Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségmegőrzés és Hellinger terápia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségmegőrzés és Hellinger terápia"— Előadás másolata:

1 Egészségmegőrzés és Hellinger terápia
Dr. Boldog Zsuzsanna megelőző szakorvos BHSE Terhelésélettani Laboratórium

2 Egészség A WHO egészség meghatározásánál pontosabb és részletesebb a Nemzetközi Gyermekközpont megfogalmazása: ”Az egészség fogalmán – a betegségi tünetek hiányán kívül – a különböző szervek, szervrendszerek, az egész szervezet zavartalan működését, a testi–lelki harmóniát kell értenünk. Tágabb értelemben az egészség tartalék erőt, tartalék energiát, ellenálló képességet is jelent az élet során jelentkező fertőzések, betegségek, fizikai, szellemi terhelések, fokozott teljesítmények káros visszahatás nélküli, zavartalan elviselésére. Teljes értékű egészségen a XX. század második felében a modern élet fokozódó tempójához, gyors változásaihoz való alkalmazkodóképességet is értjük”

3 Világunk Az életvitelben bekövetkező drasztikus változások már a kisgyermekeket is elérték. Egyre kevesebb a tartalmas, megnyugtató, biztonságérzetet adó kapcsolat szülő és gyermek között, melynek helyébe a tv, számítógépes játékok, környezet adta feldolgozhatatlan mennyiségű információ és inger lépett. Mindezek a változások a fiatal, fejlődő szervezetet érzékenyen érintik.

4 Betegségek Az OGYEI honlapján szereplő adatokból, melyek a iskolaegészségügyi jelentés alapján készül megállapítható, hogy az 1990/1991-es tanévhez képest 2004/2005 tanév-re: asthmás megbetegedés prevalenciája a 17 évesek körében háromszorosára nőtt, hypertonia esetén az 5 éveseknél kétszereződött meg a beteg gyerekek száma a bázisévhez képest. a krónikus vesebetegség esetén a 17 éveseknél kismértékű a növekedés, az 5 éveseknél itt is megkétszereződött a betegek száma. az insulin dependens diabetes mellitusnál a növekedés mindkét korcsoportban elérte a duplázódást, az obesitas a 17 éveseknél kétszeresre, míg az 5 éveseknél háromszorosára nőtt.

5 Mit tehetünk? XIII. kerületi iskolákban 10. éve folyik Egészségmegőrző-szűrővizsgálat , melyet a BHSE terhelésélettani Laboratórium végez. A szűrővizsgálat alapja a sportantropometriai mérés, melynél 24 mérési adat alapján számítógépes program segítségével készül a kiértékelés: sportágválasztási ajánlás, életmódtanács, testsúlyemelkedés esetén figyelmeztetés biológiai kor alapján elmaradás jelzése a fejlődésben.

6 Sportantropometria Testalkat: a mérések alapján meghatározott Kretschmer (pszichológiai okból kezdte a vizsgálódást) tipológia szerint a testalkat lehet: leptomorf = nyúlánk; metromorf = atletikus; piknomorf = hízásra hajlamos alkat, H-C (Heath - Carter) komponensek utalnak a testalkat genetikai típusára, a Conrad féle indexek pedig a nyúlánkságot, csont-izomrendszeri fejlettséget fejezik ki.

7 Terhelésélettani Vizsgálat
Akiknél szükséges terhelésélettani vizsgálat is készült. Ennek során további információkat kapunk a szívműködésről, a keringés állapotáról, a légzésfunkciókról, a vérnyomás alkalmazkodásáról a terheléshez, mozgás, sportolás közben.

8 Életmód-életvezetés A szűrőprogram 3. éve életmódprogrammal is kibővült, mely elsősorban a túlsúlyos gyerekek problémáival foglalkozik, de az életmód-életvezetési program célja, hogy egy tudatos életmódváltással egészséges életvitelt segítsen kialakítani a gyermekeknél. A 8-12 éves korosztály a legalkalmasabb arra, hogy még beépíthessük a mindennapokba az egészségmegőrzést. Ilyenkor még a szülői befolyás jelentős, miközben a gyermek már elég érett ahhoz, hogy megértse és alkalmazza a tanultakat.

9 Program A program komplexen foglakozik a gyerekekkel, ezáltal igyekszik az egészséget alakító tényezők mindegyikére hatással lenni, feltárni a hibákat, egyéni jellemzőket és segít a mozgás, a táplálkozás, a lelki egyensúly területén egy egészségtudatos életvezetés kialakításában. A programban különböző mérések vannak terhelésélettani, antropometria, életviteli szokások feltárása, táplálkozási napló, melyek egyéni kiértékelése után személyes tanácsadás történik. A program különböző elemekből áll, mely az idei évtől már beépült az iskolai rendszerbe.

10 Mozgás 1. Játékos módon 2. Fontos a tornagyakorlatok pontos kivitelezése 3. Hozzák a gyerekek is az ötleteket 4. Felmérések

11 Táplálkozás 1. Egységszámítás az OÉTI ajánlás alapján, mely gyermekeknél napi 5 egységet jelent például zöldség-gyümölcsből, 2. diétás naplót készítenek és dietetikus szakember ad egyéni tanácsot

12 Elmélet 1. hogyan működik a szervezet, 2. helyes levegővétel,
3. pulzusmérés, 4. mennyit kell aludni és miért 5. koncentrációs feladatok

13 Hellinger családállítás módszerrel
Lelkitámogatás Hellinger családállítás módszerrel A problémák feltárása, szembesülése, kimondása már sokat segít. Ezzel a technikával a gyerekek, mintegy szituációs játékban eljátsszák a problémáikat, rálátnak külső szemlélőként és megoldási lehetőséget is kapnak, amivel a lelki feszültség csökken A gyerekek könnyebben elfogadják azt a láthatatlan köteléket, ami összeköti a szeretteikkel.

14 Csoportosan egyéni Megpróbáljuk egyénre szabottan feltárni a problémákat és a csoportos foglalkozások keretében segítséget nyújtani a megoldásban. Annak ellenére, hogy a foglalkozások csoportokban történnek, egyéni problémák és különbségek tárulnak fel. A csoport lényege a vidám, közös együttlét mellett a hatékonyság növelése, hiszen egymást követve húzóerő, motiváció is lehet.

15 Életmódváltás Hangsúlyozni kell, hogy nem mi alakítjuk ki, hanem mi csak segítünk kialakítani egy egészségesebb életmódot.

16 Jó egészséget kívánunk!
dr. Boldog Zsuzsanna megelőző szakorvos


Letölteni ppt "Egészségmegőrzés és Hellinger terápia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések