Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Z.Karvalics László Szegedi Tudományegyetem NJSZT 2009 május 26.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Z.Karvalics László Szegedi Tudományegyetem NJSZT 2009 május 26."— Előadás másolata:

1 Z.Karvalics László Szegedi Tudományegyetem NJSZT 2009 május 26.
Az univerzális kvantor rémuralma, avagy a veszélydiskurzusok logikai szerkezetéről Z.Karvalics László Szegedi Tudományegyetem NJSZT 2009 május 26.

2 Invokáció „minél több folyóirat érhető el online, annál kevesebb ezekben publikált cikkre hivatkoznak a tudományos kutatások referencialistáiban”. Holmes, Neville: The Death of Human Understanding. In: Computer, 2008 Oct. 41. évf. 108, p.

3 ENUMERÁCIÓ Szenvedélybetegség, játékfüggőség Deviáns pornó és szex
Pedofília és szexuális ragadozók Erőszak-szubkultúrák (bomba-gyártással, iskolai mészárlással) Megfigyelés, ellenőrzés Eltunyulás, kövérség, elsivárosodás Nyelvromlás, obszcenitás terjedése ENUMERÁCIÓ Adatlopás, adathalászat Spamek, hoaxok A forgalom megbénítása Oldalfeltörés Adatpusztítás, cracking Cyberterrorizmus

4 Egy kis logika „minden x-re igaz, hogy…” formula (univerzális kvantor)
„van olyan y, amelyre igaz, hogy….” formula (egzisztenciális kvantor).

5 Bemelegítés „A Daily Mail beszámolója szerint egy nemrég elvégzett brit kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a számítógépek káros hatással vannak az életünkre” „A számítógép kövérré és nemtörődömmé tesz” ‘A számítógéphasználat rontja a szemet”

6 Tibi bácsi, az örök klasszikus
"Nos, én sosem olvasom az internetes sajtót, mert szerintem a netezők társadalomképtelen, sunyi alakok, akik nem merik nyíltan felvállalni a saját véleményüket, hanem jobban esik nekik arctalanul mocskolódni. Miért kellene, hogy érdekeljen, hogy Micu és Józsi megvitatják egymás között, hogy a Dévényi egy f--? Miért kellene, hogy érdekeljen?"

7 „Virtuálisan gyilkolt tette előtt a német ámokfutó” A szóhasználatról
„Öldöklős programok” vagy reflexjátékok? „Szörnyek” vagy játékfigurák? „Online pornó” vagy egészséges erotika kontra deviáns szexualitás? „Megfigyelhetőség” vagy megfigyeltség vagy jelrögzítés?

8 Időmodalitások és elemzői csapdák
Régi veszély új köntösben él tovább (Múlt-Jelen) A Most kihívása Adott irányba fejlődés, előrejelzés a dinamikáról (Jelen-Jövő) Ismert jövőforgatókönyvek (disztópiák) belevetítése a jelenbe (Jövő-Jelen)

9 A morális pánik szerkezete
Oksági elemzés helyett „közkeletű képek” A társadalmi diskurzus argumentációs bázisa bezárul, korlátozva a racionális kommunikáció lehetőségét. A folyamat egy kezdeti deviáns aktussal, bűncselekménnyel kezdődik, amelyről a média beszámol, és felvillantja annak lehetőségét, hogy az esemény nem egyedi, hanem általános trend része. Így az önmagában elhanyagolható eset jelentősége megnövekszik, a nép retteg, a rendőrség erőket csoportosít át a látszólag egyre dagadó probléma kezelésére, a politikusok törvényeket hoznak a nép védelmére, miközben a nép egyre jobban retteg. És már kész is a morális pánik.

10 A morális pánik mókuskereke

11 Gondok a veszélydiskurzusokkal
Az állampolgári, a média-és a tudományos diskurzusok összecsúsznak A veszélymodalitás és az érintettség mértéke folyamatosan felfelé tér el a valóságtól Kontextus nélküliek a kiinduló állítások, öngerjesztőek a következtetések Nem valóságos, hanem elképzelt alaphelyzetre épülnek

12 A legnagyobb baj a veszélydiskurzusokkal
Nem a vizsgált rendszer jobb megértése irányába fejt ki nyomást, hanem magának a lehetséges vizsgálatoknak az ismeretelméleti szerkezetét torzítja morális és ideológiai görbe tükörrel Evvel a rossz elemzésekből kiindulva rossz döntésekhez járul hozzá - azokból rossz beavatkozások születnek Evvel végbement a pótcselekvés, eljött a megnyugvás – a probléma szerkezete viszont nem változott, és a valódi gondok orvosolatlanok maradtak


Letölteni ppt "Z.Karvalics László Szegedi Tudományegyetem NJSZT 2009 május 26."

Hasonló előadás


Google Hirdetések