Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Zachar Péter Krisztián: Az első világháborút követő társadalmi átalakítás kérdése: jól-lét diskurzus és kapitalizmus-kritika a két világháború közötti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Zachar Péter Krisztián: Az első világháborút követő társadalmi átalakítás kérdése: jól-lét diskurzus és kapitalizmus-kritika a két világháború közötti."— Előadás másolata:

1 Dr. Zachar Péter Krisztián: Az első világháborút követő társadalmi átalakítás kérdése: jól-lét diskurzus és kapitalizmus-kritika a két világháború közötti Magyarországon Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság Versenyképesség és társadalmi fejlődés (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069)

2 1. A kor Első világháború mint korszakhatár Európa újrarendezése politikai-földrajzi szempontból gazdasági, államszervezési, társadalmi és szociális válság infláció, pénztartalékok kiürülése, munkanélküliség és szegénység – növekvő társadalmi feszültségek mindezt tetézi: fékek és korlátok nélküli individualista előnyökre, munkaköltség-csökkentésre és ezáltal profitmaximalizálásra építő kapitalista gazdaság 1929-es válsága – jól-lét kérdések napirendre kerülése Kiút?

3 2. Megoldás-keresés Társadalom és gazdaság viszonyrendszerének újragondolása Állami szerepvállalás kérdésének vizsgálata Mit jelent a jól-lét az adott körülmények közepette? A gazdasági liberalizmus és a manchesteri kapitalizmus kritikája „A szabadság kiterjesztése nem a boldogság forrásává vált, hanem a „homo homini lupus” elv még fokozottabb megjelenésévé.” „Az emberiség nagy része méltánytalanul szomorú és nyomorult viszonyok között tengődik. A munkásokat magára hagyta és védtelenül kiszolgáltatta a munkaadók embertelenségének és nyereségvágyának úgy, hogy néhány dúsgazdag ember a szegények hatalmas tömegeire rakhatta a szolgaság jármát” (1891 – Rerum Novarum)

4 3. Politikai válaszok 1917: szovjet kommunizmus (vagy leninizmus és sztálinizmus) 1922: saját állami formákat kialakító olasz fasizmus 1923: német típusú nemzeti szocializmus (hitlerizmus) A liberális társadalom- és gazdaságszervezés megújítása Európában Konzervatív, tradicionalista válaszok: keresztény-szociális gondolat és politika megszületése – hivatásrendiség mint új megközelítés a társadalom és gazdaság problémáinak kezelésére – közösen lehetőség a jól-lét megteremtésére

5 4. Magyarország Új intézmények, új nézetek – szociálpolitika megjelenése – Giesswein Sándor pápai prelátus; – Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök; – Vass József népjóléti és munkaügyi miniszter nem elzárt közösség, hanem Trianon után is a nemzetközi tudományos körökhöz és a friss elméletekhez szorosan kapcsolódó kutatók, szakemberek! – Korunk Szava – Új Kor – Magyar Kultúra – Vigilia Hivatásrendi gondolat kibontakozása

6 5. Hivatásszervezet Komoly előzmények: – Mihelics Vid a szociális reformmozgalom kiemelkedő alakja – Kovrig Béla kormányhivatalnok, az OTI aligazgatója – Varga László jezsuita atya Szegedi mozgalom – Glattfelder Gyula csanádi püspök támogatása – Kerkai Jenő és Nagy Töhötöm jezsuita páterek szervező tevékenysége – KALOT, Actio Catholica – Radnai Mikes: munkaadók, munkavállalók és állami közigazgatás tripartit együttműködése a válság megoldására, a jól-lét megteremtésére Imrédy Béla és Teleki Pál támogatása

7 6. Zárszó A Hivatásszervezet működése pártok feletti és felekezetfölötti 5 év alatt egy újfajta, országos szakszervezetté fejlődött: közel 100.000 tag és 20 városi, illetve megyei titkárság. A diktatúra időszakában kétszer is feloszlatták: még 1944 során a nyilas kormányzat hozott döntést a Hivatásszervezet megszűntetéséről, majd 1945-ben a kommunista hatalom is Modern társadalmi tanítás megjelenése: – az individualista és a totalitárius tanítással szemben az ember személyi méltósága a döntő tényező; – a szolidaritás elve – a szubszidiaritás elve – a közjó elve – ezekből vezethető le egy általános társadalmi jól-lét képe

8 Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság Versenyképesség és társadalmi fejlődés (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069)


Letölteni ppt "Dr. Zachar Péter Krisztián: Az első világháborút követő társadalmi átalakítás kérdése: jól-lét diskurzus és kapitalizmus-kritika a két világháború közötti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések