Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 113/07/2014 Rostás Zoltán Az építészeti program tartalma.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 113/07/2014 Rostás Zoltán Az építészeti program tartalma."— Előadás másolata:

1 tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 113/07/2014 Rostás Zoltán Az építészeti program tartalma

2 tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 213/07/2014 Rostás Zoltán mottó „A repülőgép esetében az igazi tanítás abban a logikában van, amely meghatározza a probléma felvetését és megoldását.” (Le Corbusier)‏ Le Corbusier (Ch.E. Jeannerret-Gris): Új építészet felé ( Corvina, 1981., Bp. ) – 12.o.

3 tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 313/07/2014 Rostás Zoltán a program előzményei Az igények kialakulása - problémák - fokozott igények megjelenése A fejlesztési szándék megjelenése - az intézmény vezetésének változása - a politikai / gazdasági környezet változása - alkalmazkodás a versenytársakhoz A lehetőségek felkutatása / megjelenése - politikai döntések - gazdasági alapok A szándék megfogalmazása: a megrendelés (COMMAND) A megrendelés megfogalmazása: a PROGRAM

4 tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 413/07/2014 Rostás Zoltán a program célja 1. a megrendelés PONTOS megfogalmazása 2. az igények és lehetőségek TELJES KÖRŰ feltárása 3. az építészeti tervezés HATÉKONY segítése úgy, hogy az ne legyen gátja a kreatív megoldásoknak 4. a résztvevők számára egy folyamatosan bővíthető, közös nyelven írott, a szándékokat és döntéseket rögzítő MUNKA- DOKUMENTUM (kotta, tartalomjegyzék, tevékenységlista, stb.) létrehozása és használata

5 tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 513/07/2014 Rostás Zoltán a program típusai előzetes program: - a szándékok tisztázása - alternatívák feltárása és értékelése - a szükséges eszközök nagyságrendi becslése - minták, példák, ötletek felvázolása DÖNTÉS az alternatívák között végleges (tervezési) program - a SZEREPLŐK bemutatása - az ESZKÖZÖK számba vétele - az OBJEKTUM leírása - a FOLYAMAT ismertetése részletes programok: - speciális technológiák (múzeum-, orvos-, raktárüzemi-, stb.)‏ - üzemeltetési terv - biztonságtechnika, műtárgyvédelem, kommunikáció, stb. - esemény szintű programok (gyermekfoglalkoztatás, családi útvonalak, fogadások és étkeztetés (catering), havária, stb.

6 tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 613/07/2014 Rostás Zoltán A PROGRAM tartalma 1. 1. A BERUHÁZÁS ISMERTETÉSE előszó az építtető fejlesztési szándékainak ismertetése jövőkép, küldetésnyilatkozat felvázolása a beruházás fontossága az építtető szempontjából 1.a az építtető és a projekt bemutatása - a projekt „hivatalos' adatai – név, kód, hivatalos cím, helyszínrajzi szám, stb. - az építtető bemutatása – szervezete, a beavatkozó személyek és szervezeti egységek, képviselők, szerepek, felelősségi körök, a teljesítmények elfogadói / igazolói 1.b a projekt keletkezésének ismertetése – a szándékok eredete, a problémák és megoldások keletkezése, az előzetes tanulmányok bemutatása 1.c a legfontosabb célok kiemelése a fejlesztés „indikátorai” - mit akarunk elérni?

7 tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 713/07/2014 Rostás Zoltán 2. - FUNKCIÓK, TEVÉKENYSÉGEK, HASZNÁLAT 2.a a felhasználók – típusai (közvetlen, közvetett, média-, stb.), száma és érdekeik bemutatása 2.b a felhasználás szintjei – városi, környéki, helyi, - és ezek jellemzői (intenzitás, gyakoriság, mód, interakciók, stb.) 2.c funkciók típusai – F rendszerek (fő- és mellék, PAPA, stb.) F rendszer: tájékoztatás, ellenőrzés, mozgás, élmény/esemény, kiszolgálás, személyzet, technikai, stb.)‏ A PROGRAM tartalma 2.

8 tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 813/07/2014 Rostás Zoltán 3. - A HELYSZÍN 3.a bemutatása – környezet, megközelítés, előnyök, hátrányok, a terület fejlesztése, szomszédos beavatkozások, ingatlanviszonyok, történeti viszonyok (ásatások kockázata, előzetes helytörténeti tanulmányok, stb.) 3.b jogi szabályozás – a helyszín besorolása, KVSZ, jogi tulajdonságok (tul.viszonyok, helyszínrajzi adatok, szolgalom, védőtávolságok, stb.) 3.c fizikai adottságok – talaj, talajvíz, hidrogeológia, növényzet, szomszéd telkek, stb. 3.d ellátás – energia, infrastruktúra, vezetékek (kiváltások), stb. A PROGRAM tartalma 3.

9 tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 913/07/2014 Rostás Zoltán 4. - TEREK 4.a a tevékenységekhez szükséges terek és térkapcsolatok – funkciók és terek összekapcsolása - térséma 4.b az egyes terek tulajdonságai - méretek - fizikai tulajdonságok (hő, hang, fény)‏ - felületek (oldal, alsó -felső, elemek, nyílások, stb.) - felszerelések, berendezések, növények, stb. 4.c térkapcsolatok és jellegük – láthatóság, zárhatóság, egymás mellettiség, szintenkénti elválasztás, stb. 4.d térhasználat – egyidejűség, több funkció kielégítése, terek közötti átjárás – használati szcenárió, áramlási térkép, stb. A PROGRAM tartalma 4.

10 tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 1013/07/2014 Rostás Zoltán 5. - TECHNIKAI ÉS TECHNOLÓGIAI FELTÉTELEK 5.a a működtetés feltételei – energiafelhasználás, árak, FM 5.b személyi feltételek 5.c technológiai hatásvizsgálatok, kötöttségek 5.d speciális technológiák és kapcsolódásaik A PROGRAM tartalma 5.

11 tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 1113/07/2014 Rostás Zoltán 6. - A MEGVALÓSÍTÁS FELTÉTELEI 6.a idő 6.b élettartam-költségek 6.c szervezeti és szervezési feladatok (PM)‏ 6.d mutatók, jelentések, érdekviszonyok, stb. A PROGRAM tartalma 6.


Letölteni ppt "Tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 113/07/2014 Rostás Zoltán Az építészeti program tartalma."

Hasonló előadás


Google Hirdetések