Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CITRUSZOK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CITRUSZOK."— Előadás másolata:

1 CITRUSZOK

2 A világ legelterjedtebb gyümölcsfái: a citruszok
A citruszok a rutafélék (Rutaceae) családjába tartoznak. Termesztett fajaik főként a Citrus, Fortunella és a Poncirus nemzetségekhez tartoznak. A legtöbb citruszféle örökzöld cserje vagy kis fa. A kemény tapintású, bőrszerű levelek hónaljában (citrom), vagy a kis, virágzati hajtásokon (narancs) nyílnak erősen illatozó, fehér és vajszínű virágaik, amelyek ékszerként világítanak a fényes, mélyzöld levelek között. A Citrus-nemzetségnek rendkívül sok megjelenési formája és hibrid fajtája ismert. Termésük, az úgynevezett narancstermés (hesperidum) tulajdonképpen bogyó, amelyet a termőlevelek megsokszorozódása hoz létre. A belső termésfalnál (endokarpium) válaszfalakból elhúsosodú tömlők nőnek ki, amelyek körülveszik a magvakat. A termést borító külső terméshéj bőrnemű, illóolaj tartalmú mirigyekben igen gazdag. Két részre osztható: a fehér, szivacsos szerkezetű mezokarpiumra (albedo), és az exokarpiumnak is nevezett külső gyümölcshéjra (flavedo).

3 Citruszfélék virág-és termésszerkezete

4 A leveleken látható kis „lyukacskák” is illóolajjal telítettek
A citruszfélék termésfalának külső részén olajjáratok vannak, melyekből reszeléssel kinyerhető az illóolaj. illóolajjárat A leveleken látható kis „lyukacskák” is illóolajjal telítettek

5 Citrom, lemon (Citrus limon)
LEGISMERTEBB FAJAIK: Citrom, lemon (Citrus limon) Ázsiából származik, ahol több ezer éve termesztik. Európában mintegy 1000 évvel ezelőtt kezdték el termeszteni és a XVI. század körül nyerte el a mai formáját. A citrom tojásdad alakú, sárgás színű, héja kicsit rücskös, megdörzsölve igen friss erőteljes citrom illatú. Ízével a legsavanyúbb gyümölcsök közé tartozik. Gyakran kezelik az érlelés során vegyszerrel a gyümölcsöt, így alaposan mossuk meg, kiváltképp ha héját használjuk. C-vitamin tartalmán túl bioflavont és germániumot is tartalmaz, melyek vértisztító hatását garantálják. A legértékesebb méregtelenítő és méregoldó hatású gyümölcs. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a megfázásos betegségek megelőzésében és gyógyításában játszik fontos szerepet.

6 Citronád (Citrus medica)
„Buddha keze” A citronádot cédrátcitromnak is hívják. A Földközi-tenger és a Karibi-tenger térségében termesztik. Maximum 3,5 m magasságot elérő örökzöld fán, vagy cserjén terem. A termések színe fajtánként változó, zöldes-sárgás, alakjuk ovális-hasábos, átmérőjük kb cm. Héja rücskös, vastag és kellemes savanykás illatú; a húsa keményebb, mint a citromé, íze pedig még savanyúbb és fanyarabb. Leginkább héja miatt vásárolják, ui. húsa élvezhetetlen, héjának íze viszont sokkal töményebb, mint a citromé. Héjához legkönnyebben citromlehúzó, vagy fűszerreszelő használatával juthatunk. Édességek és húsok, halak ízesítésére alkalmas. Vastag héja különösen alkalmassá teszi kandírozásra. A Buddha-keze citrom (Citrus medica var. sarcodactylis) gyümölcseiben a gerezdeket külön bevonja a gyümölcshéj. Így nyeri el rendkívüli formáját.

7 Etrog (Citrus medica var. ethrog)
Az etrog vagy régebbi nevén zsidóalma (ádámalma), a citronád egyik tájfajtája, melyet már a bibliai időkben termesztettek Palesztinában. Termése ma is egy zsidó vallási szertartás, a sátoros ünnep szerves része. Alacsony cserje, ágain rövid tövisekkel. fehér virágszirmai néha pirosan csíkozottak. Termése sárgászöld, szabálytalan alakú, héja rücskös. A vastag héjat cukorszirupba főzve fogyasztották. Ma vékonyhéjú csemegefajtáját is kifejlesztették és termesztik, pl. Korfun.

8 Lime, savanyú citrom ( Citrus aurantiifolia)
Indiában őshonos gyümölcs, de manapság az összes trópusi országban megtalálható. Európában a XIII. században jelent meg először. A citromhoz hasonlóan savanykás, de egyedi íz- és illatanyaga van. Leggyakrabban italok ízesítésére használják. A formája hasonló a citromhoz csak a lime egy kicsit kisebb és a színe éretten is zöld marad. Három fajtáját különböztetjük meg: limetta, tahiti és a mexikói.

9 Hosszútövisű narancs, papeda (Citrus hystrix)
12 m magas, örökzöld fa, a levélhónaljakban merev tövisek ülnek. Termése: gömbölyded, akár 7 cm nagyságúra nőhet, érett állapotban zöld vagy sárgászöld színű. A zöld citromhoz hasonló, de durva, ráncos-dudoros felületével, vastag terméshéjával különbözik tőle; a termések hirtelen rövid, vastag nyakba keskenyednek. Élelmiszerként a terméseket éppúgy hasznosítják, mint a zöld citromot. Levét, a szétmorzsolt héjat vagy egészben szétfőzött terméseket szappanként és samponként is használják. Malajziában és Indonéziában a papedalével vagy az abból előállított tonikummal ("ubad jamu") a gonosz szellemek elűzésére a testet megkenik. A ráncos-dudoros héjáról jól felismerhető papedaterméseket Délkelet-Ázsia piacain árulják.

10 Édes narancs (Citrus sinensis)
Három fajtacsoportba sorolhatók: köldök-, fakó- és vérnarancsok. A köldöknarancsok nevüket a kocsányuk körül kialakuló redőről kapták, gyümölcsük jellegzetesen édes, viszont kevésbé tárolható, túléretten megkeseredik. A fakónarancsok között vannak vékonyabb és vastagabb héjúak, friss fogyasztásra vagy légyártásra hasznosíthatók. A vérnarancs több narancsfaj mutációjából keletkezett. Színét a benne felhalmozódó antociánoknak köszönheti. A tiszta vérnarancs-fajtáknál a hús és a héj is mély ibolyaszínű, míg az úgynevezett fél-vérnarancsoknál csak a hús színeződik. 

11 Keserű narancs (Citrus aurantium)
Levélnyelei erősen szárnyasak, a levelek és a virágok speciális szagúak, a termés közepe üreges. A termése nagyon keserű ízű, ezért az édes naranccsal együtt dolgozzák fel lekvárrá vagy zselévé. A kínai tradicionális orvoslás az emésztés és a keringés javítására, a májműködés elősegítésére évezredek óta használja. A keserű narancs hatóanyaga az ún. szinefrin, melynek szerkezete nagyban hasonlít az efedrinére, így energizáló hatása meglehetősen erős, a koffeinéhez hasonló. 

12 Mandarin (Citrus reticulata)
Alacsony növésű, kis termetű fa. Levelei kicsik, a nyelek mellett vékony levéllemezcsík található. Virágai rövid virágzati hajtásokon egyesével jelennek meg, illatosak, fehérek, kicsik. A termés vékony héjában sok olajtartalmú sejt található. A héj könnyen leválik a gerezdekről. A gerezdek száma termésenként 10—15, a termés jellegzetes, egyedülállóan fűszeres illatot áraszt. Általában ősszel szüretelik, a gyümölcsök a fán érnek be és október és január között kerülnek a kereskedésekbe.

13 Klementin Az édes mandarin és a keserű narancs keresztezése, édesebb, mint a narancs, de savanykásabb és olyan kicsi, mint a mandarin, általában nincs benne mag. Algériából származik, és egy Père Clément nevű apátról nevezték el. Világszerte mind a termesztés, mind a kedveltség tekintetében az élen áll valamennyi mandarinféle között. A klementin terméshéjából nyert illóolaj a legerőteljesebb nyugtató és szorongásoldó hatású illóolajok közé tartozik, de antimikrobiális tulajdonsága is van. Alkotórészként hasznosítják különféle kozmetikai készítményekben, illetve parfümökben.

14 Tangerin Azokat a mandarinféléket nevezik így, amelyek héja vörösesre, sőt néha akár bordóra színeződik. A termés a virágzás után kb. 10 hónapra érik be. Az érett gyümölcs vékony héja könnyen leválik, jellegzetes aromájú, kellemes erős illatot áraszt. A terméshús bő levű, a gerezdek könnyen elválaszthatók egymástól. A terméshéj illóolaját a kozmetikai ipar használja fel. Jellegzetes tangerinfajta a ´Dancy´.

15 Grépfrut (Citrus paradisi)
XVIII. században jelent meg először Barbadoson. Az ősei a többi citrusféléhez hasonlóan Ázsiából származtak. A grapefruit a pomelo és a narancs hibridjeként jött létre. Első megjelenése idején "tiltott gyümölcs" elnevezést kapta, majd később változtatták meg grapefruitra (szőlőgyümölcs). Ezt az elnevezést azért kapta mert fürtökben lóg a fán. Az érett termés citromsárga, néhány fajta esetében kissé pirosas, átmérője cm. Több fajta terméshúsa rózsaszín vagy piros. A gerezdek közötti vékony hártyahéjtól érezzük a jellegzetesen keserű grapefruit-ízt. Magjából olajat sajtolnak, a mag és a levélkivonatok is antibiotikus hatásúak.

16 Tangelo (Citrus reticulata X paradisi)
 A mandarin és a grépfrút hibridje A kocsánya felé jellegzetesen elvékonyodó, körtealakú gyümölcs enyhén rücskös, narancssárga színű. Puha húsa leveses, kellemesen édeskés ízű. Tápanyagai: rostokban, és vitaminokban gazdag. Felhasználása: nálunk júliustól októberig kapható. Nyersen, kifacsarva kitűnő rostos gyümölcslé készíthető belőle.

17 Pomelo (Citrus grandis)
Valószínűleg a Malájföldön keletkezett, manapság Dél-Kínában és Indiában termesztik.A legnagyobb citrusfélékhez tartozó gyümölcs. Általában cm átmérőjű, de akár elérheti a 40 cm-t, súlya a 6-8 kg - t is. A héja elég vastag és zöldessárgás színű. Az íze a keserűtől az édesig bármilyen lehet. Távol-Keleten napjainkban is kultikus gyümölcsnek számít, a Holdújévi ünnepek kísérője. Magas a kalcium és a kálium tartalma és sok C - vitamint tartalmaz.

18 Pomelo

19 Keresztezéssel létrehozott új citrusz: a
Sweetie A pomelo és a grapefruit keresztése, kizárólag Izraelben termesztik.

20 Kumkvat, törpemandarin (Fortunella margarita)
Őshazája Kína és Indokína, de már az ókorban a Közel-Keleten is termesztették. A legapróbb citrusféle a kamkvát, pucolás nélkül akár egészben is bekapható. Alakja lehet gömbölyű vagy tojásdad, vagy épp csak borsószemnyi. Intenzív ízű, kissé kesernyés.

21 Vadcitrom (Poncirus trifoliata)
Észak-Kínából származó, lombhullató, fagyálló díszfa. Merev ágait 6-10 cm-es tüskék borítják. Nagy, hófehér bódító illatú virágait tavasszal, a kopasz ágakon hozza, 5 cm átmérőjű aromás, sárga gyümölcsei savanykásak. Levük teába vagy halételekhez citrom helyett kiváló. A frissen szedett gyümölcs kevés levet ad, de két hétre félretéve 20%-ra nő a létartalma.

22 Citrusfesztivál Dél-Franciaországban

23

24

25 VÉGE Összeállította: Dr. Juhász Miklós


Letölteni ppt "CITRUSZOK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések