Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium 2011. április 7.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium 2011. április 7."— Előadás másolata:

1 Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium április 7.

2 Helyzetértékelés a jelenlegi rendszer hiányosságai, hibái Az önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó szabályozás szerteágazó A normatív támogatási rendszer több szempontból is bonyolult és elavult Egyre növekvő számú kötelező önkormányzati feladatok nem elegendő forrás Ellátandó feladatok nagyrészt a települések lakosságszámától függetlenül terhelik az önkormányzatokat A többcélú kistérségi társulási rendszer önkéntes jellegből fakadóan jelenlegi formájában nem tud megfelelően hozzájárulni az egyenletes szolgáltatási színvonal kialakulásához A fejlesztési lehetőségek nem tükrözték az önkormányzatok valós igényeit A kialakított ellenőrzési rendszer nem teljes, nem átfogó és szankciók nélküli Az adósságrendezési eljárásról szóló törvény nem szolgálja a megelőzést, illetve hiányoznak belőle a felelősségre és az ellenőrzésre vonatkozó szabályok. Jelentős mértékű eladósodottság

3 Hitel és kötvényállomány alakulása

4 Új kötvénykibocsátások évenként (KELER Zrt. adatszolgáltatása) Kötvénykibocsátások száma és az érintett önkormányzatok évek átlag árfolyamán (Ft) évben 10 önkormányzat : évben 113 önkormányzat (129 esetben): évben 137 önkormányzat (148 esetben): évben 12 önkormányzat (12 esetben): évben 23 önkormányzat (26 esetben): márciusáig 4 önkormányzat (4 esetben):

5 Megyei önkormányzatok adósságállománya

6 Megyei adósságállomány és befektetések

7 Új, induló adósságrendezési eljárások óta

8 Az önkormányzati rendszer korszerűsítésének főbb irányai  Az önkormányzati feladat- és hatáskörök újragondolása  A kötelező önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó támogatások biztosítása – feladatfinanszírozás  SZJA bevételtől független finanszírozási rendszer kialakítása  A költségvetési támogatások rendszerének átalakítása (normatívák)  Az önkormányzati saját bevételek szerkezetének újragondolása (átengedett bevételek, helyi adók)  Önkormányzatok működőképességének megőrzését segítő kiegyenlítő mechanizmusok működtetése továbbra is  A kötelező feladatellátáshoz szükséges vagyon biztosítása  Kötelezettségvállalási szabályok szigorítása (kormányzati jóváhagyás a hitelfelvételhez, kötvénykibocsátáshoz)  Felelősségi szabályok szigorítása  Az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzési rendszerének szigorítása

9 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium 2011. április 7."

Hasonló előadás


Google Hirdetések