Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok"— Előadás másolata:

1 Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok
Boródi Judit Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok

2 Táplálkozás Az egészséghez nélkülözhetetlen tápanyagok biztosítása
A helytelen táplálkozás betegséget okozhat A szervezet egészséges működéséhez megfelelő testi szellemi lelki táplálék szükséges.

3 Az egészség a többlet és a hiány közötti egyensúly
A betegség az egész test működészavara az egyensúly felborulása, a harmónia elvesztése Minden orvosi tevékenység célja: a test, a lélek és a szellem harmóniájának a helyreállítása Ez a holisztikus gyógyítás alapja A betegség a test üzenete Felszólítás: változtassunk életünkön Ennek alapja: változtassunk gondolkozásunkon Gondolataink kormányozzák testünket! Változtatni úgy tudok, ha magam is változom.

4 Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok
Általános elvek A páciens bátorítása, a diagnózis okozta sokk elhárítása Stresszkezelő technikák, relaxáció megtanítása A szervezet tehermentesítése (dohányzás, kávé, alkohol) A szükséges tápanyagok biztosítása A májműködés támogatása, a bélflóra helyreállítása Az immunrendszer erősítése Az onkológiai kezelések mellékhatásainak csökkentése A szervezet oxigenizációjának javítása Méregtelenítés, salaktalanítás Az életminőség javítása Támogató, segítő környezet kialakítása, információk biztosítása. A páciens aktív részvétele, együttműködése nélkülözhetetlen!

5 Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok
A test saját szabályozó rendszerein keresztül hat: Hormonális szabályozás Immunrendszer erősítése Anyagcsere (táplálkozás) Idegrendszer (psziché) Nem pusztít, hanem felépít – mozgósítja az öngyógyító erőket. A terápia holisztikus szemléletű, egyénre szabott. MINDEN ENERGIA A GYÓGYULÁSRA KELL!

6 Komplementer (kiegészítő) terápiás lehetőségek
Klinikailag igazolt hatású daganatellenes kezelések: Ortomolekuláris medicina (antioxidáns terápia, vitaminok, ásványi anyagok…) Fagyöngy terápia Enzimterápia Thymus terápia Cytokinek Lektinblokád (D-galaktóz infúzió) Pszichoterápia (NLP, Simonton,relaxáció, vizualizáció) Bélflóra rendezése Fogászati gócok szanálása (immunrendszer tehermentesítése) Hyperthermiás kezelések (lázterápiák)

7 Cytokinek Jelzőanyagok, amelyekkel a védősejtek (lymphocytak)
egymást értesítik aktivitásukat irányítják és összehangolják az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlenek Az immunrendszer célzott erősítésére használják Ide sorolhatók: interferon interleukin növekedési faktor tumornekrozis faktor (TNF), stb. A cytokin bevihető kívülről a szervezetbe (mellékhatások!) előállíttatható magával a szervezettel is A védősejtek fokozott cytokin termelésre ösztönzi: Fagyöngy terápia, Thymus terápia A cytokinek természetes aránya a szervezetben megtartott!

8 D-galaktóz perioperatív infúziójával.
Lektinblokád Intraoperatív sejtszóródás gátlása, májmetasztázisok csökkentése (gyomor- , vastagbél tumorok) D-galaktóz perioperatív infúziójával. A májsejtek energiaigénye nagy, - „cukoréhesek” – receptoraik megkötik a vérrel sodródó cukormolekulákat. A gyomor- és a vastagbél tumorok felületén is vannak cukormolekulák, főleg D-galaktóz. A májsejtek „befogják” a vérből az ilyen tumorsejteket.

9 Komplementer (kiegészítő) terápiás lehetőségek
Egyéb, speciális terápiák: Akupunktúra Homeopátia Légzésterápia Mozgásterápia Művészeti terápiák ASI (aktív specifikus immunizálás) Oxigenizációt javító kezelések Gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítmények ÉLETMÓD ÉS A TÁPLÁLKOZÁS MEGVÁLTOZTATÁSA TELJESÉRTÉKŰ TÁPLÁLKOZÁS MEGVALÓSÍTÁSA

10 Ortomolekuláris medicina
LINUS PAULING ( ) Az egészség fenntartása, (prevenció) a betegségek kezelése (terápia) azáltal, hogy az emberi szervezetben előforduló és az egészség szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagok koncentrációját megváltoztatjuk. A megfelelő molekulát a megfelelő mennyiségben biztosítjuk a szervezet számára A terápiához természetes anyagokat, a test saját anyagait használja: Megfelelő mennyiségű és minőségű (teljes értékű) táplálkozás Vitaminok Ásványi anyagok, nyomelemek Aminosavak, zsírsavak Enzimek Nélkülözhetetlen kiegészítő terápia, sok esetben önálló terápia – oki kezelésre törekszik.

11 A hiányállapotok kialakulása
5 fokozata van: A szervezet a tartalékait feléli A szervezet a raktárait kiüríti A tápanyaghiány általános tünetei Valódi hiánytünetek Tápanyaghiány betegségek Okok: Elégtelen felvétel Fokozott igény Rossz felszívódás A szükséges tápanyagmennyiség egyénenként különböző. Biokémiai individualitás!

12 Őseink táplálkozása és a jelenlegi táplálkozásunk közötti különbség

13 Szabadgyökök és antioxidánsok
Külső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmazó molekulák Rendkívül reaktív vegyületek Legtöbbjük oxigénből keletkezik (lipidperoxid – sejtmembrán, erek belhártyája károsodik – oxidatív stressz!) Hatásai az élő szervezetre: Pozitív: segítenek a baktériumok elpusztításában Negatív: láncreakciót beindítva súlyosan károsíthatják a sejteket Közvetlenül károsodhatnak a repair enzimek és a DNS is - mutagenezis, malignus transzformáció alakulhat ki.

14 Szabadgyök okozta károsodások

15 Szabadgyökök és antioxidánsok
A szabadgyökökkel (oxidatív stresszel) szembeni védelmet az un. gyökfogók vagy antioxidánsok biztosítják. 1.Endogén enzimatikus védekezőrendszer (SOD, kataláz, glutátion-peroxidáz) 2.Endogén antioxidánsok (cisztein, transzferrin, laktoferrin, tiol-vegyületek) 3. Antioxidáns vitaminok és a szelén (C-, E-, A-vit.) 4. Exogén anyagok, „gyökfogók” (SOD-like vegy. Ca-antagonisták, mannitol, pentoxiphyllin, kelátképzők) A patogenetikai tényezők és az oxidatív stressz hatásainak megismerése tudományosan is megalapozta az ortomolekuláris medicina létjogosultságát a prevenció és a terápia területén egyaránt. Vizsgálatok erősítik meg, hogy a széles spektrumú antioxidáns terápiának fontos szerepe van a daganatos betegek kezelésében is.

16 Flavonoidok (növényi antioxidánsok)

17 Zöld tea (Camellia sinensis)
Fő hatóanyagai a polifenolok Bizonyítottan erőteljes antioxidáns hatásúak Erősítik az immunrendszert (B-sejtek, T-sejtek, Killer-sejtek) Szív- érrendszeri védőhatásuk van Antimikrobiális hatásuk van Inaktíválják az influenza vírust Erősítik a májenzimek működését Inaktíválják a kémiai rákkeltő anyagokat Megakadályozza, hogy a máj P450 enzime aktíválja a karcinogéneket Angiogenezis gátlása: metasztázis profilaxis (urokináz blokkolása) Elősegíti a ráksejtek programozott sejthalálát (apoptosis) A fekete teában a polifenol alkotórész megsemmisül!

18 Csökkenti a kemoterápia és a sugárterápia mellékhatásait.
C-vitamin Megköti a szabadgyököket, közben elbomlik, de megakadályozza a sejtek, szövetek károsodását. Fontosabb vitaminszerű hatások: Pótolhatatlan a kollagén felépítésében (lysin és prolin beépülése) Antihisztamin hatású (allergia,asztma) Elősegíti a vas felszívódását (Fe++→Fe+++) Elősegíti a karnitin szintézisét (niacin+B6) Hormontermelés (pm., epinephrin, stressz!!) Agyi neurotranszmitterek szintézise Segíti a koleszterin lebomlását epesavvá Sebgyógyulás (Zn, sérülés, műtét, diab. mell.) Infekciók kivédése IgA↑, IgM↑, interferon↑, granulocyta funkció↑) Hepatitis kiegészítő terápiája (májsejtpusztulás↓) Mérgezések (nehézfémek, nikotin, egyes gyógyszerek) Javítja a Ca felszívódását (osteoporosis) Rákellenes hatások: Szabadgyökök befogása - sejtmembrán stabil marad Rákkeltő anyagok keletkezését akadályozza (nitrózamin) Májenzimek működését fokozza (méregtelenítés) Immunrendszer sejtjeinek aktívitását fokozza Csökkenti a kemoterápia és a sugárterápia mellékhatásait.

19 E-vitamin Megköti a szabadgyököket (zsírban oldódó)
A szív-érrendszer fontos védőfaktora Védi az LDL-koleszterint az oxidációtól Lassítja az érelmeszesedés folyamatát Mérsékli a reumás eredetű gyulladásos betegségeket Gátolja az öregedési pigmentet okozó lipofuscin képződését A hypofízist fokozott hormontermelésre ösztönzi Szerepe van a klimax és a PMS terápiájában Jelentős védőfaktor a daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében Csökkenti a kemo- és a sugárterápia mellékhatásait

20 Magnézium A szív védőpajzsa
Értágító hatású (AMI prevenció és korai terápia) Gátolja a vérlemezkék összecsapzódását Véd a ritmuszavarokkal szemben (parox. tachykardia) Lazítja az erek izomzatát és a símaizmokat Védi a sejteket a túl sok kalciumtól Csökkenti az emelkedett vérzsírokat Jó hatású krónikus szívelégtelenségben Legalább 300 enzim működéséhez nélkülözhetetlen További indikációk: Alvászavarok Izomgörcsök (lábikragörcs, uterus) Migrén (!) Dysmenorrhoea (prosztaglandin↓, uterus ellazítása) Vesekövek (Ca-oxalát) Diabetes mellitus (időskori, hasnyálmirigy inzulintermelés↑) Vegetatív idegrendszer működészavarai (pánikrohamok)

21 Vitaminok, ásványi anyagok dózisai

22 Szelén biokémiai védőfaktor, oxidatív stressz ellen védő nyomelem
Megköti a szabadgyököket Gátolja a zsírsavak oxidációját Véd a mérgező nehézfémekkel szemben (Pb. Cd, Hg, arzén) Védi a fehérjéket az oxidációtól (öregedés) Fokozza a vitamintranszportot a sejtfalon keresztül Gyulladáscsökkentő hatású Részt vesz az izomsejtek glukóz-6-foszfát anyagcseréjében Szerepe van a látási folyamatokban (retina, cataracta) Elősegíti a termékenységet Immunstimuláló hatású Antimutagén – véd a radioaktív sugárzással szemben Támogatja a szív működését (ritmuszavarok kivédése) Segíti a máj regenerációját Az egész szervezetre hat.

23 A szelén védőhatása a rákkal szemben
Növeli a sejtek immunerejét a rákkeltőkkel szemben Antimutagén hatású Reparáló enzimeket aktívál Reakcióba lép a sejtben lévő carcinogénekkel Képes a rákos sejtek sejtlégzését fokozni, áttörheti a citosztatikumokkal szemben kialakult rezisztenciát Csökkenti a kemoterápiás szerek mellékhatásait (ciszplatin) A szelén hatásos a rákkal szemben a megelőzés és a kezelés területén egyaránt. Minden daganatos betegnek szelénhiánya van!

24 Prof. Dr. SCHRAUZER Maryland, Rákkutató Intézet, USA
Szelén és E-vitamin rendszeres szedése a mellrák gyakoriságát 80 %-kal csökkentheti Szelén adására a mellrákos sejtek száma 50%-al csökkenhet, a környező ép sejtek megerősödhetnek Szelén adására 55 %-kal csökkenhet a leukémia előfordulása Gyomor- és májrák vonatkozásában ez 20 % A rák megelőzésének lényeges feltétele a megfelelő mennyiségű szelén felvétele. Azoknak, akiknek a családjában rákos megbetegedés fordult elő, ismerniük kellene a szelénszintjüket. „Ha ma minden nő elkezdene szelént szedni és szeléntartalmú ételeket fogyasztani, a daganatos halálesetek száma – főleg mellrák esetén – néhány éven belül drámaian csökkenne” Í/1979!/

25 Az elemek kölcsönhatásai

26 A legtöbb emlőrák az ösztrogénháztartás valamely zavarával hozható összefüggésbe.
(ösztradiol-16-alfa-hidrolízis az ösztradiol-2-alfa-hidrolízis helyett) A helyes úthoz a szervezet egy indol-3-karbinol anyagot használ – ez a keresztesvirágúakban fordul elő. Az emlőrák kezelésében számos rákkórházban helyet kapnak a káposztafélék, s a veszélyeztetettek részére ez egyben prevenciós lehetőség is.

27 Megerősített adat, hogy a D-vitamin az ösztrogén pozítiv daganatok esetében gátolhatja a tumornövekedést. Öt mellrákos betegből négyben a tumorsejteken speciális D-vitamin kötőhelyeket találtak. Ha az emlőrákos betegek a műtét és a sugárkezelés mellett kiegészítő D-vitamin kezelést is kaptak, közöttük 70 % volt 2 és fél év múlva is a panaszmentesek aránya, a D-vitamint nem kapó csoportban 60 % volt a visszaesés aránya. A D-vitamin fokozott Ca bevitellel együtt kimutathatóan csökkentette a colon mucosa-proliferáció mértékét. Rákos betegekben gyakoriak a magas réz-értékek, amely Mn és Zn szubsztitúcióval csökkenthető. A megfelelő Ca ellátottság gátolja a colon tumor kialakulását. (A Ca a szabad zsírsavakkal és epesavakkal oldhatatlan Ca-szappant képez)

28 Különösen fontos az urogenitális rendszer tumoraiban a
Mn hiány rendezése. A rákos betegek om.m. szerinti kiegészítő terápiájában nélkülözhetetlenek a halolajokban nagy koncentrációban megtalálható omega-3-zsírsavak és ezek előanyagai, az EPA és a DHA. Szerepük van bizonyos prosztaglandinok előállításában, amelyek képesek az emlő- , a tüdő- és a prosztatarák sejtjeinek pusztítására. Ügyelni kell az omega-3- és az omega-6 zsírsavak arányára! A természetes lenolaj tartalmazza egyedül egészséges arányban ezt a 2 zsírsavat. Sok adat szól a természetes germámium kedvező hatásáról – gátolja a metasztázisok kialakulását, jó hatású tüdő- és prosztatarák kezelésében (oxigént szállít a sejtekhez).

29 A folsav-hiány következményei is sokrétűek
(sápadtság, étvágytalanság, koncentrációzavar, alvászavar) Fogamzásgátlók hatására megnövekedett ösztrogén lebontásához több B6 –vitamin és gyakori a folsav-hiány is, mert az ösztrogén hatására a bél nem képes a táplálékból a folsavat felszívódásra alkalmas állapotba hozni. A hiány csak kész folsav bevitellel rendezhető. A folsavhiány a nőknél lényeges kockázati tényező lehet a méhnyakrák kialakulása szempontjából is (a papilloma vírussal szembeni elégtelen védekezőképesség miatt.) A folsavhiány magzati fejlődési rendellenességet (szájpadhasadékot) is okozhat.

30 Összefoglalva A szervezet komplex működése komplex terápiát igényel.
Az ortomolekuláris terápia az egész emberre koncentrál, figyelemmel van életmódjára, szokásaira, a környezeti hatásokra, az egyéb terápiákra – és a páciens táplálkozására – s ezek alapján ad tanácsot, hogyan lehet természetes anyagokkal hozzájárulni az egészség fenntartásához és visszaszerzéséhez. Akárhonnan közelítjük meg a szervezet működését, mindenhol a tápanyagokkal való igen szoros összefüggésekre bukkanunk, ahol rendkívül hangsúlyossá válik a tápanyagok egyensúlya, harmóniája.

31 „A levegő tisztasága, nedvességtartalma és hőmérséklete, a zaj, az izgalom, a fizikai munka mennyisége mind igen fontosak. De a környezetünkkel való kapcsolatunkban az egyik legalapvetőbb tényező az étel, mivel környezetünk az ételek formájában hatol be szervezetünkbe a legközvetlenebbül” Szent-Györgyi Albert

32


Letölteni ppt "Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések