Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Peugeot 307 2.0 HDI sebességváltó meghibásodás, javítás Kovács Péter YPB6DN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Peugeot 307 2.0 HDI sebességváltó meghibásodás, javítás Kovács Péter YPB6DN."— Előadás másolata:

1 Peugeot 307 2.0 HDI sebességváltó meghibásodás, javítás Kovács Péter YPB6DN

2 Probléma leírása A manuális sebességváltóknál gyakori meghibásodás, hogy az ötödik sebesség fogaskerekei jobban kopnak, a szinkronizáló kúpos fogvégei legömbölyödnek, ennek következtében az ötödik sebességet kidobálja a sebességváltó. Az ötödik sebesség található a sebességváltó legvégén, és a legmagasabb helyen, így értelemszerűen oda jut a legkevesebb olaj, szivárgás esetén a meghibásodás először itt jelentkezik.

3 Probléma diagnosztizálása Jelen esetben is úgy kezdődött a baj, hogy a váltó kidobálta az ötödik sebességet, majd egy idő után daráló szerű hangot adott. Mielőtt megkezdtük a megbontást, az ötödik sebesség szinte használhatatlan volt az autón.

4 Sebváltó részei, szétbontás

5 A váltó megbontását a leszerelés után a differenciálmű kiszerelésével kell kezdeni ennél a típusnál.

6 Differenciálmű részei Tányérkerék Bolygókerék tengely Bolygókerék Féltengely fogaskerék

7 Szétszerelési folyamat A differenciálmű kiszerelése után megállapítható róla, hogy nem található rajta sérülés, a csapágyak nem sérültek. A következő lépés a sebváltóról az ötödik fedél eltávolítása amely alatt az ötödik sebesség található. Miután a fedelet eltávolítottunk, meg is találtuk a probléma okát, az ötödik fogaskerekek ledarálódtak, fogak törtek ki.

8 Ötödik sebesség meghibásodás Letört fogak Ötödik fogaskerék

9 Ötödik sebesség meghibásodás A fogak ledarálódása olajhiányra, kenéshiányra vezethető vissza, mivel a váltóház sértetlen, nincsen semekkora alumíniumdarab kitörve a váltóházból, a ház sértetlen. A váltóban az előírt 2,6 liter váltóolajnál közel 1 literrel kevesebb olaj volt. Ez az egyik féltengelyszimeringnél történő szivárgásból eredő hiba. A váltóolaj hiány miatt az ötödik sebesség szinte olaj nélkül futott így felgyorsult a kopási folyamat.

10 Ötödik sebesség szinkronizálása Az ötödik sebesség külső kúpos szinkronizálóval van szerelve. Szinkronagy Kapcsoló fogazás Súrlódó felület

11 Ötödik sebesség szinkronizálása Az alábbi képen jól megfigyelhető a kapcsolóhüvely és a kapcsolóvilla. kapcsolóvilla kapcsolóhüvely

12 Csoportkerekek szerelése A csoportkerekek kiszerelése után megállapítottuk, hogy minden fog sérült a bedarált darabok miatt. A váltóházat alapos tisztítás, mosás után szemrevételezve ellenőrizni kell nincs e repedés, beékelődött fogdarab sehol.

13 Csoportkerekek szerelése A váltóház takarítása után szemléletesen jól látható a kapcsolószerkezet, amely a sebességeket kapcsolja. Hátramenet kapcsoló kapcsolószerkezet

14 Csoportkerekek szerelése A csoportkerekek helyett bontott, keveset futott kerekeket, szinkronokat építünk be. nyelestengely előtéttengely

15 Sebváltó összeépítés A csoportkerekeket behelyezve, a váltóházat összeépítve felszerelhető az ötödik sebesség. Bontott ötödik lett felszerelve, ami a csoportkerekekkel egy váltóból származott.

16 Sebváltó összeépítés A differenciálművet behelyezve, a differenciálmű házat nyomatékkulccsal lehúzva elkészült a váltó. differenciálmű Ötödik sebesség

17 Tengelykapcsoló Jelen gépjármű kettőstömegű lendítőkerékkel van felszerelve. Ennek köszönhetően sokkal finomabb indulás, finomabb váltás, jobban kezelhető, menetközben szinte észrevehetetlen a sebességváltás az utasok számára.

18 Tengelykapcsoló A lendkerék lényege, hogy az erőátvivő felület külön mozdul az agy résztől, a lendkerék belsejében ezt a mozgást 8 db kis méretű lengéscsillapító biztosítja, így csillapítva a váltást, indulás. Ennek köszönhetően a kulungtárcsából elhagyható a rugó, így könnyebb tárcsát használhatunk, sokkal nagyobb a csillapítás a lengéscsillapítók által.

19 Tengelykapcsoló A kuplungot is megvizsgálva megállapítottuk, hogy a lendkerék jól csillapít, a kuplungtárcsa nem kopott, nincs megégve. A sebváltó visszaszerelhető a helyére.

20 Készítette: Kovács Péter YPB6DN Felhasznált irodalmat nem használtam, mivel egy általam végzett munkafolyamattal szemléltettem az esetet.


Letölteni ppt "Peugeot 307 2.0 HDI sebességváltó meghibásodás, javítás Kovács Péter YPB6DN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések