Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Földtől az asztalig Logisztikai műveletek a mezőgazdaságban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Földtől az asztalig Logisztikai műveletek a mezőgazdaságban."— Előadás másolata:

1 Földtől az asztalig Logisztikai műveletek a mezőgazdaságban

2 Rólunk Mi a Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola 13.E osztályos technikusai vagyunk. Logisztikai ügyintéző szakon tanulunk. A feladatunk az volt hogy bemutassuk a mezőgazdaságban használt, illetve végzett logisztikai műveleteket.

3 Adatgyűjtés A projekthez szükséges anyagot, szóbeli kikérdezéssel, azon belül is a struktúrálatlan interjú segítségével gyűjtöttük. A struktúrálatlan egyéni kikérdezés a legjobban a köznapi beszélgetéshez hasonlít, mely során lehetővé válik az improvizáció. A projektben bemutatott példákat és képeket egy konkrét mezőgazdaságból merítettük. A projektben megjelenő képek amelyeken mi is szerepelünk a gazdaságban készültek, a felhasznált szakirodalom hangfelvétel alapján készült.

4 „Kezdetek” A föld művelése-vetése Első feladat a szántóföld megtisztítása, attól függően hogy a búza vetése előtt mi volt a földben. Pl.: napraforgó, repce Napraforgó esetén a napraforgó szárzúzása Ezután két sor tárcsázás (tárcsás-boronával) Műtrágya szórása Búza elvetése egy elmunkálós vetőgéppel történik, ekkor újra tárcsázza a földet, majd lehengerli melynek lényege hogy lezárja a földet.

5 Vetőgép

6 Műtrágyázás előtt

7 A talaj mintavétele A talaj mintavétele a következőképpen történik: Informatikai megoldások segítségével meghatározzák a termőföldön a minta vételi pontokat A talajból egy speciális vascső segítségével egy talajszelvényt vesznek ki, amelynek mélysége meg van határozva. Ezután egy légmentesen lezárt csomagban elküldik a laborba bevizsgálni.

8 A talaj mintavétele (Példa) Egy gazdasági példa alapján veszünk egy 5 éves programot, az első évben vett minta alapján a föld nem romolhat, tehát se sok, se kevesebb tápanyagot nem tartalmazhat. Nitrogénszint mérése történik, mely nem halmozódhat fel túlságosan a földben, mert ez a talajvízbe szivárogva rákkeltő lehet. A talaj minta vételének bevizsgálása után, az eredménytől függően kell a talajt műtrágyázni. Ezután ellenőrizni kell hogy a föld mikro tápanyag tartalma(P=foszfor, N=nitrogén, Mg=magnézium, S=kén K=kálium) megfelelő e.

9 Talajmintavevő eszköz

10 Búza fajtái Két nagy magyar termelő létezik: Szegedi Kutató Intézet (GK) Marton Vásár (MV) De létezik Osztrák termelő is, ezek a búzák igényesebbek, de jobban is teremnek. Három fajta búzát ismerünk érése alapján: Korai Közép korai Késő érésű

11 A búza fajtájának kiválasztása: Azért ezt a három fajta búzát választják, mert a kombájn kapacitását ezáltal csúsztatják, hogy ne egyszerre érjen be a búza, mert ha esős idő van akkor károsodik a termés.

12 GPS-technológia A GPS-alapú méréstechnika először Észak-Amerikában jelent meg és indult hódító útjára a mezőgazdaságban, Európán belül a magyar cégek reagáltak leggyorsabban a technológiai újdonságokra. A mezőgazdasági termelés világszerte egyre nehezebb feltételek között zajlik, hiszen minden megművelt hektárból a lehető legtöbb termést kell kihozni.

13 Erre kínál megoldást a precíziós gazdálkodás, amely a GPS-technológia felhasználásával centiméteres pontosságú beavatkozást tesz lehetővé.

14 Ezen technológia segítségével a munkagépek automatikusan képesek például a talajviszonyoknak megfelelő mennyiségű növény védőszert, vagy tápanyagot juttatni a gyomosodásra hajlamos, illetve eróziónak kitett parcellarészeken.

15

16

17 Permetező

18 Eke

19 Búza betakarítása Egy gazdasági példa alapján a búza megfelelő mennyisége 6-7 tonna/ha. Az elszállításig hangárokban tárolják, hogy megvédjék a környezeti hatásoktól. A földtől a hangárig mezőgazdasági vontatókkal szállítják, majd ezt követően speciális gabonás teherautókkal szállítják a megrendelőhelyekre.

20 Vágóasztal Érdekesség: A világban előállított minden 4. CLAAS gyártmányú vágóasztal a törökszentmiklósi gyárban készül.

21 Learatott búza tárolása

22 Búza betárolása A búza betárolása 2 féleképpen történhet: Egy fedett száraz helyre ömlesztve Vagy silóban Szükség esetén szárítani is lehet. (De általában megszárad magától)

23 Fedett takarmány tároló

24 Terménytároló silók

25 Törökszentmiklósi „GABONA”

26 Búza bevizsgálása 4 féle képpen történhet: Nedvesség tartalom alapján: Mely 13,5-14,5% közt megfelelő. Sikér-fehérjetartalom: Mely alapján 3 fő csoportba sorolható: Takarmánybúza (legrosszabb) Euro búza Malmi búza (ebből lesz a kenyér) Javító minőségű: (Euro búza+javító búza=malmi búza)

27 Búza bevizsgálása Esésszám, hektoliter, súly: A lisztből készült termékeknek milyen a minősége. (Pl:Hogyan kel meg a kenyér) Fuzárium gomba által képzett toxin: Mely párás idő esetén veszélyes. E toxin által fertőzött búza még takarmány búzának sem jó.

28 Útvonaltervezés Kamionnal való szállítás esetén: Csak meghatározott utakon lehet szállítani az elektronikus útdíj rendszer miatt. HUGO nevű program segítségével meghatározhatjuk ezen utakat: Csupán meg kell adni a kamion méretét, súlyát, és hogy honnan hová szeretnénk szállítani a rakományt. Km-enként fizetni kell mely függ a kamion tengelyszámától és a környezetvédelmi besorolásától.

29 Források http://www.eco.hu/hir/technologiai-valtas-a-mezogazdasagban-ejjellato-kombanyok-gps- iranyitasu-vetogepek/ http://www.agroinform.com/files/forum/agroinform_20110322102258_20110318144.jpg http://agronaplo.hu/files/2013/10/77_1-A-sok-szigetel%C3%A9si- technol%C3%B3giaDSCF4855@.jpg http://www.agroinform.com/files/aktualis/agroinform_20140125180820_1238664799gabona.jpg http://www.eco.hu/wp-content/uploads/2013/11/Combine-6_1704457i.jpg http://www.teejet.com/media/233348/cl230-in-cab.jpg

30 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET! Készítette: Kalmár Judit Karikó Alexandra Molnár Zoltán Pintér Attila Boros Dávid


Letölteni ppt "Földtől az asztalig Logisztikai műveletek a mezőgazdaságban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések