Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Üzemi szállítási rendszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Üzemi szállítási rendszerek"— Előadás másolata:

1 Üzemi szállítási rendszerek
6-7. Előadás

2 ZH

3 Felvonók

4 Felvonók

5 Felvonók Hajtóenergia szerint: Feladata szerint:
A terhet függőlegesen mozgatják, fülkében, vezetősínek között. Csoportosításuk: Hajtóenergia szerint: villamos-, hidraulikus üzemű Feladata szerint: Személyszállító Teherszállító Személy-teher szállító Személykíséretű teher

6 Szerkezeti kialakítás szerint:
Felvonók Szerkezeti kialakítás szerint: Villamos üzemű Hajtótárcsás Hajtódobos Hidraulikus üzemű hidraulikus emelésű (alátámasztott) hidraulikus hajtású (függesztett) Elrendezés szerint: Felső géphelyiséges Alsó géphelyiséges Oldalsó géphelyiséges Süllyesztő rendszerű

7 Felvonók

8 Felvonók

9 Felvonók

10 Felvonók

11 Felvonók egyenletes üzeme
A fülke felfelé mozgása közben a fülke oldalon ható erők: Ahol: a hasznos teher súlyereje a fülke súlyereje a fülke vezetőpofáin ébredő súrlódási erő a fülke oldali vezetéksúrlódási tényező csúszó vezetéknél gördülő vezetéknél !!! függőleges ellenálláserő és súlyerő hányadosa függőkábel súlyereje fülkeoldali kötél súlyereje H – emelési magasság h – fülke helyzetkoordinátája

12 Felvonók egyenletes üzeme
Ellensúlyoldali erők: Ahol: ellensúly súlyerő ellensúly vezetőpofáinak ellenállása ellensúly oldali kötél súlyereje A hajtótárcsa kerületi ereje:

13 Felvonók egyenletes üzeme
A szükséges hajtóteljesítmény: ha motoros üzem ha generátoros üzem Nyomaték a motor tengelyén: Üzemi sebesség: ahol: D – hajtótárcsa átmérője i – csigahajtómű áttétele

14 Felvonók - Ellensúly számítása
Hajtódobos hajtás: Hajtótárcsás hajtás:

15 Felvonók - Ellensúly számítása
lehetőség: E=F? Gyakorlatban ennél nagyobb ellensúlyt alkalmazunk, mivel nem csak hajtani, fékezni is kell tudnunk. Cél: fel/le irányban azonos legyen a nyomaték:  féket fél terhelésre kell méretezni!

16 Felvonók - Ellensúly számítása
Megcsúszási biztonság azonos legyen: T.f.h: F=Q * valójában egy 630kg teherbírású lift fülkéje 630kg ennél kisebb teherbírású liftek fülkéje ált. nem könnyebb.

17 Felvonók Gyorsulás megengedett értékei:
Utaskényelmet szolgáló előírások: Gyorsulás megengedett értékei: Rántás: Erre nincs előírás, megkívánt érték: A fenti követelmények könnyen teljesíthetők szabályozott hajtással. Hagyományos egy, vagy kétsebességes hajtásnál a motor tengelyén elhelyezett kézikerék (lendítőkerék) tömegének megfelelő választásával a és r csökkenthető a megengedett érték alá. Motor katalógusban és szerepel. A kézikerék tehetetlenségi nyomatékát addig növelhetjük míg különben a motort az indítási áramok túl sokáig terhelik  leég. Zaj megengedett mértéke: géphelyiségben 80dB Aknában 70dB Akna mellé lakószobát nem szabad helyezni. Bezártság érzet ellen a fülke erős világításával, tükör elhelyezésével (a teret nagyobbnak érezzük) lehet védekezni.

18 Felvonók Veszélyforrások és az ellenük való védelem
Fülke és ellensúly lezuhanása Teherhordó elemek szabvány szerinti szilárdsági méretezése: MSZ 04.11 Több, független függesztőelem, himbás vagy rugós felfüggesztés Fülke rendellenes felgyorsulása, vagy lezuhanása Zuhanásgátló részei: Sebességkorlátozó Fogókészülék Kettőt összekötő rudazat Fülke, vagy ellensúly túlfutása a véghelyzeten A fék meghibásodásakor, vagy a fülke túlterhelésekor következhet be. Túlterhelésgátló – előbb a megtelt állapotot érzékeli Véghelyzetkapcsoló (alul, felül)

19 Felvonók Veszélyforrások és az ellenük való védelem Aknába zuhanás
Biztonsági ajtóretesz Aknaajtó-érintkező Testrészek beszorulása Aknaajtó és fülkeajtó szélességének összehangolása, távolságuk korlátozása Fülke és aknaajtó küszöb távolságának korlátozása Akna homloksíkjának sima kialakítása A fülke homloksíkjában az ajtó alatt min. 150mm magas sík felület legyen! Karbantartók is csak bizonyos feltételek mellett utazhatnak a fülke tetején. Karbantartók üzemi balesetei: áramütés, lezuhanás stb. Az összes baleset között ez a legnagyobb arányú.

20 Felvonók Mikor kell felvonót létesíteni?
5 perc alatti szállítóképesség: ahol: z – átlagos utasszám T – átlagos ciklusidő Legnagyobb várakozási idő: Épület jellege: W [%] Tv, meg [sec] lakóépület 5…8 60…150 kórház 10…12 30…50 szálloda 10…15 30…45 irodaház 10…20 40…60 iskola 25…40

21 Felvonók Felvonók üzemeltetése:
A felvonók nyilvántartását és szakmai felügyeletét a Felvonó és Mozgólépcső Felügyelet, műszaki vizsgálatát és időszakos ellenőrzését a kijelölt akkreditált intézetek végzik. Felvonó csak akkor tartható üzemben, ha vizsgázott kezelője, arra jogosított karbantartója és karbantartás felügyelője van. Karbantartás havonta, karbantartás ellenőrzése negyedévente kötelező!

22 Felvonók Felvonók vezérlése: Karos vezérlés: Tológombos vezérlés
Háromállású kar (Le – 0 – Fel) Liftkezelő kezelte; szintbeállási pontosság tőle függött. Tológombos vezérlés Tológomb + kilökőfa. Tetőn hosszú kilökőfa. Ha pl. a 3. -ról akarok az elsőre menni, akkor is felfele indult, felment a tetőre, majd elindult visszafele.

23 Felvonók Felvonók vezérlése: Hívógombos vezérlés
Még mindig egyparancsos rendszer, ha foglalt, új kérést nem fogad. Az megy a lifttel, aki hamarabb nyomta meg a gombot, amikor a foglaltságjelző nem világított. Foglaltságjelző jelzése közbeni hívások érvénytelenek.

24 Felvonók Felvonók vezérlése: Gyűjtő rendszerű
Lakóházakra jellemző típus. Irányonként egy – egy hívógomb. Jellemzően lefele gyűjtő rendszerű liftek, a lift hívásakor alapállapotból a legtávolabb eső kéréshez megy fel, és lefele összeszedi az embereket. Ezért nem illik a 4. –en megnyomni mindkét hívógombot, ha lefele szeretnénk menni. Terhelésérzékelés kell bele  a belső parancsot kell teljesíteni. Ha már valaki beszállt, a lift nem hívható el. Ha 80-85% -ban terhelt, ne vegyen fel több utast. Erre használják a mozgópadlót.

25 Felvonók Felvonók vezérlése: Közületi típus Címzett vezérlés
Fel/le gyűjtővezérlés van. Ugyancsak nem illik megnyomni mindkét hívógombot, ha használni szeretnénk. Címzett vezérlés Kint kell eldönteni, hogy hova akarok utazni. Bent nincsenek emeletgombok. Pl. Schönhertz Többliftes rendszerek Figyelembe veszi, hogy melyik lift éppen hol van, merre tart, és mekkora a terheltségük. Ezek alapján fogja kiválasztani azt a liftet, amelyik a kérést teljesíteni fogja.

26 Felvonók Felvonók vezetése:
Ált. három oldalról vezetősínekkel megvezetett fülke, két oldalról megvezetett ellensúly. A vezetősín ált. három oldalán egy-egy görgő/kerék

27 Felvonók Zuhanásgátló berendezések: 3 részből állnak: Sebességhatároló
Fogószerkezetek (össz)kötélszakadás esetére Ütközők

28 Felvonók Sebességhatárolók: Röppsúlyos Himbás

29 Felvonók Fogószerkezetek:

30 Felvonók Ütközők: Kötelező ütközőket tenni a liftakna aljára; túlfutáskor ezek emésztik el az ütközési energiát. Rugós ütközők 60mm –es fékúttal

31 Felvonók Fogófenék: Ez egy olyan szerkezet, ami meggátolja, hogy egy tárgy, vagy akár ember esetleges aknába kerüléskor a lefele haladó lift összenyomja. Amikor a fogófenék útjába kerül valami, ez összecsuklik, és még mielőtt a lift összepréselné azt, leállítja a hajtást. Liftszerelőknek az aknában min. 60cm magas helyet kell biztosítani.

32 Felvonók Mozgópadló: A lift fülkében erre lépünk rá.
Foglaltság –érzékelési funkciót lát el. Attól a pillanattól, hogy rálépünk, az nem hívható el, annak a parancsnak van prioritása, amit mi adunk be neki. Túlterhelés-gátló szerep: mielőtt elindulna a lift, mérlegként leméri a terhelést. Ha túlterhelt a kabin, a hajtást letiltja.

33 Felvonók Akna és fülkeajtók:
Mechanikus – Ajtó nyitása, zárása kézi erővel történik. Régi liftek. Rács elhúzása. Félautomata – Ajtó nyitása kézi erővel történik, zárása automatikus. Automata – Ajtók nyitása és zárása is automatikus Automatikus aknaajtók: Teleszkópos kivitel Centrális kivitel Akna és fülkeajtók biztosítása:

34 Felvonók Honnan tudja a lift, hanyadik emeleten van, ha hívásra megy?
Régen: Manapság: Számoljuk a motor körülfordulását Optikai és egyéb érzékelők

35 Felvonók - Páternoszterek

36 Mozgólépcsők

37 Mozgólépcsők Típusok: Áruházi: Metro:
Kicsi emelési magasság, max. 3-5m Könnyűkivitelűk; készen kiviszik, és beemelik max. fogaskerékátmérő 6…800mm Sebesség: Metro: nagy emelési magasság, Moszkva tér 47m, max: Kiev, Lenin-hegy: 50m Nehéz kivitelűek: helyszínen szerelik átl. fogaskerékátmérő 1500mm Sebesség: EU (ált. 4 pálya) USSR (ált. 3 pálya)

38 Mozgólépcsők

39 Mozgójárdák

40 Mozgójárdák

41 Mozgójárdák

42 Mozgójárdák

43 Mozgójárdák

44 Siklók

45 Sikók


Letölteni ppt "Üzemi szállítási rendszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések