külön mérhetôek. Létezik egy harmadik, "kognitív" és egy negyedik "domain satisfaction" (egy területen tapasztalt elégedettség) összetevô is. 1984: A felmérések azt mutatják, hogy az USA lakók nagyrésze boldog kortól, nemtôl, jövedelemtôl ftlenül.">

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Subjective Well-Being Anyagiakon túl. Az SWB, mint kutatási terület Célja: Annak tanulmányozása, hogy az emberek hogyan értékelik saját életüket. A jó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Subjective Well-Being Anyagiakon túl. Az SWB, mint kutatási terület Célja: Annak tanulmányozása, hogy az emberek hogyan értékelik saját életüket. A jó."— Előadás másolata:

1 Subjective Well-Being Anyagiakon túl

2 Az SWB, mint kutatási terület Célja: Annak tanulmányozása, hogy az emberek hogyan értékelik saját életüket. A jó élet jellemzôje a boldogságérzet. A boldogság természete nem tisztázott. Jelenthet: élvezetet, megelégedettséget, pozitív érzelmeket, jelentôségteljes életet, önbizalmat, stb.

3 Az SWB alapjai SWB: kifejezés a boldogság "helyett". (Szubjektív- JóLét) Fontos felismerés: a pozitív és a negatív külsô hatások (SWB-re) ftlenek egymástól => külön mérhetôek. Létezik egy harmadik, "kognitív" és egy negyedik "domain satisfaction" (egy területen tapasztalt elégedettség) összetevô is. 1984: A felmérések azt mutatják, hogy az USA lakók nagyrésze boldog kortól, nemtôl, jövedelemtôl ftlenül.

4 Az SWB alapjai II. (az SWB fontossága) 1. Az SWB a gazdasági és szociális mutatókkal jó képet tud alkotni egy adott csoport, nemzet életminôségérôl. 2. A boldog emberek egészségesek, tovább élnek, pozitívabbak, stb. stb. stb. 3. Az emberek törôdnek az SWBvel. Felmérések szerint (2000) 17 ország diákjai az elégedettséget és a boldogságot fontosabbnak tartják a pénznél.

5 Az SWB alapjai III. (az SWB fontossága) A gazdasági mutatók és az SWB (USA)

6 Az SWB felépítése Elemek: -pozitív hatások -negatív hatások -elégedettség -egyes területeken tapasztalt elégedettség

7 Az SWB felépítése (pozitív és negatív hatások) Alapvetôen külsô forrásból származó ingerek, tapasztalatok. Rövidtávon hatnak az emberekre (hangulat - diffúz, nem egy adott inger hatására, érzések - adott külsô inger hatására) Az érzelmek alapvetô 5 jellemzôje (Frijda - 1999): -fájdalom- vagy élvezetérzethez kötődik -egy esemény jóként, vagy rosszként való értékeléséhez kapcsolódik -egy érzelem tisztázása általában viselkedés megváltozását jelenti a környezet felé. -maguktól jelennek meg (nem önön befolyásolástól) -kognitív aktivitást jelentenek

8 Az SWB felépítése (pozitív és negatív hatások) Alapérzelmek a felépítéses ábrán. Különböző megközelítések az érzelmek megjelenéséről: pl. dimenzionális – analitikusabb módszer (ha valaki negatív érzelmeket él meg, akkor hajlamosabb félelemre, vagy dühre), motivációs (mennyire, mire motivál), arckifejezéssel történő megállapítás, A pozitív és negatív hatások elkülöníthetőségéről ma is vita folyik.

9 Az SWB felépítése (pozitív és negatív hatások mérése) Mit kell mérni a pozitív/negatív hatásokon: -az érzelem intenzitása és gyakorisága különböző hatással van az egyén SWBjére (A kutatások szerint a gyakoriság fontosabb) -az érzelmeket intenzíven megélő ember a pozitív és negatív érzelmeket egyaránt intenzíven éli meg -a gyakoriságot könnyebb mérni, jobban is emlékeznek rá az emberek -a gyakoriság nagyobb hatással van az SWBre, mint az intenzitás -néhol azonban hasznos az intenzitás mérés (pl. nyaralás során megbecsülhető az intenzitásból, hogy uoda mennek-e legközelebb nyaralni – azaz ahol „jobban” érzik magukat)

10 Az SWB felépítése (az élettel való megelégedettség) Az emberek meg tudják mondani, hogy mivel mennyire elégedettek. A kutatás főképp arra irányul, hogy mi alapján mérlegelnek. (Kulturális különbségek, jelenlegi helyzet, stb.) A tapasztalat szerint a mérlegelés igencsak pontatlan (pl. aktuális időjárás által befolyásolt), éppen az aktuális helyzet által befolyásolt. Az idő elteltével a lényeges elemei azonban változatlanok. Sokszori „méréssel” pontos képet lehet kapni. Fontos szerepet játszik a mérlegelés alapja is, a válaszadó saját szemszögből nyilatkozik.

