Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A legrégebbi ismert,szeizmikus hullámokat regisztráló szerkezetet Kr.u. 132-ben szerkesztette Chang Henk Kinában Ennek később további változatai is készültek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A legrégebbi ismert,szeizmikus hullámokat regisztráló szerkezetet Kr.u. 132-ben szerkesztette Chang Henk Kinában Ennek később további változatai is készültek."— Előadás másolata:

1

2 A legrégebbi ismert,szeizmikus hullámokat regisztráló szerkezetet Kr.u. 132-ben szerkesztette Chang Henk Kinában Ennek később további változatai is készültek

3 1845 – Robert Mallet : az instrumentális szeizmológia megteremtőjének tekinthető

4 1909 : Andrija Mohorovicic : földrengésekből származó hullámok menetidő görbéi felhasználásával felfedezte a „Moho”-t. 1916 : Ludger Mintrop német bányafelügyelő szabadalmaztatta a szeizmológiai módszerekkel való bányakutatási módszerét. 1917 : Reginald Fessenden (kanadai) szabadalmaztatta a módszerét tengeralattjárók észlelésére reflektált szeizmikus hullámok felhasználásával. Szintén szorgalmazta, hogy a módszerét geológiai kutatási célokra is használják fel. 1917 : John Clarence Karcher, az előbbiektől függetlenül felfedezte a reflexiós szeizmikában rejlő lehetőségeket, miközben katonai ágyúk helyének behatárolásán dolgozott

5 1921 – Oklahoma : a szeizmikus reflexiós módszer nyilvános bemutatása. Az előbb említett Karcher támogatásával a Geological Engineering Company kifejezetten olaj kutatási céllal reflexiós szeizmikus terepi mérést végzett Oklahoma City közelében. Karcher a későbbiekben is aktív maradt : 1925 – Geophysical Research Corporation, az Amerada része 1930 – GSI, Geophysical Services Incorporated, egyike a legsikeresebb szervíz vállalatoknak. Az 1921-es mérés emlékére 1971-ben az SEG emléktáblával jelölte meg a mérés helyét

6

7 Szeizmikus „CSATORNA” definíciója : A föld rezgését érzékelő szeizmográf által az idő függvényében regisztrált hullám alak. Több érzékelő szeizmográf esetén „többcsatornás” mérésről beszélünk. Például az oklahomai kísérletet három csatornás elrendezéssel mérték.

8 A kezdeti időben a kiértékelés az első beérkezés meghatározását jelentette

9 Egycsatornás mérés és kiértékelés

10 Kezdetben az ipar fejlődését a szeizmikus hullámot érzékelő szeizmográfok nehézkesssége lassította. A lendületet a rádiótechnika fejlődése és a dinamikus mikrofon feltalálása hozta meg. A kifejezetten szeizmikus kutatás céljára kifejlesztett szeizmométereket geofon-nak nevezzük

11

12 A geofonok elterjedésével általánossá vált a többcsatornás mérés.

13 Sugárdiagrammok segítségével, kézzel szerkesztették meg a reflektáló horizont mélység beli képét Példa: A t = 1.9 másodpercnél beérkező hullám jöhetett a 0.5+1.4, 0.6+1.3, 0.7+1.2,.... 1.3+0.6, 1.4+0.5... kombinációból.

14 Központi hullámgerjesztés esetén a geofonok fél hossznyi áthelyezésével elérhető a reflektáló felület folytonos lefedése. Ez érvényes arra az esetre is, amikor a hullámkeltés nem a geofonok középpontában történik.

15 Példa egy sekély mélységű kutatás kézi kiértékelésére

16


Letölteni ppt "A legrégebbi ismert,szeizmikus hullámokat regisztráló szerkezetet Kr.u. 132-ben szerkesztette Chang Henk Kinában Ennek később további változatai is készültek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések