Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1/25 Hány méter magas a Kékes? Azaz az egészségügyi rendszerek pénzügyi és politikai fenntarthatóságáról Dr. Kincses Gyula.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1/25 Hány méter magas a Kékes? Azaz az egészségügyi rendszerek pénzügyi és politikai fenntarthatóságáról Dr. Kincses Gyula."— Előadás másolata:

1 1/25 Hány méter magas a Kékes? Azaz az egészségügyi rendszerek pénzügyi és politikai fenntarthatóságáról Dr. Kincses Gyula

2 2/25 Tematika Ez az előadás nem szól: –a kormányzati munka értékeléséről, –a jelenlegi kormány terveiről. De szól –a világról, amiben élünk, –az ebből fakadó kényszerekről Nem programadás, nem politikai nyilatkozat, egyszerű eset-leírás.

3 Az alapkérdés

4 4/25 A fenntartható fejlődés kérdése Európában Európa meghatározó kérdése a fenntartható fejlődés biztosítása. A fenntartható fejlődés kérdése nem egyszerűsíthető a környezeti kérdésekre, vagy önmagában a gazdasági versenyképesség kérdésére. A fenntarthatóság meghatározó kérdése a jóléti rendszerek fenntarthatóságának problémája, beleértve a társadalmi koherenciát (szegregáció + az etnikai kérdések) is.

5 5/25 Közös problémák Európában Egész Európa a szerzett jogok csapdájában vergődik. A jövő meghatározó kérdése, hogy hogyan lehet összeegyeztetni – a versenyképesség megőrzését és javítását egy egyre inkább globalizálódó piacon – az örökölt jóléti rendszerek fenntartható- ságával. A tét a mindannyiunk által elfogadott európai értékrend gazdasági fedezetének a biztosítható- sága, mely szükségszerűen mindenütt a jóléti rend- szerek felülvizsgálatát fogja eredményezni.

6 6/25 Közös problémák Európában II. Kihívások: –technológiai robbanás (nem csak orvostudomány), –demográfiai torzulás (elöregedés), –az etnikai és kulturális megosztottság növekedése a migráció és a szegregáció miatt, –a versenytársak versenyelőnye a szociális rendszerek és garanciák fejletlensége miatt (globalizált piac…). Következmény: a társadalmi koherencia és a politikai stabilitás fellazulásának kockázata: –a reform sok esetben jogszűkítés  egyes rétegek vesztesnek érzik magukat (pl.: nyugdíjkorhatár),  elégedetlenség, reformellenesség  szélsőségek erősödése –a szegregáció és az enklávék kialakulásának és a politikai instabilitás, radikalizálódás veszélye.

7 7/25 A gazdaság növekedése 2007-ben (%) 0 2 4 6 8 10 CZEEHUPLSISKEU27EU15 Forrás: Az Eurostat előrejelzése

8 8/25 Adócentralizáció a GDP százalékában, 2005 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 ATSIHUCZPTPLEESK Forrás: Eurostat (2007)

9 9/25 A szlovák csoda ára Magyaro.Szlovákia EU15 Szociális védelemre fordított kiadások a GDP százalékában (2004) 20,717,2 27,6 1 főre jutó szociális védelemre fordított kiadások (PPS[1])[1] (2004) 28682064 7252 Az egy főre jutó kiadások átlagos éves növekedési üteme 2000-2004 8,20,6 2,1 Nyugdíjkiadások aránya a GDP százalékában 8,66,6 12,2 Egészségügyi közkiadások/táppénz aránya a GDP százalékában 6,05,0 7,5 Rokkantsági kiadások a GDP százalékában 2,11,6 2,1 Család és gyermektámogatások a GDP százalékában 2,51,8 2,1 Munkanélküliekre fordított kiadások a GDP százalékában 0,61,0 1,8 Hosszú távú munkanélküliség (2006) 3,48,3 2,8 Minimálbér 271,43 EUR (2008) 241,2 EUR (2007) Átlag öregségi nyugdíj 290,9 EUR (2005) 221,1 EUR (2006) [1] [1] PPS: az Eurostat a PPS-t (Purchasing Power Standard-ot, vásárlóerő-egységet) vezette be mértékegységként, amely a vásárlóerőparitások alapján származtatott

10 10/25 Mit lehet tenni?

11 11/25 Következtetés A térség (Közép-Kelet-Európa) számára csak átfogó társadalmi reform hozhat megoldást. A reform elemei: –a jóléti rendszerek reformja (nyugdíj, egészségügy, oktatás, szociális támogatás/gondozás/ gondoskodás), –adó- és járulék-reform (az újraelosztási ráta csökkentése), –szelektív támogatáspolitika a valóban rászorultaknak. Feltétel: az egyéni és közfelelősség újraértelmezése.

12 12/25 Az egyenszilárdság a jóléti rendszerekben A szolidaritás maximalizálását csak az egészség- ügyben követeljük meg. Itt csak a legkorszerűbb technológiákat tartjuk elfogadhatónak a teljes ingyenesség mellett. Ugyanakkor: –senkit nem zavar, hogy emberek tömegével éhenhalnak, –senkit nem zavar, hogy emberek hajléktalanság miatt esélytelenek a hosszabb és minőségi életre, –senkit nem zavar, hogy társadalmi csoportok kulturális és etnikai okok miatt esélytelenek a hosszabb és minőségi életre. a populációs szintű egészségi állapot javításában költséghatékonyabb ezen területek konszolidálása.

13 13/25 A szubszidiaritás jelentősége Ha az egyének mindent automatikusan az államtól kapnak, akkor a társadalom legfontosabb hajtóerejét, az egyének aktivitását zárjuk ki. A szubszidiaritás elvének kényszere nélkül nem javul az egyének (és így a társadalom) adaptációs képessége. Ha a közösség próbálja meg pótolni az egyének aktivitását, az drágább és rosszabb eredményt hoz. Kockázat-megosztás nélkül nincs egyéni felelősség, és finanszírozhatatlanná válnak a jóléti rendszerek.

14 14/25 Az egyéni felelősség területei Bizonyosan: –a nem közcélú, nem az általános életvitelből fakadó kockázatok: extrém sportok, egyéb veszélyes hobbyk (pl.: tigris vagy mérgeskígyó tartás). –a társadalom teherbíró-képességét meghaladó igények finanszírozása Vitatottan: tömegesen elterjedt egészség-károsító szokások (bonus igen, malus ma nem!) : –dohányzás, alkohol, drog, –táplálkozás, túlsúly, mozgáshiány, –felajánlott közfinanszírozott szűrések kihagyása.

15 15/25 Egy osztrák szállodában… (az egyéni és közfelelősség jó példája) Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a szálloda valamennyi helyisége tűz és füstjelző berendezéssel van felszerelve. Amennyiben a szobai dohányfüst miatt riasztás történik a tűzoltóság felé, a kiszállási díj (700 Euro ~ 170.000 Ft) továbbszámlázásra kerül Ön felé. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a szálloda valamennyi helyisége tűz és füstjelző berendezéssel van felszerelve. Amennyiben a szobai dohányfüst miatt riasztás történik a tűzoltóság felé, a kiszállási díj (700 Euro ~ 170.000 Ft) továbbszámlázásra kerül Ön felé.

16 16/25 Itt, és a környéken a kétezres években

17 17/25 A térség helyzete Az alacsony GDP és az örökölt magas köz- felelősségi szint miatt a térségben fokozottan, és hamarabb jelentkeznek a fenti problémák. Ezért ezek az országok a reformokban is előrébb járnak a régi tagállamokhoz képest. Azok az országok lehetnek nyertesek, ahol –elindult az államháztartás reformja, beleértve az adóreformot is, –elindult a társadalombiztosítás reformja, –nincs komoly politikai bebetonozása a szerzett jogoknak.

18 18/25 Itthoni helyzetkép 1989-ben Magyarország a legjobb start- pozícióból indult, ezért realitásnak tűnt az az illúzió, hogy a jóléti rendszerek fenntarthatóságát a gazdaság berendezkedésének megváltozása biztosítja. Az elvárásaink így irreálisak. Egyszerre akarjuk : a szocializmus biztonságát, ingyenességét, és a „kapitalizmus” (EU 15-ök) jövedelmét. Egyes erők politikai érdekből táplálják az irreális elvárásokat.

19 19/25 Az elvárások realitásáról Velünk bármit lehet? Hogy lehet az, hogy négy évvel az EU csatlakozás után még mindig csak 1014 méter magas a Kékes? Mit tett, mit tesz azért a Kormány, hogy végre elérje az EU átlagot? Meddig tűrjük???

20 20/25 A kiút

21 21/25 A feladat A realitásokkal való szembenézés – erre építkező program, amely –gazdaságélénkítő, –valóban szolidáris, azaz csak a rászorult rétegek számára teszi szükségessé az újraelosztást és az állami támogatást, a többség számára a jóléti rendszerek alapvetően a közösségi kockázatkezelésen és az ezt kiegészítő öngondoskodáson alapulnak. Az öngondoskodás új intézményrendszerének a kialakítása. Egészséget támogató gazdaság és társadalompolitika.

22 22/25 Az öngondoskodás segítése: előtakarékosság A jövő : integrált, többcélú előtakarékosság (miért kell előre eldöntenem, hogy idős koromban inkább szegény szeretnék lenni, vagy inkább beteg?) Elvárt jellemzők: –korlátos adókedvezmény a befizetésnél, –kötelező felhalmozási idő, –egyéni számlás és szektorsemleges kockázatközösségi megoldás egyaránt megengedett, –nyugdíjkorhatár előtt rászorultság esetén eü és ápolási szolgáltatásokra, termékekre fordítható a hozam, –nyugdíjkorhatár után szabad jóléti felhasználás (életjáradék, eü, ápolás).

23 23/25 Hol is a kőleves az előadásban? Az elmondott tendenciák bizonyosan érvényesek lesznek Magyarországon is, de a reformok alacsony támogatottsága miatt átmenetileg ezek lelassulása várható. Hogy azután mi lesz, azt tudjuk, de addig mi lesz??? A kőlevesből valóban kimarad a kő (a biztosítási reform), de végülis húsból, zöldségből és fűszerekből is lehet levesi főzni, akár kő nélkül. Most a nagy reformok helyett az aprómunka következik, de ez nem kárba veszett idő. Minderről külön előadások…

24 24/25 Koktélivás közben nem lehet lefogyni és formás alakot „vásárolni”. Ez csak önfegyelemmel, némi lemondással, és nagyon sok munkával érhető el. Minden más megoldás csodavárás és önámítás.

25 25/25 És ne feledjék:


Letölteni ppt "1/25 Hány méter magas a Kékes? Azaz az egészségügyi rendszerek pénzügyi és politikai fenntarthatóságáról Dr. Kincses Gyula."

Hasonló előadás


Google Hirdetések