Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

…tehát ez csak egy példa!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "…tehát ez csak egy példa!"— Előadás másolata:

1 …tehát ez csak egy példa!
„Soha ne mondd meg az embereknek, hogy hogyan tegyék a dolgukat! Mondd el nekik, hogy mit kell csinálni és meg fognak lepni a találékonyságukkal.” (George S. Patton tábornok) …tehát ez csak egy példa!

2

3 A struktúra értelmezése nagyvonalakban (Célszerű szabadkézi vázlatot készíteni):
- Kör alakú középtér 4 irányban (átlósan) szögletes fülke térbővületek a két főtengely irányában ablakfülkék Egyelőre csak az alapformát keressük, a részletekről, tagozatokról később…

4 2 1 3 Tagolóelemek: 1. fülkéket keretező oszloppár (aedikula) 2. ablakokat közrefogó pilaszterek 3. pilaszterek a fülkék belső sarkaiban A tagolóelemek pontos pozíciójáról, egymáshoz való viszonyáról később…

5 Nyíláskeret: Az ablakok keretezése A profilokról később…

6 Térlefedés: Középtér felett kupola opeionnal (Félgömb? Elliptikus?*) Térbővületek dongaboltozatos lefedése (Szegmensíves? Kosáríves?*) *A boltozat ívét lehet szerkesztéssel keresni, de meghatározható ránézésre is – nem ez a lényeg!

7 Vázoljuk fel a perspektív rendszer rekonstrukcióját: egy iránypontos perspektíva
Keressük a perspektíva enyészpontját (a példában az oszloptengelyek segítségével) Ha nem egy pontban találkoznak, ne legyünk meglepve…- korrigáljuk! Használjuk az ábrázoló geometria ismereteket! A szerkesztés egyes részletekhez jól jöhet – de NEM a kép pontos visszaszerkesztése a feladat!

8 Azonos magasságban lévő elemeket lehet könnyen összevetni.
oszlop belső síkja pilaszterek vonala (a főpárkány architrávjának vonala) fülke belső sarokpilasztereinek vonala fülke hátfalának síkja Az alaprajzi méretek meghatározása (pl. milyen mély a fülke, mennyivel áll az oszlop a fal előtt) Azonos magasságban lévő elemeket lehet könnyen összevetni. Olyan magasságban mérhetjük, ahol jól látszanak a síkok: általában a párkány architráv alsó éle a legalkalmasabb (alul sok a takart elem, rálátás hiánya vagy figurák miatt)

9 Modul rendszer bevezetése ajánlott!
A példában: Az oszlop alsó átmérője (2M) nagyjából a kör negyedének 16 részre osztásával közelíthető – ezt fogjuk használni.* Kör kerület 128M, oszlopköz váltakozva 11M és 17M A Modul mindig az alsó keresztmetszetben mérendő! (entázis) Modul rendszer bevezetése ajánlott! Ez a klasszikus oszloprendekre jellemző Segít egy jól kezelhető szerkesztő rendszer felállításában *1/16 rész egyszerű felezésekkel előáll, tehát nem célszerű pl. 1/17-et választani Kis eltéréseken ne akadjunk fenn, válassz egy nagyjából megfelelő, viszonylag egyszerű rendet!

10 Alaprajzi elemek helyének meghatározása a választott szerkesztőhálóban
-Fülke mélység – ezt már lemértük a képről Fülke szélessége: egyeztetve az oszlopok helyével Fülke oldalfalainak vonala. Párhuzamosak? Vagy sugár irányúak?* *Szerkesztés alapján egyik se, de a kis eltérés miatt szabad kiigazítani, többféle megoldás lehet. (Lehet, hogy a festő csak a fülkébe belelátás miatt ábrázolta így, a sugárirányú fal élben látszana)

11 Alaprajzi elemek helyének meghatározása a választott szerkesztőhálóban
-Pilaszter szélessége – egyeztetve az oszlop szélességével Pilaszter helye: leolvasható a képről, vagy illeszkedhet a modul rendszerhez Pilaszter mélysége: ezt nagyon nehéz lemérni. Legegyszerűbb „szemre” meghatározni* *minden hasonló esetben szabad a részméreteket szabadon megválasztani

12 A B C Van, ami nem olvasható le egyértelműen a képről (és nem is szerkeszthető vissza)… Pl.: Mi a pilaszter-oszlop-falsarok viszonya? Keressünk elfogadható rendező elvet! Több jó megoldás lehetséges. A: az oszlop érintő vonalában van a falsík - lehet B: a pilaszter a falsarokra illeszkedik – nem lehet, mert az oszlop és a pilaszter között fal látszik C: az oszlopot a pilaszter síkjára illesztett ív érinti - lehet

13 Nyíláskeret: A képről leolvasható, hogy a keret a pilaszterhez simul, és síkban kijjebb ugrik Falvastagság: Az ablak záradékánál lemérhető

14 Előállt a kész alaprajz
Milyen elveket követ a párkány vonalvezetése?

15 sarkokon golyvázatnál X
A párkány vonalvezetése, szögtörése, síkváltásai: A párkány architráv alsó éle mindig a falsarok, pilaszter, oszlop kontúrját követi! (oszlop/féloszlop/háromnegyed-oszlop esetén a kör megfelelő irányú érintősíkját) Erre mérjük fel MINDEN IRÁNYBAN a teljes párkányprofilt, az összes tagozat követi a kontúrt Kivételek előfordulnak! (az X jelnél a függőlemeztől felfelé a középső „lépcső” a konzolok torlódása miatt maradt ki)

16 3 2 1 A párkány vonalvezetése:
A pilaszterhez illeszkedik (az ablakok feletti szakaszon is) Az oszlop kontúrvonalát követi, a sarkon derékszögben fordul A tympanon szakaszán enyhe szögtörésben befordul a másik oszlop felé* *A kép értelmezhető úgy is, hogy a tympanon vonala követi az alaprajz körívét – több jó megoldás!

17 Magassági (vagy mélységi) méretek:
Minden visszaszerkeszthető a perspektív rendszer alapján – de általában ez a nehezebb, és kis pontatlanság is nagy torzulásokhoz vezet! Használjuk az alaktani ismereteket (és könyveket) Milyen oszloprend? – Ión* Mekkora a modul méret? – kb. 18M (római ión) – kerekített értékekkel szabad dolgozni! *Sokszor nem szabályos az oszloprend (itt sem), válasszuk azt, amihez legközelebb áll.

18 …erre úgyis mindenki emlékszik…

19 A profilokat hogyan azonosíthatjuk, ha nem szabályos, vagy rosszul kivehető a tagozat?
NE ESS PÁNIKBA! Két megoldás lehetséges: Annak a párkányprofilnak a szabályos változatát alkalmazzuk, amihez leginkább hasonlít Azonosítjuk a fő elemeket, és abból rakjuk össze* *A példában ezt választottuk. A következő dia mutatja, hogyan…

20 A fejezet alapján ión (de arra nem nagyon hasonlít…) Teljes párkány?
Geiszon: koronázó tag függőlemez támasztó tag Architráv Milyen párkány ez? A fejezet alapján ión (de arra nem nagyon hasonlít…) Teljes párkány? Nem, fríze biztosan nincs Függőlemez azonosítható? Igen (azt általában a legkönnyebb megtalálni) Fogsor van alatta? - Nincs Tehát nagyjából ez: Két lépcsős architráv kötőtagozattal + 3 fő elemből álló geiszon (nehéz támasztó tag + függőlemez + szíma koronázó tag)

21 Tympanon íve: Szegmensív? Kosárív? – válasszunk egy arányos, hihető formát, itt sem a pontos másolás a cél! További részletek:* Posztamens Balusztrád …minták, segédletek, ókori alaktannál tanultak alapján – ezt most nem részletezzük *A síkok rendjét ld. A következő dián!

22 Oszloprend – síkok rendje
attika lábazat síkja = architráv sík architráv síkja = oszloptörzs felső érintősíkja entázis (sudarasodás) talplemez síkja = posztamens törzs síkja

23 A részletekből összeszerkesztve előáll a tér rekonstrukciója*
*igen, az opeion feletti laterna lemaradt…


Letölteni ppt "…tehát ez csak egy példa!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések