Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Élj, hogy motorozz, de úgy motorozz, hogy hazaérj” Motorozási tanácsok a Kék Fény Motoros Klubtól.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Élj, hogy motorozz, de úgy motorozz, hogy hazaérj” Motorozási tanácsok a Kék Fény Motoros Klubtól."— Előadás másolata:

1 „Élj, hogy motorozz, de úgy motorozz, hogy hazaérj” Motorozási tanácsok a Kék Fény Motoros Klubtól

2 Az els ő lépések Motorkerékpár jogosítvány fajtái, megszerzésének feltételei: Motorkerékpár jogosítvány fajtái, megszerzésének feltételei: „M” Moped max. 50cm3 „M” Moped max. 50cm3 (betöltött 14. életév) (betöltött 14. életév) „A1” 125cm3 max. 11kW „A1” 125cm3 max. 11kW (betöltött 16. életév) (betöltött 16. életév) „A korl.” 250cm3 max. 25kW „A korl.” 250cm3 max. 25kW (betöltött 18. életév) (betöltött 18. életév) „A” 25kW teljesítményt meghaladó motorkerékpár „A” 25kW teljesítményt meghaladó motorkerékpár (betöltött 21. életév vagy 2 éves „A” „A korl” jogosítvány.) (betöltött 21. életév vagy 2 éves „A” „A korl” jogosítvány.)

3 Amikor már úton vagyunk. Javaslatok, tanácsok kezdknek, újra kezdknek, haladóknak. Javaslatok, tanácsok kezd ő knek, újra kezd ő knek, haladóknak. Motorozás egyedül Motorozás egyedül Motorozás utassal Motorozás utassal Motorozás csapatban Motorozás csapatban

4 Motorozás egyedül Légy látható: Ellen ő rizd a fényszóró mködik-e és be van-e kapcsolva Ellen ő rizd a fényszóró m ű ködik-e és be van-e kapcsolva Fényvisszaver csíkok a ruházaton és a motoron Fényvisszaver ő csíkok a ruházaton és a motoron Tudatosítsd magadban, az autóknak van holt terük, emiatt nem mindig vagy látható számukra. Tudatosítsd magadban, az autóknak van holt terük, emiatt nem mindig vagy látható számukra. Használd a féklámpát ha lassítasz, vagy megállsz Használd a féklámpát ha lassítasz, vagy megállsz Ha egy autóvezet nem lát téged, használd a dudát Ha egy autóvezet ő nem lát téged, használd a dudát

5 Biztonságos öltözet Biztonságos öltözet Használj minségi motoros bukósisakot és szemvédt Használj min ő ségi motoros bukósisakot és szemvéd ő t Válassz hosszú, protektoros kabátot és nadrágot, ha szabása engedi, betrve a csizmába és a kesztybe Válassz hosszú, protektoros kabátot és nadrágot, ha szabása engedi, bet ű rve a csizmába és a keszty ű be Ne feledd! Közted és az úttest között csak a védöltözeted van! Közted és az úttest között csak a véd ő öltözeted van!

6 Agyban is legyél az úton! Állandóan keresd az útviszonyok változását. Állandóan keresd az útviszonyok változását. Legyen helyed, idd, hogy másokra reagálj, s hogy Rád is reagálhassanak Legyen helyed, id ő d, hogy másokra reagálj, s hogy Rád is reagálhassanak Használd a sávodat, mert akkor vagy látható. Használd a sávodat, mert akkor vagy látható. Ha sávot váltasz, jól láthatóan tedd. Ha sávot váltasz, jól láthatóan tedd. Figyeld a kanyarodó jármveket. Figyeld a kanyarodó járm ű veket. Jó elre jelezd a kanyarodási szándékodat. Jó el ő re jelezd a kanyarodási szándékodat. Ne vezess, ha fáradt vagy, alkohol, vagy bármilyen gyógyszer hatása alatt állsz! Ne vezess, ha fáradt vagy, alkohol, vagy bármilyen gyógyszer hatása alatt állsz! Ismerd és tartsd be az adott útszakaszra vonatkozó szabályokat és sebesség határokat! Ismerd és tartsd be az adott útszakaszra vonatkozó szabályokat és sebesség határokat!

7 Tudd, hogyan kell használni a motorod! Vegyél tréningeket, és menj el idnként ügyességi és vezetéstechnikai tanfolyamokra Vegyél tréningeket, és menj el id ő nként ügyességi és vezetéstechnikai tanfolyamokra Fejleszd a vezetési tudásod, mieltt nagy forgalomba mész! Fejleszd a vezetési tudásod, miel ő tt nagy forgalomba mész! Tudd, hogyan kell kezelni a motort vizes, csúszós úton, nagy szélben, vagy egyenltlen terepen! Tudd, hogyan kell kezelni a motort vizes, csúszós úton, nagy szélben, vagy egyenl ő tlen terepen!

8 Motorozás utassal Felkészülés: Az utasnak figyelembe kell venni, hogy ő, mint egy második „vezet ő ” van jelen, és együtt kell garantálniuk a biztonságot. Az utas hatással lesz a motor viselkedésére, a megnövekedett együttes tömeg miatt /nagyobb a súly a hátsó keréken: megn ő megcsúszás esélye, elkönnyebbül a motor eleje: csökken az els ő fék hatása/

9 Megnövekedhet a féktáv, emiatt nagyobb helyet kell hagyni a megálláshoz. Megnövekedhet a féktáv, emiatt nagyobb helyet kell hagyni a megálláshoz. Az oldalszél nyomása is megersödhet. Az oldalszél nyomása is meger ő södhet. Gyerek szállításnál vedd figyelembe: Gyerek szállításnál vedd figyelembe: A gyerek elég érett legyen, hogy fel fogja rá is felelsség hárul, ha felül a motorra. A gyerek elég érett legyen, hogy fel fogja rá is felel ő sség hárul, ha felül a motorra. Elég magas legyen, hogy elérje a lábtartót, s viseljen helyesen rögzített bukósisakot, és más védfelszerelést. Elég magas legyen, hogy elérje a lábtartót, s viseljen helyesen rögzített bukósisakot, és más véd ő felszerelést. Elérje a sofrt, vagy a kapaszkodót! Elérje a sof ő rt, vagy a kapaszkodót!

10 Motor felkészítése utas szállítására A motornak alkalmasnak kell lennie az utas szállításra A motornak alkalmasnak kell lennie az utas szállításra Futóm és a guminyomás hozzá állítása a kétszemélyes üzemhez. Futóm ű és a guminyomás hozzá állítása a kétszemélyes üzemhez. Figyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a megengedett legnagyobb együttes tömeget. Figyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a megengedett legnagyobb együttes tömeget.

11 Jó tanács utasnak és leend utasnak: Jó tanács utasnak és leend ő utasnak: Gondold át, elég tapasztalt-e a motor vezetje. Gondold át, elég tapasztalt-e a motor vezet ő je. Kezed, lábad tartsd távol a forró és mozgó részektl Kezed, lábad tartsd távol a forró és mozgó részekt ő l Kanyarodáskor a vezet válla fölött kell elnézni a kanyarodás irányába Kanyarodáskor a vezet ő válla fölött kell elnézni a kanyarodás irányába Kerüld a forgolódást, a hirtelen mozdulatokat, mert megzavarhatja a vezett. Kerüld a forgolódást, a hirtelen mozdulatokat, mert megzavarhatja a vezet ő t. Figyelj arra, hogy hirtelen fékezéskor a sisakod a vezetjéhez fog ütközni Figyelj arra, hogy hirtelen fékezéskor a sisakod a vezet ő jéhez fog ütközni Kerüljétek a nagy sebesség haladást Kerüljétek a nagy sebesség ű haladást

12 Motorozás csapatban Bár a motorozás elssorban szólótevékenység, Bár a motorozás els ő sorban szólótevékenység, ám sokan csoportban mennek. ám sokan csoportban mennek. Vannak akik csak hétvégén gurulnak egyet, de vannak akik szervezett, többnapos, csoportos túrán vesznek részt. A következ néhány tipp segítséget nyújthat, A következ ő néhány tipp segítséget nyújthat, a biztonságos, örömteli, élményekben gazdag, csoportos motorozáshoz a biztonságos, örömteli, élményekben gazdag, csoportos motorozáshoz

13 Érkezz felkészülten, a megbeszélt idre és teli tankkal Érkezz felkészülten, a megbeszélt id ő re és teli tankkal Tartsatok megbeszélést a tervezett útvonalról, a pihenkrl, a tankolásról és a kézjelekrl. Tartsatok megbeszélést a tervezett útvonalról, a pihen ő kr ő l, a tankolásról és a kézjelekr ő l. Legyen egy tapasztalt felvezet motoros és egy záró- motoros, akik kell tapasztalattal rendelkeznek a csoportos motorozást illeten. Legyen egy tapasztalt felvezet ő motoros és egy záró- motoros, akik kell ő tapasztalattal rendelkeznek a csoportos motorozást illet ő en. A vezet ő nek fel kell tudni ismerni a többi résztvev motoros képességeit, s ennek megfelel ő stílusban kell vezetnie a csapatot. A vezet ő nek fel kell tudni ismerni a többi résztvev ő motoros képességeit, s ennek megfelel ő stílusban kell vezetnie a csapatot.

14 A csoport mérete: Ha szükséges oszd a csoportot több részre, úgy hogy mindegyikben legyen vezet ő és záró motoros. Ideális az 7-5 motoros. Légy felkészült: Minden eshet ő ségre készen, mobiltelefon, szerszámkészlet, EÜ készlet mind-mind legyen használatra készen.

15 Motorozzatok alakzatban (cipzár alakzat): Az els ő vezet ő megy a sáv bal harmadában, a következ ő a sáv jobb harmadában minimum 1 másodperccel lemaradva. A csoport pedig követi ezt a formációt. Az egy sorban haladás rossz látási viszonyok, vagy rossz min ő ség ű út esetén javasolt, nagyobb követési távolság megtartásával.

16 Kerüld az egymás mellett haladást, amely csökkenti köztetek a teret, s így a korrigálás lehet ő ségét! Ha hirtelen kellene kikerülnöd egy veszélyes helyzetet, nem lenne tered, hogy meg tudd oldani. Ha hirtelen kellene kikerülnöd egy veszélyes helyzetet, nem lenne tered, hogy meg tudd oldani. Mindig figyeld a tükörben a mögötted lév ő motorosokat. Ha azt látod lemarad lassíts, hogy utolérhessen, s olyan sebességgel kel haladni, amelyet mindenki tud tartani. Ha lemaradsz a csoporttól, ne ess pánikba. A csoportnak kell hogy legyen egy megtervezett módszere arra, hogy újra összeszedjék a csapatot. NE lépd túl a sebességet, s NE becsüld túl az utat, a képességeidet, hogy utólérd a csapatot!

17 Ne feledd a mottónk! „Élj, hogy motorozz, de úgy motorozz, hogy haza érj!”


Letölteni ppt "„Élj, hogy motorozz, de úgy motorozz, hogy hazaérj” Motorozási tanácsok a Kék Fény Motoros Klubtól."

Hasonló előadás


Google Hirdetések