Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

P ANNONBÚZA PROGRAM A MINŐSÉG, A FELDOLGOZÁS, AZ EXPORTKÉPESSÉG ÉS A FEJLESZTÉS SZOLGÁLATÁBAN Szakmai szimpózium Gyermely 2013. február 14. A P ANNONBÚZA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "P ANNONBÚZA PROGRAM A MINŐSÉG, A FELDOLGOZÁS, AZ EXPORTKÉPESSÉG ÉS A FEJLESZTÉS SZOLGÁLATÁBAN Szakmai szimpózium Gyermely 2013. február 14. A P ANNONBÚZA."— Előadás másolata:

1 P ANNONBÚZA PROGRAM A MINŐSÉG, A FELDOLGOZÁS, AZ EXPORTKÉPESSÉG ÉS A FEJLESZTÉS SZOLGÁLATÁBAN Szakmai szimpózium Gyermely február 14. A P ANNONBÚZA PROGRAM SZEREPE A MINŐSÉGSZEMLÉLET FORMÁLÁSÁBAN – A Z ÚJ MAGYAR BÚZASZABVÁNY LEHETŐSÉGEI T ÖMÖSKÖZI S ÁNDOR – S ALGÓ A NDRÁS BME A LKALMAZOTT B IOTECHNOLÓGIA ÉS É LELMISZER - TUDOMÁNYI T ANSZÉK

2 Amire építhetünk – hagyományaink BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Pl. minősítő módszerek – Farinográf/Valorigráf/ HankóczyJenő

3 Amire építhetünk – eredményeink BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék A hazai búzatermelés lehetőségeinek elemzése – fajták minőségi potenciálja és stabilitása Forrás: Pannonbúza 1-2. programok konzorciumi eredményei 1.példa: Farinográfos / valorigráfos értékek -A nemzetközi követelményeket stabilan teljesítő, illetve ezeket meghaladó fajták -Kiemelkedő minőségű fajták azonosítása -FAJTASTABILITÁS: Jelentősnek, de kevésbé tendenciózusnak tűnnek a környezet és a kezelés hatása.

4 Amire építhetünk – eredményeink BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék A hazai búzatermelés lehetőségeinek elemzése – fajták minőségi potenciálja és stabilitása Forrás: Pannonbúza 1-2. programok konzorciumi eredményei 2.példa: Alveográfos értékek Nagyobb eltérés a piacokon megjelenő követelményektől

5 Amiből tanulhatunk – hazai és nemzetközi gyakorlat BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Búza Minőségi paraméterek 1 CEHRW NW 2 CEHRW All Test weight, kg/hL Weight per 1000 kernels, g Protein content, % Protein content, % (dry matter basis) Ash content, % Alpha-amylase activity, units/g Falling number, s PSI, %5658 Flour yield, % Liszt Protein content, % Wet gluten content, % Ash content, %0.46 Grade colour, Satake units Brightness, L*94.4 Redness, a* Yellowness, b* Starch damage, % Alpha-amylase activity, units/g Amylograph peak viscosity, BU Maltose value, g/100g SRC, water, %7169 SRC, lactic acid, % Keményszemű búzák átlagminősége – Kanada, 2012 Forrás: Canadian Grain Commission

6 Amiből tanulhatunk – hazai és nemzetközi gyakorlat BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Keményszemű búzák átlagminősége – Kanada, 2012 Forrás: Canadian Grain Commission Liszt (folytatás) Minőségi paraméterek 1 CEHRW NW 2 CEHRW All Farinogram Absorption, % Development time, min1.75 Mixing tolerance index, BU5545 Stability, min Extensogram Length, cm1615 Height at 5 cm, BU Maximum height, BU Area, cm 2 80 Alveogram Length, mm6168 P (height x 1.1), mm99104 W, x joules Baking (Remix-to-peak baking test) Absorption, %5657 Remix time, min Loaf volume, cm 3 /100 g flour685720

7 Amiből élünk- gazdasági tények BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Forrás: Gabonaszövetség 2012 (Pótsa Zsófia „Búzapiaci kilátások” c. előadásából)

8 Amihez alkalmazkod(hat)unk–Nemzetközi és EU szabályozás BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék

9 Amihez alkalmazkodni kell (érdemes) – hazai és az exportpiac követelményei BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Jelentkező igények az exportpiacon (példa) Minőségi Kategóriák Követelmények (átlag, országtól/régiótól és minőségi osztálytól és függően Hektolitersúly min kg/hl Nedves sikér min.28 – 32 % Fehérje tartalom min.12 – 14 % Esésszám (hagberg) min.230 – 300 sec Zeleny féle szám min Poloska szúrt szem max.1% Energia (Brabender extenzográf) min W Min P/L max.1 - 0,7

10 Amihez alkalmazkodni kell (érdemes) – hazai és az exportpiac követelményei BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék -Kiszámítható, állandó minőségű homogén tételek elérhetősége, amire az alkalmazott/rendelkezésre álló technológiák beállíthatóak. -Energiaigény csökkentése (pl. tészta kialakulás, dagasztás…) -Vízfelvétel -Minőségmegtartás (Eltarthatóság, eddig alig vizsgált keményítőtulajdonságok) -Élelmiszerbiztonság (fizikai szennyezések, szermaradvány, toxin) Jelentkező igények, érdekek a malom, sütő, tészta, fagyasztott termékek, stb…kis és nagyüzemi előállítóitól:

11 Lehetőségek és elvárások harmonizálása BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék A tények: -Érdekünk a minél nagyobb feldolgozottságú termékek előállítása. Ugyanakkor… -Normál körülmények között a termés fele nem itthon hasznosul. -A feldolgozóipari technológiák itthon és külföldön hasonlóak. -Az elérhető külpiacokon jelentkező minőségi igények -vagy nagyon minimálisak (tőzsde, intervenció), -vagy egy irányba mutatnak: Pl… Hektolitersúly min. Nedves sikér min. Fehérje tartalom min. Esésszám (Hagberg) min. Zeleny-szám min. Poloska szúrt szem max. Energia (Brabender extenzográf) min. W Min. P/L max. (Alveográf)…., Vajon indokolt-e a kettős mérce felállítása ugyanarra a búzatermésre???

12 Minőségszemlélet alakítása – Pannonbúza védjegy BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Cél: A magyar fajtaválaszték minőségi előnyeit érvényesíteni képes, ugyanakkor az értékesítési követelményekhez igazodó, minőségi búzatermesztésre ösztönző rendszer kialakítása! Részletes információ:

13 Minőség a szabályozásban–Új búzaszabvány MSz 6383:2012 BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék

14 Minőség a szabályozásban–Új búzaszabvány MSz 6383:2012 BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék

15 Minőségszemlélet kiterjesztésének lehetőségei BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Kutatás Nemesítés Szaporítás Termesztés Minősítés Malmifeldolgozás Termékelőállítás Tárolás szállítás értékesítés Minőség Fogyaztó A

16 Összegzés helyett… BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Az új szabvány alkotók szándéka szerint arra tesz kísérletet, hogy figyelembe vegye a termelők, a feldolgozók és a kereskedők érdekeit azzal, hogy - egyszerűsít - harmonizál - korszerűsít - igyekszik a magyar búza hagyományos összetételi és minőségi előnyeit érvényre juttatni. Tudjuk, hogy - a vertikum számos gazdasági, szakmai és szabályozási eleme hiányzik; - a szabvány önmagában nem oldja meg a problémákat; - az érdekek sokfelé mutatnak… De bízunk abban, hogy a közös gondolkodás, a szakmai viták eredményeként született érték- és értékelőrendszer előremutató megoldásokat eredményezett és segít a magyar búza hitelességének támogatásában.

17 BME -Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Köszönet… Közvetlen kollégáimnak, akik folyamatosan részt vesznek a fejlesztésekbenKözvetlen kollégáimnak, akik folyamatosan részt vesznek a fejlesztésekben Lelkes hallgatóinknakLelkes hallgatóinknak Együttműködő partnereinknek:Együttműködő partnereinknek: AboMill, Gyermelyi ZRt, ICC, KITE, MTA- MgKI, Szerencsi Mg ZRt, Szakmai szövetségek ( A felsorolás nem teljes…) MSzT munkatársainak: Kurucz Csillának ás Mosonyi ÁgotánakMSzT munkatársainak: Kurucz Csillának ás Mosonyi Ágotának A Tanszék a Kar és a tágabb szakmai közösség résztvevő munkatársainakA Tanszék a Kar és a tágabb szakmai közösség résztvevő munkatársainak

18 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! A szakmai program megvalósítását a „Pannon búza fajták és fajtajelöltek nemesítése, termesztési és élelmiszeripari feldolgozási rendszerének fejlesztése c. projekt támogatta. (Projektazonosító: PanBuza2, TECH-09-A ) Támogató - közreműködő szervezetek


Letölteni ppt "P ANNONBÚZA PROGRAM A MINŐSÉG, A FELDOLGOZÁS, AZ EXPORTKÉPESSÉG ÉS A FEJLESZTÉS SZOLGÁLATÁBAN Szakmai szimpózium Gyermely 2013. február 14. A P ANNONBÚZA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések