Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vegyi anyagok élelmiszereinkben – globális kockázat? Szeitzné Szabó Mária, Zentai Andrea Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vegyi anyagok élelmiszereinkben – globális kockázat? Szeitzné Szabó Mária, Zentai Andrea Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal."— Előadás másolata:

1 Vegyi anyagok élelmiszereinkben – globális kockázat? Szeitzné Szabó Mária, Zentai Andrea Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal

2 Áttekintés Élelmiszerlánc és globalizáció Információk a RASFF rendszerből Kémiai élelmiszerbiztonsági események Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program, Kémiai élelmiszerbiztonság alprogram Következtetések

3 Food chain TÁPLÁLÉKLÁNC –ÁSVÁNYI ANYAG-NÖVÉNY-ÁLLAT-EMBER ÉLELMISZERLÁNC ( FROM FARM TO FORK, FROM STABLE TO TABLE) –TAKARMÁNY, MŰTRÁGYA, ÁLLATGYÓGYSZER –MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS –FELDOLGOZÁS –KERESKEDELEM –FOGYASZTÁS

4 Food web TÁPLÁLÉKHÁLÓ, ÉLELMISZERHÁLÓ Minden szálával a környezetbe kapaszkodik (szennyezett talaj, levegő, víz) Minden szennyeződés több irányba szétterjed, és kölcsönösen hat egymásra A szennyeződések a végső fogyasztó szervezetében „futnak össze” Minél több a hiba (szennyeződés) a hálóban, annál valószínűbb az egészségi hatás egyéni és társadalmi szinten egyaránt Szép (?) új világ

5 Jelentős változások Világkereskedelem Tömegtermelés Élelmiszerek utaztatása Turizmus Környezet (öntözővíz, élővizek, ivóvíz, talaj) elszennyeződése Klímaváltozás Csalások, szándékos szennyezés Globalizáció – a szennyeződés élelmiszereinkkel bárhova gyorsan eljut

6 Kémiai veszélyek Az elsődleges termelés során alkalmazott szerek maradékai Hormonok és állatgyógyászati szerek maradékai Növényvédő szer maradékok Környezeti eredetű szennyezőanyagok Toxikus nehézfémek és elemek Szerves szennyezőanyagok (dioxinok és PCB-k, PAH-ok) Radionukleotidok Mezőgazdasági eredetű szennyezőanyagok mikotoxinok, toxikus növények Szándékosan élelmiszerekhez adott vegyi anyagok maradékai adalékanyagok, aromák, technikai segédanyagok Technológia során keletkező átalakulási termékek MPC3, akril-amid, PAH, furánok Szándékos, vagy véletlen szennyezés, csalás bármilyen vegyi anyag

7 RASFF rendszer működése

8 RASFF bejelentések éves alakulása

9 Kémiai veszélyekre vonatkozó RASFF bejelentések aránya (2009)

10 Kémiai veszélyekre vonatkozó RASFF bejelentések megoszlása (2009)

11 Kémiai veszélyek megoszlása a bejelentés típusai szerint

12 Mikotoxinokra vonatkozó bejelentések megoszlása (2009)

13 Nehézfémekre vonatkozó RASFF bejelentések száma

14 Trendek Jelentős növekedésJelentős csökkenés Nitrofurán metabolit SEM Halászati termékekben Nem bevallott szulfit Halászati termékekben Nem engedélyezett élelmiszer - adalékanyagok Édességben Nem engedélyezett színezék Édességben Alumínium Gabonákban és sütőipari termékekben Aflatoxinok Gabonákban és sütőipari termékekben KadmiumHalászati termékekben Peszticid maradékok Kakaóban, kávéban és teában NehézfémekÉtrend-kiegészítőkbenMelamin Gabonákban és sütőipari termékekben / Édességekben Ochratoxin A / Peszticid maradékok Gyógynövényekben, fűszerekben Aflatoxinok Gyümölcsökben-zöldségekben / Diófélékben, termékeikben és magjukban Azinfosz - metilGyümölcsökben-zöldségekbenAmitráz / MetomilGyümölcsökben- zöldségekben Primer aromás aminok kioldódása Élelmiszerrel érintkező anyagokból Kadmium / Ftalátok / Összkioldódás Élelmiszerrel érintkező anyagokból

15 Vélt és valós ‘élelmiszerválságok’  Dioxin – PCB  3 MCPD szójaszószban  Ólmozott festék paprikában  Aflatoxin paprikában  Akril-amid  Szemikarbazid  Aszpartám  Benzol üdítőitalokban  Adalékanyagok és hiperaktivitás  Kumarin fahéjban  ITX csomagolóanyagokból  Melamin  Stb…

16 Melamin – állati takarmányban 2006-tól Több ezer kutya, macska, sőt tigrisek is! gyermek beteg, kórházban, 6 meghal gyermek beteg, kórházban, 6 meghalt

17 Chinese kids ill from milk powder A tejben is melamin nyomára bukkantak Kínában Mass recall of China milk produce A melamin - botrány nem ért véget: más országok is érintettek Chinese to tighten dairy testing Melamin: már négy csecsem ő halt meg Kínában Nem került melaminnal szennyezett tejpor hazai boltokba China-Milch: Trifft der Skandal Europa? Nestlé-Milch: Hongkonger Behörden finden Melamin-Spuren Kinder durch verseuchte Milch krank Tesco stop selling Chinese sweets

18 Élelmiszerekhez, takarmányokhoz történő szándékos hozzáadás oka A melamin nitrogéntartalma magas. Az élelmiszer összetevőkben a fehérjetartalmat a nitrogénszintekkel tesztelik ezért melamin hozzáadásával az élelmiszer- vagy takarmány-alapanyag fehérjében gazdagabbnak látszik. (Kjeldahl módszer, 1883, Johan Kjeldahl ), A magasabb fehérjetartalom értékesebb. Elfedi a tej felvizezését is.

19 Dioxinok mindenütt jelen vannak (környezetben, élelmiszerekben, emberi szervezetben) szándékosan nem állítják elő vegyi folyamatok nem kívánt melléktermékeként keletkeznek, de a természetben is fellelhetők élelmiszerekben PCB-kel együtt fordulnak elő a napi bevitelhez legjelentősebben hozzájáruló élelmiszerek: tej és tejtermékek, tojás, hal, zsíros húsok

20 Dioxinok és dioxinszerű PCB-k RASFF riasztások 2004-ben 5 eset volt, mind takarmány 2006-ban 18 eset, 8 takarmány 2007-ben 31 eset, 12 takarmány 2008-ban 17 eset, 9 takarmány 2009-ben 10 eset, 3 takarmány

21 Dioxinos „események” 1999 Belgium, – csirke – marha –tej –ok: takarmány. Következmény: kormány és EU válság 2004 tehéntej ok: takarmány (burgonya, agyag) Belgium, sertéshús ok: takarmány, újrafeldolgozás, szelep 2006 chilei dioxinos sertéshúsok világszerte 2007 dioxinos guargumi 2008 dioxinos ír sertéshús 2011 német dioxinos sertéshús, tojás Nyomonkövethetőség nagyon nehéz, hetekig tarthat

22 Dioxinos takarmány 2005 december 15 „mérgező sertések tartanak Magyarország felé” (?) 5 takarmány-előállító üzem (4 belga 1holland) 445 belga, 275 holland farm lezárása, export kiesés Belga „takarmányzsír” hulladék csontból, savas extrakcióval (zselatingyártás mellékterméke) (Mindkét) szűrő meghibásodása, dioxinnal szennyezett sósav termékbe kerülése

23 Dioxinnal szennyezett mozarella sajt, 2008 március Olaszország, Campania tartomány (Nápolytól északra) 130 mozarella sajtgyártó, 83 tejbeszállító Illegális hulladékégetés szennyezte a környezetet (hulladékelszállítás akadályozása, maffia?)

24 Élelmiszerbiztonság: tények, tendenciák, teendők MTA-MÉBiH tanulmány az Új Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program megvalósításához Megjelent: 2011, kézirat lezárva 2010 április Szerkesztette: Szeitzné Szabó Mária Lektorálta: Farkas József Készült: az MTA-KÖTEB tagok, a MÉBIH szakbizottságok és külső szakértők közreműködésével.

25 Fő stratégiai célok: 1.A környezetből eredő kedvezőtlen hatások csökkentése 2.Az élelmiszerláncból eredő szennyeződés csökkentése 3.Az élelmiszerlánc áttekinthetővé tétele, egyszerűsítése 4.Felelős, felkészült, tisztességes vállalkozások 5.Hatékony, egységes, gyorsan reagáló hatósági ellenőrzés 6.Összehangolt küzdelem a hamisítások, csalások ellen 7.Az élelmiszerbiztonsági ismeretek és igényesség elterjesztése 8.A tudományos kutatás támogatása, eredményeinek hasznosítása

26 A NEMZETI ÉLELMISZERBIZTONSÁGI PROGRAM PRIORITÁSAI, ALPROGRAMJAI 1.Az élelmiszerbiztonság komplex összefüggéseinek figyelembe vétele 2.Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság fokozása 3.Kémiai élelmiszerbiztonság fokozása 4.Kormányzati/hatósági felelősségvállalás és feladatok áttekintése 5.Az élelmiszer-vállalkozó felelősségének érvényre juttatása 6.Az élelmiszerlánc védelme 7.Érzékeny fogyasztói csoportok kiemelt védelme 8.A hagyományostól eltérő élelmiszerek biztonságosságának elősegítése 9.Az oktatás, nevelés, kommunikáció javítása 10.Élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kutatás, fejlesztés segítése

27 A NEMZETI ÉLELMISZERBIZTONSÁGI PROGRAM PRIORITÁSAI, ALPROGRAMJAI 3. Kémiai élelmiszerbiztonság fokozása Élelmiszereink közvetítésével a szervezet kémiai, toxikológiai terhelésének csökkentése, annak egészségre ártalmatlan szint alatt tartása. Ennek következtében a vegyi anyagok, toxinok által kiváltott rövid- és hosszú távú káros egészségügyi hatások csökkentése, a lakosság egészségügyi állapotának javulása. Háttér – Részletes helyzetértékelés – Változások 2004-hez viszonyítva – Következtetések – Javaslatok, teendők – Legsürgősebben megvalósítandó feladatok

28 Üzenet A társadalomnak minden ésszerű és megvalósítható intézkedést meg kell tenni a környezetben levő, élelmiszerbiztonságot befolyásoló szennyeződések és környezeti hatások feltárása, csökkentése, az új szennyeződések megelőzése, és a felmerülő új veszélyek előre jelzése érdekében. Ugyancsak elő kell segíteni a környezetkímélő technológiák alkalmazását és a fenntartható élelmiszertermelést. Mindezt csak társadalmi összefogással, összehangoltan, a környezetre gyakorolt és a környezetből eredő hatások, valamint egyéb befolyásoló tényezők figyelembe vételével lehet elérni.

29

30 QuEChERS  (quick, easy, cheap, effective, rugged and safe)  Gyors, könnyű, olcsó, hatékony, robosztus, biztonságos)  Új multiresude analízis módszer a növény védőszer maradékok vizsgálatára  Eredetileg kis zsírtartalmú mintákra dolgozták ki a módszert.

31 A hagyományos mintaelőkészítés hátránya

32  Gyors (10-20 perc)  Egyszerű (rázni kell és csak centrifugálni)  Kicsi az oldószer igény  A használt vegyszerek nem nagyon környezetszennyezőek  Univerzális QuuECher előnyei

33 A hagyományos és a QuEChERS összehasonlítása

34 Kereskedelmi termék

35  Homogenizálás  Feloldás  Extrakció  Mérés Módszer lényege

36 QuEChERS vázlata

37  Megközelítőleg g analizálandó minta kivétele a nagyobb tömegű mintából.  A kivett mintában sejtfalak szétaprítása, (mély hűtve, száraz jég között könnyebb) Homogenizálás

38  Oldószer ml acetonitril  Vízelvonó (MgSO 4 ) és kisózó (NaCl) szer puffer (citromsav, ecetsav) hozzáadása  Intenzív rázás (1-2 perc)  Centrifugálás  A zsíros mintáknál a zsír kifagtyasztással eltávolítható Feloldás

39 Homogenizált minta feloldása

40  Szilárd fázissal összekeverik a mintát  (C18, aktív szén, puffer, védő adalék, szárító szer)  Itt a extraháló szer nem oszlopban van hanem porban (d-SPE).  Rázás néhány percig, centrifugálás. Mátrix elemek eltávolítása szilárd fázisú extrakcióval

41 Összerázás Szilárdfázis az oldószerrel hozzáadása

42 Kisérőstandard hozzáadása Centriufugálás

43 MintaAliquote kivétele centrifugálás után, MgSO 4 száritás

44 Centrifugálás Kész minta Végül a kivett minta analízise

45  Szűrés a szilárd szennyezőktől  A felülúszóból mintabeadagolás GC/MS HPLC/MS készülékbe.  A méréshez szükséges az MS, mert sok mátrixkomponens marad a mintában (szelektívitás), és nem mindig magas a visszanyerés (érzékenység). Mérés

46 12 peszticid visszanyerése rizsből HPLC/MS-MS készülékkel 10 ng/g

47 QuEChERS recovery teszt Waters Inc.

48 TIC Chromatogram of 258 pesticides spiked at 20 ppb in QuChERS extract of mixed color peppers

49  Analysis of pesticides, herbicides, mycotoxins and other exogenous chemicals in foodstuffs 247 vegyület 3 perc alatt LC- MS/MS Quechers analízissel primary and secondary amine bonded silica (PSA)

50 Olaj minták módosított QuEChERS extrakciója

51 QuEChERS borjúmáj antibiotikum tartalmára ng/g koncentráció tartomány

52 Körmérés eredménye

53 Egyes mintáknál nem csak PSA-van az SPE-ben

54 automata


Letölteni ppt "Vegyi anyagok élelmiszereinkben – globális kockázat? Szeitzné Szabó Mária, Zentai Andrea Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal."

Hasonló előadás


Google Hirdetések