Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Téma: Téma: TRNAVSKÁ ARCIDIECÉZA RÍMSKOKATOLÍCKA CIRKEV pre 7.ročník ZŠ Vypracovala: 2012 SÚČASNÉ FORMY OTROCTVA Rozália Énekesová.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Téma: Téma: TRNAVSKÁ ARCIDIECÉZA RÍMSKOKATOLÍCKA CIRKEV pre 7.ročník ZŠ Vypracovala: 2012 SÚČASNÉ FORMY OTROCTVA Rozália Énekesová."— Előadás másolata:

1 Téma: Téma: TRNAVSKÁ ARCIDIECÉZA RÍMSKOKATOLÍCKA CIRKEV pre 7.ročník ZŠ Vypracovala: 2012 SÚČASNÉ FORMY OTROCTVA Rozália Énekesová

2 A modernkori rabszolgaság TÉMA: Kidolgozta: Énekes Rozália 2012 7.osztály részére

3 Az ember viszont a rossz döntéseivel, Isten terve ellen dolgozik. Boldogságra vágyik minden ember. Boldogságra vágyik minden ember. Vagy rossz szokásaink rabszolgáivá válunk önként? - és elfogadása nem könnyű feladat. - és elfogadása nem könnyű feladat. Istennek minden ember életével átfogó célja van, Vajon időben felismerjük tévedéseinket, melyekkel zsákutcába vezetjük életünket? Külömbséget tudunk tenni az igazi emberi értékek, és a világból felénkáradó szemfényvesztések között? De a boldogsághoz vezető helyes út megtalálása, - a helyes értékrend felállítása, - a helyes értékrend felállítása, hogy üdvösségre vezesse az embert.

4 A klasszikus értelemben vett rabszolgaság A múltban a olyan ember volt, akit: A múltban a rabszolga olyan ember volt, akit: - valaki másnak a tulajdona volt. - valaki másnak a tulajdona volt. - megfosztottak személyes szabadságától, - megfosztottak személyes szabadságától, - tárgyként kezeltek és mint ilyen,

5 Aki nem - választhatott Hivatalosan ma a rabszolgaság a világ minden országában megszűnt. - járhatott iskolába - lehetett véleménye, - hagyhatta el urát.

6 Modernkori rabszolgaság: Ma sok ember él különböző tipusú függőségben, Ma sok ember él különböző tipusú függőségben, melynek önként adják át életüket és hagyják, hogy eluralkodjanak rajtuk. melynek önként adják át életüket és hagyják, hogy eluralkodjanak rajtuk.. Az élet megváltozása: - maguk vásárolják meg azokat a fogyasztási cikkeket, Az élet megváltozása: - maguk vásárolják meg azokat a fogyasztási cikkeket, amelyeknek napról napra egyre jobban rabszolgáivá válnak. amelyeknek napról napra egyre jobban rabszolgáivá válnak. Tehát a modernkori rabszolgaság Tehát a modernkori rabszolgaság - önkéntes alapon, - az ember beleegyezésével jön létre. - az ember beleegyezésével jön létre. - ezek lesznek az ő uraik „ rabszolgatartóik“, akiknek engedelmeskedni fognak. - ezek lesznek az ő uraik „ rabszolgatartóik“, akiknek engedelmeskedni fognak. - elfogadják kizsákmányolásukat és elidegenedésüket. - elfogadják kizsákmányolásukat és elidegenedésüket.

7 Különbségek a klasszikus és a modernkori rabszolgaság között, - a mai kor rabszolgái nincsenek tudatában rabszolgasorsuknak, - vagy úgy döntenek, hogy nem vesznek róla tudomást. - szerencsétlen sorsuk okozója a közöny - a helytelen értékrend. - Isten nélküli életre való berendezkedés. és a lemondás.

8 A moderkori rabszolgaság területei: „ Senki sem hagyja el házát vagy feleségét, vagy testvéreit vagy szüleit vagy gyermekeit Isten országáért anélkül, hogy ne kapna ezen a világon sokkal többet, URBABNIZÁCIÓ – ELVÁROSIASÍTÁS A világ képe átváltozik egy börtönné, aminek az emberek kénytelenek lesznek lakói lenni. A modernkori rabszolgák embertelen tömege szűkös helyekre van bezsúfolva, amelyek olyanok, mint a kalitkák, börtönök vagy barlangok. A különbség az, hogy a modernkori rabszolgák még fizetnek is, hogy egy börtöncellában lakhassanak.. Istennek nem ez volt a szándéka a világgal. Megteremtette a világot és ajándékul adta az embernek, hogy benépesítse és gondját viselje. Az ember visszaél a küldetéssel, melyet a Teremtőtől kapott. Az eljövendő világban pedig az örök életet.( Lk 18,29-30 )

9 REKLÁMOK- FÉLREVEZETÉS? A határokkal szabdalt és siralmas lakóhelyükön az emberek árucikkeket halmoznak fel, A határokkal szabdalt és siralmas lakóhelyükön az emberek árucikkeket halmoznak fel, „Minden amit birtokolunk, cserébe minket fog birtokolni.” „Minden amit birtokolunk, cserébe minket fog birtokolni.” amelyek a mindenütt jelenlévő reklámok szerint kezeskednek a boldogságról és a beteljesülésről. amelyek a mindenütt jelenlévő reklámok szerint kezeskednek a boldogságról és a beteljesülésről. Sajnos azonban minél többet halmoznak fel, a boldogság annál tünékenyebb lesz. Sajnos azonban minél többet halmoznak fel, a boldogság annál tünékenyebb lesz. „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol moly és rozsda emészt, ahol a tolvajok betörnek és lopnak. (Mt 6,19) Állandóan visszatérő igényeket termelnek, amelyeket így a legtöbb ember nélkülözhetetlennek tart: Állandóan visszatérő igényeket termelnek, amelyeket így a legtöbb ember nélkülözhetetlennek tart: kezdetben a rádiót, később az autót, majd a televíziót, a számítógépet és most a mobiltelefont. kezdetben a rádiót, később az autót, majd a televíziót, a számítógépet és most a mobiltelefont. Mindezek a rövid idő alatt tömegesen forgalomba hozott árucikkek alapjaiban változtatják meg az emberi kapcsolatokat: arra szolgálnak, Mindezek a rövid idő alatt tömegesen forgalomba hozott árucikkek alapjaiban változtatják meg az emberi kapcsolatokat: arra szolgálnak, hogy embertársaikat elszigeteljék egymástól, és mindeközben a rendszer domináns üzeneteit is terjesztik: hogy embertársaikat elszigeteljék egymástól, és mindeközben a rendszer domináns üzeneteit is terjesztik:

10 HELYTELEN ÉTKEZÉS – GYORSBÜFÉK Az a mód, ahogyan a modern ember eteti magát, még jobban kifejezi hanyatlásának mértékét. Az a mód, ahogyan a modern ember eteti magát, még jobban kifejezi hanyatlásának mértékét. Nem több az élet az ételnél, a test pedig a ruhánál?“( Mt 6,25 ) Mivel kevés idõ jut élelmezésének elõkészítésére, arra kényszerül, hogy a gyorsételeket fogyassza, melyeket a hamis bõség társadalma kínál neki. Mivel kevés idõ jut élelmezésének elõkészítésére, arra kényszerül, hogy a gyorsételeket fogyassza, melyeket a hamis bõség társadalma kínál neki. Ám ez a választás nem más, mint illúzió. Ám ez a választás nem más, mint illúzió. Az indíték ahogyan a modernkori rabszolga saját választása szerint eteti magát nem más, Az indíték ahogyan a modernkori rabszolga saját választása szerint eteti magát nem más, mint az azonnali jóllakás, és ez az indítéka a fogyasztás minden más formájának is. mint az azonnali jóllakás, és ez az indítéka a fogyasztás minden más formájának is. Az ember mértéktelen életvitelének csapdája a gonosztól ered, és könnyen behódolunk neki.. Az ember mértéktelen életvitelének csapdája a gonosztól ered, és könnyen behódolunk neki.. „...Ne aggódjatok az életetekért, hogy mit egyetek, se a testetekért, hogy mibe öltözködjetek.

11 Bolygónk erőforrásainak kifosztása, A hivalkodó fogyasztás selejt-termékei bolygónk és a rajta élő fajok túlélésének lehetőségeit veszélyeztetik.. Azok pedig, akik szennyeznek, bolygónk megmentőinek köpönyegébe bújnak. Mialatt minket vádolnak, ők tovább szennyezik a környezetet és lelkünket. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak. (Lk 21,32-33)

12 Mindenkinek joga van a - megfelelő életminőséghez „ És fogta az Úristen az embert, elhelyezte az éden kertjében, hogy azt művelje és őrizze.“(Ter 2,15) A teremtett világ nem a mi tulajdonunk, - föld javainak igazságos elosztásához Isten csupán a gondoskodásunkra bízta.

13 - A modernkori rabszolgáknak egyre többet kell dolgozniuk ahhoz, hogy vásárolhassanak vagy hitelezhessék nyomorult életüket; vagy hitelezhessék nyomorult életüket; FÉKTELEN FOGYASZTÁS = RENGETEG MUNKA „ A hetedik napra befejezte Isten a munkáját, amelyet végzett és a hetedik napon megnyugodott minden munkától.“( Ter 2,2) Mindenki számára egyenlően szükséges a munka és a pihenés - kiégnek a munkahelyükön - kiégnek a munkahelyükön - elpazarolják életadó erejüket, - elpazarolják életadó erejüket, - és a legrosszabb megaláztatásokat kell eltűrniük. - és a legrosszabb megaláztatásokat kell eltűrniük. -A munkás saját magától, munkájának gyümölcsétõl és idejétõl való elszakításának középpontjában a munka tudományos megszervezése áll középpontjában a munka tudományos megszervezése áll -Idejét ehelyett az árucikkek és szolgáltatások automatizált termelésének rendeli alá. -Idejét ehelyett az árucikkek és szolgáltatások automatizált termelésének rendeli alá. -A dolgozó munkáját összetévesztik a gyárak gépsorainak vagy az irodák számítógépének munkájával. -A dolgozó munkáját összetévesztik a gyárak gépsorainak vagy az irodák számítógépének munkájával. -A munka nemzetközi megosztásának keretében ez a specializáció világméretû szinten is nyomon -A munka nemzetközi megosztásának keretében ez a specializáció világméretû szinten is nyomon követhetõ: követhetõ: - Nyugaton tervelik ki, - Nyugaton tervelik ki, - Ázsiában állítják elõ,. - Ázsiában állítják elõ,. - és Afrikában halnak bele. - és Afrikában halnak bele.

14 A modern rabszolgát sújtó új betegségek eredõje a környezet, a levegõ, az élelmiszerek minõségének általános romlása, A modern rabszolgát sújtó új betegségek eredõje a környezet, a levegõ, az élelmiszerek minõségének általános romlása, a munkakörnyezetbõl származó nyomás, valamint a társadalom állapota együttvéve. a munkakörnyezetbõl származó nyomás, valamint a társadalom állapota együttvéve. A jelenlegi rendszer, mint minden mást, testünket is puszta árucikként kezeli: A jelenlegi rendszer, mint minden mást, testünket is puszta árucikként kezeli: a kereskedelmi orvoslás és a molekuláris biológia ál-tudósainak vizsgálati és kísérleti tárgyaként. a kereskedelmi orvoslás és a molekuláris biológia ál-tudósainak vizsgálati és kísérleti tárgyaként. A világ urai minden élõlényre szabadalmat vetnek ki A világ urai minden élõlényre szabadalmat vetnek ki Az emberi génállomány DNS-ének teljes feltérképezése is az új hatalmi stratégia része. Az emberi génállomány DNS-ének teljes feltérképezése is az új hatalmi stratégia része. A genetikai dekódolás célja nem más, mint az uralom és ellenõrzés kiterjesztése. A genetikai dekódolás célja nem más, mint az uralom és ellenõrzés kiterjesztése. = AZ ÉLETHEZ VALÓ JOG = Mindenkinek joga van az:- élethez, - természetes úton történő születéshez, - természetes úton történő születéshez, - halálhoz, - halálhoz, - megfelelő egészségügyi ellátáshoz - megfelelő egészségügyi ellátáshoz „ Megteremtette tehát Isten a az embert a maga képére (....) férfinak és nőnek teremtette őket.“ (Ter 1,27)

15 ANYAGI JAVAK - PÉNZ Az új isten viszont akinek lelkét adta, az maga a PéNZ: Egy darab papír, ami mesterséges értékkel bír. Ennek az istennek a nevében hagyja el azt, ami számára értékes, és válik bármire hajlandóvá. „ Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is. ( Mt 6,21) Ennek az istennek a nevében - dolgozik, - tanul, - küzd és - adja el magát az ember.

16 Hisz abban, hogy minél több pénzzel bír, annál szabadabb lesz mindenfajta köteléktõl, mintha a birtoklás és a szabadság együtt járnának. Hisz abban, hogy minél több pénzzel bír, annál szabadabb lesz mindenfajta köteléktõl, mintha a birtoklás és a szabadság együtt járnának. Létezni, és nem birtokolni A szabadságért olyan szokásokkal kell szakítanunk, amelyekkel senki nem mer szembeszállni. A szabadság aszketizmus, ami - önuralomból, - tenni vágyásból és - tenni vágyásból és - tetterőből származik - tetterőből származik

17 FIGYELEM ELTERELÉS, VAGY SZÓRAKOZÁS? addig manapság a behódolás a szórakoztatáson és az üresség fogyasztásán keresztül valósul meg. Ezek a szerencsétlen rabszolgák (mi emberek) szórakoztatják magukat, de a szórakozás csak arra jó, hogy elvonja a figyelmüket a valódi életről. Színlelik az elégedettséget, de ezt senki sem hiszi el, Színlelik az elégedettséget, de ezt senki sem hiszi el, és még zord tükörképük elõtt állva sem ismerik fel önbecsapásukat. Saját idejüket rabolják azzal, hogy idiótákat néznek, akik nevetésre, éneklésre, álmodozásra vagy sírásra késztetik õket. A televíziók elõtt élik életüket, mintha meg lennének bízva ezzel a feladattal. Miközben az ókori Róma császárai „kenyérrel és cirkuszi játékokkal” bírták engedelmességre az embereket,

18 QUO VADIS,..... FIATALSÁG? Ahogy az Atlanti –óceán egy kis részén a Bermuda –háromszögben megmagyarázhatatlan okokból tűnnek el a hajók, repülők, Az áteredő bűn következménye, hogy:- természetünk megsérült, Az áteredő bűn következménye, hogy:- természetünk megsérült, Az okos nevelés oktatja az erényt, biztosítja az emberi szív szabadságát és megteremti annak békéjét. ( KEK 1784) éppen így vész el a halál-háromszögben az emberi élet. - akaratunk rosszra hajló lett. DROG ALKOHOL NIKOTIN

19 Az első „ ártatlan“ próbálkozás után majd a további fogyasztás kialakul a függőség, beteggé teszi az embert. V. Ne ölj!

20 ALKOHOL Az állandó kudarcélmény hatására az alkoholfüggőség következményeként alakulhat ki: Az állandó kudarcélmény hatására az alkoholfüggőség következményeként alakulhat ki: Az alkoholizmus kialakulásában több tényező játszhat szerepet: - genetikai háttér, - genetikai háttér, - a környezet, - a környezet, -gyenge jellem. a depresszió, a depresszió, a szorongás az emberben. a szorongás az emberben. Nagy tömeg jött oda hozzá, velük együtt sánták, vakok, nyomorékok, némák és sok másféle beteg.Letették őket a lábaihoz,ő pedig meggyógyította őket. (Mt15,30) - Jézus tanítása minden testi és lelki rabságból kiszbadít minket.

21 DOHÁNYZÁS Arról nem is beszélve, hogy a terhes nők dohányzása árt a babának. Korunk első számú közellensége a dohányzás, pedig valószínűleg mindenki tudja, hogy a dohányzás károsítja saját, és környezete egészségét. Az élet –Isten csodálatos ajándéka, ne hazárdírozz vele! „Megteremtette tehát Isten az embert a maga képére; Isten képére teremtette őt..“(Ter 1,27)

22 HOGYAN ÁLLJUNK ELLENT A KOR KÍSÉRTÉSEINEK? Jézus tanítása minden testi és lelki rabságból kiszbadít minket. A Jóisten, mielőtt elküld egy nehézséget hozzád, mindkét kezével méregeti, vajon nem nehezebb-e, mint amit Te elbírsz. mindenható szemével megvizsgálja: Aztán kegyelmével megillatosítja, áldást ad hozzá és barátokat! Így érkezik a terhed, ezért nem kell attól tartanod, hogy nem bírod el!"

23 SEGÍTSÉG = TÍZPARANCSOLAT Isten értelmet és szabad akaratot adott az embernek. A tízparancsolat meghúzza az emberek személyi szabadsága közti határvonalat, hogy védje az emberi méltóságot. Képesek vagyunk a jó és rossz közti különbséget felismerni, Mindannyian hajlamosak vagyunk: de arra is, hogy rosszul döntsünk. - Isten helyett önmagunkat a középpontba helyezni, - a világból a gonosz hatására felénk áramló rossz dolgokat: - a világból a gonosz hatására felénk áramló rossz dolgokat: - fontosnak, - fontosnak, - számunkra nélkülözhetetlennek tartani. - számunkra nélkülözhetetlennek tartani.

24 Ezáltal elhatalmasodik az emberen az - önzés, Ezáltal elhatalmasodik az emberen az - önzés, Ha beengedjük a bűnt az életünkbe, az az emberi akaratot: - irigység, - irigység, - egoizmus. - egoizmus. Ez nemcsak minket fertőz meg, hanem kihat kapcsolatainkra is Ez nemcsak minket fertőz meg, hanem kihat kapcsolatainkra is és azokra az emberekre, akikkel kapcsolatba kerülünk. és azokra az emberekre, akikkel kapcsolatba kerülünk. Az embernek tudatában kellene lennie, hogy a BŰN : - ELVÁLASZT - ROMBOL - SZÉTÁRAD - gyengíti, - gyengíti, - s az embert a szabadságától megfosztja. - s az embert a szabadságától megfosztja.

25 A KERESZTÉNY EMBER SZÁMÁRA ADOTT A SZABADSÁG: JÉZUS KRISZTUS - megismerésében, Kereszténnyé válni azt jelenti : - követésében. - követésében. ( hogy bűnös vagyok, meggyónni, akarni megválni a bűntől) ( hogy bűnös vagyok, meggyónni, akarni megválni a bűntől) ( Jézus kereszthalálában és feltámadásában, értünk hozott áldozatában, hogy magára vette a büntetést helyettünk) (Jézus sosem igérte, hogy könnyű lesz követni őt,életed minden területét /munka, barátság, idő, pénz/alávetni az ő legfőbb hatalmának.) (Jézus sosem igérte, hogy könnyű lesz követni őt,életed minden területét /munka, barátság, idő, pénz/alávetni az ő legfőbb hatalmának.) ( fogadd be Jézust életedbe, hogy Ő, - uralkodjék feletted, - uralkodjék feletted, - barátod legyen, - barátod legyen, - veled legyen. ( Jel 3,20) ismerni hinni elfogadni tenni kell - legyen a Megváltód - legyen a Megváltód

26 A Szentlélek segítsége A Szentlélek segít, hogy legyőzzük a rosszat és a veszedelmes szokásokat. Csak Ő adhat erőt a: - rossz szokások elhagyására, A Szentlélek segítségével tudjuk átváltoztatni pl. - szavaink megválogatására, - helyes viselkedésre - a : haragot, szeretetté, - a : haragot, szeretetté, - a neheztelést, megértéssé. A Szentlélek fejleszti ki az ember életében Jézus jelenlétét.

27 K ö s z ö n ö m a f i g y e l m e t. mint, Uramat, Megváltómat. Uram, Jézus szükségem van rád, köszönöm, hogy meghaltál értem a kereszten. Kinyitom életem kapuját és beeresztlek téged, Te irányítsd az életemet és tégy olyanná, amilyenné Te szeretnéd, hogy legyek. Ámen.


Letölteni ppt "Téma: Téma: TRNAVSKÁ ARCIDIECÉZA RÍMSKOKATOLÍCKA CIRKEV pre 7.ročník ZŠ Vypracovala: 2012 SÚČASNÉ FORMY OTROCTVA Rozália Énekesová."

Hasonló előadás


Google Hirdetések