Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Növekedési plafonok a gyülekezetekben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Növekedési plafonok a gyülekezetekben"— Előadás másolata:

1 Növekedési plafonok a gyülekezetekben
Magyarország 2013. október

2 Mindenek előtt, fontos-e a tanítványok számának növekedése?
Mit mond erről az Apostolok Cselekedetei? ApCsel 1:15 „mintegy százhúsz főnyi sokaság is volt velük együtt” ApCsel 2:41 „azon a napon mintegy háromezer lélek csatlakozott hozzájuk” ApCsel 2:47 „Az ÚR pedig napról napra növelte a gyülekezetet az üdvözülőkkel.” ApCsel 4:4 „De azok közül, akik hallgatták az Igét, sokan hittek, és a hívő férfiak száma mintegy ötezerre emelkedett.” ApCsel 6:1 „Azokban a napokban pedig, mivel nőtt a tanítványok száma…” ApCsel 6:7 „…és nagyon megnövekedett a tanítványok száma Jeruzsálemben…” ApCsel 9:31 „(a gyülekezet)… az ÚR félelmében járt, és a Szent Szellem segítségével számban is gyarapodott.” ApCsel 16:5 „A gyülekezetek pedig erősödtek a hitben, és naponként gyarapodtak lélekszámban.”

3 A növekedés három kulcsterülete
MENNYISÉG MINŐSÉG ORGANIKUS

4 Fontos kérdések a növekedési plafonokkal kapcsolatban
Mik azok a növekedési plafonok? Miért fontosak? Hol vannak ezek a növekedési plafonok? Miért jelentkeznek? Mit tehetünk velük?

5 I. Mik azok a növekedési plafonok?
Ezek plafonok, vagy szintek, amelyekhez az új vagy régebbi plántálású gyülekezetek tagjainak száma tart, egy belső növekedést követően. Nézzünk egy példát:

6 Esettanulmány - egy franciaországi gyülekezetplántálás
Miért kezdett ez a gyülekezetplántálás olyan jól és miért ált be egy 60 fős szintre közel 20 éven keresztül? Azután miért növekedett megint? 95 60 50 60 15-20 fő 1971 1981

7 Néhány fontos kérdés: Mi történt a majdnem húsz év alatt?
Mi tartotta ezt gyülekezetett vissza attól, hogy áttörje a 60 fős határt? Ismersz ilyen gyülekezetet? Mit kellene tenni?

8 Néhány nagyon fontos kérdés:
Ha egy gyülekezet el tud mozdulni 15-ről 20-ra, 50-re, 60-ra két év alatt, miért nem tud lépni 50-ről 100-ra a következő két évben, vagy öt évben? Mi történt az as szint körül?

9 Milyen a te mostani helyzeted?
Mikor indult a gyülekezeted? Mióta létezik? Milyen mintája volt az eddigi növekedésnek? Tapasztaltatok már növekedési plafonokat a múltban? Hogyan léptétek át őket? Milyen a mostani helyzet?

10 Te következel: Mit gondolsz?
Semmi kedvem sincs hozzá. Azon gondolkozom… További információra van szükségem…

11 Növekedési plafonok gyülekezeti szövetségek, vagy társulások esetében
Ha új gyülekezetek olyan gyorsan megindulnak, mi okozza, hogy nem plántálnak új gyülekezetet? 25 gyülekezet 1995-ben 25 gyülekezet 1975-ben 10 gyülekezet 1945-ben

12 Miért szükséges a megsokszorozódás?

13

14 II. Miért fontos megérteni a növekedési plafonokat?
A növekedési plafonok mind a gyülekezetek, mind a gyülekezeti szövetségek (vagy felekezetek) számára azt mutatják hogy a gyülekezetek hatástalanok az evangélizációs célú szolgálatukban. Nem növekvő gyülekezetek, amelyek megállnak egy bizonyos szinten, nem fognak leánygyülekezeteket létrehozni. A növekedési plafonok a tanítványozás vagy látás hiányát is jelezhetik.

15 III. Hol találhatóak a növekedési plafonok?
A franciaországi gyülekezetnél azt láttuk, hogy a növekedési plafon az as szintnél jelentkezett. Franciaországban a határok a következő számok körül alakultak ki: 50-60; ; , Mi a helyzet a te környezetedben? Gondolj azokra a gyülekezetekre, amelyeket ismersz.

16 IV. Miért jelennek meg a növekedési plafonok?
A kérdés, amit fel kell tennünk it: “miért áll meg a gyülekezetek növekedése?” A válasz összetett lehet. Dr. Donald McGavran arról beszél, hogy az „összetett hűség adja az egyház növekedését”.” De a növekedési plafonok megértésének egy része azon múlik, hogy megértsük a következő tényt:

17 A növekedés nem ilyen!

18 ÁLTALÁBAN ILYEN: Van egy „spontán növekedés”, de vannak okok, amelyek gátolják. Akadály Akadály A növekedést minden esetben valamilyen akadály gátolja. A növekedés folytatása érdekében az akadályon át kell jutni.

19 Mennyire biblikus ez az elképzelés?
Lássunk egy példát az Ap.Csel.-ből: A megoldás meg van Ap.csel. 6:1b-6 A tanítványok száma nagyon megnő Ap.csel. 6:7 A tanítványok száma nő Ap.csel. 6:1 Akadály – változás szükséges

20 Egy másik mód a növekedési plafonok ábrázolására
Christian Schwarz másképp látja ezt és a hordó ábrát használja a „minimum tényezővel”, mint létező akadállyal. A Color Your World with Natural Church Development c. könyvből Christian A. Schwarz,  NCD Media, Emmelsbuell, Germany.”

21 Az oldalára fordított hordó
Itt folyik ki a víz

22 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
A gyülekezetplántáló az evangelizációról egyre inkább a hívők gondozására fókuszál, melynek eredménye, hogy az idő és energia nagyobb része elkerül az evangelizációtól. Evangélizáció Épülés

23 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
2. A növekedés a gyülekezetplántálón vagy pásztoron múlik, és az emberek nem használják kapcsolati hálójukat, hogy másokat elérjenek, mert nincsenek: inspirálva a hatékony evangelizálásra. tanítványozva a hatékony evangelizálásra. ellátva struktúrával, szervezettel, hogy hatékonyan evangelizáljanak.

24 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
3. A gyülekezet megtölti a gyülekezeti helyet és a 80% tényező lép életbe. Megjegyzés: nem mindenki ért egyet a 80% alapelvvel, de ez bizonyosan igaz, hogy a hely a növekedést valamilyen módon gátolja.

25 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
4. A gyülekezet nem él. Elveszett az első szeretet. Jel. 2:4.

26 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
5. A prédikáció/tanítás nem releváns a hívők/nem hívők számára. Két alapelv: Kijelentés Releváns Amit Isten mond Mai alkalmazás Akkor Most

27 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
6. A gyülekezet magába fordul. Kifejlődik az, amit egy missziólogus úgy hív „koinonitis”

28 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
7. A kultúra előre halad, de a gyülekezet a múlt kultúrájában marad beágyazódva Néhány gyülekezet inkább meghal, minthogy struktúráján változtasson. Általában ezek meg is halnak. A gyülekezet utolsó 7 szava: “Mi soha nem csináltuk ezt így azelőtt.”

29 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
8. A gyülekezet infrastruktúrája nem változik a gyülekezet növekedésével. Horgásztó ÜNNEPLÉS Sejtek

30 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
9. Nem valósul meg hatékony tanítványozás. A hatékony tanítványozás _______________ & _______________ szegmentált szekvenciális

31 A hatékony tanítványozás inkább fázisokban, mint konvojban működik
Jézusnak 4 lépése volt a tanítványozásban: 1. “Gyere és … láss” János 1:39 2. “Gyere és kövess” Máté 4:19 3. “Gyere és legyél Velem” Márk 3:14 4. “Maradjatok énbennem” és „Menjetek” Jn 15:6 és 20:21 Lásd: A. B. Bruce: The Training of the Twelve c. könyve

32 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
10. Az istentiszteletek unalmasak, nem relevánsak. REVELATION RELEVANCIA KIJELENTÉS

33 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
11. Az elveszett emberek iránti szeretet hiánya a gyülekezetben .

34 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
12. A gyülekezet elég nagy ahhoz, hogy létezzen és éljen ebben a formában . Kitöltve

35 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
13. A gyülekezet kicsi és úgy látja, hogy azért kicsik, mert Istenhez hűségesek. Számukra szükséges a tálentumok példázata.

