Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért."— Előadás másolata:

1 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért EEH az Ergonómia Európai Hónapja (EME - European Month of Ergonomics ) 2013. október Ergonómia a kockázat-megelőzésért Ez a 2013-as bemutató a 2012-es kampányanyag alapján készült.

2 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Mi az EEH? Mi az EEH? -Az Ergonómia Európai Hónapja (EEH) az európai ergonómia népszerűsítésének éves kampánya. -Az EEH-t az Európai Ergonómiai Társaságok Szövetsége (Federation of European Ergonomics Societies, FEES) kezdeményezi, és a nemzeti ergonómiai társaságok valósítják meg. -Az FEES az Európai Munkavédelmi Ügynökség (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OSHA) hivatalos partnere. -Az EEH 2012 és 2013 az EU-OSHA éves Egészséges Munkahelyek kampányát támogatja. A kampány témája 2012-2013-ban: Együtt a kockázatok megelőzéséért! -Az EEH 2012-2013 az ergonómiának a kockázat-megelőzésben betöltött szerepére fókuszál, az alábbi témában: Ergonómia a kockázat-megelőzésért.

3 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért EU-OSHA kampány EU-OSHA kampány Az EU-OSHA Együtt a kockázatok megelőzéséért! kampány célja a munkahelyi balesetek és megbetegedések magas számának csökkentése az EU-ban. Az éves statisztikák szerint: - 5500 ember hal meg munkahelyi balesetek következtében - 159 000 ember hal meg foglalkozási megbetegedések következtében - legalább 450 millió munkanap vész el. A kampányról további információk itt találhatók: www.healthy-workplaces.eu www.healthy-workplaces.eu

4 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az EU-OSHA kampány aktív együttműködésre szólít fel a vállalatok minden foglalkoztatási csoportja között a kockázatok megelőzésére a munkahelyen. A kampány fő elemei a következők: (1) A vezetők bátorítása arra, hogy irányítsák a biztonságot és az egészséget érintő témákat, hitelesen konzultálva a beosztottjaikkal és a legjobb rendelkezésre álló kockázat megelőzési stratégiák követésével. (2) A dolgozók és képviselőik bátorítása arra, hogy osszák meg ötleteiket és aktívan működjenek együtt vezetőikkel mindenki biztonságának és egészségének növelésében. EU-OSHA kampány

5 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért EEH 2012 - 2013 EEH 2012 - 2013 -Ebben az évben az EEH 2013 célja az ergonómia szerepének bemutatása a kockázat-megelőzésben. -A kampány második évében az EEH célja a gyakorlati megoldások, pl. kutatási-fejlesztési projektek, esettanulmányok, módszerek stb., bemutatása. -Az EEH célja, hogy bátorítsa a párbeszédet és az együttműködést az ergonómiai szakértők, biztonsági szakemberek, foglalkozás-egészségügyi és biztonsági hatóságok, valamint a vállalati személyzet között, annak érdekében, hogy vegyék figyelembe az ergonómiai ismerteket és módszereket a kockázat-megelőzésben. -Ez a fóliasor használható előadásokhoz, oktatási eseményekhez, szemináriumokhoz vagy olyan publikációkhoz, amelyek az EEH üzenetét terjesztik a FEES nemzeti tag társaságai által.

6 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Mi az ergonómia? Mi az ergonómia? -Az ergonómia ismereteket és készségeket nyújt ahhoz, hogy a környezetet, a berendezéseket és a tevékenységeket az emberhez illeszthessük 1. -A kettős cél egyaránt javítani az emberek jólétét és fokozni a rendszerek termelékenységét. -Az ergonómia gyakorlati alkalmazásához az alábbi részterületeket azonosították: - fizikai ergonómia – pl. testhelyzetek és mozgások, fizikai munkaterhelés, kézi anyagmozgatás, munkahely tervezés, - kognitív ergonómia – pl. információ-feldolgozás, mentális munkaterhelés, ember-számítógép interfész, az információ átadás alkalmazásai, - szervezeti ergonómia – pl. a munkaszervezet figyelembe vétele, munkafolyamatok és munkaidő, a munkatevékenység fejlesztései. Az ergonómia a jó munkakörnyezet megteremtésének, és egyben a munkahelyi kockázatok megelőzésének központi tudományága is! 1 A Nemzetközi Ergonómiai Szövetség (International Ergonomics Association, IEA - ) ergonómia meghatározását lásd: http://www.iea.cc

7 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Ergonómia: emberi adottságok és az emberi tevékenység a tervezésben Ergonómia: emberi adottságok és az emberi tevékenység a tervezésben Az ergonómia az emberi munkatevékenységre és az emberi adottságokra koncentrál – hiteles megelőzési megközelítést tud nyújtani a környezetünk és berendezéseink tervezéséhez és létesítéséhez. Az ergonómia ideálisan alkalmazható a tervezés és megvalósítás minden szakaszában – ez hozzájárul az ember átfogó és megfelelő figyelembe vételéhez – nem csak a hibák utólagos kijavításához.

8 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Ergonómia: együttműködés és részvétel Az ergonómia alkalmazása minden résztvevő (menedzsment, tervezők, munkaegészségügyi és munkavédelmi szakemberek, művezetők és munkások) alapos együttműködését jelenti a munkahelyen. A részvételi és együttműködő megközelítést jelenleg szükségesnek tekintjük ahhoz, hogy az emberi tevékenység és a termelés minden vonatkozását számításba vegyük. Ez hasonló az EU-OSHA kampányban alkalmazott megközelítéssel. A részvételi ergonómia régóta központi megközelítés az ergonómusok között. Az ergonómusoknak vannak olyan tapasztalatai, amelyeket hasznosítani lehet az EU-OSHA kampányban.

9 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az ergonómiával kapcsolatos kockázatok Az olyan munkatevékenység, amelyiket nem jól illesztettek az emberek adottságaihoz sérülésekhez és balesetekhez vezet, pl.: -A fizikai túlterhelés (pl. nehéz munka, emelés) fáradtságot, túlerőltetéses sérüléseket és baleseteket okoz. -Az ismétlődő munka és a rossz testtartás váz-izomrendszeri rendellenességekhez és túlerőltetéses sérülésekhez vezet. -A szellemi túlterhelés pszichológiai stresszt és baleseteket okoz.

10 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért A munkatevékenység felmérésének kritériumai A munkatevékenység felmérésének kritériumai, annak érdekében, hogy fenntartsuk a munkás jólétét, a következők: 1.Az egészség nem romolhat. 2.A feladatjellemzők a munkás méretének, erejének, és mentális képességeinek normális határain belül kell, hogy legyenek, számításba véve a fiziológiai kényszereket (pl. testméretek) és a pszichológiai kényszereket (pl. információfeldolgozás). 3.A feladatok nem támaszthatnak indokolatlan követelményeket a teljes műszak - és ideális esetben a munkával töltött teljes élet - időtartama alatt, figyelembe véve mind a kedvezőtlen tényezők halmozódó hatását (pl. nehéz fizikai terhelés vagy pszichés stressz), mind a munkaképes népesség elöregedését. 4.A feladatnak segítenie kell a szakmai fejlődést, pl. kompetenciák kialakulását. 5. A feladatokat a munkásokkal együttműködve kell megtervezni és kialakítani.

11 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az „ergonómiai kockázatok" a rossz tervezéssel kapcsolatosak A munkahelyi kockázatok jó része a rossz ergonómiai tervezésnek tudható be, pl.: -A munkakörök és feladatok rossz ergonómiai tervezése fiziológiai és pszichológiai stresszhez, elégedetlenséghez és balesetekhez vezet. -A berendezések és azok interfésze emberi hibázásokhoz és súlyos baleseteket eredményezhet. -A fizikai munkakörnyezet (megvilágítási, hő, akusztika) rossz ergonómiai tervezésének különböző negatív hatásai lehetnek, közvetlenül az emberre, és a munkahelyi viselkedésre. Ezért lényeges a termelés és a termelés-technológia tervezését befolyásolni – ezt jó együttműködéssel lehet elérni a vállalat különböző alkalmazotti csoportjai között.

12 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az „ergonómia kockázatok" is folytonos monitorizálást igényelnek A munkahelyen folyamatosan történnek változások - ennélfogva folyamatos ellenőrzésre és fejlesztésre van szükség. -A munkatevékenység és a munkakörnyezet ergonómiai értékelése természetes a munkás számára, akinek a legtöbb tapasztalata van a munkájáról. -Az ergonómiai ellenőrző listákat a munkahelyi ergonómiai értékelésének támogatására és rendszeresítésére kell használni. -Ez gyakran munkaegészségügyi és munkavédelmi szakértők hozzájárulását igényli. -A menedzsment és a tervezés képviselőinek támogatni kell ezeket az értékeléseket és össze kell gyűjteni a tapasztalatokat a szükséges munkahelyi fejlesztésekhez.

13 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az ergonómiai kockázat-megelőzés mindannyiunk felelőssége Az ergonómiához kapcsolódó kockázat-felmérés különböző szakaszaiban számos szereplő vesz részt, pl.: -A gépek és a gyártó rendszer tervezői. -A rendszerek irányítói – a követelmények felállításával és a szükséges információk és a tervezési célok megadásával. -A munkaberendezések vevői – pl. ergonómiai és használható munkaeszközök és más berendezések beszerzésével. -A menedzsment, amely jó munkafeltételeket követel meg és végig kíséri a rendszerek megvalósítását. -A karbantartó szakemberek, akik biztosítják, hogy a munkahely működjön, és a tervek szerint folytassa a működését. -Az munkaegészségügyi és munkavédelmi személyzet, mint a munkahelyi felmérések szereplője. -A művezetők, akik a napi működést irányítják. -A munkások, akik betartják a biztonsági előírásokat és döntenek arról, hogy hogyan dolgozzanak új helyzetekben.

14 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Részvételi ergonómia – előnyös megközelítés A dolgozók részvételének a tervezésben számos közvetlen és közvetett haszna van: -A felhasználó tapasztalatainak és a tervezői meglátásoknak az egyesítése – a megoldás átfogó követelményeknek tesz eleget: amelyek termeléssel, egészséggel, jóléttel, és biztonsággal kapcsolatosak. -A tervezési folyamat tanulási folyamat mind a tervezők, mind a felhasználók számára. -A dolgozók jobban motiváltak, a rendszer operátoraiként. -A tervezők és vezetők odafigyelnek a használat problémáira. -A rendszer kivitelezése és beindítása kevésbé problematikus. -A folyama simán megy végbe – kevesebb utólagos korrekcióra van szükség. -A potenciális veszélyeket és kockázatokat azonosítják a tervezési folyamatban. -A kockázatok azonosítása és kezelése mindenki számára könnyebb a munkahely változó szituációiban.

15 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért A részvételi ergonómia különböző előfeltételeket igényel A dolgozói részvétel irányítást, erőforrásokat, módszereket és anyagi eszközöket igényel: -A tervezési ülések irányítása (egy lelkes vezető/facilitátor). -Erőforrások a részvételi tervezési ülésekhez (idő, helyszínek). -Szemléltető tervezési módszerek (forgatókönyvek, grafikus feladatleírások, szemléltető rajzok, fotók, videók). -A tervezési probléma megvitatásának módszerei (pl. különböző táblás és csoportos technikák). -A tervek tesztelésének módszerei és eszközei (prototípusok, rögtönzött prototípusok, a meglévő munka elrendezések hasznosítása) Számos szerep és feladat vár a különböző szintű vezetőkre és munkaegészségügyi és munkavédelmi szakemberekre, hogy támogassák a részvételen alapuló tervezési folyamatot, és hogy megszervezzék a tervezési eseményeket.

16 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Részvételi ergonómia – egy érzékeny készség A dolgozók részvétele extra készségeket igényel a lehetséges problémák azonosításához: -a dolgozók hajlamosak a hagyományos megoldások előnyben részesítésre a választásaikban, ha csak nem győzik meg őket az újak előnyeiről, -a dolgozók tapasztalata gyakorlatias – az okok és következmények közötti kapcsolat nem mindig nyilvánvaló a számukra, -a fokozatos hatások kockázata, pl. a zajnak vagy a stressznek vagy egyéb tényezőknek való kitétel, amelyek nem okoznak fájdalmat vagy kényelmetlenséget, és nem nyilvánvalóak a számukra, -a "nem látható" kockázatok, amelyek komplex folyamatok vagy több tényező eredményei, nem nyilvánvalóak számukra. A vezető/facilitátor szerepe a tapasztalatok összegyűjtése, a tervezési probléma tanulmányozása, a részvevők irányítása, és velük együtt egy megegyezéses megoldás kialakítása – ez valóban egy megerőltető és érzékeny készséget igényel.

17 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az ergonómiai irányelvek képezik a kockázat-megelőzés alapját Az együttműködés és a részvétel lényeges, de nem elégséges – az ergonómiai útmutatók szintén fontosak a megfelelő kockázat-megelőzéshez! Az ergonómiai útmutatók szerepelnek az európai ergonómiai (és biztonsági) szabványokban. Az ergonómiai szabványok a Magyar Szabványügyi Testület honlapján elérhetők, pl.:ergonómiai szabványok honlapján - Ergonómiai tervezési alapelvek (pl. EN 614-1, EN 614-2 és EN ISO 6385). - Elfogadható testtartások és erők (pl. EN-1005-sorozat). - Antropometriai munkahelyi mérés (pl. EN ISO 14738). - Megközelítő nyílások, az egész test és a testrészek számárafor (pl. EN 547-sorozat) - Információ bemutatás (pl. EN 894-sorozat, részek a 9241 sorozatban) - Emberi munkatevékenység az emberi megismerés szempontjából (pl. EN 894-sorozat) -Emberi munkatevékenység a mentális munkaterhelés irányításában (pl. EN ISO 10075- sorozat) - Környezeti tényezők (megvilágítás, hőmérséklet stb.) (pl. EN 12464, EN ISO 11399) - Közlekedő utak és lépcsők (pl. EN ISO 14122-sorozat)

18 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Továbblépés: a tervezési és vezetési gyakorlat fejlesztése Az emberi tényező figyelembe vételéhez és jó munkahelyek létrehozásához rendszeresen kell fejleszteni, pl. az alábbiakat: -A termelési rendszer tervezési céljai világosan kell, hogy tartalmazzák az ember szempontjait. -Az együttműködésnek magában kell foglalnia minden olyan csoportot, amely hatással van a munkahelyek ergonómiai minőségére: a terméktervezőktől (gyárthatóság) a termelés tervezők különböző csoportjáig, a vezetőkig, felügyelőkig, a foglalkozási egészségügyi és munkavédelmi szakemberekig és a dolgozókig. -A termelési rendszerre vonatkozó tervezési információ nyitott és elérhető kell, hogy legyen minden érintett csoport számára. -A lényeges ergonómiai ismeretek és útmutatók könnyen elérhetőek kell, hogy legyenek a tervezők számára a tervezési folyamat során. -A tervezési módszereknek - a műszaki leírásokon túl - tartalmazniuk kell az emberi munkatevékenység láthatóvá tételét is. -A munkahely működéséről történő visszacsatolás (pl. a foglalkozási egészségügyi és munkavédelmi személyzet felméréseinek eredményei) el kell, hogy jussanak a felelős tervezőkhöz.

19 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Ergonómia a gyártástervezésben: jó az egészségnek és jó az üzletnek Az ergonómiának a tervezésben történő alkalmazásával a termelési rendszereket és a munkahelyeket egyaránt lehet fejleszteni mind az operátor, mind pedig a szervezet javára: -az operátor jobb megelégedettsége, motivációja és elköteleződése, -kevesebb baleset és betegállományi hiányzás, -kevesebb emberi hibából eredő üzemzavar és termeléskiesés, -jobb minőség, kevesebb figyelmetlen munka, -gördülékeny működés, megfelelő műveletek a megfelelő módon, minimális erőfeszítéssel. -kevesebb igény az utólagos javításokra, a későbbi változtatások kisebb költsége. Az ergonómiának mind az egészségre, mind az üzletre gyakorolt jótékony hatásainak felismerésével a vezetés indokoltan kötelezheti el magát a munkahelyek átfogó fejlesztése iránt 1. 1 Lásd: Jan Dul, Ralph Bruder, Peter Buckle, Pascale Carayon, et al. (2012): A strategy for human factors/ergonomics: developing the discipline and profession, Ergonomics, 2012. DOI:10.1080/00140139.2012.661087, http://www.tandfonline.com/terg http://www.tandfonline.com/terg

20 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az EEH 2013 tapasztalatai -Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 után kérjük, hogy gyűjtsön információkat az EEH-hez kapcsolódó akciókról (események, cikkek, kezdeményezések stb.), amelyekre az Ön országában került sor. -Ezeket az információkat a jövőbeni EEH kampányok javítására használjuk, és a tapasztalatok megosztására az FEES nemzeti társaságaival. -KÉRJÜK, HOGY KÜLDJE EL ezeket az információkat az FEES Communication and Promotion Committee-jéhez, Martti Launis-hoz martti.launis@ttl.fi, vagy a Magyar Ergonómiai Társaság címére met@dsgi.hu.martti.launis@ttl.fimet@dsgi.hu -A bemutatót Martti Launis állította össze, a magyar változatot dr. Simon Péternek köszönjük.

21 EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Köszönjük! Együtt a kockázatok megelőzéséért – ergonómusok együtt a munkaegészségügyi és munkavédelmi specialistákkal és a munkahelyeken dolgozókkal! Mutassuk meg az ERGONÓMIA lehetőségeit a kockázat- megelőzésben! Köszönjük érdeklődését! FEES-kampány az Ergonómia Európai Hónapjáért, annak érdekében, hogy támogassa az ergonómiát Európában FEES – Federation of European Ergonomics Societies: http://ergonomics-fees.eu/http://ergonomics-fees.eu/ Magyar Ergonómiai Társaság: met.ergonomiavilaga.humet.ergonomiavilaga.hu


Letölteni ppt "EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért."

Hasonló előadás


Google Hirdetések