Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

John Rambo: Egyedül a világ ellen BálintBúcsúzó tábor2011 - EGER Magyar szabadságharcok a nemzetközi politika tükrében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "John Rambo: Egyedül a világ ellen BálintBúcsúzó tábor2011 - EGER Magyar szabadságharcok a nemzetközi politika tükrében."— Előadás másolata:

1 John Rambo: Egyedül a világ ellen BálintBúcsúzó tábor2011 - EGER Magyar szabadságharcok a nemzetközi politika tükrében

2 Az előadás menete 1.Kötetlen elmélkedés: a szabadságharc fogalma 2.Török kor – Szent Liga 3.Rákóczi-szabadságharc és a spanyol örökösödési háború 4.1848-as forradalom a Népek tavaszán, Szent Szövetség és a szabadságharcok 5.1956 – mi a csuda volt ez valójában? 6. Hasonlóságok, különbségek

3 1.Kötetlen elmélkedés: a szabadságharc fogalma

4 „Emberi méltóságot, közösségi lehetőséget, erkölcsi kötelességet. Azt, amikor a minket egymáshoz „illesztő” szabályok belső meggyőződésünkké válnak, amikor erősebb a reménység a közös jövőben, mint a megalkuvás az egyéni jelennel. „ „A szabadság lehetőség arra, hogy megvalósíthassuk mindazt az értéket, amely személyes és emberi hivatásunkhoz tartozik.” Mit jelent a szabadság?

5 „A szabadság az ember alapvető joga, de ha a jog nem szabna korlátokat a szabadságnak, akkor az anarchiába torkolna! A szabadság lehetőség, a szabadság minden!” „A szabadság fogalma számomra azzal a jelentéssel bír, hogy azt csinálhatok, amit szeretnék és akarok.” Mit jelent a szabadság?

6 Sz.H: Amikor egy nép nem csak a törvény adta lehetőségeivel, hanem fegyveres erővel is küzdelmet folytat az elnyomó/ vagy elnyomónak vélt katonai, politika hatalom ellen, saját népük kül - és belpolitikai függetlenségének kiharcolásáért. F: Önálló állami létre való törekvés nem jellemző. Szabadságharc vs. Felkelés

7 Melyik nép ellen? 1.törökök ellen (kiűzés) 2.osztrákok ellen (Rákóczi, ‘48-49) 3.oroszok ellen (’56)

8 Az előadás menete 2. Török kor – Szent Liga és a török kiűzése

9

10 Kronológia: 1526. Mohács 1541. Az ország 3 részre szakadása, „oda Buda” 2-s adóztatás, végvári élet, portyák 1686. „ide Buda” Lotharingiai Károly + Savoyai Jenő 1697. Zenta 1699. Karlóca

11 1684: Szent Liga török ellenes szövetség tagok: XI. Ince pápa, (Franciao.) Lengyelország, német fejedelmek, Velence,, Orosz Birodalom, H. B. és több tízezer magyar! Déja vu: Cognac-i Liga (1526)

12 Kevesen tudják, de: lengyelek: Besszarábia, Havasalföld Velence: Jón-tenger, a mai Görögország- és Bosznia-Hercegovina oroszok: Boszporusz és Dardanellák, Márvány-tenger Oszmán Bir.:

13 3. Rákóczi-szabadságharc és a spanyol örökösödési háború

14 A feszültség tapintható! Az ország 170 éve hadban áll! (1529-1699) Hadsereg élelmezése: vármegyék, jobbágyok I. Lipót: Ú.B.; végvár-politika Újszerzeményi Bizottság nemesi oklevél, birtok „einstand”

15 A magyarok már akkor is szerették Hegyalját! :D since 1697 Első fellépő: Esze Tamás és társai Manapság: Kowalska + a Vega

16 Alkalmas volt a helyzet egy háborúra? Spanyol örökösödési háború (1701-14)

17 Ellenfelek: Habsburgok Bourbonok Tét: az európai hegemónia Francia-spanyol perszonálunió? az angolok és a hollandok sem érdektelenek! 1704. Höchstadt : franciák buknak!

18 Be kell látni, hogy: „idegenben jó az X” Höchstadt után a hollandok és az angolok is cserben hagyták az osztrákokat! picit elhúzódik a háború (1714-ig) H.B. kisebb területeket nyer XIV. Lajos unokája, Anjou Fülöp lett Spanyolország királya

19 A Rákóczi-szabadságharc kronológiája: 1703. Brezáni kiáltvány + zászló (Rákóczi-Esze) 1705. Szécsény – ogy Erdéllyel perszonálunió, vallásszabadság, szenátus, kancellária, jobbágyok: 0 adó ha harcolnak, 70.000 fő 1707. Ónod – ogy nemesek megadóztatása, Túróc vármegye követei, Habsburg-ház trónfosztása! (?) 1708. Sárospatak –ogy. „válság-stáb” 1711.Fegyverletétel a majtényi síkon, szatmári béke Oroszok a svédek ellen; törököktől Isten mentsen!

20 4. Népek tavasza, Szent Szövetség és a magyar szabadságharc

21 Franciao. Forradalom Napóleon 1815.09.26. megalakul a Szent Szövetség Célja: a feudális monarchiák fenntartása 40 év sima liba intervenció Szent Szövetség I.Sándor (orosz) I. Ferenc (osztrák) III. Frigyes Vilmos (porosz) 3 császár szövetsége?

22 Hol? Fr.o., H.B., Itália, német fejedelemségek (Bécs,Pest, Prága) Miért? ipari forradalom által fellépő társadalmi- szociológiai problémák 19. század eszméi: nacionalizmus, liberalizmus, szocializmus elnyomó centralizált vezetés ellen, abszolutizmus ellen Népek tavasza

23

24 Külpolitikai mozgásterünk: lengyelek? franciák? környező etnikumok? Egyedül voltunk, mint Rambo a dzsungelben!

25 5. 1956 Mi a csuda volt ez valójában?

26 Mi is történt 1849 után? Itthon: Haynauék vérengzése, Bach-korszak duzzogunk aztán megbékélünkO.M.M. A nagyvilágban: 2. ipari forradalom, I.vh, II. vh Kialakul a bipoláris világrend

27 A világ szeme Egyiptomra néz! Kutyát sem érdekli 10 millió magyar, amikor dollár-miliók forognak kockán! 1956 nemzetközi környezete A Szuez-i válság története 1. Angol-barát kormányPuccs: Nasszer 2. Asszuáni gátMezőgazdaság forradalmasítása 3. Angol-Amcsi anyagi támogatásOLAJ!!! 4. ÁllamosításHáború

28 1953: néhány dolog megváltoztik: Hruscsov – XX: pártkongresszuson Sztálint kritizálja! Lazít a gyeplőn, Rákosit is számon kéri Nagy Imre „emberarcú szocializmusa” Felülvizsgálják a koncepciós pereket….. Népszerű!

29 1955: leváltják Nagy Imrét + Visszatérnek a keményvonalasok = forrongó hangulat 1956: kitör a forradalom (és a szabadságharc?)

30 A forradalom menete: Parlament – Hősök tere – Rádió Beléjük lőnek, a tömeg fegyverkezik Az egész szitu nagyon kaotikus! 25-én minden békés átalakulásnak indul, aztán a Parlamentnél 250-en véletlenül meghalnak!

31 A forradalom menete II.: Okt.28. elcsitulnak a harcok Okt. 30. a keletinél megőrülnek az emberek Nov.1. Mo. kilép a Varsói szerződésből! Nov. 4-11. megjönnek a tankok, és vérbe fojtják a felkelést/szabadságharcot.

32 6. Hasonlóságok, különbségek

33 Rákóczi1848-491956 Időtartam 8 év1,5 év3 hét Vezetők szerepe markánsellentmondásoskvázi nincs Áruló Károlyi Sándor Görgey vs. Kossuth Kádár Emigráns vagy száműzött? Rákóczi (sz)Kossuth (e)Nagy Imre (†) Nemzetközi környezet jól indult, de nem jött össze esélytelen (Szent Szöv.) esélytelen (SZEB, Szuez)

34 Rambo: Egyedül a világ ellen – ESÉLYTELEN!

35 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "John Rambo: Egyedül a világ ellen BálintBúcsúzó tábor2011 - EGER Magyar szabadságharcok a nemzetközi politika tükrében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések