Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energia a házban és a ház körül

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energia a házban és a ház körül"— Előadás másolata:

1 Energia a házban és a ház körül

2 „Légkondicionálás”

3 Hagyományos építészet

4 Légkondicionáló/léghűtő

5 Szigetelés

6 Építészeti

7

8

9

10

11 „Zöldítés”

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Energiatakarékosság Kapcsold le! Húzd ki! Vedd lejjebb! Cseréld le!
stb.

22 Stand by

23 Fogyasztás Egy háztartás teljes energiaköltségének 60-70%-a fűtésre, 10-15%-a meleg vízre 8-12%-a hűtésre 10%-a az elektromos berendezések üzemeltetésére, 2%-a pedig világításra megy el. Hosszabb távollét esetén teljesen kapcsolja ki a háztartási készülékeket.

24 Konyha - Hűtőszekrény A hűtőszekrény szellőzőnyílását szabadon kell hagyni és rendszeresen tisztítani kell. A szellőzőrács szabad keresztmetszetének csökkenése kb. 10 %-kal növelheti az energiafogyasztást. A hűtőszekrény helyes, illetve helytelen használata közötti különbség a tényleges energiafogyasztásban 100% is lehet! A hűtőszekrény leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet + 7°C-ra állítjuk (+5°C-nál már 15%-kal nő a fogyasztása.) A hűtést nem igénylő élelmiszereket (pl. felbontatlan konzerv) ne tárolja a hűtőben. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, csak akkor, ha feltétlenül szükséges, ez ugyanis hőveszteséget jelent. Energiatakarékossági szempontból is fontos a megfelelő hűtőkészülék kiválasztása. Fagyasztószekrény vagy fagyasztóláda mellé felesleges több csillagos hűtőszekrényt vásárolni, mert a hűtőszekrényben lévő mélyhűtő rekeszt nem lehet kihasználni. Ilyenkor célszerűbb a csillag nélküli, hátlap-elpárologtatós hűtőszekrényt választani. Rendszeresen ellenőrizni kell a hűtőkészülék ajtajának zárását, a záró felület tisztántartását. Az energiafelhasználás szempontjából az "A" jelzésű hűtőgép a legtakarékosabb, míg a "G" fogyasztja a legtöbb energiát ban bevezették az "A+" és az "A++" változatokat is, amelyeknek további 25-45%-kal kisebb a fogyasztása.

25 Konyha - Főzés Ha az étel felforrt, vegyük a tüzet kis lángra.
A zöldségeket ne főzzük bő lében. Energiát spórolunk meg, mert kevesebb vizet kell felmelegíteni. Amit lehet, azt gőz nyomása alatt (kuktafazékban) célszerű főzni. Az idő és az energia megtakarítása elérheti a %-ot. Ennél az eljárásnál az ételek csak gőzzel érintkeznek, ezáltal a vitaminok és ásványi sók vesztesége jelentősen csökken. Főzéshez olyan edényt használjunk, amelyiknek a talpa a főzőlap méretéhez illik. Amennyiben elektromos tűzhelyet használ, kapcsolja le a főzőlapot a főzés befejezése előtt, és használja ki, hogy a főzőlap még 5-10 percig meleg!  Energiát spórolhatunk, ha a sütőt pár perccel azelőtt kikapcsoljuk, hogy a sütnivaló készen lenne. A sütőben van még annyi tartalékenergia, ami készre süti az ételt. Kisebb átmérőjű főzőlapon ugyanaz a mennyiségű étel hosszabb idő alatt, de kevesebb energiával főzhető meg. Sokkal kevesebb energia kell tojásfőzőben a lágy tojás elkészítéséhez, mint nagyobb teljesítményű főzőlap és külön edény felfűtéséhez. Ügyeljen arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén; elektromos tűzhely esetén pedig a főzőlap átmérőjének megfelelő méretű edényt használjon. Ha a sütünk, minél több ételt süssünk egyszerre, vagy egymás után. Az elektromos sütőt akár már a befejezés előtt 5-10 perccel is kikapcsolhatja, hagyja dolgozni az utóhőt! A villamos főzőedények és villamos serpenyők jobb hatásfokkal, gyorsabban dolgoznak, mint a főzőlapon az edény. A légkeveréses edényben %-kal gyorsabban és %-kal kevesebb energiával lehet főzni, mint a tűzhelyen. Párolt ételek nemcsak egészségesebbek is, de energiatakarékosabb a főzés is. A sütőt nem érdemes előmelegíteni, ez energiapazarlás. Csak a kelt tésztáknak van szükségük meleg sütőre, minden mást hideg sütőben is el lehet kezdeni.

26 Világítás A világítás kialakításánál vegye figyelembe, hogy milyen helyiségben milyen tevékenységhez szeretné használni a mesterséges fényt. Ezzel biztosíthatja, hogy az adott helyiségben csak olyan mértékben és addig világítson, amíg szükséges. Az általánosan elterjedt izzólámpának a hatásfoka mindössze 6%. A hagyományos izzóhoz mérve a halogénizzóé már 12%-os, kb. 20% energia takarítható meg. Energiagazdálkodási szempontból a kompakt fénycsövek alkalmazása igen kedvező, fogyasztásuk mindössze egyötöde az azonos teljesítményű izzólámpának (szemünk a fény hatásfokában többnyire négyszeres különbséget érzékel). Előnyük még, hogy élettartamuk 4-10-szerese az átlagosan mintegy 1000 órás izzólámpáknak. Energiát 90-95% takaríthatunk meg LED-es fényforrások használatával. Használjuk ezeket ott ahol csak tudjuk. Ez évente több kW energia megtakarítását eredményezi, ráadásul hosszú élettartamuk miatt környezetkímélőbb! Mondjon le a folyamatos világításról. Mindig csak abban a helyiségben legyen felkapcsolva a világítás, ahol éppen tartózkodik. Érdemes bizonyos helyiségekben mozgásérzékelővel kiegészített világítást üzemeltetni, így valóban csak akkor ég a világítás, amikor szükség van rá.

27 Számítógép http://www.journeysystems.com/?powercalc
Új számítógép vásárlásakor figyeljen arra, hogy energiagazdálkodási rendszerrel ellátott készüléket válasszon. Az ilyen berendezéseknél csak azok a részek kapnak áramot, amelyek aktuálisan épp használatban vannak. Legtakarékosabb képernyővédő a kikapcsolás. Hosszabb munkaszünetnél a számítógépet és a képernyőt kapcsolja ki teljesen. Jó ha tudja, a képernyővédő becsapós dolog: mozgó képek esetén még több energiát is elfogyaszt, mint normál üzemmódban. Jobb, ha hosszabb munkaszünet esetén teljesen kikapcsolja a képernyőt.

28 Szellőztetés/hűtés Sok energiát igényel a hosszú ideig tartó szellőztetéssel lehűtött helyiségek újrafűtése is, ezért rövid ideig, szélesre tárt ablakokkal szellőztessen, a fűtést pedig közben állítsa minimumra. Használjon függönyt, sötétítőt, reluxát, redőnyt, ezáltal a nyári hónapokban csökkentheti a közvetlen napsugárzás plusz melegítő hatását, és télen a nagyon hideg levegő beáramlását.

29 Fűtés Az elöregedett vagy nem megfelelő szigetelés akár 30%-kal is megnövelheti a fűtés költségeit. A hőveszteség jelentős része a nem megfelelő nyílászárókon keresztül távozik. Feleslegesen ne fűtsön, vegye le a fűtést abban a helyiségben, ahol nem tartózkodik! Minden 1 °C hőmérséklet-csökkentés kb. 5% fűtőenergia-megtakarítást eredményez. A központi fűtésű lakásokban célszerű a kívánt hőmérsékletet helyiségenként hőmérséklet-szabályzókkal beállítani és radiátorra szerelhető szeleppel a szükséges fogyasztást szabályozni. Ezzel a megoldással 6-7 % energia-megtakarítást érhetünk el. Szobai párologtatóval a relatív nedvesség szabályozható, a nagyobb légnedvesség mellett az alacsonyabb hőmérséklet is kellemes. A vízcsapok csepegését lehetőleg azonnal meg kell szüntetni. A meleg vízcsap folyamatos csepegése havi liter meleg víz elfolyását okozhatja. A elektromos melegvíz-tárolókat célszerű külön mért villamos energiával működtetni, ezzel is 53-63% költségmegtakarítás érhető el. Lakószobáinkat C fokra fűtsük, a fürdőszobában 24 C fok szükséges, a konyhában elegendő a 18 C fok is. Éjszaka legjobb 18 C fok körüli hőmérsékletben aludni. Célszerű azokat az épületeket és helyiségeket is temperálni, ahol nem tartózkodunk. Teljes fűtési számláját úgy kalkulálhatja ki, ha fűtési rendszere beruházási költségeit - a rendszer várható élettartamára leosztva - is hozzáadja a havi fűtés költségéhez.

30 Mosás Mosógép vásárlásakor lehetőség szerint válasszon olyan eszközt, amely víz- energiatakarékos programmal is rendelkezik. Válasszon olyan készüléket, ahol a mosási hőfok a mosási programtól függetlenül, egyedileg állítható. Kerülni kell a ruhanemű túlzott elszennyeződését. Mosáskor lehetőleg 60 °C-os mosóprogramot kell választani, akkor ugyanis nem szükséges előmosást és a 95 °C-os programot alkalmazni, így % villamos energia takarítható meg. A mosógépet teljesen fel kell tölteni. A mosógép áram-felhasználása összefügg a töltöttségi állapottal és ezzel ugyancsak összefügg a vízfelhasználás. Ha a teljes feltöltést választjuk, akkor havonta ezzel kWh villamos energiát tudunk megtakarítani. Mosási hőmérséklet: Érdemes kipróbálni, hogy az újfajta mosószerekkel nem szükséges 90 °C-on mosni a szennyezett ruhát, ha a hőmérsékletet °C-kal alacsonyabbra (melyet a mosószer lehetővé tesz) állítjuk be, az elérhető energia-megtakarítás, minden mosási folyamatnál 0,2 és 0,5 kWh között van. A makacs foltokat inkább kezelje egyedileg, ahelyett, hogy az egész töltet mosnivalót magas hőmérsékleten, sok mosószer hozzáadásával mosná.

31 „Pszichikai” A villany-, gáz- és vízóra legyen jól látható és rendszeresen olvassuk le, így hozzászoktatjuk magunkat a takarékos energiafelhasználáshoz.

32 Új technológiák

33 Kondenzációs kazán A hagyományos égéssel működő kazánoknál a vízgőz, vagyis a benne lévő rejtett hő a termelődött füstgázzal együtt távozik a kéményen keresztül. A kondenzációs technológia elsődleges célja az, hogy a füstgázzal távozó rejtett hő mennyiségét drasztikus módon lecsökkentse, azaz a fűtőanyagban rejlő energiát a maximális mértékben hasznosítsa olyan magas hatásfokkal, amelyet a hagyományos típusú gázüzemű kazánokkal lehetetlen elérni.

34 Pellet kazán Az újszerű légáram megoldással a legalacsonyabb füstgáz-hőmérsékletet tudjuk garantálni. A speciális terelésnek köszönhetően a hamu a kazánban tárolódik, és nem kerül a kéményen keresztül a szabadba, mint oly gyakran az előfordul. A pellet hulladékfából préselt hengeres rudacskák. Kezeletlen, vagyis természetes fűrészporból, ill. gyaluforgácsból állítják elő, ami a hazai erdő- és mezőgazdaságból, ill. a fafeldolgozó iparból kerül ki hulladékként. A pellet természetbarát, CO2 semleges, vagyis az égése során mindössze annyi széndioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során beszívott, így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat, valamint nem segíti elő az üvegházhatást, kedvező árú és gazdaságos energiaforrás. Míg a kőolaj-, gáz- és szénkészleteink végesek, a szállításuk, ill. áraik külföldtől függnek, addig a fa hazai és állandó megújuló tüzelőanyag. Ezzel egy potenciálisan korlátlan energiaforrás áll rendelkezésre.

35 Megújuló energiaforrások

36 Napkollektor A síkkollektor a napkollektorok legismertebb és legelterjedtebb változata. Ez a kollektor egy elől üvegezett, hátul hőszigetelt lapos szerkezet, amelyben egy napsugárzást jól elnyelő, fekete lemezre (abszorberre) erősített csőrendszer található. A napsugárzás áthalad a jó fényáteresztő képességű üveg fedőlapon és elnyelődik az abszorberen, amely az elnyelt napsugárzás hatására a hozzá erősített csőrendszerrel együtt felmelegszik. A keletkezett hőenergiát aztán a csővezetékben keringtetett hőátadó folyadékkal lehet elszállítani a napkollektorból. A síkkollektorok közös jellemzője az egyrétegű üvegfedés, és a magas szelektivitású elnyelőlemez alkalmazása. Az ilyen kollektorok maximális hatásfoka 80% körül van, átlagos, derült időjárás esetén pedig 60% körüli hatásfokkal alakítják át a napsugárzást hőenergiává.

37 Napelem Bárhová, ahová nem jut el a hálózati villamos energia, a nepelem ott is működteti elektromos készülékeit 12 vagy 230 V-ról egyaránt. Hűtheti ételét - italát, olvashat energiatakarékos lámpák fényénél, vagy akár Tv-t is nézhet. A napelem a napkollek- tortól eltérően nem hőt, hanem elektromos áramot termel. Előnyei: Zajtalan működés Nincs káros Co2 kibocsátás Nincs mozgó alkatrész és így alacsony a karbantartási költség A napelem cellák élettartama hosszú, általában minimum év és szinte bárhol használhatóak Felhasználási javaslat: Villamos hálózattal el nem látott épületekhez Hétvégi házakhoz Nyaralókhoz Tanyákra

38 Hőszivattyú Levegő – víz Talajhő – víz Víz – víz Levegő – levegő

39 Levegő – víz hőszivattyú
A levegő-víz hőszivattyú egy olyan ventilációs rendszer, amely a levegőt beszívja, majd egy hőcserélőn keresztül lehűti azt és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe. Ez a legelterjedtebb hőszivattyú könnyű és olcsó telepítésnek valamint a kis helyigénynek köszönhetően. Főbb jellemzői: szélsőséges hőmérsékletek között (-25 °C °C) is alkalmazható a talajhő-víz és víz-víz hőszivattyúkhoz képest kisebb beruházást igényel könnyen beépíthető az arra alkalmas fűtési rendszerbe alacsony hőlépcsőjű rendszerekhez javasolt kül- és beltéri típusok egyaránt léteznek egyszerűen, olcsón telepíthető nem igényel előkészítést bárhová telepíthető

40 Víz- víz hőszivattyú A hasznosítható energia szempontjából a víz-víz hőszivattyúk a legoptimálisabbak, mivel a legtöbb hőenergiát állítják elő ugyanazon befektetett elektromos energiából az összes hőszivattyú típus közül. Ennek oka a viszonylag magas talajvíz hőmérséklet, amely nem változik jelentős mértékben a téli hónapokban sem. A víz-víz hőszivattyúk telepítéséhez három kútra van szükség egy nyerő és két nyelő kútra. Fontos, hogy a kút vízhozama folytonosan tudja biztosítani a hőszivattyú működését, ugyanis a kút elapadása esetén a hőszivattyú nem üzemel. Magas talajvízszinttel rendelkező területeken javasolt a használata. Főbb jellemzői: a hűtés kialakításának lehetősége tartozékokkal nem szükséges más fűtési rendszer nagy mennyiségű vizet igényel legmagasabb COP (jóságfok)

41 Föld (talajhő) – víz hőszivattyú
A felhasználható, kinyerhető energia szempontjából a föld-víz hőszivattyúk a víz-víz hőszivattyúk után a második helyen állnak. A rendelkezésre álló szabad földterület függvényében lehetőségünk nyílik földkollektoros vagy talajszondás hőszivattyú alkalmazására. A felső talajréteg úgy 100 méter mélységig a besugárzott napenergiát és a föld belsejéből érkező geotermikus energiát tárolja. A föld-víz hőszivattyúk meglehetősen nagy földterületet igényelnek, a kellő hőenergia előállításához. Ha nincs elegendő helyünk ilyen földkollektor telepítésére, a talajszondás kivitel a megfelelő választás. A föld-víz hőszivattyúk alkalmasak passzív hűtés ellátására is, így kellemes hőmérsékletet biztosíthatunk egész évben. Főbb jellemzői: passzív hűtés kialakításának lehetősége nem szükséges más fűtési rendszer vízszintes fektetés esetén nagy földterületet igényel

42 Levegő – levegő hőszivattyú
Ez a hőforrás a kivitelezés egyszerűsége és gyorsasága miatt ideális, nincs hozzá szükség kertre, vagy talajvízre, a levegő bárhol elérhető hőforrás. Ebben az esetben egy levegős kültéri egységgel nyeri a hőszivattyú a hőt a környezetből és a kivont hőt a helyiség levegőjének adja át. Főbb jellemzői: egyszerűen, olcsón telepíthető nem igényel előkészítést hűtés - fűtés lehetőség bárhová telepíthető

43 Rekuperátor (központi szellőztető berendezés)
A mindinkább emelkedő energiaárak arra kényszerítik az embereket, hogy épülő, vagy meglévő házaikat fokozottan hőszigeteljék és a lehető legnagyobb légtömörséget érjék el. Így lehetséges az energiaveszteség és a fűtésköltség minimalizálása. A természetes légcsere a szigetelt ablakok és ajtók miatt többé nem lehetséges. Ennek következtében a helyiségben nagy mennyiségű szén-dioxid és vízpára halmozódik fel, mely rossz közérzetet, felületi kondenzációt és az épületszerkezet károsodását eredményezi. Ezek kiküszöbölésére szellőztetőrendszert (rekuperátort) érdemes beépíteni. Ez a rendszer segít a lakásban tartani a meleget, miközben behozza a friss, oxigéndús levegőt. A szellőztető készülékek cserélhető pollenszűrőkkel vannak ellátva, melyek biztosítják, hogy a helyiségek levegője mindig tiszta, por és pollenmentes legyen. Előnyei: A folyamatos friss levegő Nincs szennyezőanyag, por vagy rovarok A speciális pollenszűrők az allergiásoknak is kellemes környezetet biztosítanak A szellőzés eredményeként nem lép fel penészesedés, gombásodás A friss levegő bejön, de a zaj nem A rendszernek köszönhetően a huzat kiküszöbölhető A szellőztetés eredményeként a konyhából és mellékhelyiségből a kellemetlen szagok folyamatosan távoznak A szabályozott szellőztetés eredményeként csökken a fűtési- és hűtési költség, valamint csökken a környezet károsanyag terhelése A távozó fáradt levegő hőtartalma a bejövő friss levegő felmelegítésére fordítódik

44 Földház

45

46

47

48

49 Készítette: Ecsedi Zsolt, tanár Gönczy Pál Általános Iskola, Debrecen-Józsa


Letölteni ppt "Energia a házban és a ház körül"

Hasonló előadás


Google Hirdetések