Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Boródi Judit Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Boródi Judit Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok."— Előadás másolata:

1 Boródi Judit Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok

2 Táplálkozás Az egészséghez nélkülözhetetlen tápanyagok biztosítása A helytelen táplálkozás betegséget okozhat A szervezet egészséges működéséhez megfelelő  testi  szellemi  lelki táplálék szükséges.

3 Az egészség a többlet és a hiány közötti egyensúly A betegség az egész test működészavara az egyensúly felborulása, a harmónia elvesztése Minden orvosi tevékenység célja: a test, a lélek és a szellem harmóniájának a helyreállítása Ez a holisztikus gyógyítás alapja A betegség a test üzenete Felszólítás: változtassunk életünkön Ennek alapja: változtassunk gondolkozásunkon Gondolataink kormányozzák testünket! Változtatni úgy tudok, ha magam is változom.

4 Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok Általános elvek  A páciens bátorítása, a diagnózis okozta sokk elhárítása  Stresszkezelő technikák, relaxáció megtanítása  A szervezet tehermentesítése (dohányzás, kávé, alkohol)  A szükséges tápanyagok biztosítása  A májműködés támogatása, a bélflóra helyreállítása  Az immunrendszer erősítése  Az onkológiai kezelések mellékhatásainak csökkentése  A szervezet oxigenizációjának javítása  Méregtelenítés, salaktalanítás  Az életminőség javítása Támogató, segítő környezet kialakítása, információk biztosítása. A páciens aktív részvétele, együttműködése nélkülözhetetlen!

5 Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok A test saját szabályozó rendszerein keresztül hat:  Hormonális szabályozás  Immunrendszer erősítése  Anyagcsere (táplálkozás)  Idegrendszer (psziché) Nem pusztít, hanem felépít – mozgósítja az öngyógyító erőket. A terápia holisztikus szemléletű, egyénre szabott. MINDEN ENERGIA A GYÓGYULÁSRA KELL!

6 Komplementer (kiegészítő) terápiás lehetőségek Klinikailag igazolt hatású daganatellenes kezelések:  Ortomolekuláris medicina (antioxidáns terápia, vitaminok, ásványi anyagok…)  Fagyöngy terápia  Enzimterápia  Thymus terápia  Cytokinek  Lektinblokád (D-galaktóz infúzió)  Pszichoterápia (NLP, Simonton,relaxáció, vizualizáció)  Bélflóra rendezése  Fogászati gócok szanálása (immunrendszer tehermentesítése)  Hyperthermiás kezelések (lázterápiák)

7  Cytokinek Jelzőanyagok, amelyekkel a védősejtek (lymphocytak)  egymást értesítik  aktivitásukat irányítják és összehangolják  az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlenek Az immunrendszer célzott erősítésére használják Ide sorolhatók:interferon interleukin növekedési faktor tumornekrozis faktor (TNF), stb. A cytokin bevihető kívülről a szervezetbe (mellékhatások!) előállíttatható magával a szervezettel is A védősejtek fokozott cytokin termelésre ösztönzi: Fagyöngy terápia, Thymus terápia A cytokinek természetes aránya a szervezetben megtartott!

8 Lektinblokád  Intraoperatív sejtszóródás gátlása, májmetasztázisok csökkentése (gyomor-, vastagbél tumorok) D-galaktóz perioperatív infúziójával.  A májsejtek energiaigénye nagy, - „cukoréhesek” – receptoraik megkötik a vérrel sodródó cukormolekulákat.  A gyomor- és a vastagbél tumorok felületén is vannak cukormolekulák, főleg D-galaktóz. A májsejtek „befogják” a vérből az ilyen tumorsejteket.

9 Komplementer (kiegészítő) terápiás lehetőségek Egyéb, speciális terápiák:  Akupunktúra  Homeopátia  Légzésterápia  Mozgásterápia  Művészeti terápiák  ASI (aktív specifikus immunizálás)  Oxigenizációt javító kezelések  Gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítmények ÉLETMÓD ÉS A TÁPLÁLKOZÁS MEGVÁLTOZTATÁSA TELJESÉRTÉKŰ TÁPLÁLKOZÁS MEGVALÓSÍTÁSA

10 Ortomolekuláris medicina LINUS PAULING (1901-1994) Az egészség fenntartása, (prevenció) a betegségek kezelése (terápia) azáltal, hogy az emberi szervezetben előforduló és az egészség szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagok koncentrációját megváltoztatjuk. A megfelelő molekulát a megfelelő mennyiségben biztosítjuk a szervezet számára A terápiához természetes anyagokat, a test saját anyagait használja:  Megfelelő mennyiségű és minőségű (teljes értékű) táplálkozás  Vitaminok  Ásványi anyagok, nyomelemek  Aminosavak, zsírsavak  Enzimek Nélkülözhetetlen kiegészítő terápia, sok esetben önálló terápia – oki kezelésre törekszik.

11 A hiányállapotok kialakulása 5 fokozata van:  A szervezet a tartalékait feléli  A szervezet a raktárait kiüríti  A tápanyaghiány általános tünetei  Valódi hiánytünetek  Tápanyaghiány betegségek Okok:  Elégtelen felvétel  Fokozott igény  Rossz felszívódás A szükséges tápanyagmennyiség egyénenként különböző. Biokémiai individualitás!

12 Őseink táplálkozása és a jelenlegi táplálkozásunk közötti különbség

13 Szabadgyökök és antioxidánsok SZABADGYÖKÖK:  Külső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmazó molekulák  Rendkívül reaktív vegyületek  Legtöbbjük oxigénből keletkezik (lipidperoxid – sejtmembrán, erek belhártyája károsodik – oxidatív stressz!) Hatásai az élő szervezetre:  Pozitív: segítenek a baktériumok elpusztításában  Negatív: láncreakciót beindítva súlyosan károsíthatják a sejteket  Közvetlenül károsodhatnak a repair enzimek és a DNS is - mutagenezis, malignus transzformáció alakulhat ki.

14 Szabadgyök okozta károsodások

15 Szabadgyökök és antioxidánsok A szabadgyökökkel (oxidatív stresszel) szembeni védelmet az un. gyökfogók vagy antioxidánsok biztosítják. 1.Endogén enzimatikus védekezőrendszer (SOD, kataláz, glutátion-peroxidáz) 2.Endogén antioxidánsok (cisztein, transzferrin, laktoferrin, tiol-vegyületek) 3. Antioxidáns vitaminok és a szelén (C-, E-, A-vit.) 4. Exogén anyagok, „gyökfogók” (SOD-like vegy. Ca-antagonisták, mannitol, pentoxiphyllin, kelátképzők) A patogenetikai tényezők és az oxidatív stressz hatásainak megismerése tudományosan is megalapozta az ortomolekuláris medicina létjogosultságát a prevenció és a terápia területén egyaránt. Vizsgálatok erősítik meg, hogy a széles spektrumú antioxidáns terápiának fontos szerepe van a daganatos betegek kezelésében is.

16 Flavonoidok (növényi antioxidánsok)

17 Zöld tea (Camellia sinensis) Fő hatóanyagai a polifenolok  Bizonyítottan erőteljes antioxidáns hatásúak  Erősítik az immunrendszert (B-sejtek, T-sejtek, Killer-sejtek)  Szív- érrendszeri védőhatásuk van  Antimikrobiális hatásuk van  Inaktíválják az influenza vírust  Erősítik a májenzimek működését  Inaktíválják a kémiai rákkeltő anyagokat  Megakadályozza, hogy a máj P450 enzime aktíválja a karcinogéneket  Angiogenezis gátlása: metasztázis profilaxis (urokináz blokkolása)  Elősegíti a ráksejtek programozott sejthalálát (apoptosis) A fekete teában a polifenol alkotórész megsemmisül!

18 C-vitamin Megköti a szabadgyököket, közben elbomlik, de megakadályozza a sejtek, szövetek károsodását. Fontosabb vitaminszerű hatások:  Pótolhatatlan a kollagén felépítésében (lysin és prolin beépülése)  Antihisztamin hatású (allergia,asztma)  Elősegíti a vas felszívódását (Fe ++ →Fe +++ )  Elősegíti a karnitin szintézisét (niacin+B 6 )  Hormontermelés (pm., epinephrin, stressz!!)  Agyi neurotranszmitterek szintézise  Segíti a koleszterin lebomlását epesavvá  Sebgyógyulás (Zn, sérülés, műtét, diab. mell.)  Infekciók kivédése IgA↑, IgM↑, interferon↑, granulocyta funkció↑)  Hepatitis kiegészítő terápiája (májsejtpusztulás↓)  Mérgezések (nehézfémek, nikotin, egyes gyógyszerek)  Javítja a Ca felszívódását (osteoporosis) Rákellenes hatások:  Szabadgyökök befogása - sejtmembrán stabil marad  Rákkeltő anyagok keletkezését akadályozza (nitrózamin)  Májenzimek működését fokozza (méregtelenítés)  Immunrendszer sejtjeinek aktívitását fokozza Csökkenti a kemoterápia és a sugárterápia mellékhatásait.

19 E-vitamin  Megköti a szabadgyököket (zsírban oldódó)  A szív-érrendszer fontos védőfaktora  Védi az LDL-koleszterint az oxidációtól  Lassítja az érelmeszesedés folyamatát  Mérsékli a reumás eredetű gyulladásos betegségeket  Gátolja az öregedési pigmentet okozó lipofuscin képződését  A hypofízist fokozott hormontermelésre ösztönzi  Szerepe van a klimax és a PMS terápiájában  Jelentős védőfaktor a daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében  Csökkenti a kemo- és a sugárterápia mellékhatásait

20 Magnézium  A szív védőpajzsa  Értágító hatású (AMI prevenció és korai terápia)  Gátolja a vérlemezkék összecsapzódását  Véd a ritmuszavarokkal szemben (parox. tachykardia)  Lazítja az erek izomzatát és a símaizmokat  Védi a sejteket a túl sok kalciumtól  Csökkenti az emelkedett vérzsírokat  Jó hatású krónikus szívelégtelenségben  Legalább 300 enzim működéséhez nélkülözhetetlen További indikációk:  Alvászavarok  Izomgörcsök (lábikragörcs, uterus)  Migrén (!)  Dysmenorrhoea (prosztaglandin↓, uterus ellazítása)  Vesekövek (Ca-oxalát)  Diabetes mellitus (időskori, hasnyálmirigy inzulintermelés↑)  Vegetatív idegrendszer működészavarai (pánikrohamok)

21 Vitaminok, ásványi anyagok dózisai

22 Szelén biokémiai védőfaktor, oxidatív stressz ellen védő nyomelem  Megköti a szabadgyököket  Gátolja a zsírsavak oxidációját  Véd a mérgező nehézfémekkel szemben (Pb. Cd, Hg, arzén)  Védi a fehérjéket az oxidációtól (öregedés)  Fokozza a vitamintranszportot a sejtfalon keresztül  Gyulladáscsökkentő hatású  Részt vesz az izomsejtek glukóz-6-foszfát anyagcseréjében  Szerepe van a látási folyamatokban (retina, cataracta)  Elősegíti a termékenységet  Immunstimuláló hatású  Antimutagén – véd a radioaktív sugárzással szemben  Támogatja a szív működését (ritmuszavarok kivédése)  Segíti a máj regenerációját Az egész szervezetre hat.

23 A szelén védőhatása a rákkal szemben  Növeli a sejtek immunerejét a rákkeltőkkel szemben  Antimutagén hatású  Reparáló enzimeket aktívál  Reakcióba lép a sejtben lévő carcinogénekkel  Képes a rákos sejtek sejtlégzését fokozni, áttörheti a citosztatikumokkal szemben kialakult rezisztenciát  Csökkenti a kemoterápiás szerek mellékhatásait (ciszplatin) A szelén hatásos a rákkal szemben a megelőzés és a kezelés területén egyaránt. Minden daganatos betegnek szelénhiánya van!

24 Prof. Dr. SCHRAUZER Maryland, Rákkutató Intézet, USA  Szelén és E-vitamin rendszeres szedése a mellrák gyakoriságát 80 %-kal csökkentheti  Szelén adására a mellrákos sejtek száma 50%-al csökkenhet, a környező ép sejtek megerősödhetnek  Szelén adására 55 %-kal csökkenhet a leukémia előfordulása  Gyomor- és májrák vonatkozásában ez 20 % A rák megelőzésének lényeges feltétele a megfelelő mennyiségű szelén felvétele. Azoknak, akiknek a családjában rákos megbetegedés fordult elő, ismerniük kellene a szelénszintjüket. „Ha ma minden nő elkezdene szelént szedni és szeléntartalmú ételeket fogyasztani, a daganatos halálesetek száma – főleg mellrák esetén – néhány éven belül drámaian csökkenne” Í/1979!/

25 Az elemek kölcsönhatásai

26 A legtöbb emlőrák az ösztrogénháztartás valamely zavarával hozható összefüggésbe. (ösztradiol-16-alfa-hidrolízis az ösztradiol-2- alfa-hidrolízis helyett) A helyes úthoz a szervezet egy indol-3-karbinol anyagot használ – ez a keresztesvirágúakban fordul elő. Az emlőrák kezelésében számos rákkórházban helyet kapnak a káposztafélék, s a veszélyeztetettek részére ez egyben prevenciós lehetőség is.

27  Megerősített adat, hogy a D-vitamin az ösztrogén pozítiv daganatok esetében gátolhatja a tumornövekedést.  Öt mellrákos betegből négyben a tumorsejteken speciális D- vitamin kötőhelyeket találtak.  Ha az emlőrákos betegek a műtét és a sugárkezelés mellett kiegészítő D-vitamin kezelést is kaptak, közöttük 70 % volt 2 és fél év múlva is a panaszmentesek aránya, a D-vitamint nem kapó csoportban 60 % volt a visszaesés aránya.  A D-vitamin fokozott Ca bevitellel együtt kimutathatóan csökkentette a colon mucosa-proliferáció mértékét.  Rákos betegekben gyakoriak a magas réz-értékek, amely Mn és Zn szubsztitúcióval csökkenthető.  A megfelelő Ca ellátottság gátolja a colon tumor kialakulását. (A Ca a szabad zsírsavakkal és epesavakkal oldhatatlan Ca- szappant képez)

28  Különösen fontos az urogenitális rendszer tumoraiban a Mn hiány rendezése.  A rákos betegek om.m. szerinti kiegészítő terápiájában nélkülözhetetlenek a halolajokban nagy koncentrációban megtalálható omega-3-zsírsavak és ezek előanyagai, az EPA és a DHA. Szerepük van bizonyos prosztaglandinok előállításában, amelyek képesek az emlő-, a tüdő- és a prosztatarák sejtjeinek pusztítására. Ügyelni kell az omega-3- és az omega-6 zsírsavak arányára!  A természetes lenolaj tartalmazza egyedül egészséges arányban ezt a 2 zsírsavat.  Sok adat szól a természetes germámium kedvező hatásáról – gátolja a metasztázisok kialakulását, jó hatású tüdő- és prosztatarák kezelésében (oxigént szállít a sejtekhez).

29 A folsav-hiány következményei is sokrétűek (sápadtság, étvágytalanság, koncentrációzavar, alvászavar)  Fogamzásgátlók hatására megnövekedett ösztrogén lebontásához több B 6 –vitamin és gyakori a folsav-hiány is, mert az ösztrogén hatására a bél nem képes a táplálékból a folsavat felszívódásra alkalmas állapotba hozni. A hiány csak kész folsav bevitellel rendezhető.  A folsavhiány a nőknél lényeges kockázati tényező lehet a méhnyakrák kialakulása szempontjából is (a papilloma vírussal szembeni elégtelen védekezőképesség miatt.)  A folsavhiány magzati fejlődési rendellenességet (szájpadhasadékot) is okozhat.

30 Összefoglalva A szervezet komplex működése komplex terápiát igényel. Az ortomolekuláris terápia az egész emberre koncentrál, figyelemmel van életmódjára, szokásaira, a környezeti hatásokra, az egyéb terápiákra – és a páciens táplálkozására – s ezek alapján ad tanácsot, hogyan lehet természetes anyagokkal hozzájárulni az egészség fenntartásához és visszaszerzéséhez. Akárhonnan közelítjük meg a szervezet működését, mindenhol a tápanyagokkal való igen szoros összefüggésekre bukkanunk, ahol rendkívül hangsúlyossá válik a tápanyagok egyensúlya, harmóniája.

31 „A levegő tisztasága, nedvességtartalma és hőmérséklete, a zaj, az izgalom, a fizikai munka mennyisége mind igen fontosak. De a környezetünkkel való kapcsolatunkban az egyik legalapvetőbb tényező az étel, mivel környezetünk az ételek formájában hatol be szervezetünkbe a legközvetlenebbül” Szent-Györgyi Albert

32


Letölteni ppt "Boródi Judit Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések