Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kiválasztás szerepe, homeosztázis

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kiválasztás szerepe, homeosztázis"— Előadás másolata:

1 A kiválasztás szerepe, homeosztázis

2

3 A vizeletben előforduló anyagok
Víz Karbamid BILIRUBIN Sók- húgysav kreatinin oxálsav hormonok lebomlási termékei gyógyszermaradványok

4 A vizeletben kórosan jelenlévő anyagok
Fehérje Vörösvérsejtek Szőlőcukor

5 A kiválasztás szervrendszere

6 A vese felépítése

7

8

9

10 A szűrlet %-os összetétele

11 Húgyhólyag működése Húgycső, húgyvezeték működése

12

13

14 betegségek

15 veserák

16

17 művesekezelés

18 Veseátültetés Megelőzések?

19 Kiválasztás-esszé Milyen anyagok vannak a vizeletben egészségesen?
Milyen anyagok vannak a vizeletben betegségek esetén? Melyik milyen betegségre utal? Hogyan lehet megelőzni a betegségeket? Milyen szervekből áll a kiválasztó-szervrendszer? Melyiknek mi a funkciója? Hogyan képződik a szűrlet? Kövesd végig egy vízmolekula útját a vérből a vizeleten át a wc-ig! 

20

21 megtermékenyítés

22

23

24 Fiú vagy lány?

25 Hím nemi szervek

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50 Fogamzásgátlás

51

52

53 Felhelyezésük és a nemi aktus között maximum 2 óra telhet el, utána a spermicid anyagot pótolni kell. Ellenőrizni kell, hogy jól illeszkedik-e. Az utolsó közösülés után 6-12 órán belül nem ajánlatos eltávolítani. Hüvelyöblögetés szintén nem ajánlott. Használat után szappanos vízzel elmosandó, ellenőrizni kell, hogy nincs-e rajta sérülés (vízpróba). Minimum kétévente, de szükség esetén hamarabb cserélendő. Fiatal lányoknál a méretváltozás miatt sűrű ellenőrzés ajánlott. Ügyesen alkalmazva kielégítő a biztonsága.

54 Lényege, hogy orvos által a méh üregébe helyeznek valamilyen eszközt, mely lokális steril gyulladást okoz, így nem engedi, hogy a zigóta beágyazódhasson (inkább abortív eszköznek számít). Vannak műanyag és fém (réz) változatok, lehet hormon tartalmú is. Felhelyezése nőgyógyászati szakrendelőben történik felülvizsgálat, citológia után menses napjaiban. Eltávolítása szintén orvosi feladat. Magyarországon csak a már szült nőknek megengedett a használata (lehetséges gyulladás meddőséget okozhat), folyamatos ellenőrzés mellett. Jó fogamzásgátlási eszköz állandó partner mellett. Esetleges terhesség kiviselését nem akadályozza.

55 Hatékonyság: 3-15 hibaszázalék! (női óvszer 26!!!)
Mellékhatás: Nincs, esetleg allergia. Használata: Könnyű. Elviselhetőség: Viszonylag könnyen elviselhető, az élvezetet kis mértékben csökkenti. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Jól használva szinte 100%-os védelem!!!

56 Hatékonyság: 10-20 hibaszázalék
Mellékhatás: Nincs. Használata: Minden aktus előtt legfeljebb két órával helyezhető fel, nagy gyakorlatot kíván. Elviselhetőség: Kissé illúzióromboló, az aktus spontaneitása elveszik. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Minimális védelem!

57 Hatékonyság: 0,5-5,6 hibaszázalék
Mellékhatás: Hajlam méhenkívüli terjességre, kismedencei gyulladásra, rendetlen vérezgetésre. Használata: Egyszerű. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Felfüggeszthető, rövid időn belül vállalható gyermek. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem!!!

58 Hatékonyság: 14-42 hibaszázalék!!!
Mellékhatás: Nincs. Használata: Rendkívül nagy a hibalehetőség!!! Nagy fegyelmezettséget igényel és mosakodási lehetőséget. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló, bár a közös orgazmust szinte lehetetlenné teszi. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Minimális védelem!!! Lényege, hogy a férfi az magömlés előtti pillanatban kihúzza a péniszét a hüvelyből és így a sperma nem a hüvelybe ürül.

59 Hatékonyság: 25-45 hibaszázalék!!!
Mellékhatás: Nincs. Használata: Könnyű. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Minimális védelem!!! Lényege, hogy közvetlenül az aktus után langyos vízzel, zuhannyal kiöblítik a hüvelyt.

60 Hatékonyság: 14-47 hibaszázalék !!!
Mellékhatás: Nincs. Használata: Könnyű. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem!!! Lényege, hogy menstruációs ciklus hossza alapján kiszámítható a fogamzás szempontjából legkritikusabb időszak.

61 Hatékonyság: 12-40 hibaszázalék!!! (naptár-módszerrel együtt: 5)
Mellékhatás: Nincs. Használata: Minden reggeli tortúra. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem!!! Lényege az ébredési hőmérséklet mérése hüvelyben, szájban vagy végbélben, még felkelés előtt és ennek egy táblázatban vagy grafikonon való rögzítése.

62 Hatékonyság: 1,4-26 hibaszázalék!!!
Mellékhatás: Nincs. Használata: Minden reggeli tortúra. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem !!! A módszer lényege, hogy kis mennyiségű hüvelyváladékot kell venni minden reggel és meg kell vizsgálni tulajdonságait. A méhnyak nyák a menses után kis mennyiségű, tapadós, "tésztaszerű". Az ösztrogén emelkedésével a nyák mennyisége növekszik, áttetszővé válik, viszkozitása csökken, így kevésbé nyújtható két ujj között. Az ovuláció előtt szembetűnően megváltozik. Erősen nyújtható lesz, majd mennyisége, nyújthatósága hirtelen csökken a progeszteron hatására. Jelenleg a patikában olyan minimikroszkóp is kapható mellyel ugyanezt a vizsgálatot nyálból is elvégzhetjük.

63 Hatékonyság: 1 alatti hibaszázalék (a leghatékonyabb visszafordítható fogamzásgátlási módszer)
Mellékhatás: Lehet (lásd később) Használata: Egyszerű, bár a rendszeresen szedett tabletta könnyen elfelejthető. Elviselhetőség: Könnyen elviselhető. Hatása: Felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem!!!

64

65 Impotencia

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83 Hormonális szabályozás-
Tágulási szakasz Kitolási szakasz-(Gátmetszés) Lepényi szakasz Császármetszés

84

85 Gyermekágy-előtej-oxitocin
Csecsemőkor Gyermekkor Serdülőkor Ifjúkor Felnőttkor Öregkor aggkor

86 betegségek AIDS Szifilisz Gombás fertőzések Méhszájseb -daganat HPV
Emlőrák Fitymaszűkület Prosztata-megnagyobbodás


Letölteni ppt "A kiválasztás szerepe, homeosztázis"

Hasonló előadás


Google Hirdetések