Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szekszárd, a Klímabarát Település www.zoldtars.hu www.facebook.hu/zoldtars zoldtars.blog.hu 2013 Baka György Zöldtárs Alapítvány Kuratóriumi elnök.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szekszárd, a Klímabarát Település www.zoldtars.hu www.facebook.hu/zoldtars zoldtars.blog.hu 2013 Baka György Zöldtárs Alapítvány Kuratóriumi elnök."— Előadás másolata:

1 Szekszárd, a Klímabarát Település www.zoldtars.hu www.facebook.hu/zoldtars zoldtars.blog.hu 2013 Baka György Zöldtárs Alapítvány Kuratóriumi elnök

2 Szekszárd közgyűlése a 195/2009. (IX. 24.) számú határozatával kinyilvánította, hogy - egyetértve az egyesület céljaival – csatlakozik a Klímabarát Települések Szövetsége Egyesülethez. Szekszárd MJ Város Önkormányzata a tag, amiért: - Tagdíjat fizet, - Klímakoordinátort foglalkoztat, - Települési klímastratégiát készít, - Klíma Alapot hoz létre.

3 A Szekszárdi Klímakör – az Önkormányzat támogatásával – kezdeményezi és hajtja végre a programokat, a klímakoordinátor aktív közreműködésével. A Szekszárdi Klímakör felépítése

4 Mi a cél, hova szeretnénk eljutni?(1) A klímatudatosság növelése (3-5 év): A Szekszárdiak legyenek tisztában az alábbiakkal: A klímaváltozást Mi, Szekszárdiak is csináljuk, ezért a kibocsátásainkat csökkenteni kell. ha széntartalmú anyagot égetünk, akkor széndioxid keletkezik, C + O 2 = CO 2 Üvegház hatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése!

5 Mi a cél, hova szeretnénk eljutni?(2) A klímaváltozás már elkezdődött, amihez alkalmazkodni kell! Pl. 2010. évi rendkívüli esőzések (600 helyett 1030 mm vagy éppen 340 mm), Hőhullámok, Ciklonok, Viharos erejű szél, (Magyarországon a legnagyobb szélsebességet, 172 km/h-s széllökést, 2010. december 9-én mérték az Országos Meteorológiai Szolgálat Kab-hegyi mérőállomásán.)2010 december 9-énOrszágos Meteorológiai Szolgálatab-hegyi Alkalmazkodás a klímaváltozás hatásaihoz!

6 Mi a cél, hova szeretnénk eljutni?(3) A közösség ereje! Önszerveződés – saját programok „Az emberben megvan a képesség és megvan az erő, hogy jobb világot teremtsen. Ehhez azonban arra van szükség, hogy mindenki felelősséget érezzen magáért, és ne másoktól, ne intézményektől, ne az államtól várja saját sorsának jobbítását.” /Alexander Oakwood/ „…a legfontosabb erőforrás a humán erőforrás"

7 Magyar Rákellenes Liga 10.000 lépés az egészségünkért Többek között népegészségügyi szűréseken, gyalogos túrán, egészségmegőrzésre buzdító előadásokon és környezetvédelmi felvilágosításon vehettek részt az érdeklődök. A rendezvény egyik helyszínén előadások zajlottak, melyre többek között a megye diákjai és tanárai igen nagy számban látogattak el.

8 Mentálhigiénés Műhely - Zöldtárs Alapítvány Mobilitás heti programsorozat Hétköznaponként a központban különböző sportágak bemutatóját nézhették meg, sőt ki is próbálhatták az érdeklődők (pl.: zumba, német nemzetiségi népi tánc), addig a délutánt az Alapítvány programjai uralták. Pl.: Autómentes nap, közel 200 résztvevővel, Zsírégető Lösz-szurdik tanösvény. Keretet a programsorozatnak a Közlekedési Totó adott, melyet egész héten töltögethették az érdeklődők és értékes ajándékokat kaphattak a helyes megfejtők.

9 KT-Dinamic Nonprofit Kft. Lombkomposztálás Klímavédelmi szempontból teljesen felesleges CO 2 kibocsátást eredményez az őszi avar felesleges szállítása. A falevelek komposztálásával ráadásul tápanyagban gazdagabbá tudjuk tenni a talajainkat. Az Intézményeknek az őszi időszakra jellemző jelentős mennyiségű lomb összeszedésével és elszállításával van a legtöbb problémájuk, ugyanis hulladékként voltak kénytelenek kezelni a lehullott falevelet.

10 2. számú Óvoda – Kadarka utca Zöld út az oviban A program megvalósulásában több mint száz ember segédkezett. A segítők között volt óvodás, bölcsődés, iskoláskorú gyermek, szülő, nagyszülő és óvodai alkalmazott is. A projekt keretein belül őshonos facsemetéket, virágzó és örökzöld cserjéket ültettek el az Intézmény udvarán, a járdák és a bekötőutak mentén. A „Zöld út” létrehozásával a cél az volt, hogy a környezettudatos hozzáállást erősítsék a gyerekekben, illetve családjaik és az óvoda környezetében élő emberek körében, felhívják a figyelmet a környezet megóvásának.

11 Wiedemann György Napkollektoros aszaló Június-szeptember végéig kihelyeztek Szekszárd különböző pontjain élő gazdák tanyáin. A tanyákra az érdeklődök kilátogathattak, megnézhették, hogyan működik az aszalógép és ki is próbálhatták saját, általuk vitt gyümölcsökkel. A gép segítségével - ideális esetben - kb. 3 nap aszalás után lehet elérni a kívánt eredményt mind gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények esetében. Napelemmel működő, 1,5 m * 1,5 m nagyságú aszalógép


Letölteni ppt "Szekszárd, a Klímabarát Település www.zoldtars.hu www.facebook.hu/zoldtars zoldtars.blog.hu 2013 Baka György Zöldtárs Alapítvány Kuratóriumi elnök."

Hasonló előadás


Google Hirdetések