Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ANOREXIA NERVOSA (kóros soványság) Jarabek Lívia, Geierhosz Dóra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ANOREXIA NERVOSA (kóros soványság) Jarabek Lívia, Geierhosz Dóra."— Előadás másolata:

1 ANOREXIA NERVOSA (kóros soványság) Jarabek Lívia, Geierhosz Dóra

2 RÖVID LEÍRÁS:  Az anorexia nervosa esetében a páciensek súlyos fogyókúrával, testedzéssel mindent megtesznek azért, hogy testsúlyuk nehogy a korra és testmagasságra vonatkozó minimális testsúlynorma felett legyen  Ezek az emberek látható soványságuk ellenére folyamatosan attól rettegnek, hogy elhíznak

3 RÖVID LEÍRÁS:  Általában a környezet tiltakozása ellenére túlsúlyosnak tartják magukat, vagy pedig úgy érzik, hogy valamelyik testtájuk túl kövér, még akkor is, ha nyilvánvalóan soványak  A nők esetében ebben a stádiumban általában elmarad a menstruáció.  Az anorexia többnyire 12-18 éves korban kezdődik.

4 ELŐFORDULÁS ÉS OKOK:  A szakemberek szerint az anorexia nem szervi eredetű betegség. Habár bizonyos jelek a hipotalamusz működési zavarára utalnak, ez közvetetten, lelki hatásokra következik be. Ebben nem kis szerepe van a társadalmi-kulturális környezetnek, vagyis hogy manapság a vékony testalkatú nő a szépségideál.  A 16 és 25 év közötti nők egy százaléka anorexiás, a 10 százalékuk úgynevezett szubklinikai (a betegség nyílt megjelenése előtti) eset.  A túlságosan magas elvárások vagy az olyan családi háttér, amelyben nem érzik magukat a fiatalok biztonságban, ugyancsak anorexiához vezethet.  Az érintettek 95 százaléka nő, a leírások szerint a férfiak körében a testépítők és a homoszexuálisok között fordul elő ez a betegség.

5 ELŐFORDULÁS ÉS OKOK:  Leggyakrabban a kamasz- és huszonéves korban alakul ki, de a középkorú emberek is hajlamosabbak rá. Veszélyeztetettebbek azok, akiknek a családjában előfordul valamilyen táplálkozási zavar, ezért örökletes tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában.  Bizonyos sportágaknál, különösen a versenysportban, követelmény a vékony testalkat. Ha ezt csupán helytelen diétával tudják elérni, könnyen vezethet táplálkozási zavarhoz.

6 TÜNETEK ÉS DIAGNÓZIS:  nagymértékű fogyás  testképzavar  a kövérségtől való kifejezett undorodás és félelem  a havi vérzés zavara A tünetek általában serdülőkorban jelentkeznek, a kezdet kapcsolódhat valamilyen traumatikus életeseményhez (pl. a szülők válása, súlyos testi betegség, iskolaváltoztatás stb.), de a betegség kifejlődhet fokozatosan, akár korai gyermekkortól kezdve is.

7 TÜNETEK ÉS DIAGNÓZIS:  A betegség lefolyása lehet egyenletes, de megjelenhet időszakosan is, gyakran válik krónikussá és legsúlyosabb formájában az életet közvetlenül is veszélyeztetheti  Az energiafelvételt akár napi száz kilokalóriára is korlátozhatják, gyakran előfordul, hogy csak bizonyos ételt fogyasztanak (pl. fagylalt, szénhidrát, vagy gyümölcsök),  Szexuális érdeklődésük csökken, teljesítményük romlik, állandóan fáradtak, hangulatuk nyomott, deprimált

8 TÜNETEK ÉS DIAGNÓZIS:  A vézna testet fedő bőr petyhüdt, gyakran száraz tapintású és általában sárgás színű  A női nemi hormon termelődése visszaszorul, így ez hátrányos a csont rendes szerkezete szempontjából is. A serdülőkorban emiatt károsodik a csontépülés, ekképp gyengébb csontozat alakul ki  A megcsappant csontanyag miatt a csontok sűrűsége csökken, s így törékennyé válnak  Kisebbé válik a szív, a rendesnél lassabban ver, s az EKG- görbén megfigyelhető csúcsok magassága (amplitúdója) is csökken, a folyadékháztartás egyensúlya felborul (Nem véletlen, hogy a nagyon lesoványodott betegekkel leggyakrabban szív eredetű hirtelen halál végez.)

9 KÓRLEFOLYÁS  A bulimia és az anorexia nervosa lefolyása krónikus  Általában a kezelési programokat teljesítők 70 %-a évek múlva meggyógyul, vagy a tünetek lényeges csökkenéséről számol be.  Az ambulánsan kezelt betegeknél a tüneti javulás akár 6 évnél hosszabb követés után is folytatódni látszik.

10 KEZELÉS  A beteg CSAK szakember(ek)től remélheti a gyógyulását. Ha a baj kialakult, a szövődmények megelőzése végett sem nélkülözhető az orvos közreműködése  Nagy szerep hárul azonban a pszichológusra is, hiszen lelki eredetű betegségről van szó, s ez aligha gyógyítható meg a páciens bajának a hátterében meghúzódó lelki ok kiiktatása nélkül  De nem elhanyagolható a dietetikus szerepe sem. Az anorexiás beteg kezelése akkor vezet a legbiztosabb sikerre, ha az orvos, a pszichológus és a dietetikus összehangoltan tevékenykedik a cél érdekében.

11 A feltáplálással kapcsolatban a sietség nem vezet jóra, nem egy pácienst elvesztettek emiatt. Az energiában (szénhidrátban és zsiradékban) gazdag, ám ásványi anyagokban szegény étrend, valamint a bőséges folyadék ugyanis megterheli a legyengült szívet. Ezért az anorexiás betegek étrendi kezelése során, történjen az szájon át, szondán vagy intravénásan, fontos szabály, hogy kis (600- 1000 kilokalóriás) adagokkal való kezelés után csak lassan növekedjen a napi bevitt energiatartalom. Egyidejűleg arra is ügyelnek, hogy a vérnek a lesoványodás alatt megcsappant kalcium-, kálium-, magnézium- és foszfáttartalma szintén rendessé váljék. A terápia kezdetén minden esetben hasznos a beteg saját kontrollját fokozó étkezési napló vezetése. Gyógyszeres kezelésként általában antidepresszánsokat és benzodiazepineket használnak.

12 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!


Letölteni ppt "ANOREXIA NERVOSA (kóros soványság) Jarabek Lívia, Geierhosz Dóra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések