincs bizonytalanság, a verseny megszűnteti a profitot  Kérdés  Vajon a nyereségre való törekvés következtében:  Több gabonát termelünk-e vagy a föld ára emelkedik?  Javul-e a rádióműsorok minősége vagy többet áldoznak a hivatalnokok meggyőzésére?

36 A monopólium (innentől lásd részletesebben a 9. fejezetet) A monopólium (innentől lásd részletesebben a 9. fejezetet) Akkor beszélünk monopóliumról, amikor egy piacon csak egyetlen vállalat működik. Amikor egy terméket, vagy annak helyettesítőjét nem szerezheti be másutt, a fogyasztó kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Amikor egy terméket, vagy annak helyettesítőjét nem szerezheti be másutt, a fogyasztó kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Nincs verseny az eladók körében, ezért a termelő dönt az árról, és nem ÁRELFOGADÓ Nincs verseny az eladók körében, ezért a termelő dönt az árról, és nem ÁRELFOGADÓ Példa: a déli tömb büféje…vagy mégsem? Példa: a déli tömb büféje…vagy mégsem? Verseny és tulajdonjogok

37 A monopólium okai: kiváltságok A monopol helyzet gyakran az államon múlik: A monopol helyzet gyakran az államon múlik: Adók vagy korlátozások sújtanak egyeseket, míg másokat nem Védelem és támogatás jár egyeseknek, míg másoknak nem Egyesek számára szabad a belépés egy piacra, míg másoknak nem Az állam célja a monopóliummal Az állam célja a monopóliummalKözbiztonság Igazságos verseny StabilitásNemzetbiztonságHatékonyság

38 A legtöbb vállalat árkereső: A legtöbb vállalat árkereső: Többet ad el alacsony áron - Kevesebbet magas áron: keresi azt az árat, amely mellett a legnagyobb profitra tehet szert A termékei iránti kereslet nem tökéletesen rugalmas. A termékei iránti kereslet nem tökéletesen rugalmas. Egy vállalat PIACI EREJE annál nagyobb, minél rugalmatlanabb a terméke iránti kereslet Egy vállalat PIACI EREJE annál nagyobb, minél rugalmatlanabb a terméke iránti kereslet Árkeresés

39 A verseny feltételei v Nagyszámú eladó és vevő van, és senkinek sincs piaci ereje. Nagyszámú eladó és vevő van, és senkinek sincs piaci ereje. A piac résztvevői tökéletesen informáltak arról, hogy milyen alternatívák közül választhatnak. A piac résztvevői tökéletesen informáltak arról, hogy milyen alternatívák közül választhatnak. Az eladók homogén termékeket termelnek. Az eladók homogén termékeket termelnek. Az erőforrások költségmentesen mozgathatók. Az erőforrások költségmentesen mozgathatók. A piaci szereplők árelfogadók A piaci szereplők árelfogadók

40 Diszkontálás (8. fejezet függelék) Mennyivel ér többet 1000 Ft ma, mint egy vagy két év múlva? Tegyük fel, hogy a kamat 10%! Mennyivel ér többet 1000 Ft ma, mint egy vagy két év múlva? Tegyük fel, hogy a kamat 10%! Akkor ugyanez a pénz jövőre 1000*1,1 = 1100Ft-ot ér. Akkor ugyanez a pénz jövőre 1000*1,1 = 1100Ft-ot ér. Két év múlva pedig 1100*1,1=1000*1,1*1,1=1331. Két év múlva pedig 1100*1,1=1000*1,1*1,1=1331. TANULSÁG: A különböző időszakokban felmerülő költségeket, bevételeket nem lehet egyszerűen összeadni, hanem az egyes tételeket diszkontálni kell. TANULSÁG: A különböző időszakokban felmerülő költségeket, bevételeket nem lehet egyszerűen összeadni, hanem az egyes tételeket diszkontálni kell.

41 A költségeket, és bevételeket jelenértékükön érdemes összehasonlítani: A költségeket, és bevételeket jelenértékükön érdemes összehasonlítani: Ha a kamat 10%, mekkora mai befektetést ér meg az üzlet, amelyik egy év múlva 1 650 000 Ft bevételt hoz? Ha a kamat 10%, mekkora mai befektetést ér meg az üzlet, amelyik egy év múlva 1 650 000 Ft bevételt hoz? 1 650 000/1.1=1 500 000 Ft. 1 650 000/1.1=1 500 000 Ft. Vagyis a befektetés jelenértéke: 1 500 000 Ft Vagyis a befektetés jelenértéke: 1 500 000 Ft A jelenérték kiszámolását nevezzük diszkontálásnak. A jelenérték kiszámolását nevezzük diszkontálásnak. Diszkontálás

42 Két lehetőség közül választhatunk: Két lehetőség közül választhatunk: Egy összegben kifizetünk 16 000 $ VAGY Egy összegben kifizetünk 16 000 $ VAGY Ma fizetünk 4000 $-t, jövőre 4400 $-t, 2 év múlva 4800 $-t, 3 év múlva pedig 5200 $-t. Ma fizetünk 4000 $-t, jövőre 4400 $-t, 2 év múlva 4800 $-t, 3 év múlva pedig 5200 $-t. Állítás: az elsővel jobban járunk, mert a második esetben összesen 18400 $-t fizetünk. Állítás: az elsővel jobban járunk, mert a második esetben összesen 18400 $-t fizetünk. NEM IGAZ! Nem vettük figyelembe az elmaradt kamat miatt keletkezett alternatív költségeket! NEM IGAZ! Nem vettük figyelembe az elmaradt kamat miatt keletkezett alternatív költségeket! Diszkontálás példa

43 Profit = Összbev-Összktg A kamat egy költség. A jelenbeli javakat többre értékeljük a jövőbelieknél A profit a bizonytalanságból ered. A verseny korlátozása valakit biztos profithoz juttat. Monopolerő, piaci erő A profit lehetősége vállalkozói viselkedésre ösztönöz. A maradékösszeg elősegíti a társadalmi kooperációt. Monopólium (verseny teljes hiánya)

44 A vállalkozás három alakja: Arbitrázs Innováció Utánzás Az utánzók ténykedése folytán a vállalkozói profit eltűnik. Egy társadalomban a verseny milyensége az alábbi tényezőkön múlik… A játékszabályok. A tulajdonjogok, amelyek az erőforrás- elosztást meghatározzák. A képesség, hogy az erőforrásokból bevételt kovácsoljunk

45 Gyakorlás* Ha a fix lejárati idejű kötvények piaci ára csökken, akkor a kötvény vásárlói által realizált kamat a) növekszik; b) csökken; c) nem változik; d)sokkal bizonytalanabbá válik. Indoklás: Tegyük fel, eddig 100 Ft-nyi kötvény után 10 Ft kamatot fizettek: ez 10%-ot jelent. Ha a kötvény ára lemegy 90 Ft-ra akkor ezután ez kb.: 11%-os kamat

46 Egy részvény ára leginkább a) a részvény kibocsátási árától függ; b) a részvény birtoklásából származó hasznok jelenértékét fejezi ki; c) úgy határozható meg, hogy a jelenlegi tulajdonos által fizetett vételárhoz hozzáadjuk a vásárlás óta eltelt időben visszatartott profit részvényre jutó értékét; d) a vállalat eszközeinek termelési költségét fejezi ki. Gyakorlás*

47 Ha a bizonytalanság eredményeképpen keletkező profitok és veszteségek mindig azok számára jelentkeznek, akiknek a döntései idézték elő ezeket a profitokat és veszteségeket, akkor A) az emberek túlzott mértékű kockázatokat vállalnak, mert nagyon szeretnének profithoz jutni; B) az emberek óvatosabban járnak el a döntéseik meghozatalakor; C) hosszú távon a jövedelmek egyenletesen oszlanak el; D) a jövedelmek megoszlása igazságos lesz. Gyakorlás

48 Minden közgazdaságtan-tanár monopolista, a) ha az általa nyújtott szolgáltatást pontosan az ő típusának és tanítási stílusának megfelelő oktatásként definiáljuk; b) mert a diákok képtelenek az általa nyújtott szolgáltatás értékelésére; c) mert hallgatók függnek tőlük d) amennyiben a közgazdaságtan kötelező tantárgy Gyakorlás


Letölteni ppt "“A közgazdasági gondolkodás alapjai” 10. kiadás Írta: Paul Heyne, Peter Boettke, és David Prychitko."

Hasonló előadás


Google Hirdetések