Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi lehet az oka, ha az akupunktúra nem hat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi lehet az oka, ha az akupunktúra nem hat"— Előadás másolata:

1 Mi lehet az oka, ha az akupunktúra nem hat
2011. MAOT XXVI.Kongresszusa Előadó: dr.Hamvas Szilárd

2 Vázlat 1. Az ember három szintje, a sikertelenség okainak három szintje 2. Okok az energetikai szinten 2.1. Téves diagnózis 2.2. Nem megfelelő receptura 2.3. Nem megfelelően kiváltott Qi érzés 3. Akadályok az anyag szintjén 4.Pszichés okok 4.1. PEP 4.2. Példák pszichés ellenállásra 5. Egyéb lehetséges ok: lehet, hogy az akupunktúra hatása pusztán placebo hatás? 6. Take home message

3 Az ember három szintje - Ég szintje: pszichés funkciók.
A Qi az Univerzum alapszubsztanciája. Minden létező a Qi változásából és mozgásából keletkezett. Az emberi test durva egyszerűsítéssel három szintre bontható. Mindhárom szint a Qi különböző sűrűségű megnyilvánulása. - Ég szintje: pszichés funkciók. - Ember szintje: energia (Qi). - Föld szintje: Anyag. Az akupunktúra során a Qi rétegére hatva igyekszünk az egyensúlyt helyreállítani. Nem csak a betegség kialakulásának okát, de az egyensúly helyreállítása sikertelenségének okát is megtaláljuk ebben a három rétegben.

4 Okok az energetikai szinten
Célszerű mindig önvizsgálattal kezdeni. A diagnózisom megfelelő volt-e, az akupunktúrás pontokat jól választottam-e ki, a tűket a kiválasztott akupunktúrás pontba szúrtam-e, valódi pontba szúrtam-e, vagy csak ún. „sham” akupunktúrát végzek?

5 Téves diagnózis, Esetismertetés
Téves diagnózishoz vezethet, ha az akadémiai medicina diagnózisa szerint állítjuk fel a diagnózist! A beteg panasza: Rekurrens felfázás, következményes alhasi gyulladás, méh, petefészek gyulladás, húgyhólyaggyulladás. Tünetek diagnosztikai elemzése: Alhasi gyulladás (petefészek, méh, méhnyak, húgyhólyag).Alhasa mintha csípne-égne belül. A fájdalom a nyomást nem tűri.=Többlet állapot, Nedves Forróság Menstruációs fájdalom a menstruáció első napján. Injekciót is szokott kapni, annyira erős a fájdalom. Menstruációs vérrel csomók is ürülnek. Irreguláris, napos ciklus, vérzés 6 napos. = Többlet állapot, Qi és –Vérpangás Hajlam felfázásra. Mindig meleget iszik. Lába fázékony, zokniban alszik. Jól alszik, fáradtan ébred. = Lép-Vese Yang hiány Apró tág venulák a lábon. Hajlam puffadásra. Hajlam hízásra. = Lép gyengeség

6 Esetismertetés (folytatás)
Változó széklethabitus. Utóbbi időben hangulat rosszabb.= Máj Qi pangás Látóterében foltokat lát.= Máj Vér hiány Minden érdekli.= Szív Tűz / Szív Üres Tűz Pulzus: Jobb: xi, Yang Vese: xu. Bal: xi, dong, Yin Vese: xu.= Lép Qi hiány, Vese Yang hiány, Máj Vér hiány, Vese Yin hiány. Nyelv: nyelvhegy vörös.= Szív Tűz Nyelvlepedék: fehér, száraz, Gyomor régió felett kevés.= Gyomor Yin hiány

7 Helytelen diagnózis 1.Nedvesség-Forróság pangás az Alhasban,
2.Vese Yang hiány, Wei Qi hiány. 3.Lép Qi hiány. 4.Máj Qi Pangás. 5.Szív Üres Tűz. Koncepcióm az volt, hogy a Vese Yang Qi hiány miatt az Alsó Melegítő vulnerábilis, könnyen megtámadják az Ártó Erők. (Valóban a legtöbb Lin szindróma hátterében egyszerre van jelen a Vese Yang hiány és a Nedves Forróság.) A Nedvesség hosszan tartó perzisztálása magyarázható lenne a Lép Qi hiánnyal. Az összkép nem egyértelműen támasztja alá az alhasi Forróságot, például a késlekedő menstruáció némileg ellene mond ennek, de magyarázható lenne a jelen lévő Máj Qi Pangás hatásával.

8 Terápiás célok és lehetséges akupunktúrás pontok a fenti diagnózis alapján
Alhasi Nedves Forróság pangás eliminálása: Cv3, Sp6, Sp9, Liv5, G26, G41, B28, B39, B66 (-). Vese Yang Qi, Wei Qi töltése: K3, K7, Cv4, B23, Gv4, SI3-B62 (+). Lép Qi töltése: St36, B20 (+). Máj Qi Pangás, Vér pangás eliminálása: Liv3, P6, Sp4. Szív Shen csendesítése: Sp6, H7 (+), P6 (-), B15.

9 Diagnózis újragondolása
Alhasi panasza nem javult három kezelés után, ezért újra gondoltam a diagnózist. Diagnózis pontosítását célzó kérdések: Milyen volt a legutóbbi ciklusa? Ciklus 40 napos volt, menstruációt erős görcsös fájdalom kísérte. Mit érez a hasában? Csíp, duzzadt. Enyhíti-e valami a fájdalmat? Égetően forró zuhany, kb.30 percre megszünteti a fájdalmat, utána a forró vizes zuhanykezelést újra kell kezdeni. Has megtapintása, tapasztalat. Nyomás kellemetlen. Az alhas nem meleg.

10 Diagnosztikai revízió
Három egymást erősítő energetikai zavar érhető tetten. Az energetikai alapot a Hiányos Hideg, Vese Yang hiánya adja, emellett jelen van a Máj Qi Pangás is. Az erős, melegre enyhülő, nyomást nem tűrő, Többlet típusú alhasi fájdalmat a Hideg Ártó Erő behatolása és belsőben rekedése magyarázza.

11 Terápiás célok és lehetséges akupunktúrás pontok a korrigált diagnózis alapján
Hideg ártás okozta alhasi Qi pangás eliminálása. Cv3 moxa, Cv4 moxa, St29, Sp6, B28. Diagnosztikai revízió eredményeként bátran mertem moxálni a hasat. Korábban hiába feltételeztem, hogy Vese Yang Qi hiány van, nem moxáltam, nehogy az alhasi gyulladás fellobbanjon. Menstruációja megjött, alig fájt, nem kellett gyógyszert bevennie. Aludni tudott. Ezt követően még néhány alkalommal a fenti koncepció szerint kezeltem, panaszmentes lett, kezelését befejeztem. Kb. egy év múlva ismét jelentkezett fogászati panaszok miatt. Alhasi szempontból továbbra is panaszmentes volt.

12 Tanulságok Az eset jól szemlélteti, mennyire téves irányba tereli a gondolkodásunkat, ha a nyugati medicina diagnosztikai kategóriáit a HKO terminusaira lefordítjuk. Könnyű elcsúszni néhány szón. Az a tény, hogy a beteg égő fájdalomról számolt be, nagyon félre vezette a gondolkodásomat.  Mindig rá kell kérdezni arra a betegnél, hogy, mi az, ami enyhíti a panaszt. A Többlet eredetű panaszok erőteljesek, de jól reagálnak az akupunktúrára. Ha sikeres a Többlet Ártás eliminálása, a panasz nem tér vissza.

13 Tévesen összeállított receptura, Esetismertetés
Diagnózis alkotás 4 lépése közül az egyik a tapintás. Ezen belül a legfontosabb a pulzus vizsgálata. Fontos, hogy a pulzus elemzés kapcsán nem szabad elfelejtkezni az esetleges gyógyszerek pulzust módosító hatásáról! A páciens fő panasza a fejfájás, mely körülbelül 3 hónapja jelentkezett először. Enyhe, tompa, ám szinte folyamatos. Együtt lehet vele élni, de ettől nagyon lehangolttá, feszültté válik.

14 Panaszok és tünetek diagnosztikai elemzése/1
Tompa, lappangó fejfájás. Esténként kiszalad belőle az erő. Fentről lefelé, a lábai irányába. Bizonytalanság érzése van, szédül. Fülzúgás, esténként. Jön-megy. Bizonyos fejtartás provokálja. Látása is rosszabb esténként. Nehezen alszik el. Alvászavara időjárási frontok esetén rosszabb. =Vese Jing hiány, Vér hiány fenn. (Gyenge Qi feláramlás nem viszi fel a Yin jellegű Vért és Jinget.) Palpitáció = Szív Vér hiány/ Szív Yin hiány/Szív Tűz. Mellkasi nyomás = Qi pangás a Felső Melegítőben/ Nyálka pangás. Éjszakánként karzsibbadás = Lokális Vér hiány.

15 Panaszok és tünetek diagnosztikai elemzése/2
Dereka fázékony. Keze-lába fázik, zokniban alszik. Éjszakai vizelés 3-4x. = Vese Yang Qi hiány. Anamnézisben vesekő-ürítés többször is szerepel. = Vese Qi gyengesége. Képtelen napi 1 liternél több folyadékot elfogyasztani.= Lép Yang Qi hiány vagy Nedvesség. Ingerlékeny. Időnként elveszti önuralmát és kiabál.= Máj Qi Pangás időnként Máj Yang Felszállásba torkol. Magas vérnyomás. (Gyógyszeresen kontrollált.) = Máj Yang Felszállás, Vese gyengeség. Magas koleszterin, gyógyszerrel kontrollált.= Nyálkapangás, Lép Qi gyengeség. Pulzus: xi.=Vér hiány/ Qi hiány. Nyelv: sápadt, fodrozott, pangásos pöttyök a Felső Melegítőben = Vér hiány/ Qi hiány, Lép Qi hiány, Vese Yang Qi hiány, Qi pangás a Felső Melegítőben.

16 Differenciál diagnosztikai elemzés
Legfontosabb kórtényezőnek, a problémák gyökerének a Vese Yang hiányát tartom. Ezt alátámasztja, hogy Vese Yang Qi hiányával kapcsolatos tünetei állnak fenn legrégebb óta. A Qi gyenge feláramlása miatt gyengül a Vese Jing és a Vér feljutása a fejre. A Vér és a Jing fejre jutását a Felső Melegítőben az utóbbi időben kialakult Qi pangás tovább rontja, mely nagy valószínűséggel Máj eredetű. Estefelé a Yang Qi ereje normál esetben is csökken. Ha a Yang Qi eleve gyenge, akkor a Yang Qi délutántól elinduló normál hanyatlása estére már elérheti azt a küszöböt, amikor nem képes elegendő Vért és Jing-et feljuttatni a fejre.

17 Terápiás célok és lehetséges akupunktúrás pontok
Vese Yang Qi és Lép Qi támogatása: K3, K7, Cv4 moxa, Gv20, St36, B20, Gv4 moxa, B23 moxa, B28 (+). Vér és Vese Jing táplálása és felhozatala a fejre. K3, Liv8, Sp6, St36, Lu7, Cv6, Gv20, Lu7-K6, Cv4, Gv24, K10, B10, B17, B18, B20, B23 (+). Qi pangás oldása a Felső Melegítőben: P6-Liv3. Harmonizálás. Fejfájás eliminálása: LI4, Gv20, G20. Harmonizálás.

18 Eredmények elemzése, újragondolás
Kezelés után aznap nagyon fáradtnak érezte magát. Egyéb változást nem észlelt. Az első kezelés során szándékosan szinte csak töltő jellegű kezelést alkalmaztam, egyetlen pontot sem vezettem le, mégis fáradtságot érzett. A fáradtságot a pangó Qi hatásának tulajdonítottam, ezért a Máj fokozottabb levezetése mellett döntöttem, ami egyben egy új terápiás szempont behozatalát is jelenti.

19 Újragondolás, újabb eredmények
A diagnózis felállítás, terápiás szempontok kiválasztása során nem fektettem hangsúlyt a Máj Yang Felszállásra, pedig az ingerlékenység, dühkitörések mellett a hypertónia is utalt ennek jelenlétére, de a gyógyszeres kezelés elfedte ennek jelentőségét. Második kezelés során kifejezetten hangsúlyt fektettem a Máj Yang Felszállás csillapítására: Liv2, G41-TE5, G20, G21 (-).  Eredmény a második kezelés után: Fejfájása megszűnt. Jobban alszik. Az elmúlt héten többször is előfordult, hogy éjszaka nem kelt fel vizelni.

20 Tanulságok Látható, hogy jelen esetben a diagnózis és az arra épülő receptura összeállítás nem volt megfelelő. Egy fontos tünetet a gyógyszeres terápia részben elfedett. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek a pulzust is megváltoztatják, így az sem utalt a Máj Yang Felszállásra. A probléma gyökerét illetően a diagnózis helyes volt, a probléma gyökere valóban a Vese Yang Qi gyengesége. Ennek egyik energetikai következménye a fejen kialakult Vér és Jing hiány. A Máj Yang Felszállás a felső test-félen, a fejen kialakult Yin hiány talaján tudott kialakulni. A Máj Yang Felszállás figyelmen kívül hagyása okozta a kezdetben tapasztalható terápia rezisztenciát.

21 Qi érzés kiváltása A valódi akupunktúrás pontok megtalálása és az ún. Qi érzés (De Qi) kiváltása szintén elengedhetetlen feltétele a hatékony akupunktúrás kezelésnek. A pontok megtalálásnak első lépése a pontok anatómiai helyének megtanulását jelenti. Ez a tudás szükséges, de nem elégséges! A pontok helye műszerrel kimérhető. Sőt, mi több, ujjal érezhetők. A pont megtalálása után a beszúrt tűvel meg kell találni a Qi rétegét.

22 Sikertelenség okai az anyag szintjén
Az akupunktúrás kezelés sikerének további feltétele, hogy a meridiánokban a Qi keringés helyre álljon. A Qi keringését többféle anyagi tényező is blokkolhatja.  Epesavak: Qi keringését blokkoló, anyaggal kapcsolatos okok egyike az epesavak pangása, mely alapvetően zavarja a Máj Qi keringését és blokkolja a Középső Melegítő harmóniájának helyreállítását. Ilyen esetben az akupunktúrás kezelést mindig érdemes epehajtó ételek vagy egyéb epehajtó szerek adásával kiegészíteni.  Nyálka: a Nyálka kórképekre jellemző, hogy makacs kórképek, nehezen gyógyíthatók, visszatérésre hajlamosak. Véleményem szerint az erek elmeszesedése Nyálkaként értelmezhető. Erre utal például az agyi történés HKO diagnózisa, mely Nyálka Tüze által felkavart Belső Szél. A spondylosis szintén Nyálkaként értelmezhető. Erre utal, hogy a nyaki spondylosis jellemző tünete a kezek zsibbadása Nyálka pangás által okozott Vér hiánynak felel meg. Hegek:Szintén az anyag szintjén fejti ki Qi pangást okozó hatását a hegek. Az értekezés más irányú fókusza miatt ezt a kérdést itt bővebben nem tárgyalom.

23 Sikertelenség pszichés okai, bevezetés
Modern társadalmunkban egyre több stressznek vagyunk kitéve. A szociális együttélés szabályai miatt rengeteg tanult szabály épül be az ember életébe, melyek az Ösztönerők megfékezését szolgálják. Az ún. Felettes Én és az Ösztön Én konfliktusa sokszor testi betegségek kialakulását eredményezi.  A pszichés ártás mindig először az energia szintjét érinti, amely mint közvetítő rendszer működik és továbbítja a pszichés hatásokat az Anyagi sík felé.  Fontos, hogy a gyógyulást az Egész Személyiség akarja. Ide tartoznak a Személyiség Tudattalan összetevői is!

24 PEP = Pszichoanalitikus Energia Pszichoterápia
Lényege: figyelni-hallgatni, de nem csak pszichológiai, hanem energetikai értelemben is. Beavatkozni, mindkét síkon, ezt követően újra figyelni a szervezet adta válaszra. A kezelő a Mu pontok finom ütögetése közben kérdez: Mi az, ami most az eszébe jut? Ily módon a verbális pszichoanalitikus terápia összekapcsolódik az energia rendszeren végzett munkával. Alapvető megfigyelések három ember nevéhez kötődnek: George Goodheart, Alkalmazott kineziológia Dr.John Diamond, Viselkedés kineziológia Dr.Roger Callahan, Thought Field Therapy (Gondolat mező terápia)

25 PEP alapelvei/1 1. Minden stressz a test energia rendszerében kódolódik. 2. Az energia rendszer a fizikai test és a psziché közti kapcsolatot hozza létre. 3. A három rendszerrel, vagy három szinttel való együttes munka erőteljes szinergizmust hoz létre. 4. Energia rendszer kapcsán hagyományosan három rendszert ismerünk. Ezek az akupunktúrás meridiánok, a csakrák és a biofield (energia mező). 5. Előfordulhat, hogy az energia rendszer nincs kész a gyógyításra-gyógyulásra, hanem az energetikai diszharmónia, dizorganizáció állapotában van.

26 PEP alapelvei/2 6. Nagyon sok testi betegség, illetve pszichés probléma hátterében trauma áll. A trauma diszfunkcionális védekező mechanizmusokat építhet ki, melyek célja megvédeni a személyt az ismételt traumatizációval szemben. 7. Az energia rendszer készséggel elengedi a trauma energetikai kódját, amennyiben nincsenek belső blokkok. 8. Friss traumák korábbi traumákhoz kapcsolódnak, ezért fontos az eredeti trauma felkutatása. Ez nem jelenti a konkrét emlék felkutatását. Ennél sokkal fontosabb a trauma energetikai reziduumának feltárása. 9. Az energetikai mezőn végezhető munkát csak a beteg illetve a kezelő hite határozza meg. Ezért sokszor nagyon fontos, hogy az erre vonatkozó belső hitet azonosítsuk és módosítsuk. 10. Az energetikai mezőn végezhető munkát fizikai anyagok és ún. energetikai toxinok is akadályozhatják.

27 Gyógyulással szembeni ellenállás
Dr.Callahan volt az, aki először felismerte a gyógyulással szemben tapasztalható specifikus energetikai ellenállást, amit pszichológiai kifordítottságnak / megfordítottságnak (reversal) nevezett el. Azt figyelte meg, hogy vannak olyanok, akik izomtesztje gyenge, ha azt mondják: „túl akarok lenni ezen a problémán”. Ezeknek az embereknek az izomtesztje erős, ha azt mondják, „meg akarom tartani ezt a problémát”. (Izomteszt az Alkalmazott kineziológia gyakorlatán alapul.)

28 Motivációk az Ellenállás hátterében
Sok esetben pszichodinamikailag értelmezhető motivációk és/vagy Kognitív Viselkedés terápia által „maghit”-nek (core belief) nevezett hibás gondolkodási koncepciók állnak a kifordítottság jelensége mögött. Tipikus maghitek, belső blokkok: nem biztonságos…/ rászolgáltam erre a tünetre…/ nem én leszek, ha megszabadulok a problémától… Pszichodinamikai értelemben vett motiváció azt jelenti, hogy a tünet védelmi funkciókat lát el. Például a depresszió védhet az agresszióval szemben. Ez a HKO nyelvezetére lefordítva azt jelenti, hogy az elfojtott harag Máj Qi Pangást okoz, mely Yang hiányos energetikai környezetben depresszió formájában manifesztálódhat. Másrészt a tünet betölthet belső feszültség csökkentő szerepet oly módon, hogy egyszerre elégíti az ösztön Én igényeit anélkül, hogy a Felettes Én érdekeit sértené. Nem szabad elvenni a tünetet a Tudattalan erők közti konfliktust előzetes feloldása nélkül!

29 Betegségelőnyök fogalma
 Az elsődleges betegség előny alatt azt értjük, hogy a tünet feloldja a Tudattalan vágy és a Felettes Én tiltás közti feszültséget. A másodlagos betegség előnyt a betegség tünetei által a páciens környezetében élőkből kiváltott fokozott gondoskodás jelenti. A másodlagos betegség előny sokszor megnehezíti a tünetek teljes megszüntetését. Nagyon fontos, hogy ez az előny tudatosodjon a páciensben, ugyanis a tudattalan mozgatóerőkkel szemben tehetetlenek vagyunk, ugyanakkor ezeknek az erőknek a tudatosítása által képessé válhatunk arra, hogy kontrolláljuk őket. Harmadlagos betegségelőnyt a társadalom nyújtja, betegszabadság, leszázalékolás formájában.

30 Betegségelőnyök, Esetismertetés
Középkorú nőbeteg rohamokban jelentkező bal oldali felső végtag-, jobb oldali alsó végtagrángás miatt keresett meg. Hetente több alakommal is rátörnek. Egy nap általában csak egyszer. Minden különösebb ok nélkül szaporán kezd el verni a szíve, palpitáció érzése jelentkezik, majd zsibbadni kezd a teste. Egy pillanat alatt elzsibbad a feje tetejétől a csípőjéig. Ezt követi a rángás. A rángás nagyon erőteljes, utána mindig nagyon fáradtnak érzi magát. A rángások kiszámíthatatlan jelentkezése miatt egyre kevésbé meri elhagyni az otthonát.

31 Esetismertetés, Panaszok és tünetek diagnosztikai értelmezése
Szapora szívverés, palpitáció= Szív Tűz /Üres Tűz Zsibbadás= Vér hiány, Belső Szél. Rángás= Belső Szél. Általános szorongás, feszültség= Vese Yin hiány,Máj Qi Pangás. Szédülés. Forgó jellegű= Máj Yang Felszállás. Hőhullámok= Yin hiány, Yang felszállás. Dysmenorrhoea, a menstruáció első és második napján erős, görcsös fájdalom. A menstruációs vér csomós. PMS: mellfeszülés, ingerlékenység= Máj Qi- és Vérpangás. Éhség felkelti éjszakánként= Gyomor Forróság áttöri a Yint. Őszül= Vese Jing hiány/ Vér hiány. Pulzus: jobb: xi, xian, hua, bal: ruo. Vese Yin: xu = Máj Qi Pangás zaklatja a Gyomrot és a Lépet, Gyomor Forróság. Máj Vér hiány. Vese Yin hiány. Nyelv: duzzadt, fodrozott. Két oldalon erős „dombhát” között a Gyomorrepedés= Máj Qi Pangás. Lép gyengeség. Gyomor Forróság. Nyelvlepedék: vastag zsíros sárga= Nyálka-Forróság. (Dohányzik.)

32 Esetismertetés, Differenciál diagnózis
A probléma gyökere a Máj Qi Pangás. A Máj Qi Pangás feltételezésem szerint harag elfojtása miatt alakul ki. A pangó Máj Qi Vér hiányos és Vese Yin hiányos környezetben Máj Yang Felszállásba torkoll. A Felszálló Máj Yang zaklatja a Szívet, ez okozza a palpitációt. Tehát a roham bevezető tünete már kialakult Máj Yang Felszállást feltételez. A rángás csak akkor jelentkezik, amikor a Máj Yang Felszállás Belső Szelet gerjeszt. A Pangó Máj Qi megzavarja a Gyomrot is, a kialakuló Gyomor Tűz segíti a Máj Yang Felszállást.

33 Esetismertetés, Lehetséges etiopatogenezis
A roham ekvivalens egy dührohammal. De hogyan adja ki dühét? Kire irányítsa? Öregedő szüleire? A betegség formájában megnyilvánuló dühroham elfogadható számára is és környezete számára is. A roham másik lehetséges szimbolikus üzenetét a roham térbeli megjelenése adja. A végtagok keresztben való rángása olyan, mint egy féloldalas futás. Tehetetlen, sehová nem vezető futás. A konverzió, mint elnevezés arra a jelenségre utal, hogy a páciens egy belső pszichés történést testi tünet formájában él meg, jelenít meg, a pszichés problémát testi tünetté konvertálja. A testi tünet szimbolikusan lefordítható, üzenetet hordoz. Másrészt a testi tünet alkalmas arra is, hogy a pszichében a Felettes Én és az Ösztön Én közti harc feszültségét feloldja. A konfliktus a Felettes Én parancsának engedelmeskedő, szülei mellett maradt „kislány” és az Ösztön Ént képviselő lázadó, haragvó, elrohanni vágyó dühös Én-rész között feszül.

34 Esetismertetés, Terápiás célok és lehetséges akupunktúrás pontok
Máj Qi Pangás oldása, Felszálló Máj Yang levezetése, Belső Szél csendesítése: Liv14, Liv3, Liv2, G34, G20, G21 (-). Vese Yin, Vese Jing és Máj Vér táplálása, Yin, Jing és Vér fejre juttatása: K3, Liv8, Lu7-K6, Cv4, Gv24, G13, Sp6, St36, Cv6, Gv20, K10-B10 (+). Máj – Gyomor harmonizálása, Gyomor Forróság levezetése: Liv3, P6, Cv12, St44 (-). Sp6 (+). Szív Tűz csendesítése: P6, P7, P8(-). Nyálka - Forróság tisztítása: St40 (-).

35 Esetismertetés, Eredmények
Az ötödik kezelés után kulcsfontosságú tapasztalatról számolt be. Az akupunktúra hatására kezdett képessé válni arra, hogy görcseit kontrollálja. Ilyenkor csak rövid ideig tartó izomremegése jelentkezett. Azt is megfigyelte, ha görcsrohamait teljes mértékben meggátolja, akkor a görcsrohamot követő megkönnyebbülés is elmarad.   Javasoltam, hogy keressen olyan mozgást, ami segít „kisütni” a benne lévő feszültséget. Elkezdett futni, szobabiciklizni. Azóta jó a közérzete. Jó a hangulata. Táncol otthon. A hatodik kezelést követően egy hónapon keresztül nem volt rosszulléte. A nyolcadik kezelés után megfogalmazza, hogy sokszor azt érzi, szüksége van egy kis gondoskodásra, mások odafigyelésére. Beszámol arról is, ha koncentrál, akkor képes arra, hogy leállítsa a görcsrohamot.

