Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az egyetemi szintű egészségügyi képzések haszna Békés megyében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az egyetemi szintű egészségügyi képzések haszna Békés megyében"— Előadás másolata:

1 Az egyetemi szintű egészségügyi képzések haszna Békés megyében
Az egyetemi szintű egészségügyi képzések haszna Békés megyében. Hová fejleszthető a Szent István Egyetem Egészségtudományi és Környezetegészségügyi Intézetének együttműködése a Pándy Kálmán Kórházzal? Halmosné Mészáros Magdolna ápolási igazgató, c. főiskolai docens Békés Megyei Képviselő-testület Pándy Kálmán Kórháza, Gyula

2 EGYETEM AZ ORSZÁG PEREMÉN

3 AZ INTÉZET FEJLŐDÉSE 1993 – DOTE főiskolai szintű diplomás ápoló képzés, nappali tagozat 1994 – diplomás ápoló levelező tagozat 2000 – TSF (Tessedik Sámuel Főiskola) integrált része 2003 – főiskolai szintű általános szociális munkás szak 2002/2003 – Nyugdíjasok akadémiája Meghirdetett képzési programok: informatika önismeret betegápolási alapismeretek és gyakorlat az időskor pszichológiai változásai egészségügyi ismeretek természetgyógyászati alapismeretek időskori egészségmegőrzés 2003 – ECDL vizsgaközpontja 2006 – Egészségügyi szervezői alapszak egészségturizmus szakiránya 2006 – Szociális munka szak 2006 – Ápolás és betegellátás: ápoló szakirány (diplomás ápoló szak) 2009 – Szent István Egyetemmel történő integráció

4

5 AZ INTÉZET JELENLEGI OKTATÁSI SZERKEZETE
Ápolás és betegápolás alapszak – ápoló szakirány (BSc) Szociális munka alapszak (BA) Egészségügyi szervező alapszak – egészségturizmus-szervező szakirány (BSc) Európai pénzügyi ismeretek (hazai és romániai kis- és középvállalkozók számára az intézmény „Elektronikus Távoktatási Központjának" (E-learning center) képzésében Felnőttek számára nyújtott tanfolyami képzések (ECDL, külterületen élők személyi segítői képzése, jelnyelvi képzés érettségizettek számára, Csikung: a kínai orvoslás speciális módszerei legalább érettségizettek számára, Nyugdíjasok Akadémiája)

6 HALLGATÓK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA

7 KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐK MEGOSZLÁSA 2006–2009
Nappali Borsod-Abaúj- Zemplén Levelező Szabolcs-Szatmár- Bereg Nógrád Komárom-Esztergom Heves Győr-Moson-Sopron Pest Hajdú-Bihar Külföld Vas Jász-Nagykun- Szolnok Veszprém Fejér Zala Békés Tolna Csongrád Somogy Bács-Kiskun Baranya

8 AZ EGYETEM ÉS A KÓRHÁZ KAPCSOLATA

9 I. A PÁNDY KÁLMÁN KÓRHÁZ BIZTOSÍTJA A GYAKORLATI HÁTTERET

10 II. AZ EGYETEM HATÁSA A PÁNDY KÁLMÁN KÓRHÁZ ÁPOLÓINAK KÉPZÉSÉBEN
Kolléganőinknek a motivációs program része a továbbmaradás támogatása. Intézményünk számára igen előnyös, hogy a szállás és útiköltség árát megtakaríthatjuk.

11 A PÁNDY KÁLMÁN KÓRHÁZBAN ALKALMAZOTT DIPLOMÁS SZAKDOLGOZÓK
Összesen (munkaviszonyban álló): 167 fő

12 DIPLOMÁS ÁPOLÓK SZÁMA BÉKÉS MEGYEI KÓRHÁZAKBAN
Az egyetem nem csupán kórházunknak, hanem Békés megye másik két kórházának is képez diplomás ápolókat.

13 IV. AZ EGYETEM NEM MÉRHETŐ, POZITÍV HATÁSAI
Az ápolók erkölcsi, szakmai elismerése az orvosok részéről (az orvosok képzésben való részvétele  megismerik az ápolók szakmai tudását). Szakmai kihívás kórházunk dolgozói részére (a jól képzett ápolóhallgatók gyakorlati oktatása a betegellátó osztályokon). – Azáltal, hogy orvosaink részt vesznek a képzésben, elismerik ápolóink szakmai felkészültségét. – Ápolóinknak folyamatosan szinten kell tartani ismereteiket ahhoz, hogy a gyakorló ápolók előtt példaértékűek lehessenek.

14 III. AZ EGYETEM ÉS A KÓRHÁZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI TERÜLETEI NAPJAINKBAN
Kutatás: intézményünk a diplomamunkák jelentős részének a kutatási területe, melyben a kórház személyzete is részt vesz. Szakmai konferenciák közös szervezése. Az egyetemi hallgatók bekapcsolódása szűrőprogramokba (ápolók, egészségügy szervezők). A Békés megyei CSNTT: ifjúsági tagozatát az egyetemi hallgatók alapították (vezetője munkatársunk). Az Ilco Klubban aktív segítőként vesznek részt hallgatóink. A véradás szervezésében koordinátorként való részvételünk. Diploma Honoris – nyugdíjas ápolók részére a két intézmény együttes elismerése. Pályázatokban való együttműködés. Tudományos Kulturális Bizottság (2009) Célja: a szakmákkal való még intenzívebb együttműködés (MCSNTT I. helyezettje egyetemi hallgató).

15 AZ EGYETEM ÉS A PÁNDY KÁLMÁN KÓRHÁZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGE A JÖVŐBEN
Együttműködés keretében a Pándy Kálmán Kórház Oktató kórházzá szervezése. A 3/2010. (I. 26.) EüM  licence vizsga megszervezése Átalakulóban a szakdolgozók továbbképzési rendszere  központi továbbképzés megszervezése, lebonyolítása diplomások részére. Külföldi kapcsolatokban való együttműködés (Szerbia, Horvátország, Románia) Oktatás, betegelhelyezés.

16 AZ EGYETEM JÖVŐ KIHÍVÁSAI
Az ápolás és betegellátás alapszak dietetikai szakirány indítása (márciusban kerül a szenátus elé). Kidolgozás alatt az egészségügyi szociális munka master szak. Határon túli kapcsolatok Magyarország-Románia-Szerbia együttműködése 6 egyetemmel kutatás a betegek gyógyításának a megszervezése

17 A SZENT ISTVÁN EGYETEM HATÁSA BÉKÉS MEGYÉRE, GYULA VÁROSÁRA
A szegény térség gyermekeinek taníttatási lehetősége. Gyula város fiataljainak megtartóereje (munkahelyteremtés!) A városunkban tanuló fiatalok letelepedésének elősegítése. A fiatalok minőségi kulturális életének fellendítése, hagyományteremtés. A határon túli magyar fiatalok egyetemi képzése. Kiváló szakemberek biztosítása.

18 AZ ÁPOLÓKÉPZÉS ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGY HELYZETE A ’90-ES ÉVEKBEN
A ’90-es évek végére az egészségügyi képzésben már érzékelhetővé vált, hogy a képzés túlnőtt a mennyiségi igényeken, viszont a minőségi követelményeknek már nem felel meg. Az egészségügyi szolgáltatók ebben az időszakban a költségrobbanás idejét élték. Megjelenik a csúcstechnológia, amely speciálisan képzett szakembereket igényel. Egészségügyi költségrobbanás időszaka modern technológia megjelenése ÁK Mennyiségi képzés Nem felelt meg a szakmai elvárásoknak

19 AZ ÁPOLÓKÉPZÉS HELYZETE NAPJAINKBAN
Egészségtudományok Doktora (PhD) Ph. D. kredit 3 szemeszter Mesterképzés (Bachelor, BSc) Okleveles ápoló (MSc) kredit 7-8 szemeszter Ápoló szakirány (BSc) Ápolás és Betegellátás alapszak Alapképzés (Bachelor, BSc) Mára az ápolók képzése egy korszerű ismereteket tartalmazó, rugalmas struktúrával rendelkező képzéssé fejlődött ban a Pécsi Tudományegyetemen kiadták az első doktori diplomákat ápolóknak. 120 kredit (2 szemeszter) Felsőfokú szakképzés (OKJ 55) Szakképzés Ápoló (OKJ) Forrás: Dr. Betlehem József – Dr. Boncz Imre – Dr. Kriszbacher Ildikó – Dr. Illei György – Dr. Tahin Tamás – Dr. Bódis József: Az ápolóképzés változása hazánkban az Európai Felsőoktatási Térségben, IME VII. Évfolyam 1. szám február.

20 A KIVÁLÓAN KÉPZETT ÁPOLÓK HELYZETE A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBAN
Mivel szembesülnek a kiválóan képzett szakemberek?

21 AZ EMBER, MINT ÉRTÉK RÁFORDÍTÁSOK A GDP SZÁZALÉKÁBAN
1990 2000 2004 2005 2006 2007 Egészségügyi kiadás 6,5% 4,9% 4,8% 4,25% Oktatási kiadás 8,2% 5,39% 5,37% 5,1% Családtámogatás 14,9% 12,3% 7,4% 5,9% Lakhatási támogatás 3,6% 1,3% 2% Az egyén mára értékét vesztette, hiszen látható, hogy éppen az alapvető jogainkhoz fűződő szükségletek kielégítésére jut évről évre a legkevesebb.

22 A TÁRSADALOM MEGBECSÜLÉSÉNEK HIÁNYA
„Bűnösnek mondta ki a szegedi betegcsere-ügy fővádlottjait…” „Egy év felfüggesztettet kapott a szegedi ápoló” „Az ápolás teljes elhanyagolása következtében – dekubituszban halt meg a beteg” Míg a ’70-es években a fehér köpenynek varázsa volt, addig mára a fekete angyal köntösévé vált. Pedig az egészségügyi dolgozók nap, mint nap mentenek életeket és segítenek világra egészséges újszülötteket, de ez nem hírértékű.

23 AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK ANYAGI ELISMERÉSÉNEK HIÁNYA
Az egészségügyi reform kezdete óta folyamatosan csökken a gyógyító személyzet reálbére. A 2002 óta érdembeli emelés nem történt. 2007-ben az össz. foglalkoztatottak viszonylatában (előző év azonos időszakához képest) az orvosok bére 0,5%-kal, a szakdolgozóké 4,3%-kal lett kevesebb (Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet adatai). A 2006-os finanszírozási rendelet értelmében a kórházak minden plusz bérjellegű kifizetést beszüntettek. Megszűnt a 13. havi juttatás. Az ápolók a munkavállalók piacán, a társadalom megbecsülésének hiányán túl „élvezhetik” az anyagi elismerés hiányát is. 2002 óta az egészségügyi dolgozók kevesebb bérért egyre többet dolgoznak.

24 BRUTTÓ FIZETÉSEK Egy OKJ-s ápoló ,– Ft bruttó bérért, egy diplomás ápoló ,– Ft-ért áll rendelkezésére a betegeknek az év 365 napján, 52 hetében és a nap 24 órájában éjjel és nappal egyaránt. (Egy kezdő orvos bér bruttó ,– Ft.)

25 A FOKOZÓDÓ LÉTSZÁMHIÁNY
A WHO állásfoglalása szerint a világon több, mint 4 millió orvosra és egészségügyi szakdolgozóra lenne szükség. Míg a világ lakossága növekszik, az egészségügyi szakdolgozók száma stagnál vagy inkább csökken. Világszerte 1,3 milliárd ember nélkülözi a legalapvetőbb egészségügyi ellátást, gyakran azért, mert nincs egészségügyi dolgozó. A reformot követően kb ápolói állás üresedett meg. Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon a 100 ezer lakosra jutó ápolók száma nem éri el az EU-átlagot. Ugyanez vonatkozik az ápolóképzésben részt vevők számára is. Megszűnt a határon túli ápolók bevándorlása. Egyre kevesebben választják a hivatást. 2010-ben várhatóan 150-en szereznek ápolói oklevelet, miközben több, mint 1000-en mennek nyugdíjba.

26 AZ ÁPOLÓK MUNKAKÖRÜLMÉNYEI
Elavult épületállomány, rossz struktúra (szűk kórtermek, vizesblokk, lift hiány). 2005. december 31-ei állapot szerint a magyarországi gép-műszer eszközpark átlagéletkora 10 év fölött van. Az egy ágyra jutó műszerhányad értéke EUR. A fejlett országok kórházainak esetében ez az érték 10–15 EUR, intenzív ágyak esetében 20–30 EUR. Megállapítható tehát, hogy több mint ötszörös a lemaradásunk. A korszerű ápolási eszközök nélkülözése. Alapvető komforthiány (nővéröltöző, tusoló stb.).

27 AZ ÁPOLÓKAT ÉRINTŐ EGYÉB TERHEK
A megszakítás nélküli, állandó stressz. A fokozott munkaterhelés (szakmák specializálódása, dokumentációs többlet) Az emberi bioritmushoz alkalmazkodni nem tudó munkarend. A fertőzésveszély lehetősége. Az ápolók beteg által történő fizikai bántalmazása. Fizikai terhelés: Egy ápolónak egy műszakban, átlagosan 60 kg súlyú betegek esetében, megközelítőleg kg súlyt kell mozgatni az ápolási teendők ellátásánál. Egy nővér egy sebészeti osztályon 7184 métert tesz meg egy-egy műszakban, egy belgyógyászati osztályon 4015 métert.

28 AZ ÁPOLÓI SZAKMA TÖRVÉNYI ELVÁRÁSAI
A 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről szóló minimumfeltételekről. 291/2009. (XII. 18.) kormányrendelet a rehabilitációs osztályok minőségi kritériumáról. A évi LXXII. törvény a munkaidő-irányelvekről A 60/2003 (X. 20.) ESzCsM rendelet a minőségügyről. A 3/2010. (I. 26.) EüM rendelet az ápolók kompetenciájáról. Az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól szóló 28/1998 (VI. 17.) NM rendelet A 48/2009. (XII. 29.) EüM rendelet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendelet módosításáról

29 KI FINANSZÍROZZA A SZÜKSÉGES ÁPOLÓI LÉTSZÁMOT?
HBCS megnevezése Ft érték 2008-ban Nővéri ktg. tartalom ban %-os meghatározás Tonsillectomi, adenotomia 60645 9995 16,48 Cholecystectomia társult betegség nélkül 171608 9328 5,44 Hüvelyi szülés 93490 7792 8,33 Ki finanszírozza? A kórházaknak kb. 3-szor annyi bért kell kifizetni, mint amennyit a HBCS biztosít.

30 SZÜKSÉG VAN-E EGÉSZSÉGÜGYRE ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓKRA?
Vezető halálokok területén az európai uniós átlaghoz képest a legrosszabb helyen állunk. A középkorú férfiak halálozása emelkedik (életkoruk 1990-ben 6,3 évvel 2006-ban 7,7 évvel volt rövidebb a Nyugat-Európai átlagnál, míg Csehországban 4,9-ről 3,6-re csökkent). Magyarországon az idősek száma 2027-re 40%-kal emelkedik. Nyugdíjasok száma: fő (2009. április 01.) A rokkantak száma fő A fogyatékkal élők száma Magyarországon fő Szegények: mélyszegények – gyermekszegénység: gyermek Munkanélküliek: fő De! A munkát keresők száma , munkahely. Hajléktalanok száma – fő Romák száma (50%-os munkanélküliség, 85% 8 általános iskolai vagy alacsonyabb iskolai végzettség. Az egészségügyi ellátásra minden magyar állampolgárnak szüksége van, a betegnek és egészségesnek egyaránt. Mit is mutatnak az egészségügyi állapotmutatók és a demográfiai adatok? Magyarországon az idősek száma folyamatosan emelkedik, akik az egészségügyi ellátás fő részesei. A rokkantak és fogyatékkal élők száma szintén magas, Ők is az egészségügy rendszeres „fogyasztói”. munkanélküli jut álláshelyre. A kilátástalanság először lelki, majd szervi megbetegedésekhez vezet. Mára túlnőttünk az egymillió koldus országán. A hátrányos helyzetűek életkilátásai lényegesen alul maradnak az átlagos állampolgárok életkilátásaihoz képest.

31 MEGOLDÁSI JAVASLAT Ph. D. Mesterképzés (Bachelor, BSc) Alapképzés (Bachelor, BSc) Felsőfokú szakképzés (OKJ 55) Szakképzés Egészségügy – alulfinanszírozottság, szakemberhiány – korszerűtlen épületállomány és géppark A mérleg nyelvét kell csupán egyensúlyba hozni. Eljött az idő, hogy a kiválóan képzett szakemberekhez felzárkózzon a magyar egészségügy is. Nem könnyű feladat.

32 „A méhecske apró, mégis a létező legédesebbet termeli meg”
Talán még nem túl késő tenni valamit azért, hogy 5–10 év múlva, ha a beteg a nővérkét szólítja, menjen is valaki. Forrás:

33 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!
Talán még nem túl késő tenni valamit azért, hogy 5–10 év múlva, ha a beteg a nővérkét szólítja, menjen is valaki.

34 FELHASZNÁLT IRODALOM Együttes jelentés a szociális védelemről és a társadalmi befogadásról 2009 – Összegzés, Társadalmi befogadás, nyugdíjak, egészségügyi ellátás és tartós ápolás. Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóság E2+E4 Egység, június Dr. Orosz Éva: Felzárkózunk vagy lemaradunk? IME VII. évfolyam Egészség-gazdasági különszám, október Egészségügyi reform: mi kéne, ha vóna? Orosz Éva: Egészség(ügy)ünk helyzete nemzetközi perspektívában. A háztartások jövedelme, kiadásai és fogyasztása. Statisztikai tükör III. évfolyam 9. szám, január 30.. Dél-dunántúli statisztikai tükör 2009/1. Hajléktalanok foglalkoztatása , Juhász Éva: Az „öregek” nem is léteznek? 800 ezer rokkant országa, NYÍLT LEVÉL a évi Operabállal kapcsolatban Dr. Lévai Katalin Európai Parlamenti képviselő részére Dudás Gergely: Romák a szegénység csapdájában, Pók Viktória: Minimálbérben az EU-lista végén áll Magyarország,


Letölteni ppt "Az egyetemi szintű egészségügyi képzések haszna Békés megyében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések