Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tárlatbejáró és múzeumpedagógiai tevékenységek, műhelymunkák a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Tanszékén és Hódmezővásárhelyen: Művészettörténeti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tárlatbejáró és múzeumpedagógiai tevékenységek, műhelymunkák a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Tanszékén és Hódmezővásárhelyen: Művészettörténeti."— Előadás másolata:

1 Tárlatbejáró és múzeumpedagógiai tevékenységek, műhelymunkák a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Tanszékén és Hódmezővásárhelyen: Művészettörténeti Önképzőkör időskorúaknak Dr. Cserjés Katalin SZTE BTK Modern Magyar Tanszék

2 1. Kép-szöveg szeminárium 3-4-5. éveseknek és speciális képzéseseknek A kurzus félévről félévre bővülő munkaanyaga irodalmi szövegeket, képzőművészeti alkotásokat és elméleti munkákat egy tömbben tartalmaz; a féléves tematikát a hallgatói igényeket kielégítve alakítom ki.

3 2. Gondolkodás-módszertani gyakorlatok 4-5. éveseknek: Az olvasás, a műelemzés: „Nyomozás és felfedezés” Képelemzési és szövegértési gyakorlatok. „Képek olvasása” és szoros olvasás a textuson belül

4 3. Múzeumpedagógiai szeminárium és gyakorlat Szeminárium 4-5. éves hallgatók részére (szemeszterenként kb. 40-50 hallgató). Nincs heti kötelező óraszám, ellenben a félév alatt minimum három múzeumlátogatás szükségeltetik vezetéssel, pecsételő- és feladatlapokkal. A hallgatók gyakorlati jegyet szereznek, ehhez félévzáró dolgozatot kell beadniuk, előre meghatározott szempontokkal, szakirodalommal, internetes tájékozódási helyekkel. És maximális szabadsággal, a személyes érdeklődés bekalkulálásával – a Németh László-i „megkínálás”, a kassáki „Mindig tovább!” jelszava értelmében.

5 4. A Master fokozatra tervezett múzeumpedagógiai kurzus (2009 szeptemberétől) A kurzus tervét mellékelem.

6 Tantárgy neve: Bevezetés a múzeumpedagógiai munkába. Tudományterületek közti átjárhatóság: interdiszciplinaritás. Az irodalom és a képzőművészet határterületei Kredit: 1 Félév: 2 Heti óraszám: 2 Óratípus: Előadás Szeminárium X Gyakorlat Értékelés: Kollokvium Gyakorlati jegy X Tantárgy leírása: Egyetlen tantárgy sem állhat meg többé a maga légüres terében, elkülönülten. Az interszubjektivitás mellé az intermedialitás és – az interdiszciplinaritás lép mint szemléletmód és tantárgykoordinációs elem Az egész műveltségterület számára hirdetett előadásunk középpontjában azonban a képzőművészettel fennálló diskurzus áll. A cél: verbalitás és vizualitás integrációja, a szó-kép oppozíció (Mieke Bal) felmutatása és maghaladása. E terep a legváltozatosabb gondolkodás-módszertani helyzeteket, aspektusokat kínálja fel az iskolai gyakorlatban (képi narratívák; ekphraszisz; Bildgedicht; Bildtext; kalligráfia; interreferenciális viszonyban lévő képek és szövegek; illusztráció stb.). Tágítja a diák műveltségbeli horizontját, új pályákra tereli gondolkodásmódját, érzékeltetve, hogy „a szavak és a dolgok” (Foucault) különböző fenomének lévén, az egyes tudományterületek nyelvhasználata is más, elkülönböződő diszkurzus-típusba tartozik. Az iskola nyitása a múzeumi tér, kiállítótermek, a szabadban látható műtárgyak felé. Épületek, szobrok „olvasása”. Kísérlet a kortárs képzőművészet radikális integrálására a tananyagba. A kontemporális művészethez idomuló, gyökeresen új típusú, mozgékony, „megengedő” és együtt-alkotó látás- és befogadásmód kialakítására tett kísérletek.

7 5. A Hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria és az Emlékpont Humán Oktatási Centrum („Paraszt Párizs” terem) Tárlatvezetői és műhelymunka, galéria-kalauzi tevékenység a helyi általános és középiskolák számára. E már meglévő tevékenységhez kapcsolódnak hozzá egyetemi kurzusaim és tárlatlátogatói-múzeumpedagógiai gyakorlataim.

8

9 6. REÖK Palota – Regionális Összművészeti Központ, Szeged Művészettörténeti Önképzőkör 2008 első féléve óta működik e kör, diákközönséggel, heti másfél órás foglalkozásban. Az önképzőkör másik vezetője dr. Újvári Edit, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola docense. A 19. század utolsó harmadától indítva tekintjük át prezentációk formájában a modern művészet európai és magyar irányzatait. A REÖK aktuális tárlatain dolgozunk a kiállítótérben. Tárlatvezetéseket generálunk hallgatóink körében, igyekszünk őket a múzeumpedagógiai munkára előkészíteni.

10 7. Művészettörténeti Önképzőkör Hódmezővásárhelyen, felnőttek részére A Hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ égisze alatt 2005. év januárja óta folyik andragógiai/múzeumpedagógiai tevékenység és tárlat-bejáró munka: Művészettörténeti Önképzőkör működik itt kb. harminc fővel – valamennyien felnőtt-, közép-, idős-, sőt szépkorúak. A kör tevékenysége három részből áll: a) A művészettörténeti korszakok áttekintése kisreferátumok formájában b) A csoport részt vállal a város múzeumi életében. Az állandó és időszakos tárlatok folyamatos terepei munkálkodásuknak. c) Extra programok közeli és távolabbi kiránduláscélokkal

11 MEGHÍVÓ Leonardo da Vinci: Angyali üdvözlet A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ Művészettörténeti Önképzőköre tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a Kör III. nyílt foglalkozására. A rendezvény 2009. február 23-án, 17 órakor kezdődik, a PMK II. emeleti előadótermében.

12 Feladatlap-részlet a Nagy Juss Tornyai-termének festményeihez (középiskolás diákoknak) 1. Mely festményeken láthatóak az alábbi részletek?* a) b) c) d) 2. Hány képen látsz együtt szerepelni rózsaszín és zöld árnyalatot? Milyen jelentéseket tudnál ehhez kapcsolni? 3. Hány képen vettél észre szivárványt? 4. Melyik festményen van tükör, s e tükörben mi tükröződik? Gondolkodj el válaszod egyértelműségéről!

13 PUZZLE

14

15

16

17

18

19

20


Letölteni ppt "Tárlatbejáró és múzeumpedagógiai tevékenységek, műhelymunkák a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Tanszékén és Hódmezővásárhelyen: Művészettörténeti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések