Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Versenyképesség erős magyar gyökerekkel Szarka Balázs Vezérigazgató Univer Szövetkezeti Zrt. 2012. december 11.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Versenyképesség erős magyar gyökerekkel Szarka Balázs Vezérigazgató Univer Szövetkezeti Zrt. 2012. december 11."— Előadás másolata:

1 Versenyképesség erős magyar gyökerekkel Szarka Balázs Vezérigazgató Univer Szövetkezeti Zrt. 2012. december 11.

2 Versenyképesség „A versenyképesség a piacgazdaságban működő vállalkozásoknak az a képessége, hogy egyre jövedelmezőbb kínálattal szolgálják ki a fizetőképes keresletet.” (közgazdaságtani meghatározás) A versenyképességre való törekvésnek a vállalat minden tevékenységét át kell hatnia: A GYÖKEREKTŐL A KÉSZTERMÉKIG ÉS AZON IS TÚL…

3 I. Rövid Univer történelem

4 Rövid Univer történelem 1948-ban megalakul a Kecskeméti Földműves Szövetkezet – az Univer jogelődje – 28 taggal. Tevékenységek: terményfelvásárlás és elosztás, boltok, kocsmák, tüzépek és vendéglők a hiánygazdaságban. Az Univer alapítása óta megmaradt 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozásnak.

5 1968 Megindul a Piros Arany és az ecetes torma gyártása tubusban. A Piros Arany az Univer első és máig legstabilabb pillére, a hosszú magyar piaci siker számos jellemzőjével. Az akkor 110.000 db/éves termelés ma több, mint 10.000.000 db.

6 Mára két stratégiai ágazat jelenti az Univer gerincét Élelmiszeripar Univer Product Zrt. Kereskedelem Univer Coop Zrt.

7 Kiskereskedelmi üzletek száma: 33 + 6 db. 2012. novemberben + 6 bolt vásárlása multi hálózattól. Nagykereskedelem (C+C): 3 db. Az Univer Coop Zrt. tagja a Coop Hungary-nek.

8 Univer Product Zrt. 5 telephely: 3 Kecskeméten, 1 Hetényegyházán és 1 Törökszentmiklóson.

9 Termékkategóriák:

10 Néhány szám a cégcsoport tevékenységéről: nettó árbevétel

11 Foglalkoztatottak száma

12 II. Erős magyar gyökerek: Az Univer termeltetési rendszere

13 1975 óta… Az Univer alapanyag termeltetési rendszerének kezdetei az 1975-ös évre tehetők. A rendszer tagjaként lehetőség adódott arra, hogy a fűszerpaprikának piacot kereső gazdák biztos felvásárló partnerre találjanak az Univerben. A gazdák a termeltetési rendszer keretein belül stabilan, évtizedeken keresztül szállító partnerekké váltak. 2012-re az Univer Magyarországon elérhető alapanyagainak lényegében teljes mennyiségét ezen programon keresztül szerzi be.

14 A termeltetési rendszer számokban 350 szerződött – többségében őstermelő – partner. Éves szinten mintegy 30.000 tonna termény: Fűszerpaprika:2.700 tonna. Pritaminpaprika:1.400 tonna. Fokhagyma, vöröshagyma:700 tonna. Paradicsom:23.000 tonna. Mustármag:1.200 tonna. Egyéb gyümölcs, zöldség1.000 tonna.

15 Koncentrált beszerzési terület A termények jelentős része Kecskemét 80 km-es körzetéből származik (pl. Kecskemét és környéke, Kunadacs és környéke, Szabadszállás és környéke, Duna-mellék). r ~ 80 km

16 Termeltetési rendszerünk céljai 1.Az Univer stabil törzsszállítói körének kialakítása, ahol a minőség és a beszerzési biztonság elsőrendű szempontok. 2.Minőségbiztosítási rendszerünk követelményeinek csak úgy tudunk megfelelni, ha a termőhelyet, termelőt és fajtákat átláthatóan, a teljes vegetációs időszakban figyelemmel kísérjük. 3.Csökkenjenek a szállítási távolságok, a logisztikai költségek. 4.Azt a jövedelmet, melyet a kertészeti termelés folyamán a gazdák realizálnak, lehetőleg térségünk Univer Coop Zrt. által üzemeltetett kiskereskedelmében költsék el.

17 A rendszer előnyös az Univernek Alapanyag beszerzés biztonságossá vált. A kulcsfontosságú mezőgazdasági alapanyagok termesztésének teljes technológiai folyamata az Univer ellenőrzése alatt zajlik. Betakarításkor a feldolgozási kapacitásokat szolgáló ütemezések betarthatóvá válnak. A szükséges éves volumenek jól tervezhetőek, ütemezhetőek.

18 A rendszer előnyös a gazdáknak Stabil piacot biztosít az Univer. A gazdák az Univertől szervízszolgáltatást kapnak a termeléshez. Az Univer a hűséget és a szállítói biztonságot kvótarendszerrel premizálja. Az Univer támogatja és megköveteli az innovációt a technológiában és fajtahasználatban.

19 III. Kemény versenyben, világszínvonalú termékek

20 Világszínvonalú üzemből 2009. április 2-án, a válság kellős közepén, az Univer egy 3 milliárd forintos beruházással épült új gyártó üzemet avatott. 9000 m 2 -t meghaladó alapterületű üzemcsarnok és raktárház építése. A legkorszerűbb műszaki színvonalat képviselő flakontöltő és csomagoló gépsor. 2-3-szoros kapacitásbővülés, úgy, hogy a dolgozói létszám nem nő. Új technológia mely lehetővé teszi a tartósítószer- mentes termékskála szélesítését.

21 Magas erkölcsi és szakmai nívójú munkatársak által Az Univer hármas követelménye: TISZTAKEZŰSÉG ŐSZINTESÉG SZAKMAISÁG

22 Világszínvonalú termékek A többségében Magyarországon megtermelt alapanyagokból az Univer: mind minőségben, mind árban versenyképes, világszínvonalú termékeket állít elő hazai és export piacokra. Az Univer márkanevet magas szinten, tartósan gondozza, erősíti.

23 Ezáltal lehetséges… … hogy a kiváló magyar fűszerpaprika, napraforgó olaj és paradicsom az egyik legnagyobb hozzáadott értéket tartalmazó, márkázott termékben Erős Pistaként, Univer Majonézként vagy Ketchupként jut el a fogyasztókhoz.

24 IV. A túlpartra sokan szeretnének átkelni…

25 … de kevesen tudnak hidat építeni Kevés olyan magyar tulajdonú élelmiszeripari vállalkozás maradt, mely: a megtermelt árut tartósan magas minőségben, versenyképesen, hazai és export piacokon, magas hozzáadott értékkel, széleskörűen ismert és elfogadott márkanéven képes értékesíteni.

26 … bízom benne… … hogy ezek a magyar tulajdonú, nagyobb méretű élelmiszeripari vállalkozások: olyan üzleti környezetben fejlődhetnek, és olyan támogatásokban részesülnek, melyekkel a már meglévő „hídjaikat” szélesíthetik, és újakat építhetnek az egész magyar nemzetgazdaság hasznára.

27 Köszönöm megtisztelő figyelmüket.


Letölteni ppt "Versenyképesség erős magyar gyökerekkel Szarka Balázs Vezérigazgató Univer Szövetkezeti Zrt. 2012. december 11."

Hasonló előadás


Google Hirdetések