Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben avagy: mi és mire jó az NVIS? Dr. Gschwindt András - RSOE.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben avagy: mi és mire jó az NVIS? Dr. Gschwindt András - RSOE."— Előadás másolata:

1 Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben avagy: mi és mire jó az NVIS? Dr. Gschwindt András - RSOE

2 Természetes reflektorunk: az ionoszféra A Napból áramló részecskék és a Föld mágneses terének egymásra hatásaként kialakul az ionoszféra. Kennelly ( USA) és Heaviside (Anglia) 1902 elmélet/1925 gyakorlat E réteg…..Marconi 1925 transzatlanti összeköttetés Appleton…. Legfelső F réteg, legtöbb elektron….1926 Állandó változás 11 éves Nap ciklus (kitörések) földrajzi hely évszak napszak

3 Klasszikus rövidhullámú összeköttetés. A célterület és az adó-vevő között holtzóna helyezkedik el.

4 A függőlegeshez közeli beesésű térhullámok (NVIS= Near Vertical Incident Skywave) alkalmazása a holtzóna nélküli rövidhullámú összeköttetések létrehozásához. Az optimális üzemi frekvenciát nem engedheti át az ionoszféra. Fontos:az antennának függőlegesen irányba kell sugározni. Pl alacsonyan kifeszített dipól.

5 Az foF2 az a frekvencia, amelynél nagyobbakat az ionoszféra merőleges beesésnél nem reflektál. Az ionogramon a függőleges tengelyen a rétegek magassága látható. Az F2 280-300 km magasságból reflektál. Az foF2 7,2MHz.

6 Az foF2 változása napok, órák szerint. A piros görbe a mért adat.

7 A legkisebb és legnagyobb hazai távolságok között használható frekvenciák

8 Kik használják az NVIS jellegű összeköttetéseket ? Hadseregek…. Már a 2.világháborúban is…most pl. Afganisztán Mobil és állandóhelyű összeköttetések Műsorszórás pl. Kárpát-medence ellátása nappal 6025 kHz-en Régebben… Polgári Védelem. Külügyminisztérium. Hajózás. Hírügynökségek. A földi, URH tartományú, átjátszókkal támogatott rádiótelefonok hazánkban minimálisra csökkentették a rövidhullámok felhasználását…… MŰHOLDAKKAL - nagyobb távolságú átvitelek. Rádióamatőrök… országon belüli összeköttetések. 1,8 és 3,5MHz nappal nem használható (D réteg elnyeli). Rövidesen az 5 MHz-es sáv engedélyezése segít…7MHz az aktív Nap időszakában. A legnagyobb számú felhasználó.

9 Új tendencia Az RH összeköttetések egyre szélesebb körűvé válása a professzionális vészhelyzet tartalék hálózatokban. Ok: korszerű, kis méretű berendezések, antennák használatának lehetősége. Automatikusan optimális üzemei frekvenciát kereső rendszerek (ALE) alkalmazása a professzionális hálózatokban. Rádióamatőrök bevonása különösen a vészhelyzet kialakulását követő 0-48 órában. A rádióamatőrök jelentős része jól működő, nagy erkölcsi és anyagi értéket képviselő RH állomással rendelkezik. Ezek egyszerű megoldásokkal távkezelhetővé tehetők. Kommunikációs rutinnal rendelkeznek, számítógép hátterük a beszéd mellett adatátvitelt is biztosíthat. Bevonásuk tudásuk erkölcsi elismerését jelenti, fokozza a társadalom számára végzett hasznos tevékenység végzésének érzését.

10 Egy jól felszerelt rádióamatőr állomás berendezései

11 Rádióamatőr versenyállomás.

12 Egyszerű, gyorsan telepíthetö, 100W teljesítményű RH rádióamatőr állomás.

13 Gépkocsira szerelt, több dőlési szögbe állítható RH antenna lehajtott állapotban.

14 Köszönöm a figyelmet! Ajánlott irodalom: www.ha5mrc.hu...... Könyvtárwww.ha5mrc.hu http://happytreeflash.com/nvis-ppt.html


Letölteni ppt "Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben avagy: mi és mire jó az NVIS? Dr. Gschwindt András - RSOE."

Hasonló előadás


Google Hirdetések