Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az erd ő koronás királya. A gímszarvasok szeptemberben- októberben párzanak. Ez a szarvasbőgés ideje. Ekkor leshető meg a szarvasbikák nőstényekért folyó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az erd ő koronás királya. A gímszarvasok szeptemberben- októberben párzanak. Ez a szarvasbőgés ideje. Ekkor leshető meg a szarvasbikák nőstényekért folyó."— Előadás másolata:

1 Az erd ő koronás királya

2 A gímszarvasok szeptemberben- októberben párzanak. Ez a szarvasbőgés ideje. Ekkor leshető meg a szarvasbikák nőstényekért folyó viadala.

3 A szarvastehén nyár elején hozza világra egy vagy két borját. Az újszülöttek fejlettek, és mindenhova követik anyjukat.

4 A karcsú, szép tartású állat testhossza a hímeknél 2 m, testtömege 150-270 kg. Rövid, testhez simuló szőrzete nyáron vörösesbarna, télen szürkésbarna. A farok alatt világos szőrfolt, a „tükör” látható.

5 A bikák fejét agancs (korona) díszíti,mely a homlokcsont nyúlványán, a rózsatőn ül. A tömör csontú agancsszár alakja és ágainak száma az állat korától és táplálkozási viszonyaitól függ. Az agancs minden tavasszal lehull, és újabb ággal gyarapodva július végére kinő.

6

7 A gímszarvas mozgása szép és méltóságteljes. Vékony, izmos, páros ujjú patás lábával öleseket ugrik, fejét hátrahajtva vágtat, s ha kell, még úszik is. Nagyon éber, éles hallású, kitűnő szaglású állat.

8

9

10 Száll a madár, ágrul ágra, Száll az ének, szájrul szájra; Fű kizöldül ó sirhanton, Bajnok ébred hősi lanton. Vadat űzni feljövének Hős fiai szép Enéh-nek: Hunor s Magyar, két dalia, Két egy testvér, Ménrót fia. Ötven-ötven jó leventét Kiszemeltek, hogy követnék; Mint valamely véres hadra, FeVad előttük vérbe fekszik, Őz vagy szarvas nem menekszik; Elejtették már a hímet - Üldözik a szarvas-gímet.gyverkeztek könnyű vadra.

11 Készítette : Zöld Remenyik Lólé Patirícia, Nagy Nikolett, Kanyári Máté, Koós János, Lólé Márk, Lólé Mátyás


Letölteni ppt "Az erd ő koronás királya. A gímszarvasok szeptemberben- októberben párzanak. Ez a szarvasbőgés ideje. Ekkor leshető meg a szarvasbikák nőstényekért folyó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések