Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZTEGANOGRÁFIA ELŐADÁS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZTEGANOGRÁFIA ELŐADÁS"— Előadás másolata:

1 SZTEGANOGRÁFIA 2008.10.28. ELŐADÁS
Ipkovits Gábor Mérnök informatikus (BSC)

2 Mi is az a sztegongráfia?
A szteganográfia bizonyos üzenetek elrejtésével foglalkozó tudományág oly módon, hogy az üzenet létezéséről csak a címzett tudjon.

3 TITKOSÍTÁS Kriptográfia Üzenet rejtjelezése Szteganográfia Üzenet elrejtése

4 STEGOTEXT HORDOZÓ (COVER, COVERTEXT) ELREJTENDŐ ÜZENET (PLAINTEXT) +

5 Ókori legendák Demeratus táblája: Demeratus figyelmeztetni akarta Spártát, hogy Xerxész Görögország invázióját tervezi, lekaparta a viaszréteget, és üzenetét a csupasz fa rétegre írta fel. Ezután az egészet úgy vonta be ismét viasszal, hogy egyetlen ellenőrzés során sem derült fény a rejtett üzenetre. Hisztiaiosz rabszolgája: Hisztiaiosz felkelést hirdetett a perzsák ellen, ezért az egyik megbízható rabszolgájának fejét leborotválták, rátetoválták az üzenetet, majd amikor kinőtt a haja, útjára bocsátották a küldöncöt. Kínai selyemgolyó: A kínaiak finom selyemszövetre írtak, összegyúrták viaszba forgatták, majd a viaszgolyót lenyelték.

6 XVI. század Giambattista della Porta tojása: Tímsó és ecet keverékével kemény tojás héjára írni. Az oldat behatol a tojás pórusain, a héján azonban nem hagy nyomot. Feltörve, az üzenet olvasható. Láthatatlan tinta: -Pitypang tejével, vizelettel, tejjel üzenetet írni. Hő hatására az üzenet megjelenik. -Kobald-klorid (CoCl2) -Kálium-nitrát (KNO3)

7 II. VILÁGHÁBORÚ MIKROPONT: 1 gépelt oldalt 1mm-es pöttyé zsugorítottak. NULL CIPHERS: Kódolatlan üzenetek amelyekben valami rendszer alapján van elrejtve a lényeges információ.

8 NULL CIPHERS példa Kezdetleges, de hatásos módszer
Képes egy zavart de ellenséges tömeg leigázására egy gyors ellentámadás során. Most épp gazdag ismeretlen sírjánál háborog a tábor általában segítőkész orvosa, s mindig óvatos de szerfelett zajos ezredes remeg.  Képes egy zavart de ellenséges tömeg leigázására egy gyors ellentámadás során. Most épp gazdag ismeretlen sírjánál háborog a tábor általában segítőkész orvosa, s mindig óvatos de szerfelett zajos ezredes remeg.  Kezdetleges, de hatásos módszer

9 EGYÉB MÓDSZEREK Festményen fűszálák hossza morze jelek
Sakkjátszmák lépései levélben stb… Modern technikák

10 DIGITÁLIS SZTEGONGRÁFIA
A digitális hordozó egyes bitjeinek megváltoztatása Hordozó csak az lehet amiben az adatmanipuláció nem okoz zavart: pl.: kép, hangfájl ZAJ

11 LSB Legkisebb helyértékű bit megváltoztatása
Tömörítés nélküli kép (BMP) vagy hangfelvétel (PCM) Emberi szemnek, fülnek alig észrevehető

12 LSB PÉLDA (BMP) Van egy true color, 1024X768 pixel felbontású BMP képünk Minden képpont leírására 3 bájtot használ (RGB) 1024X768X3X8 = 18 Mbit = 2304 kB Módosítjuk minden képpont legalsó bitjét A kép nem változik érzékelhetően 1024X768X3X1 = 2,25 Mbit = 288 kB (12,5 %)

13 Szöveges állományok Rejteni kívánt adat egy bitfolyam
Hordozó egy szöveges állomány A hordozót soronként olvassuk be, kitöröljük a sor végén a szóközöket Vesszük a bitfolyam következő két bitjét, és annyi szóközt szúrunk a hordozó sorainak végére amennyi a két bit decimális értéke Pl.: 102 = 210  2 szóközt szúrunk a sor végére

14 Szteganográfia alkalmazási területei
Adatrejtés adatátviteli célzattal Szerzői jogok védelme (elektronikus vízjel)

15 FELHASZNÁLT IRODALOM Virasztó Tamás: Eltemetett bitek: szteganográfia
Fábián Zoltán: A kódolás – titkosírás Története & adatok- és rendszerek biztonsága

16 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "SZTEGANOGRÁFIA ELŐADÁS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések