Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektronikus közszolgáltatások Valamint a Szociális e- Szolgáltatások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektronikus közszolgáltatások Valamint a Szociális e- Szolgáltatások."— Előadás másolata:

1 Elektronikus közszolgáltatások Valamint a Szociális e- Szolgáltatások

2 Tematikus bontás, amely a kormányzati portálon látható: – Szociális támogatás, ellátás – Eü-i szolgáltatások – Idősek ellátása – Nyugdíj (nyugellátás) – Gyermekekkel kapcsolatos támogatások – Hátrányos helyzetűek támogatása, kedvezményei

3 Egészségügy: Eü-i int. Elérhetőségei Háziorvosok elérhetősége Civil szervezetek (egészséggel, eg. megőrzéssel, betegséggel foglalkozó) elérhetősége Gyógyszerek adatai, helyettesíthetősége, info allergia reakciókról Gyógyászati segédeszközök adatai (+ forgalmazók elérhetősége)

4 Betegségek leírása, tünetei, általános kezelésük Közérdekű információk a különböző eü-i szolgáltatásokról, hozzáférési rendjükről, szerepükről

5 Álláskeresés: neten és más módon Nincs terjedelmi korlát (pl.: cégek honlapját megnézhetjük) „gyorsabb” Bővebb információ forrás Függetlenség az időtől Van terjedelmi korlát (pl.: újságokban) „lassabb” Kevés info az állást kínáló cégről Függés az időtől (pl.: újsághirdetésnél)

6 Ismert álláskereső – portálok: www.allasajanlat.hu www.allas.hu www.profession.hu www.jobmonitor.hu/hirlevel.php www.cvonline.hu www.jobpilot.hu www.allascentrum.com

7 Távoktatás, e-Learning Számítógépes tanulást jelent. Fontos, hogy minden fázisban a számítógépet használja a tananyag elsajátításában. Távoktatás speciális formája.

8 E-learning és hagyományos oktatás Digitális tananyag Szabadságot biztosít az egyén számára Felmerülő kérdésekre azonnali választ ad Önálló tanulás nagy mértékű Nyomtatott anyagból való tanulás Lineáris haladás a tananyagban Kapcsolattartás személyes többnyire (nem telefonos, emailes, chat – es)

9 A távoktatásban a tanulási folyamatért a felelősség nem a tanárt terheli, hanem a tanulót. A felelősség elviselése azonban érett személyiséget kíván, aki tudatában van felelősségének, és kellőképpen motivált is a képzés véghezvitelében.

10 Mit lehet e-Learning segítségével tanulni? Mindent, aminek a tananyaga digitális formába önthető. (pl.: számítástechnika, nyelvtanulás) Mindent, amihez nincs nagy „tanárigény”. Minden olyan tantárgyat, amelyet a diák el tud sajátítani önállóan. (és elegendő a konzultációs kapcsolat a tanárral)

11 Online nyelvoktatás Az internetes online nyelvoktatás hang, kép, mozgókép vmint szöveges tananyag felhasználásával történik. Szükséges: internet + Skype/Msn + fülhallgató/mikrofon + email postafiók

12 Online nyelvoktatás http://dint.hu/alap.php?nmod=nap www.fn.hu/index.php?id=211 www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish www.goethe-verlag.com/test/

13 Ügyfélkapu Az elektronikusan kötelezővé tett szolgáltatásokkal nem csak kinyílt egy másik világ, hanem olyan adatokhoz, ismeretekhez és időmegtakarításokhoz juthatunk, amelyek ritkán adatnak meg rohanó világunkban.

14 Soha, senkinek ne adjuk oda Ügyfélkapu-hozzáférésünket! Mert nem tudhatjuk mire használják fel! Mert visszaélhetnek vele a hivatalok elektronikus rendszereiben! Mert láthatnak rólam minden adatot és információt! Felhasználói nevem: - Csak én tudhatom! - Nincs az az ügyfélszolgálat és segíteni akaró ügyintéző, aki elkérheti tőlem! - Ha elfelejtettem, akkor az okmányirodán kívül senkitől sem tudhatom meg! - A bejelentkezésen kívül soha semmilyen más hivatali rendszer nem kérheti el tőlem újra!

