Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme"— Előadás másolata:

1 Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme
2007 Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

2 Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.
Az előadó: Dr. Szőcs István (PhD) Az IFEX Mérnökiroda igazgatója, A TFEX Engineering elnöke, Kutató vegyészmérnök, A Katonai Műszaki Tudományok doktora. Az IFEX technológia és a TFEX technológia feltalálója Született: 1943-ban Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

3 Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.
ELŐZMÉNYEK Új nagykapacitású tárolók megjelenése (stratégiai és intervenciós gabona-készletek, biodízel, bioetanol alapanyagok, stb. ) A 2/2002 sz. BM rendelet csak a telepítési előírásokat tartalmazza, nem tárgyalja a tűzmegelőzés lehetőségeit A tárolási technológia 1,5-3,4 %-os kálóval dolgozik (átforgatás-szemtörés, kémiai fertőtlenítés-szellőztetés, rovarok, gombák, rágcsálók) Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

4 Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.
KORÁBBI MEGOLDÁSOK Hermetikus tárolás (fóliabunkerek) Kémiai fertőtlenítés(metilklorid, foszfin, malathion) Hűtés (nagy energiaigény) Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

5 A műszaki feladat ismertetése
Tűzmegelőzés Veszélyforrások: A gabonában maradt nedvességtartalom, A gabona köztes terében található rovarok, stb. A gabona állagának megóvása A tápérték veszteségek csökkentése (rovar, gomba) Minőségcsökkenés minimalizálása (szemtörés, rágás) Tömegcsökkenés megelőzése Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme

6 SZABÁLYOZOTT ATMOSZFÉRÁS TÁROLÁS
A MEGOLDÁS SZABÁLYOZOTT ATMOSZFÉRÁS TÁROLÁS Miért: Nincs száradási tömegveszteség, minőségromlás Nincsenek a gabonában rovarok, rágcsálók Nem alakul ki erjedés, penészesedés Nem alakulnak ki a tároló belsejében meleg gócok, nincs öngyulladásveszély Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme

7 AZ ELJÁRÁS ISMERTETÉSE
SZABÁLYOZOTT ATMOSZFÉRÁS TÁROLÁS Az eljárás lényege, hogy a tárolótérben, illetve a gabonaszemek köztes hézagában lévő levegő oxigéntartalmát inert gáz szabályozott adagolásával lecsökkentjük. Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme

8 NEMZETKÖZI KITEKINTÉS
Hermetikus tárolás: – ARO Izrael ( ) Inert por kezelés - Dryacide, Absorbacide, Perma-Guard D 10 Szabályozott atmoszférájú gabonatárolás: Kanada (Winnipeg) (sci.agr.ca/winnipeg/storage/pages/smmry_e.htm) Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme

9 NEMZETKÖZI KITEKINTÉS
Európai Unió ( Ausztrália (Toowoomba – Ken Bullen) ( Kanada (Manitoba – Dr. Noel White) (sci.agr.ca/winnipeg/fs/fs08_e.htm) Kanada (Manitoba – W. E. Muir) (A gabonatárolásról szóló 1200 oldalas könyv) Magyarország (Dr. Tomay Tibor - Gabonatárolás) Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

10 MŰSZAKI TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK
ALTTERNATÍV MEGOLDÁSOK A SZABÁLYOZOTT ATMOSZFÉRA LÉTRE-HOZÁSÁRA, FENNTARTÁSÁRA: Nitrogén adagolással csökkentett oxigéntartalmú levegővel történő kezelés. Oxigénelvonással működő inert gáz generátorral létrehozott atmoszférával történő kezelés Széndioxid koncentráció emelésével végzett kezelés Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

11 MŰSZAKI TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK
Nitrogénnel való feltöltés: A gázforrás lehet : nagynyomású, szabványos acélpalackban tárolt gáz , nitrogén bundelben tárolt gáz, nitrogén gázgenerátorral a helyszínen előállított gáz, cseppfolyós, hűtött nitrogén tároló tartályból elpárologtatással nyert gáz. A nitrogénbetáplálás is előmelegített, atmoszférikus nyomásra expandáltatott gázzal történik. Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

12 MŰSZAKI TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK
Csökkentett oxigéntartalmú levegő : A gázforrás propángáz égetésével működő inert gáz generátor. Az ilyen generátorok az oxigénkoncentrációt 1% alá tudják csökkenteni, miközben a levegő széndioxid tartalma 10% körüli értékre nő. A nitrogéntartalom 89%ig emelhető. Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

13 MŰSZAKI TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK
Széndioxiddal való feltöltés: A gázforrás lehet : környezeti hőmérsékletű cseppfolyós széndioxid tároló tartály palackköteg (bundel), egyedi, nagykapacitású cseppfolyós széndioxidtároló tartály, hűtött alacsony nyomású tárolótartály hordozható kivitelben, alacsony nyomású tárolótartály telepített kivitelben, szárazjég elpárologtatásával működő.(pl.:szálítókonténerek) A bevezetésre kerülő expandáltatott gáz hőmérséklete 30 °Celsius. Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

14 MŰSZAKI TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK
A TÁROLÓTEREKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK: Gáztömörség Gáztömörség vizsgálat lehetőségének kialakítása Gázbevezetés, keringetés megoldása Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

15 MŰSZAKI TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK
Gáztömörség: az összes nem üzemi nyílás mechanikai zárása, kiegészítő szigetelése üzemi nyílások, csatlakozó csővezetékek, szerelvények tömör lezárhatósága külső időjárási hatások kivédése, a hőmérsékletváltozásból és a szél hatásából eredő gázveszteség csökkentése Egyenletes gázkoncentráció kialakítására való törekvés már a beruházáskor Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

16 MŰSZAKI TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK
Gáztömörség vizsgálat: kétféle módszer: nyomásesés sebességének mérése nyomás fenntartásához szükséges gáz-mennyiség mérése. Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

17 MŰSZAKI TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK
A TŰZMEGELŐZÉS HATÉKONYSÁGA Mivel az inert gázzal feltöltött térben az oxigén koncentrációja soha nem éri el a 12 % - ot, ezért ez a technológia megfelel a tűzmegelőzés műszaki követelményeinek. A gazdasági előnyök mellett ajándékba kapjuk a hatékony tűzmegelőzést. Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme

18 Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.
BIZTONSÁGTECHNIKA Az oxigéntartalom kevesebb mint 14 % ezért a közvetlen munkavégzés ezekben a tárolókban csak kísérő személyzet jelenléte mellett történhet. A frisslevegős légzőkészülék használata a dolgozó és a biztosító személy számára is kötelező. A CO2-vel feltöltött tárolók esetében 50 méteren belül talajszintnél mélyebben fekvő pince jellegű helyiség, ahol a kiáramló, levegőnél nagyobb sűrűségű gáz összegyűlhet, nem lehet. Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

19 Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.
KÖRNYEZETVÉDELEM A szabályozott atmoszférájú gabonatárolás során környezetkárosító hatású anyagot nem alkalmazunk. Az inertizáláshoz használt nitrogént a környező légkörből nyerjük. A széndioxiddal történő inertizálás célja a tűzmegelőzés, alkalmazása ugyanúgy megengedett, mint tűzoltóberendezésekben. Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme.

20 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET
Szőcs István: Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme


Letölteni ppt "Gabonatárolók tűz- és vagyonvédelme"

Hasonló előadás


Google Hirdetések