Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az IOSHA 2 projekt bemutatása Vadász Borbála MGYOSZ nemzetközi projekt koordinátor IOSHA 2 projektvezető A rendezvény az IOSHA 2 (Improving Occupational.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az IOSHA 2 projekt bemutatása Vadász Borbála MGYOSZ nemzetközi projekt koordinátor IOSHA 2 projektvezető A rendezvény az IOSHA 2 (Improving Occupational."— Előadás másolata:

1 Az IOSHA 2 projekt bemutatása Vadász Borbála MGYOSZ nemzetközi projekt koordinátor IOSHA 2 projektvezető A rendezvény az IOSHA 2 (Improving Occupational Safety and Health Awareness in CEE countries) projekt keretében az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.

2 Európai Bizottság Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi összefogás főigazgatósága Pályázat 2010. IOSHA 1 - Munkahelyi egészség és biztonság Cél: Munkahelyi balesetek megelőzése A fizikai kockázatok felismerése és megelőzése 2011-2012. IOSHA 2 - Munkahelyi egészség és biztonság Cél: Munkahelyi stressz megelőzése és kezelése A pszicho-szociális kockázatok felismerése és megelőzése 6 ország – Ausztria, Szlovénia, Románia, és Horvátország, Montenegró.

3 TÉNYEK A túlzott munkahelyi stressz több problémát jelent egyszerre. A magyar GDP hatszorosát viszi el Európában a munkahelyi stressz. A túlzott stressz a második leggyakrabban előforduló munkához köthető egészségügyi probléma, amely a munkahelyi hiányzások 50-60 százalékának hátterében áll. Magyarországon évente több mint 1000 milliárd forint többletkiadást okoz a túlzott munkahelyi stressz. Az egészségtelen életmód és a munkahelyi nyomás káros a munkavállalók egészségére, negatívan hat az életminőségükre, ez pedig jelentősen rontja teljesítményüket.

4 Az Európai Unió országaiban a káros munkahelyi stressz a GDP mintegy 4%-ának megfelelő veszteséget okoz. Az Európai Bizottság finanszírozásában megvalósuló IOSHA2 program a prevenciót helyezi előtérbe. Az MGYOSZ tájékoztató és egyben megoldásokat kínáló kampányának központi üzenete: „STOP STRESSZ! Legyen boldog és egészséges!”

5 A STOP STRESSZ! kampányREKLÁMSPOT Feladatok:Figyelemfelhívás Tájékoztatás Aktivizálás Eszközök:események nyomtatott anyagok audiovizuális anyagok internetes felület Logó:

6 A STOP STRESSZ! kampány Eszközök:események nyomtatott anyagok audiovizuális anyagok internetes felület Nemzetközi események 2011 őszIndító találkozóBudapest 2011 tél1.Köztes találkozóLjubljana 2012 tavasz2.Köztes találkozóBécs 2012 októberZárókonferenciaBudapest Nemzeti szemináriumok 5 országban. Magyarországi szemináriumok: 2012. szeptember 10.Budapest 2012. szeptember 12.Szolnok 2012. szeptember 14.Szombathely

7 A STOP STRESSZ! kampány Eszközök:események nyomtatott anyagok audiovizuális anyagok internetes felület 2000 darab magyar nyelvű POSZTER készült a munkavállalók számára. Célja: a stressz tüneteinek megismertetése, figyelemfelhívás, megoldási javaslatok nyújtása. 2000 darab magyar nyelvű INFORMÁCIÓS FÜZET készült a munkaadók számára. Célja: a stressz káros hatásaink bemutatása, figyelemfelhívás, megoldási javaslatok nyújtása. A nyomtatott projekt anyagok igényléséhez a regisztrációs asztalnál tudnak feliratkozni!

8 A STOP STRESSZ! kampány Eszközök:események nyomtatott anyagok audiovizuális anyagok internetes felület A reklámszpot30 másodperces problémafelvető és figyelemfelhívó a munkavállalókat célozza személyes nézőpont ad – választási lehetőséget nyújt a munka-család közötti egyensúlyt és az egyéni felelősséget hangsúlyozza aktivizál Az oktatófilm3 perces tájékoztat a munkaadókhoz és a munkavállalókhoz egyszerre és külön is szól életszerű modern infografikai elemekkel nyújt adatokat az egyéni felelősséget hangsúlyozza de közös cselekvésre buzdít

9 A STOP STRESSZ! kampány Eszközök:események nyomtatott anyagok audiovizuális anyagok internetes felület Honlapwww.stopstressinfo.eu magyar, angol, és még 4 nyelven részletes tájékoztatás a témáról kockázatok és megoldások egyéni és vállalati minden kampányeszköz megtalálható és letölthető grafikonok, infografikák külön linkgyűjtemény projekt események közösségi oldalakkal összekötve (FB)

10 Munkahelyi egészség és biztonság - A megtérülő befektetés Mennyit takaríthatunk meg vele? A 89/391 számú Európai Uniós keretirányelv szerint minden munkáltató törvényes kötelessége, hogy védje a munkavállalók biztonságát és egészségét a munkahelyeken. minden munkavállaló általános kötelezettsége, hogy betartsa a munkáltató által meghatározott védelmi intézkedéseket. Ez a kötelezettség a munkahelyi stressz problémáira is alkalmazandó, amennyiben ez egészségügyi és biztonsági kockázattal is jár. Országos-ágazati-vállalati szintű keretszerződések váltakoznak Európa-szerte. A szociális partnerek feladata a probléma kezelése. Azonban a munkahelyi stressz nem egyéni, hanem kollektív probléma. Nem csak a munkavállaló, hanem a vállalat és a kormányzat feladata is a megelőzés. Közös cél:a megelőzés és az együttműködés. a káros munkahelyi stressz által okozott veszteségek csökkentése.

11 Túlzott, káros stresszről akkor beszélünk, amikor az egyén nem képes megbirkózni a mindennapokban ránehezedő nyomással. Ez a jelenség a vállalati hierarchia minden szintjén jelen van. Különbséget kell tennünk a motiváló és a túlzott elvárások között. A pozitív, ösztönző kihívások kedvezően hatnak a munkavégzésre, ennek előnyeivel érdemes számolni a vezetői tevékenység során.

12 A túlzott munkahelyi stressz negatívan hat a munkavállalóra. Az Európai Unióban évente közel 23 millió dolgozónál jelentkezik valamilyen egészségügyi probléma, amely hátterében jelentős hányadában a munkavégzéshez kapcsolódó stressz áll. Okozói lehetnek: -magánéleti konfliktusok, -teljesíthetetlen szakmai elvárások, -rövid határidők -rossz munkaszervezés -túlterheltség. Következményei lehetnek: -gyakori fejfájás, izomfájdalom, -alvászavar, fáradtság -szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi megbetegedések -gyomorpanaszok -ingerlékenység, apátia, depresszió -koncentrációzavar -munkahelyi balesetek

13 MIT TEGYEN A MUNKAVÁLLALÓ? Próbáljon eleget aludni és pihenni Étkezzen egészségesen Mozogjon rendszeresen Alakítson ki magának hatékony időbeosztást Hagyja a munkát a munkahelyén Keressen motiváló feladatokat Ne vállalja túl magát Rangsoroljon Kiegyensúlyozott életmód kialakítása

14 A túlzott munkahelyi stressz negatívan hat a munkaadóra. A túlzott munkahelyi stressz nem csupán a munkavállalók életére van jelentős hatással, de egy-egy vállalat és ezen keresztül az egész gazdasági rendszer működését és ezzel versenyképességét is negatívan befolyásolja. A munkahelyi stressz gazdaságra gyakorolt hatásai: -betegszabadságok -korai nyugdíjazás költsége -magas fluktuációból fakadó ráfordítások NÖVEKVŐ KIADÁSOK -növekvő toborzási és képzési költségek -peres ügyek -magas biztosítási költségek -termelékenység csökkenése -csökkenő hatékonyság ELMARADÓ BEVÉTELEK -imázsromboló viselkedés -cég ügyfeleinek elvesztése

15 MIT TEGYEN A MUNKAADÓ? Dolgozók rendszeres egészségügyi ellenőrzése Túlzott stresszt okozó tényezők feltérképezése Munkafolyamatok átláthatósága és racionalizálása Megfelelő munkaszervezés és feladatkör kiosztása A bizalom és megbecsülés légkörének közös kialakítása Vezetői szintű problémakezelés és hosszú-távú stratégia készítése Nyílt kommunikáció Kiegyensúlyozott és biztonságos munkahelyi környezet kialakítása

16 OKTATÓFILM

17 Vadász Borbála MGYOSZ nemzetközi projekt koordinátor IOSHA 2 projektvezető Tel: 06-1-474-2054 Fax: 06-1- 474-2065 vadasz.borbala@mgyosz.hu

18 Köszönöm figyelmüket! A rendezvény az IOSHA 2 (Improving Occupational Safety and Health Awareness in CEE countries) projekt keretében az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.


Letölteni ppt "Az IOSHA 2 projekt bemutatása Vadász Borbála MGYOSZ nemzetközi projekt koordinátor IOSHA 2 projektvezető A rendezvény az IOSHA 2 (Improving Occupational."

Hasonló előadás


Google Hirdetések