Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

O PTIMÁLIS VESEPÓTLÓ KEZELÉS INTENZÍV OSZTÁLYON S ZERVEZETI EGYSÉGEK, PROTOKOLLOK KIALAKÍTÁSA XVI. Debreceni Nefrológiai Napok FMC Budapest, Szépvölgyi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "O PTIMÁLIS VESEPÓTLÓ KEZELÉS INTENZÍV OSZTÁLYON S ZERVEZETI EGYSÉGEK, PROTOKOLLOK KIALAKÍTÁSA XVI. Debreceni Nefrológiai Napok FMC Budapest, Szépvölgyi."— Előadás másolata:

1 O PTIMÁLIS VESEPÓTLÓ KEZELÉS INTENZÍV OSZTÁLYON S ZERVEZETI EGYSÉGEK, PROTOKOLLOK KIALAKÍTÁSA XVI. Debreceni Nefrológiai Napok FMC Budapest, Szépvölgyi út Kuti Franciska, Ecker Viktória

2 H IVATKOZÁS CNE (Continuing Nursing Education) 2010 American Nephrology Nurse’s Association Szerzők: Marinka Kocjan, Fabrice P. Brunet Megjelent: Nephrology Nursing Journal, 2010 January- February

3 C ÉL Á TTEKINTÉST NYÚJTANI A HATÉKONY ERŐFORRÁS FELHASZNÁLÁSRÓL ÉS A MULTIDISZCIPLINÁRIS CSAPAT EGYÜTTMŰKÖDÉSÉRŐL. Feladatok 1. Különbséget tenni az intenzíves team és a nefrológus team protokolljai között. 2. Bemutatni az intenzív ellátás szervezési modelljeit. 3. Megfigyelni az intenzív ellátás szervezésének, a munkaerő megoszlásának, a kezelési modelleknek, és a vesepótló eljárás típusainak hatásait a beteg túlélési esélyeire. Az ellátási modellek célja, hogy optimalizálja a szolgáltatásokat a hatékony forrásfelhasználás, és a multidiszciplináris (szakirányok közötti) csapatmunkán keresztül, így próbálva javítani a rendszer hatékonyságán.

4 KÉRDÉS A GLOBÁLIS TÉNYEZŐK, EGÉSZSÉGÜGYI SZEMÉLYZET HIÁNYA, A KOROSODÓ NÉPESSÉG ÉS AZ EGYRE TUDATOSABB BETEGEK BEFOLYÁSOLJÁK A FORRÁSFELHASZNÁLÁST ÉS A SZOLGÁLTATÁSI KÍNÁLATOT - KERESLETET. NÖVEKSZIK AZ IGÉNY A MAGASABB SZÍNVONALÚ SZOLGÁLTATÁSOK IRÁNT. Kezdeti értékelés Európában a kezeléseket általában az intenzív osztály csapata végezte, míg Észak-Amerikában a nefrológus team. Ezek közül mind megvalósítható zárt és nyitott szervezésű intenzív osztályokon is. A megoldások választásakor a szakvélemények egy nemzetközi nefrológiai kongresszus, és személyes elbeszélgetések során lettek begyűjtve, esettanulmányok alapján.

5 Értékelés A kezelési modalitástól függetlenül, az univerzális program céljai: az időben történő ellátás, a páciens biztonságos kezelése, a páciens elégedettsége, a források elszámolhatósága, és a költségvetési, jogi felelősségvállalás. Közös döntéshozás az ICU és a nefrológiai team között. Alternatívaként, elégséges forrásokkal rendelkező szervezetek függetlenül is végezhetnének dialízis kezeléseket. Az egészségügyi dolgozóknak lehetőséget kell adni a fejlődésre és szaktudásuk szinten tartására. ICU szervezési modellek Nyitott ICU-n Nyitott ICU-n a pácienst felvevő orvos viseli elsődlegesen a felelősséget a páciens ellátásáért, konzultációkért. (Amerika kb. 77% ) Zárt ICU-n, az intenzív osztályos orvos vállalja magára a fenti szerepeket, és viseli a felelősséget. (Kanada, Európa)

6 RRT kivitelezési modellek Intenzíves szakorvos vezette modellben az ICU orvos viseli elsődlegesen a felelősséget. (kezelés, előírás) Nefrológus vezette modellben, az intenzíves orvos és a nefrológus közösen méri fel naponta a páciens állapotát. (kommunikáció!) Kevert modell: (többnyire) az ICU team gondoskodik a folyamatos kezelés lefolytatásáról, míg a nefrológus team felelőssége az intermittáló kezelés teljes körű menedzselése.

7 T ÚLÉLÉS ÉS KEZELÉSI MODALITÁS - Több tényező hozzájárulhat a végeredmény alakulásához: intermittáló vagy folyamatos, konvektív vagy diffúziv, és antikoagulálás vagy nem antikoagulálás. A halál oka gyakran több szerv rendellenességre és állapotára volt visszavezethető, függetlenül a páciens veseállapotának a fejlődésétől. - Az ICU orvosok a hosszú kezeléseket részesítik előnyben, míg a nefrológusok a napi „standard” kezeléseket. - Összhang a dialízis iránti igény és a beteg más fiziológiai szükségleteivel, melyek ütközésbe kerülhetnek egymással (például a hemodinamikai stabilitás fenntartásának szükségessége, vagy tüdővédő stratégia vs. folyadék és metabolikus egyensúly).

8 Ö SSZEGZÉS A minőségi ellátás szükségessége! Egy specifikus modell végrehajtása, megvalósulása, egyaránt függ az adott rendszer szervezeti feltételeitől, és az orvosok / nővérek multidiszciplináris szerepeitől. Elsődleges a beteg, kommunikáció, team munka, továbbképzés.

9 SAJÁT GYAKORLAT Állomásunk jelenleg az alábbi helyeken végez mobil kezeléseket Budapesten: Szent János Kórház / KAITO Szent János Kórház / KAITO Nyírő Gyula Kórház / ITO Nyírő Gyula Kórház / ITO SE-AITK Városmajori Részleg / Szív és Érsebészet Intenzív SE-AITK Városmajori Részleg / Szív és Érsebészet Intenzív SE Cardiovascularis Központ SE Cardiovascularis Központ Biztosítjuk az acut betegek ellátását (napi konzultáció, kanülálás, kezelés, sz. e. biopsia és krónikus programba vétel) Emellett a fenti intézményekben esetlegesen bent fekvő krónikusan dializált betegek kezelésének biztosítása.

10 A kezelés folyamata: Modalitás választása páciens aktuális állapotának és igényeinek megfelelően, az intenzíves orvossal konzultálva (keringési állapot, hidráltság – UF igény, aktuális ion és sav bázis értékek-korrekció, alvadásgátlás, kezelés időtartama). Jelenleg használt eszközök:  Multifiltrate készülék  AV600S kapillár  MF Cassette és kiegészítő szerelékek  MultiLac oldat, 5L-es (K + 2; K + 3) általában 3 zsák  MultiBic oldat, 5L-es (K + 2; K + 3) általában 3 zsák

11 K EZELÉSI MODALITÁSOK : TípusIndikáció SCUFIzolált ultrafiltráció CVVHDFGyakorlatunkban az AKI ellátás rutinszerű kezelési modalitása CVVHDRossz kanülfunkció (alacsony elérhető Qb) esetén alternatíva lehet CVVHKizárólag konvektív anyagtranszport – ritkán használjuk. MPSPatogén proteinek eltávolítása. HPToxikus és protein kötődésű anyagok adszorpcióval történő eltávolítása.

12 K EZELÉS S ZÁMOK 2010- BEN

13 T APASZTALATOK : Kezdetben élesnek tűnő nézetkülönbségek okoztak problémát mindegyik ITO-n. Az idő múlásával az ITO személyzet is megtapasztalta, hogy a nephrologus is a beteg javát keresi, még ha adott esetben más gondolatai vannak is. Jelenleg a betegellátás lényeges konfliktusok nélkül a beteg valódi szükségleteit figyelembe véve történik minden ellátó helyünkön.

14 K ÖVETKEZTETÉS Vegyes modell egy zárt szervezésű ICU-n belül hatásos a minőségi szolgáltatások biztosításában, de a magas szintű multidiszciplináris kommunikációra való törekvés jelentős forrást, és megfelelő létszámú specializálódott személyzetet igényel, mely biztosítja a biztonságos beteggondozást. Ez az analízis nem kiáltotta ki felsőbbrendűnek egyik modellt sem, azonban hangsúlyozta az orvosok és nővérek interdiszciplináris szerepének fontosságát! További kutatások szükségesek, hogy biztosítani tudjuk a folyamatos minőségjavulást.

15 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "O PTIMÁLIS VESEPÓTLÓ KEZELÉS INTENZÍV OSZTÁLYON S ZERVEZETI EGYSÉGEK, PROTOKOLLOK KIALAKÍTÁSA XVI. Debreceni Nefrológiai Napok FMC Budapest, Szépvölgyi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések