Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szülészet-nőgyógyászat1 I.8. A terhesség jelei. Szülészet-nőgyógyászat2 A terhesség jelei Gyanújelek: A szervezetben lévő változások. Közérzet szubjektív.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szülészet-nőgyógyászat1 I.8. A terhesség jelei. Szülészet-nőgyógyászat2 A terhesség jelei Gyanújelek: A szervezetben lévő változások. Közérzet szubjektív."— Előadás másolata:

1 Szülészet-nőgyógyászat1 I.8. A terhesség jelei

2 Szülészet-nőgyógyászat2 A terhesség jelei Gyanújelek: A szervezetben lévő változások. Közérzet szubjektív tünetei (undor-kívánás, emesis, vomitus matutinus, pica) Valószínűségi jelek: A nemi szervekre vonatkozó változások (amenorrhoea, lividitás, Hegar-, Gauss-, Piskacek jelek, emlő változások, terhességi tesztek és próbák). Biztos jelek: A magzat és mellékrészeinek kimutatása. (UHG, PKG, RTG vizsgálatok, szövettan, szívhangvizsgálat, Leopold műfogások).

3 A terhességi kor és embrió méretek Terhességi hét 4 6 8 10 12 14 Méret 0,1 mm 4-5 mm 16 mm 34 mm 56 mm 85 mm

4 Szülészet-nőgyógyászat4 I.7. A magzat élettana (a magzat fejlődése, érett magzat jellemzői)

5 Prenatalis fejlődés kritikus szakaszai

6 Szülészet-nőgyógyászat6 A magzat fejlődése Préemrió, majd zygota: <2 hét. 2-12 hét embrió, majd fötus (magzat). A magzati (gestalis) szakasz 12. héttől a születésig tart. Magzatmozgás a 20. héttől (18) érezhető. Magzat súlybecslése UH-al a BPD (biparietal diameter) és haskörfogat (AC abdominal circumference) alapján. Terhesgondozáson a haskörfogat és sy-fm mérésével (percentiles táblázat!) követhető nyomon a terhesség. A méhnyak állapotát cervicalis indexel (Cx) jelezzük. Cx: 3000, Cx: 1111 stb.

7 A magzati időszak (a harmadik hónaptól a szülésig) 3. hónapban a fej az ülőmagasság (CRL) felét, születéskor a negyedét teszi ki. A hossznövekedés a 3., 4. és az 5. hónapban (kb 5 cm/hónap), míg a súlynövekedés legjelentékenyebb a gestatio utolsó 2 hónapjában (kb. 700 g/hó). A 6. hónapban a magzat bőre vöröses és ráncos, bőralatti kötőszövete még nincs A légző- és központi idegrendszere még éretlen ezért ekkor megszületve általában életképtelen. Utolsó hónapokban zsírszövet lerakódik, a magzat körvonalai kerekdedek. Bőrön fehér zsíros anyag: vernix caseosa.

8 Szülészet-nőgyógyászat8 Érett magzat jellemzői Bőr rózsaszínű. Lanugo a vállon, felső végtagon. Magzatmáz hajlatokban Haj, éles határ, 2 cm. Orr, fül porcos. Köröm a lábon eléri, a kézen meghaladja az ujjbegyet. Nemi szervek, a here leszállt, a nagyajkak fedik a szeméremrést. Köldök a hasfal középmagasságában. Testhossz  45 cm, testtömeg: >2500 g., a fej a test hosszának egyötöde.


Letölteni ppt "Szülészet-nőgyógyászat1 I.8. A terhesség jelei. Szülészet-nőgyógyászat2 A terhesség jelei Gyanújelek: A szervezetben lévő változások. Közérzet szubjektív."

Hasonló előadás


Google Hirdetések