Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csontváry Kosztka Tivadar festményei. Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919).. Autodidakta, rövid ideig tanult csak Hollósy Simon müncheni szabadiskoláján.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csontváry Kosztka Tivadar festményei. Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919).. Autodidakta, rövid ideig tanult csak Hollósy Simon müncheni szabadiskoláján."— Előadás másolata:

1 Csontváry Kosztka Tivadar festményei

2 Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919).. Autodidakta, rövid ideig tanult csak Hollósy Simon müncheni szabadiskoláján és látogatott néhány magánakadémiát. Indulásakor naturalisztikus plein air képeket festett, majd naiv expresszív stílust alakított ki ("Castellammare di Stabia"). 1903-ban festette első jelentős művét, a "Vihar a nagy Hortobágyon" című kompozíciót. E képe festése után bejárta Nyugat-Európát, Egyiptomot és a Szentföldet. Itt festette "A Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben" című nagyméretű kompozícióját, monumentális vásznainak nyitányát. Ezt követte a hatalmas méretű Tátra-kép, majd a taorminai görög színház romjait bemutató, posztimpresszionista stílű festménye. 1906-ban alkotta életműve sommázatát, a hatalmas dimenziójú Baalbek-panorámát. Műveit Párizsban is bemutatta, és az ottani vélt diadal után megittasodva festette lidérces lobogású, mitikus hangú cédrusképeit. "A magányos cédrus" megalomániás öntudatának a rajza: a nappal társalkodó, mindenek felett uralkodó, de tragikusan egyedül álló fa önportré is, a világfa a "homo maximus" jelképe, afféle képi megfelelője Nietzsche Zarathusztra- gondolatának. Formavilága pedig mindent magába szív: divizionistán bontott és posztimpresszionista módon dekoratív, a faágak finom vonaglása szecessziós és japános, az aranymetszésre utaló kompozíciós rend a tökélyt sugallja. Sokféle elemet ötvöz, mégis egyéni. A másik cédruskép, a "Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban" (1907) vizionáriusabb szemléletű, Csontváry sajátos világképének szimbóluma. Életműve záródarabjai a stílusteremtő erőt sugárzó "Mária kútja Názáretben" (1908) és a zenei ritmusú "Sétalovaglás a tengerparton" (1909).

3 Hajótörés

4 Mária kútja Názáretben

5 Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban

6 A Panaszfal bejárata Jeruzsálemben

7 Az Olajfák hegye Jeruzsálemben

8 Templomtéri kilátás a Holt-tengerre Jeruzsálemben

9 Magányos cédrus

10 Marokkói tanító

11 Castallamare di Stabia

12 Halászat Castallamáréban

13 Baalbek

14 Hídon átvonuló társaság A kép 85 millió forintért kelt el.

15 Jajce-i vízesés

16 Lovasok a tengerparton

17 Önarckép

18 Vihar a nagy Hortobágyon

19 A Nagy-tarpataki völgy a Magas-Tátrában

20 A taorminai görög színház romjai

21 Római híd Mosztárban

22 Tavasz Mosztárban

23 Feleségem a képtárban A képekről a fényképeket a pécsi Csontváry Múzemban készítettem 2007-ben A képekről a fényképeket a pécsi Csontváry Múzemban készítettem 2007-ben. Szedő Iván további diabemutatói az alábbi címre kattintva tekinthetők meg: http://szedo.extra.hu/pps1.htmViszontlátásra!


Letölteni ppt "Csontváry Kosztka Tivadar festményei. Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919).. Autodidakta, rövid ideig tanult csak Hollósy Simon müncheni szabadiskoláján."

Hasonló előadás


Google Hirdetések