36 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához. 14
D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához? A gyülekezet mérete és kora

37 D. Milyen okok vezetnek a növekedési plafonok kialakulásához?
A Color Your Worldwith Natural Church Development c. könyvből Írta: Christian A. Schwarz,  NCD Media, Emmelsbuell, Germany.”

38 Milyen egy egészséges gyülekezet?
Isten igéje Milyen tapasztalataim voltak mint gyülekezetplántáló, és akikkel ezen a területen találkoztam. A kutatás, aminek a részese voltam. Christian Schwarz kutatása, amit a Gyülekezet természetes fejlődése című könyvében ír le.

39 Milyen egy egészséges gyülekezet?
5. Mark Dever tanítása az Egészséges gyülekezet 9 jellemzője című könyvében. 6. Jim Fann gyülekezet egészsége felmérése 7. Más segítség, amit még kaptam a területen

40 Az egészséges gyülekezet 10 jellemzője
Isten igéjének előtérbe helyezése általában és az evangélium tekintetében különösen is Igazi tanítványság Vezetők fejlesztése Lelki ajándékok értékelése Biblikusan kiegyensúlyozott egyéni és közösségi istentisztelet

41 Az egészséges gyülekezet 10 jellemzője
7. Hatékony kiscsoportok 8. Hatékony evangélizáció 9. Szeretetteljes gondoskodás egymásról 10. Szaporodás gyülekezetplántálás által 11. Világmisszió látás

42 D. Milyen okai vannak a növekedés plafonjának?
Mit tudsz te hozzátenni? Különösen a te lakókörnyezetedben: 15. 16. 17.

43 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
A. Azáltal, hogy tudatában vagyunk létezésüknek, és hogy hol találhatóak . Mi a helyzet nálatok? Mi van azokkal a gyülekezetekkel amelyeket ismertek? Mi van a gyülekezetplántálásokkal?

44 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
B. Jó istentisztelet részvételi nyilvántartást vezetünk. Az NCD tanulmány mit fedezett fel ezzel kapcsolatban.

45 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
C. Szükséges megérteni a változás szükségességét, azért, hogy megint növekedhessünk

46 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
D. Azáltal, hogy hajlandóak vagyunk kreatívnak és kockázat vállalónak lenni.

47 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
E. Azáltal, hogy megtanulunk delegálni, kihívás elé állítani és segíteni az embereket felfedezni: Amiért lelkesednek Szellemi ajándékaikat, Hogyan használhatóak az ajándékaik a szolgálatban

48 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
F. Azzal, hogy imádkozunk: „Istenem, tegyél bármit, ami szükséges, hogy fel tudjunk engedni.” A gyülekezet utolsó 7 szava: “Mi soha nem csináltuk ezt így azelőtt.”

49 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
G. Azáltal, hogy tanulmányozunk más csoportokat és megtanuljuk, amit csak tudunk tőlük. Emlékezzünk “a módszertan és a teológia nem mindig járnak együtt.”

50 Módszertan, teológia és dinamizmus

51 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
H. Azáltal, ha megtanuljuk a szolgálatot decentralizálni kis csoportok és a szolgáló csoportok megsokszorozódása által.

52 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
I. Megfelelő számban képzünk vezetőket Amit az NCD tanulmány következtetésként levont. Amit én tanultam a “vezetőség bőségről”

53 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
J. Imádkozva és bízva abban, hogy a Szent Szellem áttörést hoz létre.

54 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
K. Kitartóan dolgozni a gyülekezet „minimum tényezőjén” a jobb egészség érdekében. Hol kell növelni az egészséget?

55 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
A Color Your Worldwith Natural Church Development című könyvből írta: Christian A. Schwarz,  NCD Media, Emmelsbuell, Germany

56 Hol folyik a te hordód?

57 V. Hogyan lehet áttörni a növekedési plafonokat?
L. Leány-gyülekezet plántálásával:

58 Most mit fogsz tenni? Kedves információk. Gondolkozzunk rajta.
Csináljunk valamit. Gyerünk, kezdjük el. Készítsünk egy NCD tanulmányt. Alakítsunk egy megvalósító csoportot. Gyerünk…


Letölteni ppt "Növekedési plafonok a gyülekezetekben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések