Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LEGEK AZ ÁLLATVILÁGBAN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LEGEK AZ ÁLLATVILÁGBAN"— Előadás másolata:

1 LEGEK AZ ÁLLATVILÁGBAN
A legek terén az állatok is bizonyítanak: egyesek méretükkel, mások súlyukkal vívták ki az első helyet az állatvilágban, megint mások gyönyörű bundájukról, vagy rendkívüli ugróképességükről híresek. Némelyik állatkának azonban nem jutott más, mint egy furcsa külső. Következzen a 3 legrondább egyed.

2 A világ legrondább állatai
Csupasz földi kutya A homokkutya vagy csupasz turkáló néven is ismert földi kutya nem véletlenül érdemelte ki a világ egyik legcsúnyább állata címet. Egy bunda talán előnyös lenne számára, ám neki csak néhány szőrszál jutott, az pedig tovább ront a helyzeten.

3 Csupasz földi kutya

4 Véznaujjú maki A macskára emlékeztető, de hosszúkás orral és egymástól távol ülő szemekkel rendelkező véznaujjú maki korhadó fákban élő rovarokkal táplálkozik: a fa kérgét kopogtatja különleges, hosszú középső ujjaival, és azokkal is kotorja ki a táplálékot. míg az állatok között a kicsinyek legalább aranyosak, addig a véznaujjú maki gyerekkorában is igencsak ijesztő látványt nyújt.

5 Véznaujjú maki

6 Psychrolutes marcidus
Az angolul blobfish-ként ismert Psychrolutes marcidus valószínűleg a legcsúnyább hal, amelyet valaha rejtettek a tengerek. Talán nem véletlen, hogy Ausztrália és Tasmánia partjaitól távol, az óceán mélyén éldegél, és nagyon ritkán mutatkozik emberek előtt - legfőképpen akkor látni, amikor véletlenül hálóba gabalyodva fogják ki. Testének különleges, zselészerű anyaga teljes mértékben a mélytengeri életmódhoz alkalmazkodott, az állat sűrűsége ugyanis valamivel kisebb, mint a vízé, így könnyedén, izmok és úszás nélkül képes lebegni.

7

8 A LEGNAGYOBB HAL A cetcápa, vagy bálnacápa a legnagyobb jelenleg élő halfaj. Átlagos testhossza 4-6 méter, de előfodulnak ennél jóval nagyobb példányok is. Mérete olykor elérheti a 12 métert A legnagyobb cápa emberre teljesen ártalmatlan planktonevő. A tudományos hitelességgel megmért leghosszabb cetcápa 12,65 m-es volt, amelyet Karachi (Pakisztán) közelében fogtak el 1949 novemberében.

9 Cetcápa

10

11 Érdekesség: a legnagyobb hitelesen megmért emberevő fehér cápa (Carcharodon carcharias) „csupán” 6,4 m volt.

12 A LEGKISEBB HAL egy színtelen, majdnem átlátszó lény, amelyre a fülöp-szigeteki Luzon tavaiban és patakjaiban bukkantak. Ez a törpe géb, amelynek „jól fejlett” hímjei is csak7,5–9,9 mm hosszúak és 4–5 mg tömegűek (a nőstények kicsit nagyobbak).

13 Törpe géb

14 A LEGGYORSABB HAL Fekete nyársorrú hal gyorsasága eléri a 130 km/órát.
A hossza általában 5 méter

15 LEGLASÚBB HAL a tengeri csikó 16 m/h sebességgel.

16 A LEGTÖBB IKRÁT RAKÓ HAL
AZ ÓCEÁNI NAPHAL MINTEGY 3OO MILLIÓ IKRÁT RAK 3,5 méter hosszúra és akár a 200 kg-osra is megnövő hal. Az ivadékok tüskések. Húsa olyan szívós, mint a bőr. A melegebb vízű tengerek mélyebb vizeiben fordul elő. Éjszaka különös fénnyel veri vissza a hold fényét, innen kaphatta nevét is. A fény védelmi eszköz gyanánt szolgál az állatnak, a cápa például soha nem támadja meg. A fény az eledelszerző eszköze is a holdhalnak amivel odavonzza magához a kisebb kíváncsi halakat.

17

18 A világ legveszélyesebb hala
Nílusi sügér A legnagyobb édesvízi hal. Extrém falánk ragadozó. Az Ugandai Viktória-tóba az 1950-es években telepítették be ahol 350 értékes halfajtát pusztított ki. Ezért tartják a legveszélyesebb halnak a vizben élő állatok számára.

19 A LEGNAGYOBB TÖMEGŰ KÉTÉLTŰ
A kínai óriásszalamandra testhossza akár a 1,8 métert, súlya a fél mázsát is elérheti; ezzel a ma bolygónkon élő legnagyobb kétéltű.

20 A LEGKISEBB TÖMEGŰ KÉTÉLTŰ
Kubai nyílméregbéka (Sminthillus limbatus), 8,5–12,4 mm hosszú.

21

22 A MA ÉLŐ LEGNAGYOBB HÜLLŐ
BORDÁS KROKODILL Mivel kiváló úszó, messzire kimerészkedik a nyílt tengerre is. Ezzel egyedülálló a krokodilok között. A legveszélyesebb krokodilok közé tartozik és a legnagyobbra is nő, egyes hím példányok becslések szerint a 7 métert is elérhetik és akár 1300 kilogrammot is nyomhatnak.

23 A VILÁG LEGKISEBB HÜLLŐJE
A világ legkisebb hüllőjét 1998-ban fedezték föl a Dominikai Köztársaságban. Ez a 16 mm-es Sphaerodactylus ariasae nevű törpegekkó

24

25 A LEGHOSSZABB ÉLETŰ ÁLLATOK
ÓRIÁS TEKNŐSÖK A legnagyobb ma élő szárazföldi teknősfaj, amelyet elefántteknősnek is hívnak. Testtömege kg, testhossza akár 180 cm hosszú is lehet fejétől a farkáig. A nagyobbra nőtt teknősöknek nincs természetes ellensége, így akár évig is élhetnek. A legöregebbnek tartott egyed Harriet, egy ausztrál állatkert lakója, aki 1830-ban született.

26 A LEGNAGYOBB KĺGYÓ AZ ANAKONDA A nagy anakonda az óriáskígyók királya. Az ázsiai kockás piton ugyan hosszabb nála, ám az anakonda tömege sokkal nagyobb. Egy kifejlett anakonda akár 250 kg-os is lehet. Élete során akár 7-10 méterre is megnőhet.

27 A LEGHOSSZABB MÉREGFOGGAL RENDELKEZŐ KĺGYÓ
GABONI VIPERA A mérges kígyók közül a gaboni vipera termeli a legnagyobb mennyiségű mérget és rendelkezik a leghosszabb méregfogakkal, amik akár az 5 cm-es nagyságot is elérhetik.

28 A LEGMÉRGEZŐBB MÉREGGEL RENDELKEZŐ KĺGYÓ
Díszes tengerikígyó MÉRGE KB. SZÁZSZOR HATÉKONYABB, MINT BÁRMELY MÁS KĺGYÓJÉ

29 A LEGNAGYOBB TÖMEGŰ MADÁR
A strucc (Struthio camelus) Hossza 2 méter, magassága 2,5 méter, testtömeg hím 150 kg-ig, nőstény 100 kg-ig bár nem repül, a 72 km/h futósebességet is elérheti.

30 A LEGNAGYOBB TOJÁST TOJÓ MADÁR
A strucc Tojása kb. 18 tyúktojásnak felel meg

31 A LEGKISEBB TÖMEGŰ MADÁR
Kolibri A madárvilág, Dél-Amerikában élő törpéi. A hím teljes hossza 57 mm. A tojó valamivel nagyobb. Súlyuk 1,6 - 2 gramm. Szárnycsapása másodpercenként Képes egyhelyben lebegni.

32 A LEGRITKÁBB MADÁR A kaliforniai kondor
Szárnyfesztávolsága 270 centiméter, testtömege 8-14 kilogramm. A Grand Canyonban és Kalifornia állam nyugati parti hegyeiben élő dögevő keselyűféle - a madarak között rekordnak számító - 50 évig is él, ám egyre kevesebb van belőle. Az orvvadászat, a különféle mérgező anyagok és élőhelyük területének folyamatos csökkenése hatására a fajnak a nyolcvanas évekre csupán néhány példánya maradt. A megmentésére indított akciók hatására számuk valamelyest növekedett: összesen 332-ről tudnak, ezek közül 152 él a vadonban.

33 A világ legfélelmetesebb ragadozó madara
A Hárpia Dél-Amerika őserdeiben honos. Karmai 3,5 - 4 centiméteresek. Ezzel, és erős lábaival disznók és antilopok elfogására, és megölésére is képes. Az őserdők folyamatos pusztítása miatt a kihalás veszélye fenyegeti.

34 A LEGNAGYOBB RAGADOZÓ MADÁR
Az andoki kondor más néven andesi kondor vagy kondorkeselyű Testhossza centiméter, szárnyfesztávolsága centiméter, testtömege  000 gramm.

35 Több dél-amerikai ország címerében is szerepel:
Chile címere Ecuador címere

36 MINDEN IDŐK LEGHOSSZABB ÉLETŰ MADARA
A COCKY BENNETT nevű sárgabóbitás kakadu, amely Ausztráliában fogságban élt, és állitólag 12o éves korában pusztult el.

37 A leggyorsabb madarak A sarlósfecskék levegőbeli sebessége meghaladja a 100 km/h-t. A havasi sarlósfecske (Apus melba) sebességét 160 km/h fölöttinek mérték, a fregattmadárét 154 km/h-nak

38 A LEGÉRDEKESEBB MADÁR Selyemmadár Kedvenc színe a kék.
Udvarláskor lugast épít, és a nőstény kegyeinek elnyerése érdekében, a lugas alatt mindent felhalmoz, ami kék. Ez lehet bármi, kék műanyag, cseréptörmelék, bogyók, papagájtoll, bármi, csak kék legyen, sőt csőrével szétzúzza a kékbogyókat, és azok levével a "falakat" is kifesti.

39 Lugasaik annyira összetettek és dekoráltak, hogy a korai európai felfedezők nem is hitték el, hogy ezek madarak művei. Azt hitték, hogy a helyi bennszülöttek készítették őket gyermekeik szórakoztatására. Az új-guineai bennszülöttek ma is csodálattal tekintenek a madarak munkáira és úgy vélik, hogy azok egyenértékűek azzal a nászadománnyal, amit ők ajánlanak fel asszonyaikért.

40 A LEGNAGYOBB TÖMEGŰ ÁLLAT
KÉK BÁLNA A kék bálnák a Földön élő leghatalmasabb lények, méretük A sziláscetek alrendjébe tartoznak, kizárólag rákokkal táplálkoznak. Tömegük a 2OO tonnát is elérheti, akár 30 méteresre is megnőhetnek, és átlagosan 80 évig élnek.

41 Egy felboncolt kékbálna szíve mintegy 450 kilogrammosnak bizonyult.

42 A LEGNAGYOBB TÖMEGŰ SZÁRAZFÖLDI ÁLLAT
Afrikai elefánt ma élő legerősebb és legnagyobb szárazföldi emlősállat. Az elefántbikák marmagassága elérheti akár a 3 métert is, a tehenek valamivel kisebbek. Testtömeg alapján is a bikák rendelkeznek nagyobb mutatókkal, akár 6 tonnát is nyomhatnak, ezzel szemben a tehenek „csupán” 4 tonnásak általában.

43 A LEGKISEBB EMLŐS ETRUSZK CICKÁNY vagy kisded cickány
mindössze 2 gramm körüliek

44 A LEGVESZÉLYEZTETTEBB EMLŐS
A jávai orrszarvú Egyedül az Ujong-Kulon Nemzeti Parkban (Jáva szigetének nyugati csúcsán) él. Állományuk ma már csak körülbelül 50 példányt számlál.

45 A LEGGYORSABB EMLŐS RÖVIDTÁVON
A gepárd A leggyorsabb szárazföldi emlősként rövid távon elérheti akár a 110 km/óra sebességet is.

46 A LEGGYORSABB EMLŐS HOSSZÚTÁVON
A villásszarvú antilop 1941-ben egy amerikai vadvédelmi felügyelő autójával 56 km/h-s sebességgel haladt négy antilopbika mellett több mint 6 km-en át, és az állatok különösebb fáradtság nélkül tartották ezt a tempót Szükség esetén ennél gyorsabban is képesek futni, rekordsebességük megközelíti a gepárdét

47 LEGMAGASABB EMLŐS A zsiráf
a bikák szarvainak csúcsa akár 5,7 méterre is lehet a talaj felett, Nyelve is rendkívül hosszú, mintegy 45 centiméteres A bikák testtömege megközelíti a 2 tonnát

48 A LEGLASSÚBB EMLŐS Lassan járj, tovább élsz, vallja a leglassúbb szárazföldi emlős, az ai vagy háromujjú lajhár. A közép- és dél-amerikai esőerdőkben élő állat a talajon 1,83–2,44 m/perc sebességgel mászik, bár kölyke hívására az anya egy perc alatt „szédítő” 4,3 m-es sebességre gyorsulhat. Hála algával benőtt szőrzetük védőszínezetének és annak, hogy szinte egész életét a fák koronájában tölti, szinte nincs természetes ellensége

49 TESZTELD TUDÁSOD ITT:


Letölteni ppt "LEGEK AZ ÁLLATVILÁGBAN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések