Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LEGEK AZ ÁLLATVILÁGBAN A legek terén az állatok is bizonyítanak: egyesek méretükkel, mások súlyukkal vívták ki az első helyet az állatvilágban, megint.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LEGEK AZ ÁLLATVILÁGBAN A legek terén az állatok is bizonyítanak: egyesek méretükkel, mások súlyukkal vívták ki az első helyet az állatvilágban, megint."— Előadás másolata:

1 LEGEK AZ ÁLLATVILÁGBAN A legek terén az állatok is bizonyítanak: egyesek méretükkel, mások súlyukkal vívták ki az első helyet az állatvilágban, megint mások gyönyörű bundájukról, vagy rendkívüli ugróképességükről híresek. Némelyik állatkának azonban nem jutott más, mint egy furcsa külső. A legek terén az állatok is bizonyítanak: egyesek méretükkel, mások súlyukkal vívták ki az első helyet az állatvilágban, megint mások gyönyörű bundájukról, vagy rendkívüli ugróképességükről híresek. Némelyik állatkának azonban nem jutott más, mint egy furcsa külső. Következzen a 3 legrondább egyed. Következzen a 3 legrondább egyed.

2 A világ legrondább állatai Csupasz földi kutya A homokkutya vagy csupasz turkáló néven is ismert földi kutya nem véletlenül érdemelte ki a világ egyik legcsúnyább állata címet. Egy bunda talán előnyös lenne számára, ám neki csak néhány szőrszál jutott, az pedig tovább ront a helyzeten.

3 Csupasz földi kutya

4 Véznaujjú maki A macskára emlékeztető, de hosszúkás orral és egymástól távol ülő szemekkel rendelkező véznaujjú maki korhadó fákban élő rovarokkal táplálkozik: a fa kérgét kopogtatja különleges, hosszú középső ujjaival, és azokkal is kotorja ki a táplálékot. A macskára emlékeztető, de hosszúkás orral és egymástól távol ülő szemekkel rendelkező véznaujjú maki korhadó fákban élő rovarokkal táplálkozik: a fa kérgét kopogtatja különleges, hosszú középső ujjaival, és azokkal is kotorja ki a táplálékot. míg az állatok között a kicsinyek legalább aranyosak, addig a véznaujjú maki gyerekkorában is igencsak ijesztő látványt nyújt. míg az állatok között a kicsinyek legalább aranyosak, addig a véznaujjú maki gyerekkorában is igencsak ijesztő látványt nyújt.

5 Véznaujjú maki

6 Psychrolutes marcidus Az angolul blobfish-ként ismert Psychrolutes marcidus valószínűleg a legcsúnyább hal, amelyet valaha rejtettek a tengerek. Talán nem véletlen, hogy Ausztrália és Tasmánia partjaitól távol, az óceán mélyén éldegél, és nagyon ritkán mutatkozik emberek előtt - legfőképpen akkor látni, amikor véletlenül hálóba gabalyodva fogják ki. Az angolul blobfish-ként ismert Psychrolutes marcidus valószínűleg a legcsúnyább hal, amelyet valaha rejtettek a tengerek. Talán nem véletlen, hogy Ausztrália és Tasmánia partjaitól távol, az óceán mélyén éldegél, és nagyon ritkán mutatkozik emberek előtt - legfőképpen akkor látni, amikor véletlenül hálóba gabalyodva fogják ki. Testének különleges, zselészerű anyaga teljes mértékben a mélytengeri életmódhoz alkalmazkodott, az állat sűrűsége ugyanis valamivel kisebb, mint a vízé, így könnyedén, izmok és úszás nélkül képes lebegni. Testének különleges, zselészerű anyaga teljes mértékben a mélytengeri életmódhoz alkalmazkodott, az állat sűrűsége ugyanis valamivel kisebb, mint a vízé, így könnyedén, izmok és úszás nélkül képes lebegni.

7

8 A LEGNAGYOBB HAL A cetcápa, vagy bálnacápa a legnagyobb jelenleg élő halfaj. Átlagos testhossza 4-6 méter, de előfodulnak ennél jóval nagyobb példányok is. Mérete olykor elérheti a 12 métert A cetcápa, vagy bálnacápa a legnagyobb jelenleg élő halfaj. Átlagos testhossza 4-6 méter, de előfodulnak ennél jóval nagyobb példányok is. Mérete olykor elérheti a 12 métert A legnagyobb cápa emberre teljesen ártalmatlan planktonevő. A legnagyobb cápa emberre teljesen ártalmatlan planktonevő. A tudományos hitelességgel megmért leghosszabb cetcápa 12,65 m-es volt, amelyet Karachi (Pakisztán) közelében fogtak el 1949 novemberében. A tudományos hitelességgel megmért leghosszabb cetcápa 12,65 m-es volt, amelyet Karachi (Pakisztán) közelében fogtak el 1949 novemberében.

9 Cetcápa

10

11 Érdekesség: Érdekesség: a legnagyobb hitelesen megmért emberevő fehér cápa (Carcharodon carcharias) „csupán” 6,4 m volt.

12 A LEGKISEBB HAL egy színtelen, majdnem átlátszó lény, amelyre a fülöp-szigeteki Luzon tavaiban és patakjaiban bukkantak. egy színtelen, majdnem átlátszó lény, amelyre a fülöp-szigeteki Luzon tavaiban és patakjaiban bukkantak. Ez a törpe géb, amelynek „jól fejlett” hímjei is csak7,5–9,9 mm hosszúak és 4–5 mg tömegűek (a nőstények kicsit nagyobbak). Ez a törpe géb, amelynek „jól fejlett” hímjei is csak7,5–9,9 mm hosszúak és 4–5 mg tömegűek (a nőstények kicsit nagyobbak).

13 Törpe géb

14 A LEGGYORSABB HAL Fekete nyársorrú hal gyorsasága eléri a 130 km/órát. gyorsasága eléri a 130 km/órát. A hossza általában 5 méter A hossza általában 5 méter

15 LEGLASÚBB HAL a tengeri csikó 16 m/h sebességgel. a tengeri csikó 16 m/h sebességgel.

16 A LEGTÖBB IKRÁT RAKÓ HAL AZ ÓCEÁNI NAPHAL MINTEGY 3OO MILLIÓ IKRÁT RAK MINTEGY 3OO MILLIÓ IKRÁT RAK 3,5 méter hosszúra és akár a 200 kg-osra is megnövő hal. 3,5 méter hosszúra és akár a 200 kg-osra is megnövő hal. Az ivadékok tüskések. Az ivadékok tüskések. Húsa olyan szívós, mint a bőr. A melegebb vízű tengerek mélyebb vizeiben fordul elő. Húsa olyan szívós, mint a bőr. A melegebb vízű tengerek mélyebb vizeiben fordul elő. Éjszaka különös fénnyel veri vissza a hold fényét, innen kaphatta nevét is. A fény védelmi eszköz gyanánt szolgál az állatnak, a cápa például soha nem támadja meg. A fény az eledelszerző eszköze is a holdhalnak amivel odavonzza magához a kisebb kíváncsi halakat. Éjszaka különös fénnyel veri vissza a hold fényét, innen kaphatta nevét is. A fény védelmi eszköz gyanánt szolgál az állatnak, a cápa például soha nem támadja meg. A fény az eledelszerző eszköze is a holdhalnak amivel odavonzza magához a kisebb kíváncsi halakat.

17

18 A világ legveszélyesebb hala Nílusi sügér A legnagyobb édesvízi hal. A legnagyobb édesvízi hal. Extrém falánk ragadozó. Extrém falánk ragadozó. Az Ugandai Viktória-tóba az 1950-es években telepítették be ahol 350 értékes halfajtát pusztított ki. Ezért tartják a legveszélyesebb halnak a vizben élő állatok számára. Az Ugandai Viktória-tóba az 1950-es években telepítették be ahol 350 értékes halfajtát pusztított ki. Ezért tartják a legveszélyesebb halnak a vizben élő állatok számára.

19 A LEGNAGYOBB TÖMEGŰ KÉTÉLTŰ A kínai óriásszalamandra testhossza akár a 1,8 métert, súlya a fél mázsát is elérheti; ezzel a ma bolygónkon élő legnagyobb kétéltű. testhossza akár a 1,8 métert, súlya a fél mázsát is elérheti; ezzel a ma bolygónkon élő legnagyobb kétéltű.

20 A LEGKISEBB TÖMEGŰ KÉTÉLTŰ Kubai nyílméregbéka (Sminthillus limbatus), 8,5–12,4 mm hosszú. Kubai nyílméregbéka (Sminthillus limbatus), 8,5–12,4 mm hosszú.

21

22 A MA ÉLŐ LEGNAGYOBB HÜLLŐ BORDÁS KROKODILL Mivel kiváló úszó, messzire kimerészkedik a nyílt tengerre is. Ezzel egyedülálló a krokodilok között. Mivel kiváló úszó, messzire kimerészkedik a nyílt tengerre is. Ezzel egyedülálló a krokodilok között. A legveszélyesebb krokodilok közé tartozik és a legnagyobbra is nő, egyes hím példányok becslések szerint a 7 métert is elérhetik és akár 1300 kilogrammot is nyomhatnak. A legveszélyesebb krokodilok közé tartozik és a legnagyobbra is nő, egyes hím példányok becslések szerint a 7 métert is elérhetik és akár 1300 kilogrammot is nyomhatnak.

23 A VILÁG LEGKISEBB HÜLLŐJE A világ legkisebb hüllőjét 1998-ban fedezték föl a Dominikai Köztársaságban. Ez a 16 mm-es Sphaerodactylus ariasae nevű törpegekkó A világ legkisebb hüllőjét 1998-ban fedezték föl a Dominikai Köztársaságban. Ez a 16 mm-es Sphaerodactylus ariasae nevű törpegekkó

24

25 A LEGHOSSZABB ÉLETŰ ÁLLATOK ÓRIÁS TEKNŐSÖK A legnagyobb ma élő szárazföldi teknősfaj, amelyet elefántteknősnek is hívnak. A legnagyobb ma élő szárazföldi teknősfaj, amelyet elefántteknősnek is hívnak. Testtömege kg, testhossza akár 180 cm hosszú is lehet fejétől a farkáig. Testtömege kg, testhossza akár 180 cm hosszú is lehet fejétől a farkáig. A nagyobbra nőtt teknősöknek nincs természetes ellensége, így akár évig is élhetnek. A nagyobbra nőtt teknősöknek nincs természetes ellensége, így akár évig is élhetnek. A legöregebbnek tartott egyed Harriet, egy ausztrál állatkert lakója, aki 1830-ban született. A legöregebbnek tartott egyed Harriet, egy ausztrál állatkert lakója, aki 1830-ban született.

26 A LEGNAGYOBB KĺGYÓ AZ ANAKONDA A nagy anakonda az óriáskígyók királya. Az ázsiai kockás piton ugyan hosszabb nála, ám az anakonda tömege sokkal nagyobb. A nagy anakonda az óriáskígyók királya. Az ázsiai kockás piton ugyan hosszabb nála, ám az anakonda tömege sokkal nagyobb. Egy kifejlett anakonda akár 250 kg-os is lehet. Egy kifejlett anakonda akár 250 kg-os is lehet. Élete során akár 7-10 méterre is megnőhet. Élete során akár 7-10 méterre is megnőhet.

27 A LEGHOSSZABB MÉREGFOGGAL RENDELKEZŐ KĺGYÓ GABONI VIPERA A mérges kígyók közül a gaboni vipera termeli a legnagyobb mennyiségű mérget és rendelkezik a leghosszabb méregfogakkal, amik akár az 5 cm-es nagyságot is elérhetik. A mérges kígyók közül a gaboni vipera termeli a legnagyobb mennyiségű mérget és rendelkezik a leghosszabb méregfogakkal, amik akár az 5 cm-es nagyságot is elérhetik.

28 A LEGMÉRGEZŐBB MÉREGGEL RENDELKEZŐ KĺGYÓ Díszes tengerikígyó MÉRGE KB. SZÁZSZOR HATÉKONYABB, MINT BÁRMELY MÁS KĺGYÓJÉ MÉRGE KB. SZÁZSZOR HATÉKONYABB, MINT BÁRMELY MÁS KĺGYÓJÉ

29 A LEGNAGYOBB TÖMEGŰ MADÁR A strucc (Struthio camelus) Hossza 2 méter, magassága 2,5 méter, testtömeg hím 150 kg- ig, nőstény 100 kg-ig Hossza 2 méter, magassága 2,5 méter, testtömeg hím 150 kg- ig, nőstény 100 kg-ig bár nem repül, a 72 km/h futósebességet is elérheti. bár nem repül, a 72 km/h futósebességet is elérheti.

30 A LEGNAGYOBB TOJÁST TOJÓ MADÁR A strucc A strucc Tojása kb. 18 tyúktojásnak felel meg Tojása kb. 18 tyúktojásnak felel meg

31 A LEGKISEBB TÖMEGŰ MADÁR Kolibri A madárvilág, Dél- Amerikában élő törpéi. A madárvilág, Dél- Amerikában élő törpéi. A hím teljes hossza 57 mm. A tojó valamivel nagyobb. A hím teljes hossza 57 mm. A tojó valamivel nagyobb. Súlyuk 1,6 - 2 gramm. Súlyuk 1,6 - 2 gramm. Szárnycsapása másodpercenként Szárnycsapása másodpercenként Képes egyhelyben lebegni. Képes egyhelyben lebegni.

32 A LEGRITKÁBB MADÁR A kaliforniai kondor Szárnyfesztávolsága 270 centiméter, testtömege 8-14 kilogramm. Szárnyfesztávolsága 270 centiméter, testtömege 8-14 kilogramm. A Grand Canyonban és Kalifornia állam nyugati parti hegyeiben élő dögevő keselyűféle - a madarak között rekordnak számító - 50 évig is él, ám egyre kevesebb van belőle. A Grand Canyonban és Kalifornia állam nyugati parti hegyeiben élő dögevő keselyűféle - a madarak között rekordnak számító - 50 évig is él, ám egyre kevesebb van belőle. Az orvvadászat, a különféle mérgező anyagok és élőhelyük területének folyamatos csökkenése hatására a fajnak a nyolcvanas évekre csupán néhány példánya maradt. A megmentésére indított akciók hatására számuk valamelyest növekedett: összesen 332-ről tudnak, ezek közül 152 él a vadonban. Az orvvadászat, a különféle mérgező anyagok és élőhelyük területének folyamatos csökkenése hatására a fajnak a nyolcvanas évekre csupán néhány példánya maradt. A megmentésére indított akciók hatására számuk valamelyest növekedett: összesen 332-ről tudnak, ezek közül 152 él a vadonban.

33 A világ legfélelmetesebb ragadozó madara A Hárpia Dél-Amerika őserdeiben honos. Karmai 3,5 - 4 centiméteresek. Ezzel, és erős lábaival disznók és antilopok elfogására, és megölésére is képes. Az őserdők folyamatos pusztítása miatt a kihalás veszélye fenyegeti. Dél-Amerika őserdeiben honos. Karmai 3,5 - 4 centiméteresek. Ezzel, és erős lábaival disznók és antilopok elfogására, és megölésére is képes. Az őserdők folyamatos pusztítása miatt a kihalás veszélye fenyegeti.

34 A LEGNAGYOBB RAGADOZÓ MADÁR Az andoki kondor más néven andesi kondor vagy kondorkeselyű Az andoki kondor más néven andesi kondor vagy kondorkeselyű Testhossza centiméter, szárnyfesztávolsága centiméter, testtömege gramm. Testhossza centiméter, szárnyfesztávolsága centiméter, testtömege gramm.

35 Több dél-amerikai ország címerében is szerepel: Chile címere Ecuador címere

36 MINDEN IDŐK LEGHOSSZABB ÉLETŰ MADARA A COCKY BENNETT nevű sárgabóbitás kakadu, amely Ausztráliában fogságban élt, és állitólag 12o éves korában pusztult el. A COCKY BENNETT nevű sárgabóbitás kakadu, amely Ausztráliában fogságban élt, és állitólag 12o éves korában pusztult el.

37 A leggyorsabb madarak A sarlósfecskék levegőbeli sebessége meghaladja a 100 km/h-t. A sarlósfecskék levegőbeli sebessége meghaladja a 100 km/h-t. A havasi sarlósfecske (Apus melba) sebességét 160 km/h fölöttinek mérték, A havasi sarlósfecske (Apus melba) sebességét 160 km/h fölöttinek mérték, a fregattmadárét 154 km/h-nak a fregattmadárét 154 km/h-nak

38 A LEGÉRDEKESEBB MADÁR Selyemmadár Kedvenc színe a kék. Kedvenc színe a kék. Udvarláskor lugast épít, és a nőstény kegyeinek elnyerése érdekében, a lugas alatt mindent felhalmoz, ami kék. Udvarláskor lugast épít, és a nőstény kegyeinek elnyerése érdekében, a lugas alatt mindent felhalmoz, ami kék. Ez lehet bármi, kék műanyag, cseréptörmelék, bogyók, papagájtoll, bármi, csak kék legyen, sőt csőrével szétzúzza a kékbogyókat, és azok levével a "falakat" is kifesti. Ez lehet bármi, kék műanyag, cseréptörmelék, bogyók, papagájtoll, bármi, csak kék legyen, sőt csőrével szétzúzza a kékbogyókat, és azok levével a "falakat" is kifesti.

39 Lugasaik annyira összetettek és dekoráltak, hogy a korai európai felfedezők nem is hitték el, hogy ezek madarak művei. Azt hitték, hogy a helyi bennszülöttek készítették őket gyermekeik szórakoztatására. Az új-guineai bennszülöttek ma is csodálattal tekintenek a madarak munkáira és úgy vélik, hogy azok egyenértékűek azzal a nászadománnyal, amit ők ajánlanak fel asszonyaikért. Lugasaik annyira összetettek és dekoráltak, hogy a korai európai felfedezők nem is hitték el, hogy ezek madarak művei. Azt hitték, hogy a helyi bennszülöttek készítették őket gyermekeik szórakoztatására. Az új-guineai bennszülöttek ma is csodálattal tekintenek a madarak munkáira és úgy vélik, hogy azok egyenértékűek azzal a nászadománnyal, amit ők ajánlanak fel asszonyaikért.

40 A LEGNAGYOBB TÖMEGŰ ÁLLAT KÉK BÁLNA A kék bálnák a Földön élő leghatalmasabb lények, méretük A kék bálnák a Földön élő leghatalmasabb lények, méretük A sziláscetek alrendjébe tartoznak, kizárólag rákokkal táplálkoznak. A sziláscetek alrendjébe tartoznak, kizárólag rákokkal táplálkoznak. Tömegük a 2OO tonnát is elérheti, akár 30 méteresre is megnőhetnek, és átlagosan 80 évig élnek. Tömegük a 2OO tonnát is elérheti, akár 30 méteresre is megnőhetnek, és átlagosan 80 évig élnek.

41 Egy felboncolt kékbálna szíve mintegy 450 kilogrammosnak bizonyult.

42 A LEGNAGYOBB TÖMEGŰ SZÁRAZFÖLDI ÁLLAT Afrikai elefánt ma élő legerősebb és legnagyobb szárazföldi emlősállat. ma élő legerősebb és legnagyobb szárazföldi emlősállat. Az elefántbikák marmagassága elérheti akár a 3 métert is, a tehenek valamivel kisebbek. Testtömeg alapján is a bikák rendelkeznek nagyobb mutatókkal, akár 6 tonnát is nyomhatnak, ezzel szemben a tehenek „csupán” 4 tonnásak általában. Az elefántbikák marmagassága elérheti akár a 3 métert is, a tehenek valamivel kisebbek. Testtömeg alapján is a bikák rendelkeznek nagyobb mutatókkal, akár 6 tonnát is nyomhatnak, ezzel szemben a tehenek „csupán” 4 tonnásak általában.

43 A LEGKISEBB EMLŐS A LEGKISEBB EMLŐS ETRUSZK CICKÁNY vagy kisded cickány mindössze 2 gramm körüliek mindössze 2 gramm körüliek

44 A LEGVESZÉLYEZTETTEBB EMLŐS A jávai orrszarvú Egyedül az Ujong- Kulon Nemzeti Parkban (Jáva szigetének nyugati csúcsán) él. Egyedül az Ujong- Kulon Nemzeti Parkban (Jáva szigetének nyugati csúcsán) él. Állományuk ma már csak körülbelül 50 példányt számlál. Állományuk ma már csak körülbelül 50 példányt számlál.

45 A LEGGYORSABB EMLŐS RÖVIDTÁVON A gepárd A leggyorsabb szárazföldi emlősként rövid távon elérheti akár a 110 km/óra sebességet is. A leggyorsabb szárazföldi emlősként rövid távon elérheti akár a 110 km/óra sebességet is.

46 A LEGGYORSABB EMLŐS HOSSZÚTÁVON A villásszarvú antilop 1941-ben egy amerikai vadvédelmi felügyelő autójával 56 km/h-s sebességgel haladt négy antilopbika mellett több mint 6 km-en át, és az állatok különösebb fáradtság nélkül tartották ezt a tempót 1941-ben egy amerikai vadvédelmi felügyelő autójával 56 km/h-s sebességgel haladt négy antilopbika mellett több mint 6 km-en át, és az állatok különösebb fáradtság nélkül tartották ezt a tempót Szükség esetén ennél gyorsabban is képesek futni, rekordsebességük megközelíti a gepárdét Szükség esetén ennél gyorsabban is képesek futni, rekordsebességük megközelíti a gepárdét

47 LEGMAGASABB EMLŐS A zsiráf a bikák szarvainak csúcsa akár 5,7 méterre is lehet a talaj felett, a bikák szarvainak csúcsa akár 5,7 méterre is lehet a talaj felett, Nyelve is rendkívül hosszú, mintegy 45 centiméteres Nyelve is rendkívül hosszú, mintegy 45 centiméteres A bikák testtömege megközelíti a 2 tonnát A bikák testtömege megközelíti a 2 tonnát

48 A LEGLASSÚBB EMLŐS Lassan járj, tovább élsz, vallja a leglassúbb szárazföldi emlős, az ai vagy háromujjú lajhár. Lassan járj, tovább élsz, vallja a leglassúbb szárazföldi emlős, az ai vagy háromujjú lajhár. A közép- és dél-amerikai esőerdőkben élő állat a talajon 1,83–2,44 m/perc sebességgel mászik, bár kölyke hívására az anya egy perc alatt „szédítő” 4,3 m-es sebességre gyorsulhat. A közép- és dél-amerikai esőerdőkben élő állat a talajon 1,83–2,44 m/perc sebességgel mászik, bár kölyke hívására az anya egy perc alatt „szédítő” 4,3 m-es sebességre gyorsulhat. Hála algával benőtt szőrzetük védőszínezetének és annak, hogy szinte egész életét a fák koronájában tölti, szinte nincs természetes ellensége Hála algával benőtt szőrzetük védőszínezetének és annak, hogy szinte egész életét a fák koronájában tölti, szinte nincs természetes ellensége

49 TESZTELD TUDÁSOD ITT: d= d= d= d=26900


Letölteni ppt "LEGEK AZ ÁLLATVILÁGBAN A legek terén az állatok is bizonyítanak: egyesek méretükkel, mások súlyukkal vívták ki az első helyet az állatvilágban, megint."

Hasonló előadás


Google Hirdetések