36 Esetismertetések, Eredmények, tanulságok
A páciens összesen tíz kezelést kapott. Kezelés hatására jelentős mértékben csökkentek a görcsrohamai, de teljességgel nem szűntek meg. Ennek ellenére a páciens a kezelés befejezése mellett döntött. A rohamok gyakorisága és súlyossága arra a szintre csökkent, mely a páciens számára egyrészt elviselhető, másrészt „szükséges”. A páciens a terápia során két nagyon fontos felismerést is megfogalmazott, melyek a betegség előnyöket fogalmazták meg: (1) megfigyelte, hogy roham után ellazul, (2) megfogalmazta, hogy betegsége kapcsán gondoskodást kap.

37 Tudattalan Ellenállás, Esetismertetés, Bevezetés
Minden infertilitás panasza miatt rendelésemen megjelenő hölgynek felajánlom az Agykontroll által Elme tükre technikának nevezett Pozitív Jövőkép imaginációt. A páciens elképzeli önmagát a jelenben, de mintha csak tükörben nézné önmagát, tehát a képben csak disszociáltan van jelen. Majd elképzeli a jövőt is. A jövőkép esetén arra törekszem, hogy a páciens asszociatívan legyen jelen a képben, tehát nem kívülről nézi önmagát, hanem résztvevőként éli át az eseményeket.  Ha a kép sikeres, készítek a páciensnek egy hangfelvételt otthoni használatra. Amennyiben nem képes önmagát az általa vágyottnak megnevezett jövőben, azaz gyermekkel megáldott állapotban elképzelni, vagy valamilyen pszichés „zavaró tényező” jelenléte egyébként is egyértelmű, akkor akupunktúra és Katathym Imaginatív Pszichoterápia kombinációját ajánlom fel.

38 Esetismertetés, Bevezetés (folyt.)
A fókuszált rövid terápia során az alapképek (Virág, Rét, Patak, Hegy, Ház) megtekintése után kerülhet sor az egyik leginformatívabb kép, a „Kert és a kertben elültetendő magocska” megtekintésére. A Kert képe a nőiséggel kapcsolatos attitűdöket hívja meg. A magocska a megfoganó új élet szimbóluma. A pszichoterápia sokszor komoly segítséget jelent, támogatja az akupunktúra által elindított folyamatokat. Máskor felhívja a figyelmet arra, hogy olyan pszichés gátló tényezők állnak fenn, melyek akkora erővel blokkolják az energiakeringést, hogy az akupunktúra nem elégséges a kívánt cél eléréséhez.

39 Esetismertetés, Anamnézis
Harminc egynéhány éves, több gyermekes hölgy keresett fel azzal, hogy szeretne új kapcsolatából még egy gyermeket. Jelenlegi párjával hosszabb ideje próbálkoznak, de sikertelenül. Állítása szerint jelenlegi kapcsolata nagyon jól működik, partnere nem nyomja el, gyerekeit szereti, elfogadja őt. Jó anyagi körülmények között élnek, melyet páciens teremt meg. Ez a tény egyben aggodalomra is okot ad, fél attól, ha terhes lesz, a családi költségvetés összeroppan. A nyugati orvoslás rendszerében elvégezett vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak. (Hysterogram, hormon vizsgálatok.)

40 Esetismertetés A páciens menstruációja teljesen szabályos volt, és egyéb tekintetben is nagyon kevés tünete, panasza volt, ezek leginkább a Vese Yang hiányára utaltak. Az enyhe Vese Yang hiány mellett az infertilitás másik magyarázataként az alhasi heg által okozott energiapangás lehetősége merült fel. A Befogadó meridián, a Vese meridián, és ezáltal az Áradó meridián is át voltak metszve. A Befogadó meridián és az Áradó meridián a Méhből erednek és fontos szerepet töltenek be a női nemi funkció szabályozásában, ezért a fenti átvágott meridiánok esetén a heg alatti és heg feletti pontokat is kezeltem, hogy az energia keringését helyre állítsam.

41 Esetismertetés, A Tudattalan elszólás
A páciens a negyedik alkalommal arról kezdett beszélni, hogy úgy érzi, kapcsolatában megfullad. A megfoganást akadályozó pszichés probléma lehetőségét sokáig hárította -a fentiekhez hasonló ismétlődő kijelentései ellenére. Végül beleegyezett abba, hogy az akupunktúra átmeneti szüneteltetése mellett pszichoterápiát kezdjen.  A 12 alkalomból álló, Katathym Imaginatív pszichoterápiás kezelés során megtekintett képek közül csak kettőt emelnék ki, a Kert képét és az Ideális állatcsalád című hívóképet.

42 Esetismertetés, A Tudattalan óvatossága
A „Kert” színes virágokkal volt zsúfolásig tele. A virágtündérek hívogatták és bíztatták őt, hogy ültesse el a kezében lévő almamagot, majd ők vigyáznak rá. Ennek ellenére nem tudta ezt megtenni, sőt kifejezte, nem szeretné, ha valaki siettetné. S ahogy várt, a kert lassan eltűnt és ő, kezében a maggal nagy ködbe került. A kép magáért beszél. Nincs még itt az ideje annak, hogy megfoganjon. Az „Ideális állatcsalád” képe egy elefántcsorda volt, melyben nem voltak ivarérett hímek. Páciens a vezérnősténnyel azonosult. A kép asszociációs feldolgozása során megfogalmazta, nem érzi biztonságban magát egy olyan kapcsoltban, ahol ő jár elöl, és párja csak kisegítő személyzetként van jelen. Szerelem gyermeket szeretne, de nem érzi, hogy párjába szerelmes lenne. A pszichoterápia egyértelműen jelezte, a Tudattalan Ellenállást a terhességgel szemben!

43 Akupunktúra, mint placebo
Személyes meggyőződésem ellenére fel kell vetnem annak a lehetősségét, hogy az akupunktúra, mint módszer nem hatásos, vagy ha hatásos is, hatása nem specifikus abban az értelemben, hogy lényegtelen, mely pontokat szúrjuk meg. E szerint a magyarázat szerint a tűszúrás erős készenléti állapotot hoz létre a szervezetben és felerősíti az amúgy is meglévő placebo választ. Ezt a placebo hatást tovább erősíti az a gyakorlat, hogy az akupunktúrás diagnózishoz alapos, az élet minden területére kiterjedő kikérdezés, a pulzus vizsgálat kapcsán testi érintés is hozzátartozik. A kezelés során a betegnek nem csak személyes terébe kell beengedni az orvost, hanem a testébe is, amely beavatkozásnak következtében energetikailag is összekapcsolódnak. Edzard Ernst a komplementer orvoslás nyugalmazott professzora szerint számos vizsgálat meta-analízise szerint az akupunktúra hatékonysága csak hányinger-hányás, és fájdalom csillapítás esetén felel meg az evidencián alapuló gyógyítás kritériumainak. Ez az adat nem kell, hogy bárkit is megriasszon, mert a dollár milliárdokat hozó antidepresszív terápiák hátterében tanított monoamino-teóriák mind a mai napig nem bizonyítottak. De érdekel ez valakit is, ha a piac érdeke mást kíván?

44 Akupunktúra, mint placebo (folytatás)
Az nem baj, ha az ember óvatos. Nem baj, ha tudományos. De azért érdemes gondolkodó embernek maradni. Egyrészt a placebo effektus kapcsán biztonsággal kijelenthetjük, hogy létezik. Ez a gyógyítás fontos összetevője. Azt gondolom, mindannyiunk közös tapasztalatáról beszélek, ha azt mondom: a kezelés nem hatékony, ha nem jól állítjuk össze a recepturát, és hatni kezd, ha a hibát kiküszöböljük. Ha nem megfelelő pontot szúrunk, a beteg rosszabbul van. Tehát nem arról van szó, hogy kevésbé gyógyul, hanem arról, hogy az állapota romlik. Mi történik ilyenkor? Miért kezd a placebo ellentétes irányba hatni? Az akupunktúra egy csoda. Egy bölcs ember egyszer azt mondta, egy jelenség magyarázata kapcsán csak akkor higgy a csodában, ha az egyéb magyarázatok kevésbé valószínűek. Ebben az esetben, azt gondolom, ilyesmiről van szó.

45 „take home messages” 1. Soha ne kezeljünk akupunktúrával beteget pusztán az akadémiai medicina diagnózisára alapozva! 2. Az akadémiai orvoslás által beállított gyógyszerek állapot módosító hatását mindig figyelembe kell venni a diagnózis alkotás során. 3. A psziché ereje hatalmas. Erről soha nem szabad elfeledkezni az energetikai állapot manifesztációjának kezelése kapcsán. 4. Vigyázzunk, a tevét ne akarjuk megfosztani a púpjától.

46 Az előadás letölthető: www.akupunktúra.mlap.hu
Köszönöm a figyelmet! Az előadás letölthető:


Letölteni ppt "Mi lehet az oka, ha az akupunktúra nem hat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések