Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az önkormányzati gazdálkodás vizsgálata Vigvári (2002) 289-308. o. alapján a kapcsolódó excel fájllal használató.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az önkormányzati gazdálkodás vizsgálata Vigvári (2002) 289-308. o. alapján a kapcsolódó excel fájllal használató."— Előadás másolata:

1 Az önkormányzati gazdálkodás vizsgálata Vigvári (2002) 289-308. o. alapján a kapcsolódó excel fájllal használató

2 A vállalkozások elemzésére kialakított apparátus használata félrevezető, sőt értelmezhetetlen lehet. Az önkormányzati működés eredményességét és az önkormányzatok pénzügyi helyzetét vizsgáljuk.

3 1. működési eredményesség –Az adott szolgáltatás céljának meghatározása –A célkitűzések megvalósulásának értékelése mennyiségi és minőségi ismérvekkel –A mérés eredményének visszacsatolása a döntéshozatali fórumokhoz és a „fogyasztókhoz”

4 Ráfordítások mérése Pl. köztisztviselők, közalkalmazottak száma, felhasznált infrastruktúra (épület jellemzői: légköbméter, négyzetméter, felszereltség)

5 Teljesítmény mérése Pl. Sikeres (végzett) diákok száma, ellátott betegek száma Teljesítmény / ráfordítás arányszámok

6 Költség-haszon elemzés Időben elhúzódó beruházások értékelése Minden explicit és implicit, intern és extern hatást figyelembe vesz Opportunity cost – árnyékár

7 2. Pénzügyi helyzet elemzése 1. likviditás 2. Hitelképesség (bonitás) 3. Eladósodottság

8 Hitelképesség Az adósságszolgálatnak 4 forrásból tehetnek eleget 1. önkormányzatok megtakarítása 2. vagyon értékesítése 3. fejlesztések révén pótlólagos adóbevétel 4. fejlesztések révén megvalósuló szolgáltatások díjtételeiből

9 Pénzügyi kapacitás Szolvencia nem értelmezhető, mert az önkormányzat létezésének alapja közjogi, nem számolható fel A hitelfelvételi képességnek az a mértéke, ahol még anélkül tudják növelni az adósságot, hogy ne kelljen csökkenteni a kiadásokat (jelen vagy jövő) a fizetésképtelenség elkerülése érdekében

10 Pénzügyi kapacitás Kiszámítása: Nettó működési eredmény (ld. excel)


Letölteni ppt "Az önkormányzati gazdálkodás vizsgálata Vigvári (2002) 289-308. o. alapján a kapcsolódó excel fájllal használató."

Hasonló előadás


Google Hirdetések