15 Soha, senkinek ne adjuk oda Ügyfélkapu-hozzáférésünket! Még akkor sem, ha megbízunk bennük mert 100 éve ismerjük őket. Soha nem tudhatjuk, hogy meddig tart a jó viszony… A könyvelőnek, meghatalmazottunknak a saját Ügyfélkapujukon keresztül kell intézniük a mi ügyeinket, erre szolgálnak a meghatalmazások. Soha nem tudjuk meg, mikor nézelődnek adataink között, felhasználják-e azokat az információkat anyagi érdekek miatt. (Miért is kéne tudniuk milyen gyógyszereket szedek milyen betegségekre…?) Nem tartozik senki másra az, hogy mikor milyen hivatallal van folyamatban ügyem. Sem kérelmekhez, sem igazolásokhoz, sem dokumentum-másolathoz nincs közük, melyeket nekem küldenek.

16 1978. évi IV. törvény, 300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. (2) Aki: a) számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot jogosulatlanul megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz, b) adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. Aki pedig jogosultságunkkal visszaél, az a Büntető Törvénykönyvbe ütköző cselekményt követ el!

17 (3) Aki jogtalan haszonszerzés végett a) a számítástechnikai rendszerbe adatot bevisz, az abban tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz, vagy b) adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését akadályozza, és ezzel kárt okoz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (4) A (3) bekezdésben meghatározott bűncselekmény büntetése a) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény jelentős kárt okoz, b) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény különösen nagy kárt okoz, c) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény különösen jelentős kárt okoz. A jogosultságunkkal visszaélőt…

18 Azért, mert az ügyek indítását minden hivatal visszaigazolja e-mailen is. Ha az e-mail címünket más használja (pl: könyvelőnk, családtagunk), akkor soha sem fogjuk megtudni, visszaéltek-e Ügyfélkapu-hozzáférésünkkel. Ha mindenről kapunk e-mailt, ami a nevünk alatt történik a Központi Rendszerben, akkor mindig mindenről tudni fogunk. Az e-mail az egyetlen kapcsolat közöttem és a hivatalok között!!! Elektronikusan indított ügyet a hivatalok elektronikusan intéznek, tehát nem küldenek postai leveleket, hanem e-mailt írnak és az Értesítési tárhelyemre küldenek fontos dokumentumokat. Tehát fontos, hogy csakis mi olvassuk levelezéseinket! Soha ne adjuk ki email-címünk hozzáférhetőségét se!

19 Mindig gondoljuk át, milyen személyes adatot kérnek el tőlünk! Legyen az egy nyomtatvány egy sora, vagy telefonos ügyfélszolgálat. A személyes adatainkat soha ne adjuk oda! Ügyfélkapuval használható e-szolgáltatásokat nyújtó hivatalok mindegyike tud minket azonosítani e nélkül is. Ők az Ügyfélkapu-bejelentkezéssel viszontazonosítanak bennünket, nincs szükségük a személyes adatainkra. Mely adatokat adhatunk meg e-szolgáltatás használata során? Felhasználói nevünket és jelszavunkat kizárólag Ügyfélkapu-bejelentkezés miatt TAJ-számunkat (jelenleg az OEP és az ONYF rendszereinek használatához) Adószámunkat (jelenleg az APEH-rendszerének használatához) Legyünk tudatos adatvédelmi felhasználók!

20 Tudásunkat átadva, segítsünk másoknak! Segítsük ismerőseinket, családtagjainkat tudásunkkal, támogassuk őket az elektronikus ügyintézés lépéseiben, hogy ők is megismerjék a modern közigazgatás lehetőségeit.

21 Mi mindenre jó az Ügyfélkapu? Jövedéki adóbevallás Adó- és járulékbevallás Folyószámla igénylés Járulékbefizetések kimutatásai Foglalkoztatottak bejelentése Nyugdíj vagy nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás megállapítása Szolgálati idő megállapítása Folyósított nyugellátási kérelem, bejelentés Nyilvántartott adatokba történő betekintési jog Fellebbezés, újrafelvételi kérelmek Igazolási kérelmek

22 Mi mindenre jó az Ügyfélkapu? Betegéletút-lekérdezés Jogviszony ellenőrzés TAJ-számok érvényességének ellenőrzése Internetes felsőoktatási jelentkezés Okmányirodai e-ügyintézés Időpontfoglalás Ügyfélkapu-regisztráció

23 Mi mindenre jó az Ügyfélkapu? Letölthető dokumentumok Nyomtatványok Hírközpont Kormányzati portrétár Országinformációk Európai Unió Ingatlankereső Jogszabálykereső Hivatalkereső Fórum, Fogadóórák Ügyleírások


Letölteni ppt "Elektronikus közszolgáltatások Valamint a Szociális e- Szolgáltatások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések