Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÁMVITEL.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÁMVITEL."— Előadás másolata:

1 SZÁMVITEL

2 Előszó Tizenhárom előadás - 112 (95) oldal – 19,5 óra – ~12 perc/oldal
Célunk áttekintést adni a számvitelről rendszerezés fogalmak tisztába tétele gazdasági események átlátása Nem könyvelőket képzünk, de… Vizsga Vizsga anyagát a jegyzet lényegében lefedi, de a magyarázó jellegű részek főként az előadásokon kapnak helyet. Tételsor lesz is, meg nem is. Nehéz vizsga! Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

3 A számvitel, a számviteli nyelvezet kialakulása
Előszó 2 A számvitel, a számviteli nyelvezet kialakulása A vállalkozások saját működésük átláthatóságának érdekében alakították ki. Az árutermelés, kereskedelem fejlődése elengedhetetlenné tette egy speciális nyelv(ezet) kialakulását, melyen keresztül megtakarítók és felhasználók, vállalatok és hitelezők megértik egymást. Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

4 Néhány fogalom 2 Gazdálkodás: Gazdálkodók: Vállalkozó:
Olyan tevékenység amely a rendelkezésre álló erőforrások felhasználására irányul. Gazdálkodók: Akik gazdálkodnak. Vállalkozó: Vagyonszerzés céljából termel vagy szolgáltat. Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

5 A számvitel lényege 3 A számvitel a tájékoztatásnak, a publicitásnak egyfajta sajátos eszköze. Felmerülő kérdések: Miről tájékoztat? Kiket tájékoztat? Milyen módszerrel tájékoztat? Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

6 A Számvitel mint tájékoztatási eszköz
3 Gazdálkodók vagyoni viszonyairól, pü-i helyzetéről, jövedelem termelő képességéről nyújt tájékoztatást. Rendelkezésre álló erőforrások Eredményesség Prosperitás A tájékoztatás címzettjei: Piaci szereplők Hatóságok Vállalati vezetők Alkalmazottak Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

7 Piaci szereplők információ igénye I.
4 Tulajdonosok Mekkora hozadék jut a befektetésre. Kik és milyen arányban osztoznak a megtermelt jövedelmen (állam, munkavállalók, hitelezők, ők maguk). Befektetésük mértéke milyen irányban és mértékben változott. Hitelezők Képes-e a vállalkozás a kért hitelt visszafizetni? Milyen a vállalkozás fizetőképessége Milyen a vállalkozás jövedelemtermelő képessége Hogyan alakul a tulajdonosok által bevitt tőke összege Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

8 Piaci szereplők információ igénye II.
4 Potenciális Befektetők A Tulajdonosok és a Hitelezők információs igényével azonos, hiszen szabad tőkéjüket saját elhatározásuk alapján „véglegesen” (tulajdonos), vagy ideiglenesen (hitelező) vihetik be egy vállalkozásba. Üzleti Partnerek Vállalkozás pü-i helyzete A vállalkozás várható fejlődése A piacgazdaságban, árukapcsolatban az áru- és pénzmozgás időben elszakad. A felsorolt piaci szereplők információ igényét a számviteli rendszer intézményesen biztosítja, a Sz.tv. normáinak betartása mellett. Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

9 A hatóságok és azok tájékoztatása
5 Központi költségvetés APEH VPOP Illetéket illetve járulékokat kell befizetni Társadalombiztosítás Egészségbiztosítási pénztár Nyugdíjbiztosítási pénztár Helyi önkormányzatok Helyi adókat kell megfizetni Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

10 A vállalkozás vezetőinek információ igénye
5 Jogszabályok nem teszik kötelezővé ezen információs bázis elkészítését és módját sem. Ellenőrzés, elemzés A gazdálkodás eredményességének méréséhez, értékeléséhez a számviteli rendszer biztosítja az alapadatokat. Döntés kialakítás Korábbi gazdasági folyamatok szisztematikus elemzése megfelelő adatok nélkül elképzelhetetlen. Míg jó döntések megfelelő elemzések nélkül nem hozhatók. Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

11 Vállalkozások Számviteli Rendszere
6 A számvitel a gazdálkodó szervezetek működését, tevékenységét bemutató információs rendszer. A pénzügyi számvitel által szolgáltatott adatokat a Számviteli törvénynek megfelelően beszámolókká rendezzük. Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

12 A számviteli információs rendszer jellemzői
6 A gazdálkodó szervezetekben lejátszódó gazdasági folyamatokat megfigyeli, megméri, feljegyzi (elemzi, és ellenőrzi). A múltbeli gazdasági folyamatokat figyeli, méri, jegyzi fel. Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

13 A számviteli információs rendszer jellemzői
7 A számvitel a vagyonváltozásokat (mozgásokat) tudatos módon figyeli meg és sajátos eszközrendszerrel dolgoz fel: a beszámoló  a könyvvizsgálat a könyvvezetés  letétbehelyezés a leltár  önköltség számítás elemzések  stb. A számvitel feladata: külső, belső tájékoztatás ellenőrzés, elemzés (adatbázis létrehozása) vagyonvédelem Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

14 A vállalkozói tevékenység tartalma
7 Vagyon: magán és jogi személyek által birtokolt javak (dolgok) és a velük kapcsolatos jogok (követelések, kötelezettségek) összessége. A vagyont megtestesítő javak lehetnek: anyagi javak immateriális javak Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

15 A vállalkozói tevékenység erőforrásigénye és célja
8 P1 P2 Munkaerő Termelési eszköz beszerzés termelés Késztermék értékesítés Célja a vagyongyarapítás Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

16 A számvitel területei 9 Pénzügyi számvitel Vezetői számvitel
Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.

17 Pénzügyi számvitel 8 A piac szereplőit tájékoztatja a vállalkozás gazdasági folyamatairól. Egységes, általános normákat ír elő ami lehetővé teszi a kívülállók alapinformációhoz jutását. Ezeket a normákat a Számviteli törvény tartalmazza. A pénzügyi számvitel összetevői Beszámoló és leltár Könyvvezetés és bizonylati rend Könyvvizsgálat Nyilvánosságra hozatal Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2004.


Letölteni ppt "SZÁMVITEL."

Hasonló előadás


Google Hirdetések