11 Az SWB felépítése (különböző területeken való elégedettség) Információval szolgál az elégedettségről önmagáról, pontosabb felmérést jelent. Boldog emberek lényegesebbnek tartják azokat a területeket, amelyekkel elégedettebbek, és fordítva. Emellett információkat szolgáltat arról is, hogy az egyén élete milyen irányban halad. Objektív megállapításokat is lehet tenni többek között az illető egyéniségére is. Ettől is függ ugyanis az elégedettség megállapítása.

12 Az SWB felépítése (különböző területeken való elégedettség) A különböző területek kapcsolatban van egymással Az SWB méréséhez a tárgyalt jellemzők együttes vizsgálatára van szükség!

13 Az SWB változásának menete Mindezek tükrében kijelenthető, hogy az SWB egy lassan változó jellemző Az érzelmek, érzések, mint külső hatásra történő reakció kulcsfontosságú „Érzelmi csúcsok” nem jelentenek nagy változást Érdekes kérdés: Vajon a boldogság a kellemes érzelem „megélése”, vagy „emléke”?

14 Az SWB mérések eredményei I. Megfigyelések: –Adott emberek képesek megbecsülni egy másik ember SWB-jét bizonyos mértékig. Még akkor is, ha az adott másik ember egy más kultúra képviselője. Azaz van egy „közös fogalom” amelyben értelmezhető az elégedettség. –Azonos kultúrában lévő emberek hasonlóképp értékelik egy adott skálán az érzelmeiket (pl. hasonlót jelent a „nagyon jó” és „nagyon rossz” – számokban).

15 A különböző területeken tapasztalt elégedettség egyaránt fontos az „általános” elégedettségben. Tanulság: Az elégedettség ez alapján a különböző területen tapasztalt elégedettségből számolható. Az SWB mérések eredményei II.

16 Az SWB mérések eredményei III. Kelet- és Nyugatnémeto. felmérése (Nyugati, és ex komm. Társadalom) – alátámasztja az előző megfigyeléseket

17 Az SWB mérések eredményei IV.

18 Az SWB mérések eredményei V.

19 Az SWB mérések eredményei VI.

20 Konklúziók I. Mikor boldog az ember? (Azaz mi teszi magassá az egyén SWBjét?) –Mentális egészség –Jó szociális kapcsolatok Miért boldogabbak az emberek a gazdag országokban? –Közelebb vannak ahhoz az életszínvonalhoz, amely mindenhol kívánatos lenne VAGY/ÉS –Nagyobb létbiztonság, jobb szociális helyzet stb. A gazdagság hatása az SWB-re: Nem nagy (egy társadalmon belül).

21 Hogyan lehet egy ember boldog? –A rengeteg eredmény és kutatás ellenére erre tisztán általános választ nem lehet mondani, a kutatás még gyerekcipőben van. Különböző dolgok különböző típusú embereket tesznek boldoggá. –Kor, nemek, beállítottság, foglalkozás Vannak-e túl boldog emberek? –Sokáig túl boldog emberek nem léteznek, de ebben az állapotban meg lehet maradni egy darabig, produktív lehet így valaki. Az egészség és az SWB –Aki jónak ítéli meg a saját egészségét, az általában boldogabb –A szakorvosi diagnózis alapvetően kismértékben befolyásolja az SWBt. Konklúziók II.

22 Vallás és SWB –A kutatási eredmények szerint a vallásos emberek magasabb SWBvel rendelkeznek, de az összefüggés nem túl nagy. –Ennek okai sokfélék lehetnek: pl. erős szociális kötelékek Szépség és SWB –Igen, a szép emberek boldogabbak (de a gazdagabbak is). Az önértékelés, a különböző dolgok értékelése és az SWB –Akinek az énképe és önértékelése a helyén van, az olyan célokat tűz ki maga elé, amit teljesíthet, így növekszik az SWBje. –Ha valaki olyan munkakörben dolgozik, amely a számára értékes dolgokkal foglalkozik, szintén növekszik az SWBje. Konklúziók III.

23 Az SWB elemei relevánsan mérhetőek A temperamentum nagyon fontos az SWBben, de fontosak a külső körülmények is A boldogság/SWB a kultúrák között is különbözik – egyes kultúrák fontosabbnak ítélik a boldogságot Instabil vagy/és gyenge társadalom lakói alacsony SWBvel rendelkeznek A boldog embereknek sok jó barátjuk van. Átlagosan az emberek valamennyire boldogok, de mindenkinél vannak ingadozások A pozitív és negatív érzelmek valamelyest függetlenek Nincs általános formula a boldogságra A nagyszámú pozitív külső hatás nem rossz dolog. Növeli az SWBt, mégsem egyszerű hedonizmus Az érzelmek gyakorisága befolyásolja az SWBt, nem az intenzitása Konklúziók IV.


Letölteni ppt "Subjective Well-Being Anyagiakon túl. Az SWB, mint kutatási terület Célja: Annak tanulmányozása, hogy az emberek hogyan értékelik saját életüket. A jó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések