Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

projekt-összefoglaló március 9.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "projekt-összefoglaló március 9."— Előadás másolata:

1 projekt-összefoglaló 2011. március 9.
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! Tudományos eredmények megismertetése a tehetség-felismerés, a tehetségtámogatás és a tehetség-elismerés szolgálatában az ELTE-n projekt-összefoglaló 2011. március 9.

2 A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerűsítésére A tudományos diákköri munka megújítása (TTK, IK) PhD tudományos eredmények elterjesztése

3 A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerűsítésére I.1. „Az ELTE házhoz megy!” természettudományi utazó cirkusz (TTK) I.2. „Kutass velünk!” természettudományi táborok és foglalkozások középiskolás diákok számára (TTK) Matematikapályázat Matematika-szakkör Kutatás a PIT-csoporttal Kémiai laboratóriumi foglalkozások Biológiai nyári tábor és laborlátogatások I.3. „Geológiai túravezető” a közép-magyarországi régióban középiskolák szaktanárai számára (TTK) I.4. „Gólyavári esték” új sorozatának beindítása (BTK)

4 A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerűsítésére I.1. „Az ELTE házhoz megy!” természettudományi utazó cirkusz I. lap az ELTE TTK nemzetközi hírű oktatói kutatói, fiatal, ambiciózus csapatukkal az iskolában tudományos délutánt szerveznek doktoranduszok és posztdoktorok részvételével, a természettudományos karrier lehetőségét is bemutatva cél minél több középiskola megnyerése és ösztönzése a természettudományok széleskörű művelésére eddig huszonkettő megvalósult foglalkozás a biológia, kémia és fizika témaköreiben részt vevő középiskolák: Premontrei Szent Norbert Gimnázium (Gödöllő), Kölcsey Ferenc Gimnázium (Budapest), Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged), Szent Margit Gimnázium (Budapest), Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Tóth Árpád Gimnázium (Debrecen)

5 A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerűsítésére I.1. „Az ELTE házhoz megy!” természettudományi utazó cirkusz II. lap Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium (Budapest) Garay János Gimnázium (Szekszárd) Ungváry László Szakközépiskola (Cegléd) Vajda János Gimnázium (Keszthely) Battyány Lajos Gimnázium (Nagykanizsa) Bercze Nagy János Gimnázium (Gyöngyös) Rudas Közgazdasági Szakközépiskola (Dunaújváros) Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola (Dunaújváros – két alkalommal) ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium (Budapest) ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola (Budapest)

6 A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerűsítésére I.1. „Az ELTE házhoz megy!” természettudományi utazó cirkusz III. lap Csontváry Általános- és alternatív iskola (Budapest, XVIII) Szent László ÁMK (Baja) Nagy Lajos Gimnázium (Pécs) Veres Pálné Gimnázium (Budapest) Bolyai János Gimnázium (Kecskemét)

7 A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerűsítésére I.2. „Kutass velünk” természettudományi táborok és foglalkozások középiskolások számára Matematikapályázat: 7 versenymunka érkezett. Matematika-szakkör: a április 21-én megrendezett vetélkedőben 8 csapat vett részt. Kémiai laboratóriumi foglalkozások: 2010-ben 9 alkalommal valósult meg összesen 147 fő részvételével

8 A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerűsítésére I.3. „Geológiai túravezető” a közép-magyarországi régióban középiskolák szaktanárai számára a pályázat keretében elkészült és megjelent a Geológiai kirándulások Magyarország közepén c. kötet (szerk. Palotai Márton) geológiai-földrajzi látnivalókat, kirándulási útvonalakat ír le, szakmailag pontosan, hitelesen a Vértes-hegységtől Gödöllőig, a Tétényi-fennsíktól Vácig a pályázat lehetővé teszi, hogy a régió valamennyi középiskolájának rendelkezésére álljon a kötet a szakszerű felhasználást elősegítendő 2010 tavaszán (április, május és június hónapban) a régió középiskolai tanárainak önköltséges módszertani felkészítő kirándulásokat szervez a programfelelős

9 TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerűsítésére I.4. „Gólyavári esték” új sorozatának beindítása 2009. november 11. Ritoók Zsigmond: Antigoné 2009. december 9. Szabó Miklós: Klasszikus-antiklasszikus – Európai gyökerek, európai identitás 2010. február 24. Kulcsár-Szabó Ernő: A kultúra és tudománya 2010. március 24. Frank Tibor: Kivándorlás Amerikába 2010. április 22. Nyomárkay István: Filológiánk tegnap és ma 2010. május 19. Marosi Ernő: A váradi Szent László-fej ereklyetartó, avagy van-e végleges megoldás a művészettörténetben

10 II. A tudományos diákköri munka megújítása (IK, TTK)
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK II. A tudományos diákköri munka megújítása (IK, TTK) II.1. Intézményi tudományos diákköri versenyek Diákkutatói program Tehetségkutató egyetemi programozási verseny Tudományos diákköri verseny Egy nagy sikerű nemzetközi verseny: a nemzetközi matematikaverseny II.2. Tudományos diákköri adatbázis létrehozása (TTK, IK, PPK)

11 II. A tudományos diákköri munka megújítása (IK, TTK)
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK II. A tudományos diákköri munka megújítása (IK, TTK) II.1. Intézményi tudományos diákköri versenyek: tehetségkutató egyetemi programozási verseny Az ELTE Informatikai Kara a 2009/2010-es tanévre meghirdette az 1. Tehetségkutató Egyetemi Programozási Versenyt a közép-magyarországi régió informatikus alapképzésben résztvevő hallgatói számára három forduló az egyes fordulókban a versenyzőknek 3-5 programozási feladatot kell megoldaniuk C++ nyelven, Code:Blocks fejlesztői környezetben, a beküldött megoldásokat a bírálók Linux környezetben fordítják újra és az így kapott programokat értékelik

12 II. A tudományos diákköri munka megújítása (IK, TTK)
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK II. A tudományos diákköri munka megújítása (IK, TTK) II.1. Intézményi tudományos diákköri versenyek: Egy nagy sikerű nemzetközi verseny: a nemzetközi matematikaverseny 2010. február 19-én került megrendezésre. A versenyen 23 induló vett részt, és 19-en adtak be dolgozatot.

13 II. A tudományos diákköri munka megújítása (IK, TTK)
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK II. A tudományos diákköri munka megújítása (IK, TTK) II.2. Tudományos diákköri adatbázis létrehozása a megcélzott nagy hallgatói létszámok, a részt vevő segítők és tanárok nagy száma miatt nélkülözhetetlen a felkészítés és a versenyek egyes jelentős elemeinek számára egy kari TDK internetes adatbázis létrehozása az adatbázis tartalmazni fogja a TDK-témákat, -dolgozatokat, közzéteszi a versenyek lebonyolításának menetét és eseményeit, nyilvántartást vezet a segítő diákokról, tanárokról, témavezetőkről a honlap tartalma: a Kari Tudományos Diákkörökért felelős személyek (elnökök, szekcióelnökök, hallgatói képviselők), fontos elérhetőségek; a Kari TDK-k rövid bemutatása; aktuális pályázati felhívások; témakiírások; eddigi TDK-eredmények; archív anyagok, dolgozatok adatbázisa.

14 III. PhD tudományos eredmények elterjesztése
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ, ILLETVE FEJLESZTENDŐ TEVÉKENYSÉGEK III. PhD tudományos eredmények elterjesztése III.1. A legjobb doktori dolgozatok publikálása az Eötvös Kiadó segítségével III.2. Az Alkalmazott Pszichológia tematikus számának megjelentetése doktoranduszok kutatási beszámolóinak közlésére (PPK, elérhető a honlapon) III.3. A Peripato Társadalmi Agora program (TTK) (fejlesztés alatt)

15 A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA Esélyegyenlőség növelése a tehetség kibontakoztatásában A tudomány népszerűsítése  Tudományos eredmények elterjesztése A kiválósági központok nemzetközi hálózata

16 I. Esélyegyenlőség növelése a tehetség kibontakoztatásában
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA I. Esélyegyenlőség növelése a tehetség kibontakoztatásában I.1. Állampolgári nevelés (Bibó Szakkollégium) tábor: április I.2. Hátrányos helyzetű, illetve speciális nevelési igényű gyerekek (Illyés) I.3. Esélyegyenlőségi képzési programok (TáTSZ) A KUSS?!-projekt Esélyegyenlőségi műhely Hátrányos helyzetű hallgatók államvizsgára és mesterszakra való felkészítése I.4. Szakkollégium éjszakája (TáTSZ)

17 I. Esélyegyenlőség növelése a tehetség kibontakoztatásában
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA I. Esélyegyenlőség növelése a tehetség kibontakoztatásában I.2. Hátrányos helyzetű, illetve speciális nevelési igényű gyerekek, Illyés Sándor Szakkollégium cél: a csoportban dolgozó pedagógusok csoport-kommunikációjának fejlesztése az általános ismereteken túl saját kommunikációs elemeikre, viselkedési mintáikra láthatnak rá a csapatszerű helyzetekben videokamera segítségével rövid felvételeket készít a szakember a csapatmegbeszélésekről, a szerepjátékokról, fókuszáltan a jól működő kommunikációs helyzetekről

18 I. Esélyegyenlőség növelése a tehetség kibontakoztatásában
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA I. Esélyegyenlőség növelése a tehetség kibontakoztatásában I.3. Esélyegyenlőségi képzési programok: a KUSS?!-projekt az ötlet eredete: úgy tapasztalták, hogy az ELTE Társadalomtudományi Karán kezd elharapódzni az előítéletes, sőt rasszista gondolkodásra utaló beszédmód - ugyanakkor rendre hiányoznak az ilyen megnyilvánulásokra adott reakciók azok részéről, akik más véleményen vannak: ennek a párbeszédhiánynak az okán indította el a Kuss?!- projektet a TáTSZ különböző programokkal – valós és virtuális térben egyaránt – szeretné felhívni a figyelmet a párbeszédre, illetve a „kussolás” megszüntetésének szükségességére

19 I. Esélyegyenlőség növelése a tehetség kibontakoztatásában
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA I. Esélyegyenlőség növelése a tehetség kibontakoztatásában I.3. Esélyegyenlőségi képzési programok: esélyegyenlőségi műhely a kurzus a gyermekszegénység jellemzőit, kialakulását, következményeit tekinti át a gyermeki szükségletek dimenziói szerint az elméleti ismeretanyag, a hazai és nemzetközi kutatási eredmények és elméletek, a gyermekszegénység elleni társadalmi programok áttekintésével párhuzamosan a kurzus résztvevői terepkutatások során is megismerkednek e lényeges társadalmi probléma magyarországi jellemzőivel a kutatómunka során mindenki egy-egy részterület feldolgozását vállalja, a kurzus résztvevőinek munkáiból egy közös záró tanulmány készül a kurzus 15 alkalomból áll, minden alkalomra az ajánlott irodalmat tartalmazó lista áll a hallgatók rendelkezésére Két terepgyakorlat valósult meg: március 27 – április 1 (Rimóc) között 12 hallgató részvételével és április 23 – 25 (Szomolya) között 4 hallgató részvételével.

20 I. Esélyegyenlőség növelése a tehetség kibontakoztatásában
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA I. Esélyegyenlőség növelése a tehetség kibontakoztatásában I.4. Szakkollégium éjszakája az ELTE Társadalomtudományi Szakkollégium életében a legnagyobb rendezvény a minden novemberben megrendezett Szakkollégium Éjszakája (SZÉ), ahol a tanárok és a diákok egy éjszakára birtokba vehetik az ELTE Lágymányosi Campusának alagsorát, és élvezhetik a szakmai és kulturális programokat 2009. november 19-én ötödik alkalommal került sor a rendezvényre, HatárOK nélkül? Címmel, több tudományterület képviselőjének előadásával 2010. november 25-én hatodik alkalommal került sor a rendezvényre „Miénk itt a tér” címmel.

21 II. A tudomány népszerűsítése
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA II. A tudomány népszerűsítése II.1. Intenzív doktori szintű előadássorozatok és műhely-konferenciák (Bolyai) Doktorandusz-délutánok Felsőoktatás-politikai műhely-konferenciák II.2. Földrajzos esték-sorozat (EC) II.3. TTK-s estek (EC) II.4. Nobel-díjas esték (EC) II.5. Szakkollégiumi napok (Illyés) II.6. A Mendöl műhely honlapja (EC) II.7. Skandinavisztika irodalmi lexikon honlapja (EC) II.8. A Biológia-kémia műhely honlapja (EC)

22 II. A tudomány népszerűsítése
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA II. A tudomány népszerűsítése II.1. Intenzív doktori szintű előadássorozatok és műhely-konferenciák: felsőoktatás-politikai műhely-konferenciák sorozata 2009. október 17-én került sor a 6. Bolyai műhely-konferenciára 11 intézményből 50, a felsőoktatásban dolgozó kutató/oktató, középiskolai tanár és oktatási államigazgatási szakember vett részt a délelőtti előadások és az azt követő vita a műszaki/természettudományi alapszakok első teljes évfolyamain szerzett tapasztalatokkal foglalkoztak, a délutáni ülés a természet-tudományos tanárképzésben kialakult drámai helyzet okait és az azonnali teendőket vizsgálta

23 II. A tudomány népszerűsítése
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA II. A tudomány népszerűsítése II.1. Intenzív doktori szintű előadássorozatok és műhely-konferenciák: felsőoktatás-politikai műhely-konferenciák sorozata 2010. március 20-án rendezték meg a 7. Bolyai műhelykonferenciát a kutatóegyetemi kiválóság tartalmáról és mérésének módszereiről. 42 vezető oktató jelent meg 7 magyar egyetem műszaki- és természettudományi karairól. A munkában mindvégig részt vett az MTA és a MAB elnöke. 2011. március 19-én rendezik a 8. Bolyai Műhelykonferenciát „Differenciált természettudományi és műszaki felsőoktatási rendszer” címmel.

24 II. A tudomány népszerűsítése
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA II. A tudomány népszerűsítése II.2. „Földrajzos esték” sorozat EC első alkalom: Térbeli fordulat a geográfiában (2010. december 9.)

25 II. A tudomány népszerűsítése
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA II. A tudomány népszerűsítése II.4. Nobel-díjas esték összesen négy alkalom eddig: Hadlaczky Gyula az orvosi Nobel-díjas Elizabeth Blackburn, Carol Greider és Jack Szostak munkásságáról (2009. november 26.) Mizsei János a fizikai Nobel díjas Charles Kao, Willard Boyle és George E. Smith munkásságáról (2009. december 1.) Vértessy Beáta a kémiai Nobel-díjas Venkatraman Ramakrishnan, Thomas Steitz és Ada Yonath munkásságáról (2009. december 3.) Balogh F. András az irodalmi Nobel-díjas Herta Müller munkásságáról (2009. december 9.)

26 III. Tudományos eredmények elterjesztése nemzetközi szinten
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA III. Tudományos eredmények elterjesztése nemzetközi szinten III.1. Mesterkurzusok (Bolyai) III.2. Külföldi tanulmányutak (Bolyai) III.3. Filológiai-paleográfiai portál (EC) III.4. Mendöl műhely – nemzetközi konferenciák (EC) III.5. Angol-amerikai műhely (EC) III.6. Beloit College – csereprogram (EC)

27 III. Tudományos eredmények elterjesztése nemzetközi szinten
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA III. Tudományos eredmények elterjesztése nemzetközi szinten III.1. Mesterkurzusok a Bolyai Kollégium szervezésében összesen 7 rangos, nemzetközi rendezvény, előadás valósult meg.

28 III. Tudományos eredmények elterjesztése nemzetközi szinten
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA III. Tudományos eredmények elterjesztése nemzetközi szinten III.2. Külföldi tanulmányutak (Bolyai) a Bolyai Kollégium 25 tagja vett részt a április között megrendezett I. Erdélyi Protestáns Szakkollégiumi Napok rendezvényen a kolozsvári Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium vendégeként négyen közülük előadást is tartottak a kirándulás legfontosabb hozadéka: az új személyes és szakmai kapcsolatok létesítése

29 III. Tudományos eredmények elterjesztése nemzetközi szinten
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA III. Tudományos eredmények elterjesztése nemzetközi szinten III.3. Filológiai-paleográfiai portál Öt rendezvény valósult meg. Klasszika-filológiai, informatikai, germanista és történész szakmai minikonferenciák, tanulmányutak, amelyeken a pályázatban résztvevő oktatók és hallgatók nemzetközi forumok előtt számoltak be eredményeikről.

30 III. Tudományos eredmények elterjesztése hazai szinten
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA III. Tudományos eredmények elterjesztése hazai szinten III.1. Kutatás (Bibó) III.2. Szakmai kiadványok (Bibó) III.3. Bolyai-konferencia (Bolyai) III.4. Társadalomtudományi Network-konferencia III.5. Biológiai-kémiai szakkollégiumi konferencia

31 III. Tudományos eredmények elterjesztése hazai szinten
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA III. Tudományos eredmények elterjesztése hazai szinten III.2. Szakmai kiadványok (Bibó Szakkollégium) Megjelent az „Európai kampánystratégiák Magyar pártok európai parlamenti választási kampányainak elemzése” című tanulmánykötet.

32 III. Tudományos eredmények elterjesztése hazai szinten
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA III. Tudományos eredmények elterjesztése hazai szinten III.3. Bolyai konferencia A Bolyai Kollégium, az Eötvös Loránd Tudományegyetem természettudományos és informatikai szakkollégiuma hagyományaihoz híven, immár tizenötödik alkalommal rendezte meg a Bolyai Konferenciát. A Konferencia időpontja március , szombat-vasárnap, helyszíne a Kollégium épülete volt.  2011. április 2-3. a 16. Bolyai Konferencia időpontja

33 III. Tudományos eredmények elterjesztése hazai szinten
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA III. Tudományos eredmények elterjesztése hazai szinten III.4. Társadalomtudományi Network-konferencia 2009. november 28-án valósult meg a rendezvény célja az volt, hogy a hallgatóság betekintést nyerjen a Network kutatás alapjaiba, illetve a Collegium Társadalomtudományi műhelyének tagjai a téma avatott szakemberei előtt bemutathassák önálló kutatásaikat a hivatalos megnyitó után, a workshop első felében a téma legkiválóbb magyarországi előadói beszéltek saját témáikról, kutatásiakról a délutáni szekcióban az Eötvös József Collegium Társadalomtudományi műhelyének diákjai adták elő a 2009/2010-es év őszi félévében elvégzett Network kutatás alapjai című szemináriumra készült prezentációikat

34 III. Tudományos eredmények elterjesztése hazai szinten
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA III. Tudományos eredmények elterjesztése hazai szinten III.5. Biológiai-kémiai szakkollégiumi konferencia 2010. április 24-én a konferenciát Prof. Hudecz Ferenc, az ELTE rektora nyitotta meg. A szakmai programot Málnási-Csizmadia András Gyógyszer hatások predikciója molekuláris interakciós ujjlenyomat (MIF) segítségével című előadása kezdte. A konferencián három szekcióban folyt a szakmai munka: Biokémia szekció, Kémia szekció, Élettan szekció. Az ország 5 kollégiumából 13 előadó valamint számos érdeklődő egyetemi hallgató vett részt a konferencia programjain.

35 IV. A kiválósági központok nemzetközi hálózata (EC – ENS – SNS)
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A SZAKKOLLÉGIUMOK NYITOTT INTÉZMÉNYI HÁLÓZATA IV. A kiválósági központok nemzetközi hálózata (EC – ENS – SNS) az ELTE Eötvös József Collegium már az „ELTE házhoz megy!” TÁMOP-pályázatot megelőzően kidolgozta a párizsi École Normale Supérieure-rel (ENS), valamint a pisai Scuola Normale Superioréval (SNS) az ún. kiválósági hálózatot (réseau d’excellence) tudományos programjának és oktatási modelljének hatékonyabb működtetése és európai képviselete érdekében e program keretében, a pályázat támogatásának köszönhetően a 2009/2010-es tanévben francia lektor érkezett a Collegiumba Paul-Victor Dersabres doktorandusz-hallgató személyében az ENS-től ittlétének fő célja, hogy erős kiegészítő oktatást biztosítson: egyrészt intenzív francianyelv-kurzusokkal, másrészt országismereti szemináriumsorozat keretében, illetve fakultatív szakszemináriumok alkalmával A október között megrendezett Lustrum Saeculare Collegii konferenciasorozat alkalmat adott arra, hogy tudományos előadások és eszmecserék keretében a külföldi társintézmények képviselőivel a hálózati együttműködést tovább erősítsük, illetve annak új területeket nyissunk.

36 Honlap: http://eotvos.webrefel.hu
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! Honlap:

37 Programfüzet TÁMOP 4.2.3-08/1-KMR Az ELTE házhoz megy!

38 A pályázat szakmai és gazdasági menedzselése során felmerült problémák
TÁMOP /1-KMR Az ELTE házhoz megy! A pályázat szakmai és gazdasági menedzselése során felmerült problémák A pályázat eredetiséget és kihívását az adja, hogy az ELTE tíz szervezeti egységének (5 kar és 5 szakkollégium) több, mint 50 alprogramját (a száznál több részprogramot nem említve) kell egy koherens cél megvalósítására összefogni és felügyelni. Ebből származik a nehézségek többsége is. 1. A pályázatot rendkívül szoros határidővel kellett megírni és benyújtani, ennek következtében a tervezett, majd a végső változatban tömören összegzett szakmai részprogramok és az azokhoz pályázott támogatási összegek végső beállítása nincs mindig szinkronban. A részprogram-felelősök a pályázás kezdete és az elnyert pályázat kihirdetése között eltelt hosszú idő miatt olykor nem ismerik fel saját terveiket, a többszörös tájékoztató dacára sincsenek mindig tisztában a lehetőségekkel. 2. A részprogramok lebonyolítóinak nincs pénzügyi képzettsége, a számlákat gyakran hiányosan, sokszor – a fizetési határidő lejárta után – késve kapjuk meg. A pénzügyi vezetés rendkívüli terheket ró a gazdasági vezetőre, a pályázat terhére – az egyetem döntése alapján -- nem valósult meg egy pénzügyi segítő alkalmazása. 3. A lebonyolítást megnehezíti, hogy az ELTE EEGFO-tól nem, vagy nagyon körülményesen kapjuk meg a megbízási szerződések teljes körű pályázati elszámoltatásához szükséges béradatokat (a pályázati elszámolásban fel kell tüntetni a járulékokat, stb.). 4. Az egyetem belső pénzügyi előadói feladataik sokrétűsége miatt leterheltek, a pályázati ügyek belső lebonyolítása és kezelése (utalások, kapcsolattartás a főhatósággal, stb.) nehézkes. 5. A részprogram-felelősök nem menedzserek, hanem egyetemi oktatók, a pályázatok lebonyolításában nincs mindig gyakorlatuk, ezért a szakmai beszámolók, stb. elkészíttetése nehézkes és tökéletlen. 6. Az ESZA-tól (NFÜ-ből) érkező levelek az egyetem belső érkeztetése majd továbbítása miatt lassan jutnak el a menedzsmenthez. A belső információtovábbítást nemcsak a fizikai távolság (Szerb utca – Ménesi út : kézbesítője nincs a collegiumi menedzsmentnek) nehezíti, hanem olykor az is, hogy a belső munkatársak a leveleket nem a megfelelő helyre továbbítják. 7. Az ESZA hiánypótlásra vonatkozó felszólításai között több olyan pont van, amelynek értelmezése körülményes, a PEJ és a pénzügyi jelentés (összesítő táblák) problémamentes elkészítésére, javítására szorosabb és közvetlenebb (menedzsment – ESZA) egyeztetésre lenne szükség.


Letölteni ppt "projekt-összefoglaló március 9."

Hasonló előadás


Google Hirdetések