Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Hazai URÁNvagyon és kitermelési KÉRDÉSEI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Hazai URÁNvagyon és kitermelési KÉRDÉSEI"— Előadás másolata:

1 A Hazai URÁNvagyon és kitermelési KÉRDÉSEI
Budapest május 04. Barabás András okl. geológus, ügyvezető WildHorse Energy Hungary Kft. Benkovics István okl. bányamérnök, vezérigazgató-helyettes MECSEKÉRC Zrt.

2 Radióaktív hulladék tároló kuatás,
egyéb vállalkozások Hoszú távú tevékenység

3 Vegyi feldolgozás az ÉDÜ-ben Perkolációs feldolgozás
Termelési adatok Tétel megnevezése Exportált érc Vegyi feldolgozás az ÉDÜ-ben Perkolációs feldolgozás Bánya-meddő Összesen Kőzet tömege, t U-koncentráció, g/t 1 524 1 001,575 130,7 53,34 Urán tömege, kg Meddővel visszamaradt urán, kg Exportált urán, kg -

4 A mecseki uránbányászat bányabezárási és rekultivációs feladatai
Légakna IV. Bányaüzem V. Bányaüzem III. Bányaüzem Mh. #2 II. Bányaüzem III. Bányaüzem Mh. #3 Depressziós tölcsér I. Bányaüzem A feltöltődő É-i üzemek és az É-i táró fölötti Mh. #1 Nyelőkút bányatérségek kifolyó öregségi vizei Övárok Vízemelés, urán mentesítés: Pécsi-víz m 3 /nap Ivóvíztermelés, Szennyezett víz Pellérd emelés és tisztítás Zt. #1 Zt. #2 Kibocsátási pont Jelmagyarázat: Ivóvíztermelés, Zagytározók Mh.: Medd őhányó Tortyogó szivárgó vizei Zt.: Zagytározó

5 A bányabezárás okai Az urán tartósan alacsony világpiaci ára a nyolcvanas évek második felétől (20 USD/kg). Magas termelési költség (bezáráskor USD/kg, de hosszabb távon, reálisan USD/kg, melynek főbb okai: Nemzetközi összehasonlításban közepes vagy annál gyengébb ércminőség. A telep lencsés kifejlődése miatt a bányászat nehezen gépesíthető, magas az élőmunka-igény. Az egyre növekvő mélység miatt jelentkező magas kőzethőmérséklet, munkahelyek hűtési igénye. A feldolgozás költségek növekedése a nehezebben feltárható szilikátos uránásványok arányának növekedése miatt.

6 Az uránipar kármentesítési programja
A mecseki uránbányászat bányabezárási és rekultivációs feladatai Az uránipar kármentesítési programja A tevékenység főbb céljai: a pécsi ivóvízbázis megóvása az egészségre gyakorolt káros hatások csökkentése a szennyező források hatásának hosszú távú ellenőrzése a jövőbeni bányakárok minimalizálása az uránipari területek és létesítmények optimális mértékű újra hasznosítása a koncepcióterv megfelelően ütemezett, költség-hatékony megvalósítása Tervezett ráfordítás: 19,5 milliárd forint.

7 A mecseki uránbányászat bányabezárási és rekultivációs feladatai
  

8 A mecseki uránbányászat bányabezárási és rekultivációs feladatai
V. akna robbantása

9 A IV-es légakna rekultiváció előtt és után
A mecseki uránbányászat bányabezárási és rekultivációs feladatai A IV-es légakna rekultiváció előtt és után

10 A mecseki uránbányászat bányabezárási és rekultivációs feladatai

11 Mi változott 1997 óta? De legfőképpen: az urán világpiaci ára.
Az atomenergia nemzetközi megítélése. Egyre erősödő igény a nyersanyagfüggőség csökkentésére. Korszerű, olcsóbb, a környezetvédelmi elvárásoknak is megfelelő bányászati technikák. De legfőképpen: az urán világpiaci ára.

12 Az urán „szabadpiaci” (rövid lejáratú, spot) árának alakulása, 1970-2010
Forrás: Ux Consulting

13 A jelenlegi magas ár okai
A leszerelésből származó készletek elfogyása. A megelőző 15 év tartósan alacsony ára nem ösztönzött kutatásra, az érckészletek bővítésére. Működési problémák néhány nagy bányában (Ranger, Cigar Lake - vízbetörés). Számos új nukleáris projekt világszerte (főleg USA, Kína, India, Japán, Dél-Korea, Európa egyes országai).

14 A jelenlegi magas ár okai
Jelenleg a világ éves urántermelése kb. a fogyasztás 2/3-a → készletezési, felvásárlási láz. Ennek ellenére ban nem nőtt, hanem csökkent a termelés 2007-hez képest! Forrás: TradeTech

15 Uránpiaci tendenciák A középtávú előrejelzések a jelenlegi 42 USD/lb U3O8 (109 USD/kg U) helyett 65 USD/lb (169 USD/kg) spot árat jósolnak. Az uránkereskedelem kb. 85%-át adó hosszú távú szerződésekben foglalt ár már most is 70 USD/lb (182 USD/kg) körül mozog. A rövidesen kialakuló kínálati hiány miatt a hosszú távú szerződéses ár akár 100 USD/lb (260 USD/kg) is lehet.

