Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

India-az ellentétek országa

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "India-az ellentétek országa"— Előadás másolata:

1 India-az ellentétek országa

2

3 Rövid általános jellemzés
Éghajlat-monszun Társadalom-kasztrendszer Vallás (hindu, mohamedán) Foglalkozás: földművelés, falusias Idegen uralmak A Brit Kelet-Indiai Társaság Illesszen be egy térképet az országról.

4 A Brit Kelet-Indiai Társaság idejében
Ásványkincsek, nyersanyagok, textilipari termékek Textilipar fontos Gyárak késői elterjedésesem tárgyi sem személyi feltétele nem voltak adottak Fontos szakmák: Jog, Katona nem pedig mérnök stb. Infrastruktúra nem megfelelő de rohamosan kezdett kiépülni. Illesszen be egy képet az ország egy földrajzi jellegzetességéről.

5 Illesszen be egy adott évszakban készült képet az országról.
Gyarmati örökség: Jogi és politikai képzettség Jó adminisztráció Vállalkozói réteg Kiterjedt vasúti- és közúthálózat Előrehaladott volt a mezőgazdaság piacosodása A függetlenedés után: India-Pakisztán közötti konfliktus Hova csatlakoznak a maharadzsák- Kasmír gazdag tartomány Indiáé A világ legnagyobb demokráciája? Gandhi, Nehru, Indira, Radzsiv Illesszen be egy adott évszakban készült képet az országról.

6 Gazdaságilag Kicsit szocialista, kicsit kapitalista, kicsit szovjet de nem államosítottak, kivéve a nehézipar A szovjet típusú rendszer főbb hibái itt is megtalálhatóak A modernizáció és az iparosítás az erős tradíciók miatt nehéz. Következő 40 év: Befelé fordulás Importhelyettesítő politika A népesség rohamos növekedése millió millió millió 2000- több mint 1 milliárd Illesszen be egy képet az országban honos állatok vagy növények egyikéről.

7 Hivatalos megnevezés Indiai Köztársaság
Államforma szövetségi köztársaság Főváros Új Delhi ( millió lakos ) Terület km2 Népesség fő (2007. július) Államfő Pratibha PATIL (Mr.) köztársasági elnök Miniszterelnök Manmohan Singh (Mr.) miniszterelnök Hivatalos pénznem (kód) Indiai rúpia (INR)

8 Gazdasági változások 1991 után
Az SZU felbomlása kihatott Indiára A demokrácia és piacgazdaság bevezetése nehéz. A gazdaság teljesítménye romlottkülföldi hitelekeladósodás Sok segély osztogatása, a rúpia válsága Széleskörű reformfolyamat: Kereskedelmi és pénzügyi szektorban Akadályok: korrupt bürokrácia, az ország széttagoltsága. 1994-’97: Nagyfokú fejlődés: külföldi tőke, befektetők, bővült az export, import. Adja hozzá az időrendi beosztáshoz a főbb történelmi pontokat.

9 Kedvező kilátások Illesszen be egy képet az ország egy vezetőjéről.
2001/02 10,4 Mrd USD külföldi tőke érkezett, ebből 4 Mrd a közvetlen befektetett tőke Felismerték, hogy meg kell teremteni a kedvező feltételeket: 100% os külföldi tulajdon az infrastruktúra területén Többségi tulajdon a bankszektorban Jobb jogdíjfeltételek Illesszen be egy képet az ország egy vezetőjéről.

10 Ez nem kedvezett a költségvetési deficitnek Nem lehetett:
Infrastruktúrát fejleszteni Emelkedtek a kamatlábak Egészségügyi, oktatási és szegénység elleni programokat indítani. A költségvetés egyensúly: Hatékonyabb adóbeszedés Szélesíteni az adózás alá vontak körét Az indiai hadsereg: 1 M fő, 12 Mrd USD, 3% GDP Illesszen be egy képet, amely az ország gazdaságát szemlélteti.

11 Az Oktatás Illesszen be egy hagyományt vagy szokást ábrázoló képet.
Minta a brit elitképzés Évről évre több 10 ezer jól képzett munkaerő, különösen a műszaki és természettudományok terén. Sokan tanulnak külföldön. Ők a világ élvonalába tartozó szakemberek akik nagy HR tartalékot jelentenek. India leggyorsabban fejlődő iparága a számítástechnikai- és szoftverszolgáltatások. Illesszen be egy hagyományt vagy szokást ábrázoló képet.

12 2001/2002 A folyó fizetési mérleg szufficittel zárt :
Külföldi indiai munkavállaló 12 Mrd USD Szoftver és számítógépes szolgáltatások 10 Mrd USD export-bevétel A legfontosabb indiai exportcikkek: Gép- és vegyipari termékek Petróleum-termékek Textil, bőr Gyémánt drágakő Importcikkek: Olaj Elektronikai gyártmányok Gyémánt Legfontosabb partnerei: USA, GB, Japán, olajexportáló országok

13 India és az IT forradalom
Az ipar nem túl fejlett, de Kvalifikált, angolul beszélő olcsó munkaerő A felsőoktatás magas színvonala Szoftveripar A globalizáció jótékony hatása A legdinamikusabban fejlődő iparág 2002/2003 exportbevétel 10 Mrd USD Az USA nagyon fontos partner 63% a vállalati bevételekből ebből származik.

14 Kitekintés Gyors növekedés elérheti a 7-8 %-ot, de ehhez reformok kellenek. Az IT szolgáltatások igénybevétele jó kilátásokkal kecsegtet. Egészségügy-gyógyturizmus Nagy szegénység: Háromból két indiai még ma is kevesebb mint egy dollárból él naponta. Túlnépesedés, a világ 2. legnépesebb országa és a vásárlóerő paritás alapon a 4. amellyel az USA, Kína és Japán mögött áll.

15 Forrás: Székely-Doby András-India az ellentétek országa
Friedrich Uta: Az indiai gazdaság húzóágazata: gyógyturizmus Illesszen be egy képet az ország egy idegenforgalmi látványosságáról.


Letölteni ppt "India-az ellentétek országa"

Hasonló előadás


Google Hirdetések