Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÁLLATOKKAL ASSZISZTÁLT TERÁPIÁK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÁLLATOKKAL ASSZISZTÁLT TERÁPIÁK"— Előadás másolata:

1 ÁLLATOKKAL ASSZISZTÁLT TERÁPIÁK

2 AZ ÁLLAT ASSZISZTÁLT TERÁPIÁKRÓL RÖVIDEN
Állat, vagyis nemcsak kutya…, hanem ló, delfin, macska, nyúl és egyéb állatfajok alkotják a terápiás állatok körét. Természetesen minden állatfajnak sajátos szerepe van ebben a munkában, fajtól függően pedig sajátos hatást gyakorolnak ránk. A mi dolgunk a legjobb feladatot, a leghatékonyabban végezhető munkát megtalálni számukra. Állat asszisztált, vagyis az állat alanya, segítője, „eszköze”, motiválója a foglalkozásoknak.

3 LOVASTERÁPIA Szakember által, speciálisan képzett ló közreműködésével
végzett gyógyító- fejlesztő eljárások összességét jelenti. Két nagy irányzatát különíthetjük el: 1. Hippoterápia (gyógytornász) 2. Gyógypedagógiai lovaglás (gyógypedagógus)

4 TERÁPIÁS LOVAGLÁS A GYAKORLATBAN
Kezdetben a legfontosabb feladat, hogy a gyermekek megbarátkozzanak a lovakkal és megtanulják, hogyan kell viselkedniük a lovak környezetében, megtanulják az alapvető biztonsági „előírásokat”, szokásokat, meg kell ismertetni velük a lóápolással kapcsolatos mindennapi tennivalókat, melyek a következők:

5 Figyelemfelhívás a veszélyforrásokra
A lóval, lakhelyével, életmódjával, testtájaival való ismerkedés A ló körüli munkák, gondozási feladatok megtanulása és végzése A ló le-és felszerszámozásának megismerése, sorrendiség betartása A gyermek kommunikációjának, kapcsolatteremtő képességének kialakítása, fejlesztése. A lóhoz való helyes közeledés, a lóval való helyes bánásmód kialakítása során a helyes beszéd és viselkedés megtanulása. Magatartási problémák csökkentése, helyes személyiségi jegyek, tulajdonságok megerősítése. Pszichés és testi képességek fejlesztése

6 LOVON ÜLVE…. Ezután következnek a konkrét lovaglási helyzethez
kapcsolódó gyakorlatok: Lóra felszállás, leszállás Ülésbiztonságot kialakító gyakorlatok Egyensúlyt fejlesztő gyakorlatok Törzs-, kar-, lábgyakorlatok

7 LOVAGOLTATÁS SORÁN A GYEREKEKKEL MEGVALÓSÍTANDÓ FELADATOK
Egy ellazult izomállapot megéreztetése, megtanulása állásban és lépésben, mely a ló ritmusának átvételéhez kell. A lovon való helyes ülés megtanulása, ülésbiztonság kialakítása. Minden izomra kiterjedő izommunka és izomerősítés. A gyermek téri tájékozódásának fejlesztése A szimmetria megéreztetése, a test középvonalának érzése, helyes testséma, magukról kialakított testkép fejlesztése. Tartáshibák, tartási rendellenességek kialakulásának prevenciója, vagy már a kialakult probléma korrigálása. Egymásra figyelés képességének fejlesztése Bátorság, ügyesség, kitartás fejlesztése

8 Egyensúly javítása: ahogy a ló mozog, a lovas folyamatosan kibillen egyensúlyából, s ennek következtében a lovas izmainak egyszer meg kell feszülniük, máskor pedig el kell lazulniuk az egyensúly visszanyerése érdekében. A gyakorlatok olyan izmokat is megmozgatnak, amelyek a hagyományos fizikai terápia számára elérhetetlenek. A lovaglás a gyermekek számára egy örömteli tevékenység, melynek eredményeként tűrőképességük és motiválhatóságuk megváltozik. A gyerekekben először az érdeklődés alakul ki a lovak iránt, ami a későbbiekben törődéssé alakul át.

9 KUTYÁVAL VÉGZETT TERÁPIA MÚLTJA
A klinikai pszichológiában először az 1960-as években jelent meg az állat, egy amerikai gyermekpszichológus, Dr. Boris Levinson Jingels nevű retrivere. Súlyosan szellemi fogyatékos, teljesen magába zárkózott gyerekekkel próbált kapcsolatot teremteni, de semmilyen alkalmazott módszer nem vezetett eredményre. A rendelőbe néha magával vitte kutyáját is, így véletlenül derült ki, hogy a szüleikkel terápiára érkező gyerekek vele ugyan nem, de Jingles-sel képesek voltak kapcsolatot teremteni. Amikor felismerte, hogy a kutya segítségével fokozatosan ő is közelebb kerülhet kis pácienseihez, dokumentálni kezdte a kutyával elért eredményeket, és szorgalmazta a kutyák terápiás alkalmazásban rejlő lehetőségek további kutatását is.

10 Miért éppen a kutya? Elsősorban azért, mert egy lovat felvinni az 5. emeleti lakásunkba kicsit nehézkes lenne, reggel meg túl hangosan kopogna a patája, mikor sétálni indulunk… Már nem is beszélve egy delfinről és a fürdőkádunkról… Komolyra fordítva a szót: Elsőként talán „a kutya az ember legjobb barátja” mondat jut mindenki eszébe magyarázatként. Kiegészíthetnénk ezt azzal is, hogy talán az ember legrégebbi barátja is. Fontos érv még, hogy könnyen tanítható, jól alkalmazkodik, fejlett a kommunikációs készsége. Engedelmes, jól irányítható, ugyanakkor képes dolgozni közvetlen irányítás nélkül is. A fajták sokszínűségét - méretben, mentalitásban, külsőben - alapul véve kiválaszthatjuk a hozzánk és a feladathoz legmegfelelőbbet. Előnye még, hogy eredendően társas lény. Szívesen „dolgozik”, örül a feladatoknak, élvezi azokat.

11 Mitől terápiás? Alapkövetelmények a terápiás kutyával, a terápiás teammel (kutya és felvezető) szemben: A kutya minden körülmények között kiegyensúlyozott viselkedést mutat, agresszivitástól mentes engedelmes szobatiszta szociálisan érzékeny, szívesen lép interakcióba az emberekkel, megbízik bennünk kutya szereti a szeretgetést, ölelést (még az ügyetlen simogatást, átkarolást, „dögönyözést” is) az erős környezeti ingereket (zaj, szagok, hirtelen mozdulatok, stb.) is jól tűri szívesen dolgozik A team a kutya és felvezető/gazda közötti kapcsolatot összhang és bizalom jellemzi a felvezető/gazda mindig megfelelően kontroll alatt tudja tartani a kutyáját a team megfelelő együttműködésre képes a terápiás csoport vezetőjével és a csoport tagjaival a felvezető/gazda gondoskodik a kutya rendszeres orvosi ellenőrzéséről Konkrét vizsgaszabályzat olvasható:

12 A KUTYÁVAL VÉGZETT TERÁPIA 3 FŐ ÁGA:
1. AAA (Animal Assisted Activiti) Látogató terápia: életminőség-javító látogatások, speciális célkitűzés nélkül. A látogatás időtartama spontán alakul. 2. AAT (Animal Assisted Theraphy) Fejlesztő terápia: meghatározott céllal, előre megtervezett látogatások, amelyek szerves részét képezik a terápiában részesülő személy kezelésének. Aktívan részt vesz benne az általános kezelést végző szakember (gyógypedagógus, pszichológus, tanár) 3. AAE (Animal Assisted Educatio) A kutyát bevonják az oktatásba, részt vesz egyes tanórán.

13 A KUTYA KIEMELTEN ALKALMAS TERÁPIÁS ESZKÖZKÉNT VALÓ ALKALMAZÁSA!
SEGÍTŐ KUTYÁK: VAKVEZETŐ MOZGÁSSÉRÜLT SEGÍTŐ HANGOT JELZŐ (HALLÁSSÉRÜLTEKET SEGÍTI) ROHAMJELZŐ KUTYA (EPILEPSZIA, ANGINÁS ROHAM, CUKORBETEGEK) SZEMÉLYT SEGÍTŐ (FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK) TERÁPIÁS KUTYA AUTISTA SEGÍTŐ KUTYA A KUTYA KIEMELTEN ALKALMAS TERÁPIÁS ESZKÖZKÉNT VALÓ ALKALMAZÁSA!

14 A KUTYÁS TERÁPIA ALKALMAZÁSI TERÜLETEI
1. GYEREKEK SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉSÉRE GYAKOROLT HATÁS: Szociális és érzelmi fejlődés, konfliktuskezelő képesség, empatikus készség fejlődése. Társas viselkedés fejlesztése Érzelmi támasz (stressz helyzetben) Identitás fejlődés, társas kapcsolatok, önértékelés fejlődése

15 2. FELNŐTT EMBER PSZICHÉS ÁLLAPOTÁNAK KARBANTARTÁSA:
Gyász okozta pszichés terhelés csökkentése Tartós stressz okozta patogén hatás tompítása

16 3. FIZIKAILAG, PSZICHÉSEN, VAGY MENTÁLISAN HÁTRÁNYOS HELYZETŰ EMBER EGÉSZSÉGÉNEK MEGŐRZÉSE, ÉLETMINŐSÉGÉNRK JAVÍTÁSA: Magány és depresszió okozta testi/szellemi leépülés csökkentése. Hospitalizációs tünetek enyhítése A kutya mint kommunikációs és motivációs katalizátor

17 A SEGÍTÉS LEHETŐSÉGEI A KUTYÁS TERÁPIA ÁLTAL
HIPERAKTÍV GYERMEKEKRE GYAKOROLT HATÁS: A kutyás terápia jó hatással van a hiperaktív gyermekekre, rendet teremt az életükben. Fejleszti az önfegyelmet, önbizalmat, a szabályok betartását. A dicséret és elismerés gyakran szárnyakat ad ezeknek a gyerekeknek. A kutyás terápia olyan helyzet, ahol ők is sikeresek, ügyesek, jók. A pozitív megerősítés következtében viselkedés problémáik is csökkennek.

18 EMOCIONÁLIS ZAVAROK, HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYEREKEKRE GYAKOROLT HATÁS:
A terápia segíti a feszültségek oldását. Ilyenkor sokkal nyíltabban beszélnek gondjaikról, iskolai kudarcaikról, családi problémáikról. Ezek a gyerekek gyakran nem bíznak a felnőttekben, éppen ezért más a kutya, az nem ember. Szívesen mesélnek magukról az állatoknak. A foglalkozások során fontos a félelem, a szorongás, a gátlásosság, a kisebbrendűségi érzés legyőzése. Egy-egy feladat megoldásakor sikerélményhez jutnak a kevésbé ügyes gyerekek is, mindez segíti az agresszivitás leépítését, a feszültség oldását, a koncentráció és a reakciókészség fejlesztését.

19 AUTISTA GYERMEKEKRE GYAKOROLT HATÁS:
Figyelmi és motivációs szint növelése és fenntartása Interaktív viselkedések kikényszerítése. Könnyen dekódolható kommunikációs aktusok gyakorlása. Emelkedik a szociális válasz. Segít, hogy a valósággal kapcsolata legyen. Szemkontaktus felvétele, gesztusok és mimika finomodása, beszédkésztetés fokozódása.

20 Annyira függünk már a normáktól, hogy nem vesszük észre, a normalitás
az abnormalitásban bújik meg, az eltérésekbe van belefoglalva. A statisztika története egyben a félreértések története is. Segített nekünk abban, hogy átlássuk a dolgokat, de tagadja a variációk létezését. Elidegenített bennünket a saját világunktól." (Frank Schätzing) Köszönjük, ha Ön nem mond le erről a sokszínűségről!

21 Köszönöm a figyelmet!!!


Letölteni ppt "ÁLLATOKKAL ASSZISZTÁLT TERÁPIÁK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések