Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az erjedés szabályozása 1. Fonnyasztás 2. Adalékanyagok erjedést (tejsavas erjedést) serkentő anyagok szelektív mikrobagátló anyagok aerob bomlást gátló.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az erjedés szabályozása 1. Fonnyasztás 2. Adalékanyagok erjedést (tejsavas erjedést) serkentő anyagok szelektív mikrobagátló anyagok aerob bomlást gátló."— Előadás másolata:

1 Az erjedés szabályozása 1. Fonnyasztás 2. Adalékanyagok erjedést (tejsavas erjedést) serkentő anyagok szelektív mikrobagátló anyagok aerob bomlást gátló anyagok abszorbensek 3. Fonnyasztás + adalékanyag

2 Az erjedés szabályozása Fonnyasztás (vízaktivitás változása) Mértékét a növény pufferkapacitása és cukortartalma határozza meg. Időtartama: függ a növény víztartalmától, általában óra Előnyei: 35-40% sz.a. tartalom mellett a sejtlé ozmózisos nyomásváltozása kedvez a tejsavtermelő baktériumok működésének, csökkenti a vajsav és az ecetsav termelődését az erjeszthető szénhidrát-tartalom (glükóz, fruktóz, szacharóz, fruktozánok) nő a keletkező tejsav kisebb folyadéktérben oszlik el, így intenzívebb a pH- csökkenés kisebb az erjedési veszteség a kisebb intenzitású erjedés következtében nincs csurgaléklé-veszteség kisebb a takarmány ecetsav-tartalma: nagyobb takarmány-(szárazanyag-) felvétel nagyobb struktúrális hatékonyság: széna helyettesítése

3 Az erjedés szabályozása Hátrányai: időjárási kockázat nő szántóföldi veszteség : légzési és kilúgzási veszteség nő karotinveszteség nő (UV sugárzás hatására, akár 50-60%) nehezebben tömöríthető: felmelegedés, fehérjedenaturáció, utóerjedés kétmenetes betakarítás: költségek nőnek

4 Az erjedés szabályozása Az erjedés szabályozása adalékanyagokkal 1. Erjedést serkentő anyagok 1.1. Szénhidrátnövelő adalékanyagok Gabonamagvak,melasz,nedves vagy száraz répaszelet 1.2. biológiai tartósítószerek 1. generáció: tejsavtermelő baktériumok 2. generáció: tejsavtermelő baktériumok + szénhidrátszubsztrát 3. generáció: tejsavtermelő baktériumok+ szénhidrátbontó (elsősorban rostbontó) enzimek újabb generációk:tejsavtermelő baktériumok+ szénhidrátbontó (elsősorban rostbontó) enzimek + gombaölő, aerob stabilitást fokozó szerek újabb generációk:tejsavtermelő baktériumok+ szénhidrátnövelő (hidrolizált kukorica dara) adalék + gombaölő, aerob stabilitást fokozó szerek

5 Az erjedés szabályozása Oltási csíraszám: 10 5 /g zöldtakarmány (10 6 /g oltási csíraszám már nem térül meg) Gyakrabban alkalmozott baktériumtörzsek (keverék!): Streptococcus faecium: 0,8% tejsavtartalomig fermentál, pH 5-6 Streptococcus faecalis: pH 5-6 Pediococcus acidilactici: kiszorítja a Clostridiumokat, átmeneti időszak Lactobacillus plantarum: utolsó fázis, > pH 5 lassan szaporodik, de az alacsony pH-t elviseli Lactobacillus salivarius: széles hőmérsékleti és pH spektrum Lactobacillus buchneri (heterofermentatív): aerob stabilitást fokozza az 1,2-propándiol és az ecetsavat révén, de táplálóanyag-vesztséget okoz és csökkentheti az étvágyat Heterofermentatív baktériumokHomofermentatív baktériumok

6 Az adakékanyagok kijuttatásának gyakorlata Biológiai tartósítószerek fizikai formája (forrás: Ag Bad Hungária) mikrogranulátum vagy folyékony: a folyékony hatékonyabb (Csermely, 2002) a granulátum kijuttatása egyszerűbb, mivel nem kell folyadéktartályról gondoskodni a granulátum hátránya, hogy nehéz egyenletesen kiadagolni és a granulátumnak először a takarmány nedvességét felhasználva aktív állapotba kell kerülnie a folyadék adagolás a káros és nem kívánt enterobaktériumok szaporodását gátolja a granulátum alkalmazása során az erjedési folyamat lassabban indul meg, azon kívül a kémhatás-csökkenés a folyadék alkalmazása esetén gyorsabb összegezve a folyadék állapotú segédanyag alkalmazása során a granulátum alkalmazásához képest nagyobb biztonságot és jobb takarmányminőséget érünk el

7 Az adakékanyagok kijuttatásának gyakorlata GANDY mikrogranulátum szóró magasító nélkül 30 kg magasítóval 60 kg

8 Az adakékanyagok kijuttatásának gyakorlata AG-SPRAY 100 literes tartály folyadékszóró szénára és szilázsra 1 adag elegendő: –25 tonna szénára –dózis: 4 liter/tonna APPLI-PRO CLASSIC 200 literes tartály folyadékszóró szénára és szilázsra 1 adag elegendő : 800 tonna szilázsra adag: 0,25 liter/tonna

9 Az adakékanyagok kijuttatásának gyakorlata APPLI-PRO ULV. folyadékszóró vízoldékony oltóanyag szilázsra járvaszecskázóra szerelve 1 adag elegendő: –dózis: 0,01 liter/tonna

10 Járvaszecskázón : - Járvaszecskázón : kukorica-cirok - f olyékony adalékanyag kijuttatása - betakarításkor

11 A rendre való kijuttatás A rendre való kijuttatás (folyékony állapotban) Rendfelszedőn Rendfelszedőn : a folyékony adalékanyagnak az átfolyó anyagra történő permetezése (granulátum nem javasolt) Bálázóval Bálázóval : a folyékony adalékanyagnak a lucernarendre permetezése (granulátum nem javasolt)

12 Fóliatöltő présgépen Fóliatöltő présgépen: kukorica, lucerna, melléktermékek –folyékony és szilárd állapotban

13 Szecskabála-készítő berendezésen Szecskabála-készítő berendezésen: kukorica, lucerna, melléktermékek –folyékony és szilárd állapotban

14 Az erjedés szabályozása 2. Szelektív mikrobagátló anyagok: másodlagos- és utóerjedés gátlása 2.1. Az erjedés irányítása savakkal A pH-t úgy (kb.4-re) csökkentjük, hogy a tejsavtermelők még működhessenek, de a káros mikroorganizmusokat már gátoljuk (< 3,5 pH = kémiai konzerválás) Szervetlen savak: A. I.Virtanen (AIV), 70 %-os kénsav + 31,5 %-os sósav 3:7 arányú keveréke  3,8-4,0 pH Hatása: visszaszorítja a káros mikroorganizmusokat, csökken a vajsavképződés, a fehérjebomlás és a respiráció Hátránya: korrozív, veszélyes a kijuttatása, a vizelet és a vér savasabb kémhatású

15 Az erjedés szabályozása Szerves savak: hatásosabbak a szervetlen savaknál (átjutnak a sejtmembránon, így sejten belül is csökkentik a kémhatást) hangyasav ecetsav: étvágycsökkentő hatású propionsav akrilsav: erősebb sav a hangyasavnál; 0,1-0,3%-ban, Ca-, Na-akrilát, benzoesav, Na-benzoát K-szorbát tejsav: drága

16 Az erjedés szabályozása 2.2 Egyéb erjedésgátló anyagok formalin: sejtméreg, illékony, védett fehérjék, csökkenti a proteolízist és a mikroorganizmusok működését, dózis: g fűfélék, g lucerna silózásakor hangyasavval kombinálva, Magyarországon nem engedélyezett paraformaldehid: por alakú gázok: SO 2, mikrobaölő, CO 2, védőgáz zárt silóban Na-metabiszulfit: 0,3-0,4% nitritek, nitrát: gátolják a Clostridiumok és a Coli aerogenes csoport működését, betiltott antibiotikumok: bacitracin- rezisztencia miatt betiltva

17 Az erjedés szabályozása 3. Aerob romlást gátló anyagok Az utóerjedésért felelős penész- és élesztőgombák gátlása. Fungicid hatású anyagok: hangyasav: visszaszorítja a Clostridiumokat, csökkenti a proteolízist, könnyen tömöríthetővé válik a takarmány, szemes kukorica nedves tartósításakor, 0,4-0,5%-ban, Ca-, Al-,Na-formiát szórósó formájában, propionsav: gyenge sav, fungicid hatású (élesztő- és penészgombák ellen), utóerjedés során van szerepe, 0,6-0,8%-ban, szemes kukorica nedves tartósításakor vajsav, valeriánsav benzoátok, szorbátok: élelmiszeripari felhasználás (drága),FUNGICID!, javítja az aerob stabilitást kapronsav karbamid ammónia (antibiotikumokat termelő növények, Lactobacillus buchneri)

18 Az erjedés szabályozása 4. Adszorbensek csurgaléklé megkötése: csökkenő veszteség, a környezetszennyezés csökkentése (1 kg árpa 20 kg csurgaléklevet köt meg) Alkalmazott anyagok: akrilamid, bentonit, hengerezett árpa, szalma, törek, pelyva, kukoricacsutka őrlemény, napraforgótányér törve, kukoricaszár


Letölteni ppt "Az erjedés szabályozása 1. Fonnyasztás 2. Adalékanyagok erjedést (tejsavas erjedést) serkentő anyagok szelektív mikrobagátló anyagok aerob bomlást gátló."

Hasonló előadás


Google Hirdetések