16 Magyarországi helyzet napjainkban
Ércesedési típusok, területek Ásványvagyon Kutatási területek, bányatelkek A kitermelés lehetséges módszerei Gazdaságossági kérdések

17 Ércesedési típusok és területek
Magyarország területének kb %-át érintették az előző évtizedek uránkutatásai, de ipari minőségű telepek csak a Mecsek környékén fordulnak elő. Hazánkban csak üledékes uránérctelepek vannak, ezek jellemzője a gyengébb minőség, de gyakran nagy kiterjedés. Hazai altípusok: homokkőben kialakult, rétegszerűen elhelyezkedő lencsék (Nyugat-Mecsek, Máriakéménd-bári vonulat); fiatal, laza üledékekben, szerves anyagokhoz kötődően létrejött telep (Dinnyeberki); fiatal, laza, homokos üledékben kialakult „roll front” (szalagszerűen, hosszan kígyózó redox front) típus (Bátaszék).

18 Magyarország uránércvagyona
Az Országos Ásványvagyon Nyilvántartás szerint (földtani vagyon): Ezek szerint a megkutatott ércvagyon fémurán-tartalma az eddig kitermelt mennyiség kb. 1,5-szerese, a reménybeli vagyon esetében pedig akár a háromszorosa is lehet. Ismeretességi kategória Érc Mt Az érc urántartalma kt C1 0,75 0,848 C2 26,02 30,525 Összesen 26,77 31,373 Reménybeli 61,81 ?

19 Kutatási területek, bányatelkek

20 Gazdaságosság és kutatási kockázat
Máriakéménd-bári vonulat: kutatási kockázat: magas, elsősorban a mélység tekintetében, de jelentős ásványvagyont eredményezhet; beruházási és termelési költség: becslések még nem készültek, de bizonyosan magas lenne; működés időtartama: bizonytalan. Dinnyeberki és környéke: kutatási kockázat: magas, bár már ismert az ércelőfordulás, de ennek mérete kicsi, és a korábbi kutatások nem találtak több telepet; beruházási és termelési költség: becslések még nem készültek, de fajlagosan bizonyosan magas lenne a kicsi telepméret miatt;

21 Gazdaságosság és kutatási kockázat
Bátaszék: kutatási kockázat: közepes, már ismert az ércelőfordulás, de teljes mérete még ismeretlen (a jelenleg ismert túl kicsi egy beruházáshoz); beruházási és termelési költség: alacsony, valószínűleg USD/lb U3O8 ( USD/kg U) szinten tartható; működés időtartama: az érctelep méretétől függően év. Mecsek: kutatási kockázat: kicsi, jelentős terület és ásványvagyon már kellően megkutatott; beruházási és termelési költség: viszonylag magas, jelenlegi számítások szerint kb. 70 USD/lb U3O8 (182 USD/kg U) ár felett lenne nyereséges a bányászat; működés időtartama: minimum 25 év. Összes többi terület: igen magas kutatási kockázatú, érctelepek megléte bizonytalan, költségek még nem becsülhetők.

22 Gazdaságosság - konklúzió
A mecseki lelőhelyben egyértelműen nagy lehetőségek rejlenek, érdemes részletes megvalósíthatósági tanulmányt kidolgozni. A többi területen a gazdaságosság a kutatási eredmények és az uránár alakulásának függvénye.

23 Kitermelési módszerek
ISL technológia („helyben kioldás”, föld alatti perkoláció): O2 és CO2 tartalmú víz cirkuláltatása az érces rétegen keresztül, majd a kioldott urán leválasztása az oldatból a külszínen. Magyarországon csak a bátaszéki ércesedésnél alkalmazható.

24 Kitermelési módszerek
Mélyművelés: a „hagyományos” föld alatti bányászat, a mecseki lelőhelyen csak ez alkalmazható, de egy mai bánya sok mindenben különbözne a régitől: sok függőleges akna helyett mindössze egyetlen, külszínre nyíló lejtősaknapár, valamint esetleg két függőleges légakna; aknaszállítás és csillés tárószinti szállítás helyett kizárólag dízelüzemű gépjárművekkel történő szállítás a lejtősaknán keresztül; magasabb fokú gépesítettség a fejtésben; a korábbihoz képest kb. kétszeres éves érctermelés; megmaradó üregek helyett visszatömedékelés meddőkőzettel vagy ércfeldolgozási meddőzaggyal; a visszatömedékelés miatt sokkal kevesebb, külszínen elhelyezendő meddőanyag; egyetlen, kisebb területre koncentrált külszíni létesítmények. Kitermelési módszerek

25 Kitermelési módszerek
Ércfeldolgozás: a mélyműveléshez kapcsolódó feldolgozás is alapvetően más lenne, mint régen: Savas feltárás helyett szódás feltárás – ez az urán mellett lényegesen kevesebb elemet, iont mobilizál a kőzetből. Lehetőség szerint a meddőzagy visszatömedékelése a bányaüregekbe – jóval kevesebb külszíni zagyelhelyezés. Száraz zagy technológia – a zagynak a bányaüregekbe vissza már nem juttatható, kisebb részét mindössze 20%-os nedvességtartalom mellett rakják a zagytározóba, ami a zagytározó sokkal nagyobb mechanikai stabilitását eredményezi, ugyanakkor jelentősen csökkenti az oldatelszivárgás lehetőségét, még a szigetelés sérülése esetén is.

26 Mecsek - Történeti áttekintés és tervek
2008 2007 2010? 2005 2006 „Abaliget" „Progress Venture Kft.” I. akna III. akna IV. akna V. akna II. akna ÉDÜ „Dinnyeberki” „Pécs” Üzleti titok!

27 Köszönöm a figyelmet! Jó szerencsét!


Letölteni ppt "A Hazai URÁNvagyon és kitermelési KÉRDÉSEI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések