Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Neuropeptidek a neurológiában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Neuropeptidek a neurológiában"— Előadás másolata:

1 Neuropeptidek a neurológiában
Prof. Dr. Szirmai Imre Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika 2012. dec.07.

2 Mik a neuropeptidek? Kisméretű fehérje (szignál) molekulák, - egyik funkciójuk a neuronok működésének összekapcsolása. Meghatározott agyi tevékenységek (hálózatok) összehangolói Részt vesznek a fájdalomérzés, jutalmazás, táplálékfelvétel, tanulás és memóriafolymatok szabályozásában A human genomban kb 90 gén kódolja a neuropeptidek prekurzorait. Az emlősök agyában különböző neuroncsoportok működése során kb. 100 peptid szabadul fel.

3 Mire jók a neuropeptidek?
Hatnak a neuronok anyagcseréjével kapcsolatos receptorokra. A neuronok kommunikációjában fajlagos szignálokat közvetitenek. A neurotransmitterek funkciójához viszonyítva (hyperpolarizáció, depolarizáció) a neuropeptidek tevékenysége sokkal összetettebb: - befolyásolják a gének működését - a lokális keringést, - a synaptogenesist, - a gliasejtek működését. Elhelyezkedésük: a neuronokban mindenütt nagy vesiculákban, A neurotransmitterek kisméretű szinaptikus vesiculákban.

4 α-melanocyte-stimulaló hormon (α-MSH), galanin-szerű peptide, és a
A neuronok sub-populációi a biokémiai fenotípusuk alapján is elkülöníthetők. A hypothalamusban a nucleus arcuatus 3000 neuront tartalmaz, ezek 3 anorexiáért felelős peptidet termelnek. α-melanocyte-stimulaló hormon (α-MSH), galanin-szerű peptide, és a cocaine-és -amphetamine-reguláló transcript (CART) - egy másik subpopulációban két orexigén peptid (neuropeptid Y és az agouti-related peptide (AGRP). Ezen kívül még kimutathatók: β-endorphin, dynorphin, enkephalin, galanin, ghrelin, growth-hormone releasing hormone, neurotensin, neuromedin U, és somatostatin A centralisan felszabaduló peptidek más neuronokra specifikus receptorok révén hatnak. A neuropeptid Y –nak pl. a klasszikus gátló meurotransmitter, a GABA produkciójában van szerepe.

5 Neuropeptid Y (NPY) – (1982) – 36 aminosavból áll
Neuropeptid Y (NPY) – (1982) – 36 aminosavból áll. Lokalizáció: szimpatikus, cholinerg – paraszimpatikus enteralis és centralis neuronokban. Nem emlősökben előforduló változatai: csontos halakban PY, Drosofila melanogaster: NPF. Nem idegrendszeri hatásúak: Peptid YY, és a pankreas eredetű polypeptid (PP)

6 Neuropeptide Y (NPY) az agyban és az autonom idegrendszerben neurotransmitter szerűen működik. Az autonom rendszerben főként a sympaticus idegrendszer termeli vasoconstrictor hatású, és a zsírszövet növekedésére hat. Az agyban sok helyütt található, a hypothalamusban a táplálékfelvételt és az energia tárolást szabályozza, csökkenti a szorongást, és a stresst, a fájdalom percepcióját enyhiti, befolyásolja a circadian ritmust, az alkohol felvételt, csökkenti a vérnyomást és antiepileptikus hatású.

7 Y1 mRNA expressiója az emberi prefrontális agykéregben egy 25 éves (A) és egy 53 éves (B) személy agyában. A nyíl a IV. (belső granuláris) rétegre mutat. Az idősebb személynél a neuropeptid Y expressiója jelentősen csökkent. Caberlotto L,Hurd YL.: Neuropeptide Y Y1 and Y2 Receptor mRNA Expression in the Prefrontal Cortex of Psychiatric Subjects. Neuropsychopharmacology (2001)

8 Neuropeptidek a maternalis alkalmazkodás szabályozásában
Az anyai magatartás szabályozás fontos tényezői közé sorolhatók a lactatio és a tejelválasztás mellett a csökkent reakciókészség a stressre, az ovarium ciklus elnyomása, fokozott táplálék és folyadék felvétel. Ebben az alkalmazkodási folyamatban – számos neuropeptid mellett – a szerző két újabb tubero-infundibularis peptidet talált, a TIP 39- nek nevezettet és az amylint. A TIP 39 a parathyreoid hormon 2 receptor ligandja és a thalamus intralaminaris magjának hátsó részében mutatható ki. Dobolyi Árpád: Novel potential regulators of maternal adaptations during lactation: tuberoinfundibular peptide 39 and amylin. J. Neuroendocrinol. 2011;23(11):

9 Néhány – a neuropeptid kutatásban - jelentős idegrendszeri tünet és betegség:
1. Migrén és cluster fejfájások, fájdalomszindrómák, 2. Epilepszia, 3. Mozgásrendszeri betegségek, Parkinson 4. Dementiák Alzheimer kór Frontotemporalis dementia 5. Autismus 6. Memóriazavarok 7. Depressio 8. Anorexia nervosa 9. Kóros elhízás 10. Aterosclerosis

10 Migrén és fájdalom szindrómák
A trigeminovascularis elmélet : a dura mater és a pia ereit a trigeminus látja el érző rostokkal a Gasser dúc pseudounipolaris neuronjainak kapcsolata van az agytörzsi autonom és sensoros magcsoportokkal (Moskowitz 1992). Migrénes rohamban a dura mater ereiben a megváltozik a plasma szerotonin szint, az érfalat innerváló perifériás trigeminalis rostokban ingerület keletkezik. A Gasser-dúcban vasoreactiv neuropeptidek: Calcitonin gén-relációs peptid (CGRP), P-anyag (Substance-P) és Neurokinin A (NKA) szintetizálódnak.

11 Calcitonin gén-relációs peptid (CGRP)
Génje a 11. chromosomán lokalizált, 37 aminosav alkotja. Legfontosabb funkciói: a nociceptio és a fájdalomérzés közvetítése és regulatiója., Aurás és aura nélküli migrénben szenvedők rohama során a véna jugularis externából nyert vérmintában igen jelentős CGRP koncentráció-növekedést találtak, a cubitalis vénás vérhez viszonyítva. Sumatriptan alkalmazását követően a CGRP-szint normalizálódott, a fejfájás jelentős csökkenése mellett (Goadsby and Edvinsson 1993).

12 A CGRP az arteriákat tágítja.
Gasser dúc neuronjai az agytörzsben parasympathicus és érző magcsoportokat stimulálnak: n. facialis (nucl.salivatorius superior) és a n. glossopharyngeus (nucl.salivatorius inferior) magcsoportjait. Az ingerület a n. petrosus major és minor közvetítésével a parasympathicus ganglionokban (ggl. sphenopalatinum, ggl. oticum) vált ki acethylcholin mediált aktivitást és vasoactív intestinalis polypeptid (VIP), peptid histidin isoleucin (PHI), helodermin, helospectin I, II és hypophysis adenylatcyclase aktiváló peptid (PACAP) – felszabadulást, amelyek erőteljes vasodilatatiot okoznak.

13 CLUSTER fejfájás Az agyi arteriákon és vénákon neuropeptid Y-t expressaló noradrenerg sympaticus ideghálózatok találhatók. Emberen és macskán a ganglion trigeminale ingerlése SP és CGRP felszabadulást idéz elő. a) vasoactive intestinal peptide (VIP), b) substance P (SP) (CGRP rostok kis számban fordulnak elő). a, VIP, SP és a CGRP vasodilatatiót okoz. a noradrenalin és NPY vasoconstrictiót, Cluster fejfájásban is CGRP és VIP emelkedés a roham alatt (liquorban). Edvinsson L és Goadsby PJ.: Neuropeptides in migraine and cluster headache. Cephalalgia 1994; 14:

14 Substance P neuroactiv peptid (tachykinin csoportban) neuronrendszerek lassú aktiválását hozza létre (a basalis előagyban a cholinerg neuronokat (az invard K+ áram gátlása révén) valamint a sympatikus neuronokat is, az M áramok gátlása révén). A SP a gerincvelő dorsalis szarvban regulálja a nociceptív bemeneteket. A primer nociceptív afferensek SP-t választanak ki az excitatoros aminosavak hatására. A nociceptív informácio feldolgozása a gerincvelőben két transmitter (SP és glutamate) interactiójától függ! SP-nek jelentőséget tulajdonítanak az alábbi folyamatokban hangulatzavarok, szorongás, stress, megerősítés (tanulás), neurogenesis, légzés szabályozás, neurotoxicitás, hányás, fájdalom.

15 Neuropeptide Y (NPY) az epilepsziában
A NPY a sejtekben a hagyományos neurotransmitterekkel (um. GABA és noradrenalin) együttesen fordul elő. - a sejtek túlműködése során szabadul fel és specifikus hatást gyakorol az Y1, Y2, Y4 és Y5 receptorokra. A NPY felszabadulás gátolja a hippocampusban a sejtaktivitástól függő mennyíségű excitatoros neurotransmittereket pl. a glutamátot. Tehát a NPY un. ENDOGÉN ANTIKONVULSIVUM volna? ….a NPY expressiója és az Y1 és Y2 receptorok érzékenysége valóban megváltozik epilepsziában.

16 Epilepsziában a NPY a hippocampusban a str
Epilepsziában a NPY a hippocampusban a str. granulosum interneuronjain a moharostok terminalisain fejti ki a hatását „, … azonban a gyrus dentatus granuláris sejtjeire ahova a perforáló pálya fut, a NPY presynaptikusan nem hat, de hatást gyakorol az interneuronokra. Az endogen NPY antikonvulzív hatására utal az Y2 receptorok megemelkedett expressiója a moharostokban. A gyrus dentatusban lévő NPY fiziológiás folyamatokban játszott szerepe kevésbé ismert.” Sperk G et al.: Neuropeptide Y in the dentate gyrus. Prog. Brain Res. 2007; 163:

17 Parkinson betegség

18 Neuropeptidek Parkinson betegségben
A nucl. caudatus-, putamen-, és nucl. accumbens-ben az neuropeptide Y (NPY mRNA) tartalmazó sejtek száma megnőtt. Legnagyobb denzitást – egészségesekhez viszonyitva – a nucl. accumbensben és a caudatum ventralis részében találták. „Parkinson betegségben az NPY mRNA megnövekett expressiója jelzi a dopamine tónus csökkenését az NPY – t tartalmazó striatalis interneuronokra …. ….bár a krónikus L-DOPA terápia hatása sem zárható ki.” Cannizzaro C, Tel BC, Rose S, Zeng BY, Jenner P. : Increased neuropeptide Y mRNA expression in striatum in Parkinson's disease.

19 A Substance P (SP) hiánya okozza a dopaminerg neuronok másodlagos degenerációját Parkinson betegségben? „Néhány vizsgálat arra utal, hogy a Parkinson betegség elsődleges oka az aktív tachikinin – feltehetően a substance-P – hiánya volna a substancia nigraban és ez vezetne a dopaminerg neuronok másodlagos degenerációjához. „Ez felveti annak a lehetőségét, hogy a Parkinson betegek kezelése SP agonistákkal lehetséges” (? septide, senktide) A senktide aktiválja a dopamin sensitiv neuronok subpopulációját a substantia nigra pars compactajaban. Barker, R.: Substance P and Parkinson's disease: A causal relationship?. J. Theoretical Biology ; 120:

20 Az álmosság lehetséges neurohumorális okai parkinsonizmussal járó neurodegeneratív betegségekben
Deficit: * a locus caeruleus noradrenerg működésében, * a raphe magok szerotoninerg működésében, * a hypothalamus dopaminerg működésében, * a hátsó hypothalamus és a mesopontin régió hisztaminerg működésében, * a basalis előagy és az agytörzs kolinerg működésében, * a hypothalamicus orexin-rendszer működésében.

21 Hormon-hatások a Parkinson betegség kórlefolyásában?
(A) Nőbetegek között a férfiakhoz visz. sokkal gyakrabban kezdődik a PD tremorral (84/125 = 67%) minden életkorban (107/221 = 48%). (B) A tremorral kezdődő mindkét nemben későbbi életkorban alakul ki (átlagosan 3.6 év) mint a rigoros akinetikus forma. Charlotte A Haaxma Ch A et al: Gender differences in Parkinson’s disease J Neurol Neurosurg Psychiatry 2007;78:

22 Ösztrogén szint és a PD kezdete
Ösztrogén szint és a PD kezdete. (A) Azok az asszonyok, akik többször szültek, később betegedtek meg PD-ben. (B) Ezen felül a hosszabb ideig tartó fertilitás minden évben fél évvel tólta ki a betegség kezdetét. Charlotte A Haaxma Ch A et al: Gender differences in Parkinson’s disease J Neurol Neurosurg Psychiatry 2007;78:

23 Autoimmun betegség a Parkinson kór?
A Parkinson betegeség nem motoros tünetei: fáradtság, a gondolkodás zavarait, zavartság, alvászavarok, más rendszerek érintettségét bizonyítják. A fáradság szimptómákat a vasoactive intestinalis polypeptide (VIP) és a pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide (PACAP) receptorainak neuroimmun eredetű károsodásával hozzák összefüggésbe. Ezek a gyulladásos reakciók indítanák meg PD-ben a neuronok degenerációját. A substancia nigrában ugyanis Th1 és Th2 cytokine interferon-gamma-t mutattak ki, valamint IL-10 anyagot, amely dopaminerg neuronok gyulladás által közvetített degenerációja ellen hatna. A Parkinson betegség kiváltó tényzői feltehetően „Idiopathiás és genetikus okok az öregedéssel járó gyulladásos és degeneratív folyamatokkal együtt” Donald R. Staines Is Parkinson’s disease an autoimmune disorder of endogenous vasoactive neuropeptides? Medical Hypothesis published online 13 June 2007.

24 Próbálkozások a Parkinson betegség modellezésére
1. reserpin = szelektíven rontja a katekolamin rendszert 2. Metamphetamin, 6-hydroxydopamin 3. 1-methyl-4-phenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridine (MPTP) 4. Mezőgazdasági mérgek (rotenon, paraquat) 5. Alpha synucleint produkáló transgén állatok (kóros fehérjék hatása a dopaminerg rendszer degenerációjára) MI A BAJ AZ „ÁLLATMODELEKKEL”? MPTP mérgezéssel előállított Parkinsonismusban (állatkísérlet) a neuropeptidek (met-enkephalin, leu-enkephalin, and cholecystokinin) mennyísége a törzsdúcokban a hippocampusban és frontalis kéregben nem változott. A SP a frontalis kéregben kissé csökkent. P. Jenner P et al.: Lack of Change in Basal Ganglia Neuropeptide Content Following Subacute MPTP Treatment of the Common Marmoset . J.Neurochem. 2006; 47: Betarber R. et al: Animal models of Parkinson's disease.Bioessays 2002; 24:

25 Gén kezelés Parkinson betegségben?
Az L-dopa-t dopaminná az aromás L-amino acid decarboxylase (AADC) enzym alakítja át. “A betegségben a dopamin terminálisok száma az AADC enzym aktivitásával együtt csökken. Adeno-vírussal bevitt AADC gene transfer után a beadott L-dopa működő neurotransmitterré alakul és tüneti javulást okoz. …mivel a gén transfer után kialakult sejteket a betegség nem rontja tovább. Állatkísérletes adat, hogy az AAV2-AADC bevitele után a dopamine produkció 50%-kal javult 12 héttel az infusió után. A microdialysis bizonyította az L-DOPA – dopamin átalakulás növekedését, de a tárolási kapacitás növekedését nem. Sánchez-Pernaute R et al.: Functional effect of adeno-associated virus mediated gene transfer of aromatic L-amino acid decarboxylase into the striatum of 6-OHDA-lesioned rats. Mol Ther. 2001;4/4:

26 „Az orvosok gyógyszereket adogatnak, amikről édeskeveset tudnak
...betegségekre, amikről még kevesebbet tudnak, …emberi lényeknek, akikről semmit nem tudnak.” Voltaire ( ) .

27 Alzheimer kór Dr Alois Alzheimer 1907 August Deter

28 Az Alzheimer kór megismerésének stádiumai
1907 Alois Alzheimer 1968 Blessed és Thomlinson: az Alzheimer-kór a leggyakoribb dementia forma 1991 Braak és Braak: „preklinikai” stádiumok Alzheimer-kórban 1991 Goate és mtsai: az APP (apolipoprotein) gén mutáció Alzheimer-kórban

29

30 A B C D E F

31 Braak stádiumok Alzheimer betegségben

32 Degeneratív emberi betegségek állatkísérletes modelljei
1. Alzheimer – és frontotemp.- dementia (FTDP-17), genetikailag módosított egér- modellje. Az emberihez hasonló beta-amyloid- plakkok és tau-t tartalmazó neurofibrillaris kötegek (NFT) alakultak ki. A beta amyloid mennyisége arányos volt az egerek memória és magatartászavaraival. Azonban : emberben a neurofibrillaris kötegek számárval és kiterjedésével arányos a memóriazavar súlyossága. Az amyloid elleni immunizálás emberben balul ütött ki. Götz et al: Transgenic animal models of Alzheimer's disease and related disorders: histopathology, behavior and therapy. Mol. Psychiat. 2004; 9:

33 Évek Enyhe AD Közepes AD Súlyos AD MMSE 24-30 20-23 10-19 0-9 Idő? 10
10 Évek Enyhe gondolkodászavar Enyhe AD Közepes AD Súlyos AD Izolált memória tévesztések Normális életvitel Rövidtávú memóriazavar Gyakori kérdezősködés A logikus gondolkodás zavara Tájékozatlanság időben és térben Gondolkodászavar előrehalad Zavarok a napi tevékenységekben Kóros viselkedés Az önellátás hiánya MMSE 24-30 20-23 10-19 0-9

34 A degenerativ dementiákat fehérje konformácio változások okozzák
Taupathiák Synucleinopathiák dementiával Diffuse kérgi Lewy-body dementia Parkinson-betegség Multisystemás atrophia (MSA) Amyotrophiás lateralsclerosis (ALS) (Neuro – és glia-fibrillaris kötegek, hyperfoszforillált tau filamentumok.) Alzheimer betegség Amyotrophiás lateralsclerosis Parkinsonismus-dementia complex argyrophilic grain dementia (FTDP-17) parkinsonismussal Cortico-basalis degeneratio (CBD) Pick betegség Progresszív supranuclearis bénulás (PSP) Progresszív subcorticalis gliosis (PSG)

35 Filamentosus aggregált fehérje zárványok neurodegeneratív betegségekben

36 A leggyakoribb neurodegeneratív fehérjeszerkezeti betegségek
Betegség Előfordulás* Aggregátum Gén/fehérje Alzheimer 4 millió plakk és fonadék APP, PS1, PS2 Parkinson 1 millió Lewy-test alfa-szinuklein, parkin, UCHL1 Huntington 30 ezer huntingtin-inklúzió huntingtin CJD prion-aggregátum PrP *USA adatok

37 Idegrendszeri NEUROPEPTIDEK degeneratív neurológiai betegségekben
Az agykérgi somatostatin mennyísége csökken: Alzheimer kórban és Parkinson – dementiában. A NPY és a corticotropin-releasing factor csökken: Alzheimer kórban A somatostatin és a NPY nem változik Huntington betegségben Ha a liquorban meghatározzuk a neuropeptidek mennyíségét, ez segít-e a betegségek kezelésében? Flint Beal M, Martin JB: Neuropeptides in neurological disease. Annals of Neurology 2004; 5:

38 Alzheimer betegek agykérgében lévő neuropeptidek mennyíségének változása a kontroll személyekhez viszonyítva. Specifikus kérgi neuronokban Somatostatin csökken Neuropeptide Y változatlan vagy csökken C3 Cholecystokinin változatlan Corticotropin-releasing factor csökken Substance P csökken vagy változatlan Met-enkephalin változatlan Kérgi afferensekben Neurotensin változatlan Thyrotropin-releasing hormone ”-_ Luteinizing hormone-releasing hormone ”-_ Vasopressin ”-_ Oxytocin ”-_ Vasoactive intestinal polypeptide ”-_

39 Neuropeptidek degeneratív betegségekben Alzheimer kór (AD) és „Vascularis demenia (VAD)”.
AD VAD corticotropin-releasing hormone (CRH), beta-endorphine (BEND), delta sleep-inducing peptide (DSIP), somatostatin (SRIF), neuropeptide Y (NPY) in CSF samples CRH and BEND és az SRIF koncentrációja kifejezetten csökkent mind AD and VAD liquorában, A BEND szintje fordított arányban volt a dementia mértékével. DSIP enyhén megnőtt AD-ban, VAD-ban nem. NPY a két csoportban nem különönbözött. Egyik peptid szintje sem függött össze a betegség fennállásának időtartamával, kivéve a BEND-t . A vizsgálat nem támogatta azt a feltevést, hogy a neurogeneratív betegségek specifikus neuropeptide elváltozások alapján elkülöníthetők egymástól. Cerebrospinal fluid neuropeptides in Alzheimer's disease and vascular dementia.Heilig M, Sjögren M, Blennow K, Ekman R, Wallin A. 1995

40 Autismusra jellemző viselkedés-minták:
„Because of their role in animal models of social processing and social bonding, the neuropeptides oxytocin and vasopressin are strong candidates for dysregulation in autism.” Lim MM, Bielsky IF, Young LJ.: Neuropeptides and the social brain: potential rodent models of autism. Int. J. Devl. Neuroscience. 2005; 23 : 235–243 Autismusra jellemző viselkedés-minták: Közömbösség, A felnőttek kezének használata Papagály nyelv A játékban csak felnőttek biztatására vesznek részt Nem játszanak a többi gyerekkel, Indokolatlan nevetgélés Szégyenlősség, A társalgásban lényegtelen dolgokat ismételget, Bizarr viselkedés Kerüli a szem-kontaktust, Olyan ügyességekben teljesít, amihez nem kell társaság.

41 Corticotropin releasing hormon

42 Az NPY szerepe az anorexia nervosa (AN)-ban
Postmortem vizsgálattal az AN betegek liquorában nagy koncentrációban találtak NPY-t A plasmában megnőtt az ACTH (adrenocorticotrop hormon) és a cortisol mennyísége is. Leptin relative magas szintje gátolja a NPY felszabadulását – ez korrelált az adipociták igen alacsony szintjével. Mivel a NPY magas szintje növeli az étvágyat ezért az éhség és a táplálékfelvétel növekszik, (bulimia) de a limbicus rendszer az evéssel kapcsolatos discomfort miatt a hatást megfordítja, és ciklikus anorexiás- bulimiás periódusok alakulnak ki.

43 „Az Egyesült Államoknak szembe kell néznie az obesitás és a 2
„Az Egyesült Államoknak szembe kell néznie az obesitás és a 2. típusú diabetes epidemia méretű elterjedésével. Az USA-ban a felnőttek kétharmada túlsúlyos vagy kövér, az arány ijesztően növekszik a gyermekek között is. Az elhízás a kockázati tényzője a 2. típusú diabetesnek, cardiovascularis és egyéb betegségeknek.”

44 Orexin (1998) – hypocretin. – a hypothalamus postero-lateralis sejtjei termelik, - a leptin gátolja. Az orexin hatására nő az étvágy és a táplálékfelvétel. 2 formája: orexin A és B. az előbbi 33, utóbbi 28 aminosavból álló peptid.. - kötődési helye a G-protein rendszerhez kapcsolt receptor. - az orexin étvágynövelő hatása mellett szabályozza az alvás-ébrenlétet is a receptor hibája aluszékonyságot eredményez (narcolepsia) ugyanis: - izgatja az ébrenlétszabályozásában alapvető dopamin-, norepinephrin-, histamin-, acethylcholin - szabályozású hálózatokat. - bevitel elősegíti az ébrenlétet, növeli a testhőmérsékletet, fokozza a mozgékonyságot és az energiafelhasználást. (katonai felhasználás) - alvás/ébrenlét, étvágy, energia felhasználás, testsúly/obesitas complex szabályozás alatt álló, egymással összefüggő jelenségek.

45 Leptin (1994) - adipocyták termelik (16 kDa súlyú protein).
A leptin génje emberben a 7. chromosomán helyezkedik eL. Legfontosabb receptora a hypothalamus ventromedialis magjaiban lévő LepRb receptor. "étvágy központ" Az étvágy szabályozásán keresztül befolyásolja az anyagcserét. A leptin gén mutációja - „hibás leptin” molekula nem tud receptorához kötődni - leptin rezisztencia - magas leptin szint pathologiás elhízással jár. A zsírszövet mennyisége és a leptin szint összefügg! Az agyban felt. a plexus chorioideus sejtjeiben leptinhez kötődő, szállító receptorok juttatják el a hypothalamus ventromedialis sejtjeiben lévő igazi receptorokhoz. A leptin 30-50%-kal csökkentheti a táplálék felvételt - a zsírszövet mennyiségét, szabályozza a testsúlyt, és befolyásolja az anyagcserét: pl. csökkenti a triglycerid szintet és az inzulin szintet.

46 A hypothalamusban lévő idegsejtek egy csoportja
táplálkozást serkentô: neuropeptid Y, agouti-related peptid orexinek, melaninkoncentráló hormon, galanin, másik gátlóanyagokat: α-MSH (α-Melanocyte-stimulating hormone) , CART peptid,* corticotropin-releasing hormon urokortin III, kolecisztokinin, neurohormonokat termel. CART=Cocaine and Amphetamine Regulated Transcript fehérje, amit emberben a CARTPT gene kódol. Szerepe van a jutalmazásban, a táplálkozásban a stress reakciókban , hatásai alapján endogen psychostimulánsnak tartható.antioxidáns hatása miatt Parkinson kórosok kezelésére ajánlják. (Palkovits, 2003)

47 Idegrendszeri sérülést követően a liquor alacsony hypocretin szintje a követés után fél évvel a legtöbb betegnél a normális szintre tér vissza. 27 beteg az acut szakaszban , 21 fél éves követés után. A szaggatott vizszintes vonal jelzi a normális értéket.

48 Neuopeptid által közvetített neurogén atheosclerosis
Hogyan jöhet létre szimpaticus tónusfokozódás miatt érelváltozás? A szimpatikus neurotransmitterek (NE, ATP, NPY) erős hatást gyakorolnak az erek simaizomzatára. Az NPY a szimpaticus idegvégződésekből szabadul fel – a hatását 5 receptor altípus közvetíti. Az Y1 receptor = az erek simaizmaira constrictor és sjtosztódással kapcsolatos hatást gyakorol Y2-Y5 receptorok = főként angiogen és endotheliális hatást közvetítenek.

49 Neuropeptid Y hatása a memóriafolyamatokra
NPY-ról kimutatták, hogy egerek memóriafolyamatait serkenti. Egy kísérletben késleltetett elhárító reakció háttérben vizsgálták egerek rövidtávú emlékezését. Az állatok NPY-t kaptak az agykamrájukba. A késleltetés a stimulus és a reakció között 0.01 s és 30 s között változott. Dosis függő hatás: * az NPY 3-10 mikrogram dosis során a válaszok pontossága romlott, * ez alatti dosisok az elhárító reakció pontosságát növelték. Amikor az állatok intraperitoniálisan 3.0 mg/kg naloxone- t (opioid antagonista) kaptak, akkor a teljesítményük ismét romlott. Cleary J, Semotuk M, Levine AS.: Effects of neuropeptide Y on short-term memory. Brain Res. 1994; 653:

50 A major depressio neurobiológiai háttere
a szinaptikus résekben a csökkent szerotonin (5-HT) ill. noradrenalin (NA) mennyiség / forgalom + a corticotropin releasing factor (CRF) expressziója fokozott a locus coeruleus területén viszonylag nagy sûrûségben Substance-P rostok, melyek jórészt a nucl. tractus solitarius régiójából erednek, A NPY intracerebrális adása állatkísérletekben szorongásoldó hatással jár, valószínûlegaz Y1 receptorokon történõ agonista aktivitás révén. Az Y1 receptor blokkolása szorongást okoz. A locus coerulausban nagy mennyiségben termelõdik galanin, mely lokálisan a dendritekbõl szabadul ki, és a noradrenalin 2-adrenoceptorokat potenciálja.

51 2005

52 Esperanza NeuroPeptides ® Esperanza NeuroPeptides ®
New Products For March Shopping Cart Specials Reviews Account Categories Featured Product Information Esperanza NeuroPeptides ®   | HOME  | TREATMENT PROGRAM  | R & D  | Q & A  | TECHNOLOGIES  | NEWS  | PROFILE  | DOC TALK  | | ONLINE SHOP  | RECENT ARTICLES  | TESTIMONIALS  | EXECUTIVE SUMMARY  | TRAINING  | CONTACT US  | LEGAL  |             MSN NEWSLETTER ESPERANZA SHOP SUBSCRIBE TO MSN NEWS POWERPOINT PRESENTATION sublingual spray (sub-lin-gual/ spray) - is simply a liquid delivery system whereby liquid is divided into small streams and administered hypoglossal or beneath the tongue.                            Click here for my testimonial Esperanza NeuroPeptides ®   | HOME  | TREATMENT PROGRAM  | R & D  | Q & A  | TECHNOLOGIES  | NEWS  | PROFILE  | DOC TALK  | | ONLINE SHOP  | RECENT ARTICLES  | TESTIMONIALS  | EXECUTIVE SUMMARY  | TRAINING  | CONTACT US  | LEGAL  | multiple sclerosis ('məl-tə-pəl scle-ro-sis) (MS) - the demyelination process occurring in patches throughout the white matter of the central nervous system, sometimes extending into the gray matter; symptoms of lesions of the white matter can be weakness, incoordination, paresthesias, speech disturbances, fatigue, pain, ataxia,and visual complaints Esperanza subliqual homeopathic medicine Ára: 1950 US Dollár Proteins are fundamental components of all living cells and include many substances, such as enzymes, hormones, and antibodies, that are necessary for the proper functioning of an organism. NeuroPeptide (1) Vitamins (4) Login Register Esperanza NeuroPeptide Shop Welcome Guest! Would you like to log yourself in? Or would you prefer to create an account? Welcome to the Esperanza NeuroPeptide online ordering system. Please use this store to purchase your Esperanza NeuroPeptide and Vitamin supplements. Please CLICK HERE to read important information relating to dosing instructions and what to expect after dosing.                                NEUROPEPTIDE HOMEPATHIC SUBLINGUAL SPRAY 0 items                                NEUROPEPTIDE HOMEPATHIC SUBLINGUAL SPRAY DOUBLE VIAL $ $                                NEUROPEPTIDE HOMEPATHIC SUBLINGUAL SPRAY DOUBLE VIAL $                                Esperanza Vitamin D3 $49.95                                Esperanza Vitamin B Complex $29.95                                Esperanza Vitamin B-12 $29.95                                Esperanza Vitamin set $99.95 Shipping & Returns Privacy Notice Conditions of Use                               I find that taking the Esperanza D3 vitamins along with my E ..                  


Letölteni ppt "Neuropeptidek a neurológiában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések